Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Kolku dobar nacin najdoa da go isplatat MPT, alal da im e, reshavanje na Ga-ma so zakon... Sobranieto glatko kje si go pomine, odgovornost ne snosi nikoj...

Ima ushte nekoj sto se somneva deka do NG kje legnat tie 33-34mil eur sto vekje se na posebna smetka spremni???

E sega najpametno im e na MPT ushte utre da svikaat sobranie na akcioneri i da si gi ponishtat tie otkupenite skoro 10% i so keshot da si dokupuvaat akcii pak... Moze kje treba da platat do kaj 120.000 den da otkupat ushte edna 10% ama kje si obezbedat siguren paket I dozivotna kontrola...

I do kolku go predviduvare sega rastot na MPT, so ovaa odluka na vladata ?

I do kolku go predviduvare sega rastot na MPT, so ovaa odluka na vladata ?

Главно одлуката, но се изедначи цената на екстра лесното, се отворија аеродромите, се зголемува сообраќајот, скоро добија тендер од 4 милиони Евра, отворањето на преговорите, ЕУ фондови и инвестиции на балканов и што уште треба да се додаде или одземе?!

Јас купив пред најавените избори во април кога стана јасно дека кој и да победи ќе се реализира ГАМА, ама потоа се случи корона кризата [emoji2357]

izvinite što ne znam, ali šta se događa oko MPT? Znam da je Vlada Makedonije usvojila načrt zakona rješavanju spora između Vlade Republike Sjeverne Makedonije i "Makpetrola" o izgradnji plinovodnog sustava . Ali što to doista znači? Zašto takav porast cijene MPT?

Možda koji info? Hvala puno ....

Макпетрол во извештаите има вложување во ГАМА од 1,15 милијарди денари, а сега за тоа ќе наплати 1,95 милијарди

30 М€ се одличен вонреден приход, но не гледам на кој начин овој приход ја оправдува оваа цена на акцијата на МПТ. Овие 30М € се помалку од 300€ по акција. Од наредната година МПТ ќе има не повеќе од 2-3.000 ден дивиденда по акција ( а можеби ни толку), што на цена речиси дупло повисока од книговодствената не знам колку е паметно да се купува и чува оваа акција... ама вие си знаете

Последно уредено:
izvinite što ne znam, ali šta se događa oko MPT? Znam da je Vlada Makedonije usvojila načrt zakona rješavanju spora između Vlade Republike Sjeverne Makedonije i "Makpetrola" o izgradnji plinovodnog sustava . Ali što to doista znači? Zašto takav porast cijene MPT?

Možda koji info? Hvala puno ....
Значи дека Макпетрол ќе ќари 30-40 мил. евра, а растот е веројатно комбинација од оптимизам на акционерите поради неочекуваниот дополнителен приход на фирмата и вештачко дигање на цената од маркетмејкерите.

30 М€ се одличен вонреден приход, но не гледам на кој начин овој приход ја оправдува оваа цена на акцијата на МПТ. Овие 30М € се помалку од 300€ по акција. Од наредната година МПТ ќе има не повеќе од 2-3.000 ден дивиденда по акција ( а можеби ни толку), што на цена речиси дупло повисока од книговодствената не знам колку е паметно да се купува и чува оваа oакција... ама вие си знаете
Knigovodstvenata vrednost na mpt e od pred 29godini.... Ista... Od 560milioni /430 milioni evriki godisen promet so sigurna zarabotka sega veke I poveke..... Neka istrazi drzavava (korumpirana) kade se parite.... Mnogu ima pisuvano za mpt.... Taka da jas ne ja prodavam ispod 1800/2000 eur per share.... Samo radi menadzentot inaku bi ja zdrobil na 3-4000eur

Ako nesto ne sum pogresil P/E na MPT so ovoj vonreden prihod bi se dvizel negde ~3-4.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom