Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Интересно... НЛБ објавува дека имаат добиено известување од Народна банка, ама постапката за одржување на Собранието продолжува ... Ја ова го разбирам дека како што КМБ си исплати дивиденда, така и Словенците ќе си исплатат. Сепак НБРМ има само препорака. Не може за едни законите (препораките) да важат така, а за други да важат вака...
КМБ објасни дека исплаќа зошто најголемиот број акционери се домашни правни и физички лица и дека со тоа ќе се подобри општата ликвидност.

КМБ објасни дека исплаќа зошто најголемиот број акционери се домашни правни и физички лица и дека со тоа ќе се подобри општата ликвидност.
Без разлика какво е објаснувањето, препорака е препорака. НЛБ ќе објасни друго. Дека и после исплата на дивиденда, адекватноста на капитал ќе остане на стабилно ниво :D

Na cel sram posle eurostandard ovaa od narodna banka najdobro da zeme jaze da se obesi nekade ili moze da nosi promet od samoposluga do banka da uplati posto epten dobar potrcko e :)
Em zaeba makedonska banka em im prkosi na stranskite banki ???? Ne e ni cudo zosto nema investicii vo ovie godini ovie ne znaat kaj teraat !!
Kaj i da e ocekuvam guvernerkata da pocne so preporaka strumicki ajvar da jademe vo vreme na kriza posto ke preporacha da ne se isplakaat kamati na stedni vlogovi za da moze da se zadolzi drzavata vo bankite dopolnitelno so 1% kamata !!!

Pas reko-pa se odreko!?!
Nazdravje

Pas reko-pa se odreko!?!
Nazdravje
najbolje mi e ova naslov so prasalnik izvicnik:).
ke vidime na sobranie. Mislam deka ako se reseni slovencite nema da im bide tesko da ja skoknat preporakata kako sto napravi kmb.
Po mene najlosha varijanta bi bila da bidat primorani da gi izvlekuvaat na drug legalen, a ne povolen nacin za akcionerite.

па пишав...стечајот е завршен пред 2-3 години... не остана пари ни за сите доверители, само најкрупните-најбрзите си наплатија долговите... и не само за Охис, за сите друштва е така.... а некогаш останува од стечајна маса, мислам пишуваше пред 10-на години дека од стечајот на Македонска банка газда Нини земал нешто пари за акциите, останало од стечајната маса...
а зошто не сте ги продале акциите на МСЕ, на времето, 2006 ??
И не само ОХИС, па и Гес Гостивар и ИЦН фармација, се тоа се тргна од берза... а се продаваше добро, ама 2006
Мајка ми како вработена во ОХИС имаше акции во овие фирми. Едно 100тина во Охис и по 250 во ИЦН и Гес Гостивар.
Во 2006 почнаа да скокаат акциите на ОХИС, дојдоа до 2000 и нешто денари, затоа што се шпекулираше дека нашле купувач на фабриката. Татко ми ја следеше берзата и беше убеден дека ќе скокнат до 2500, па ја натера мајка ми да фати такси за да не ни ги продаде брокерот акциите на 2200. Се потепа жената, едвај стигна на време. И од нареден ден бродолом,само надолу одеа и на крај ништо не продадовме. Пропаднаа сите акции, од сите три фирми.

Мајка ми како вработена во ОХИС имаше акции во овие фирми. Едно 100тина во Охис и по 250 во ИЦН и Гес Гостивар.
Во 2006 почнаа да скокаат акциите на ОХИС, дојдоа до 2000 и нешто денари, затоа што се шпекулираше дека нашле купувач на фабриката. Татко ми ја следеше берзата и беше убеден дека ќе скокнат до 2500, па ја натера мајка ми да фати такси за да не ни ги продаде брокерот акциите на 2200. Се потепа жената, едвај стигна на време. И од нареден ден бродолом,само надолу одеа и на крај ништо не продадовме. Пропаднаа сите акции, од сите три фирми.
јас добро ги продадоб од ИЦН и ГЕС, скоро максимум фатив, а кај Охис на првиот бран, ама и тука имаше заебанции; 3 дена ги продавав, наводно брокерот не можел да стаи налог ( лимитирано било колку најмалку цена, а почна да паѓа)...како било, успеав да ги продадам мислам околу 780, па си купив од Гранит.. после тоа имаше пак еден краткотарен пик, ептен шпекулативен скок на Охис, некој од тие што не успеаја првиот бран да продадат тогаш се опариа, ама по тоа ничкум отидоа акциите...
имаше и лажење, им пуштаа буви ќе рипнеле акциите на 3000...
Слично беше и со Топлификација, отиде до 18000, гледав пред мене чоек како купува по 18000...
Има друга работа, ако нешто е ептен качено, кога ќе почне да паѓа треба ОДМА продавање, со мала загуба...
Е сега е друго, сега брокерите изгледа и самите купуваат и продаваат, со мали речиси секојдневни таламбасања на цените..... имаат рачун и да не ќарат многу на цените, затоа што си прават ПРОМЕТ и провизија земаат

Pas reko-pa se odreko!?!
Nazdravje
Zar i ti prodade TNB? Premnogu neozbilen vpecatok ke ostavat ako napravat taka.

vremeto ke pokaze kako ke se odviva TNB.mada moe mislenje deka e portalot puka mokri petardi vo interes na nekoj sto ceka panicni reakcii vo ponedelnik

vremeto ke pokaze kako ke se odviva TNB.mada moe mislenje deka e portalot puka mokri petardi vo interes na nekoj sto ceka panicni reakcii vo ponedelnik
preporakata e istata od 4-ti mesec godinava. Nema smeneto zapirka. vo nlb Slovenija ja imale istata vo predvid ,napravile proekcii, donele odluka za isplata, koja ne e presedan , suza cisto.

Се надевам дека оваа дешавка ќе помогне да се излечи дивидендната залуденост кај рајава, а дека и Кутревци искористиле да ги продадат стотте акции од ТНБ, што искрено се сомневам.

Инаку, искрено ме чуди како МПТ не направат некој сплит 1:10 за дополнително да се вклучат нови „инвеститори“ у шемата пошто реално 66.000 по акција се премногу пари за мал човек во Северџанија

Им треба ли дозвола од НБРМ за исплата на дивиденда или тоа беше само препорака?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom