Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
А на Трифун малиот поднел оставки како член на Одбор на директори и у ЦДХВ и у Берза :rolleyes:
Автоматски споено мислење:

Сподели нешто за дивиденда од ТНБ, макар и шпекулација...
Шпекулација: ништо денда оваа година, у пролет 2,800 :ojeaa:

Шпекулација: ништо денда оваа година, у пролет 2,800 :ojeaa:
Ако испадне вака случајно, ќе добијат денда и оние што купиле оваа година после пресекот или ташак? :)

Ако испадне вака случајно, ќе добијат денда и оние што купиле оваа година после пресекот или ташак? :)
Нема пресек оваа година. Нема денда-нема пресек
Автоматски споено мислење:

Шпекулација: ништо денда оваа година, у пролет 2,800
Шпекулацијата е сосема веројатна бидејќи ќе имаат окулу 3500 ден. по акција двегодишна добивка. 80% payout = 2800

Последно уредено:
So vakvi muabeti i matematiki, viknete pop za parastos na forumov, ama mene ne me cekajte, nemam vreme da mu oddadam posledna pocit :popce:

Dobro moze jas sum optimist pa mislam deoa le bide i ovaa denda ama pa od kaj vlecat informacii i zosto ovie pesimistive se zamishljaat deka se oni vo pravo :)
Pa NLB se evropska banka ama ovaa tuka vo ubuntu drzava bash i ne e ako gledame dela evropskive se do gusha vo gomna da ne sobiraat pari od nivniot bogat dzeb da pokrijat gakite kaj niv :)

Значи вака, прво, да не шириме шпекулации, не е убаво. Затоа и напоменав дека е шпекулација. Инаку математиката:
1. оваа година имаа во план да дадат 1980 ден. (парите се уште стојат во нераспределена добивка, значи расположлива за распределба на акционерите)
2. за 6 месеци имааат добивка 826 ден. (1128 минатата година, значи скоро 30% пад)
Да претпоставиме (доста песимистички) дека профитот во второто полугодие ќе падне уште и дека на крај на година вкупно ќе биде само 1200 ден. (2166 ден во 2019 и 2483 во 2018 (ради пензискиот)).
Ако од овие 1200 ден, дадат само 800 ден дивиденда, тогаш доаѓаме до бројката 2800 ден.
А може и да кажат неизвесно е, нема денда у следните 3 години, кој ќе ги знае :)

Se moze ama i ne moze :) :) :)
Jas pa mislam deka vo vtoro polugodie ke zgrmat poveke bankite za razlika od prvo polugodie ???? A moze i ne ama pa zatoa se pamti se na forumov koj sto kazal pa ke moze i da si procita kolku bil pameten ili glup :)

Se moze ama i ne moze :) :) :)
Jas pa mislam deka vo vtoro polugodie ke zgrmat poveke bankite za razlika od prvo polugodie ???? A moze i ne ama pa zatoa se pamti se na forumov koj sto kazal pa ke moze i da si procita kolku bil pameten ili glup :)

Треба да има некаков бројач покрај секој лик што ќе покажува колку процентуално од прогнозите му се исполниле. Многумина како лоши кладилничари си ги памтат само добивките и погодените, а би се изненадиле да знаат колку имале промашени прогнози и инвестиции што им ги анулирале точните.

Се надевам дека секој си води евиденција и статистика у денарче за купените и продадените акции, добиените дивиденди и платените провизии. иТрејдерот има некаква статистика, ама не може да следи ако си купувал преку различни брокери, такашто сепак мора сам да се води.

Последно уредено:
Dali mislite deka najavite na vladata za osloboduvanje od danok pri reinvestiranje na dobivkata ke napravi se pomalku firmi da isplakjaat dividenda ?

Dali mislite deka najavite na vladata za osloboduvanje od danok pri reinvestiranje na dobivkata ke napravi se pomalku firmi da isplakjaat dividenda ?

Ako jas sakam da delam dividenda mozam da ja isplatam dobivkata akumulirana od prethodnite godini, a da ja akumuliram tekovnata dobivka... Taka da ne mislam deka neshto sushtinski kje smeni...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom