Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Тргна и СТБ . Кој си купи до 900 купи. Толку беше изгледа

бубо песот кога лафеше на 890 требаше да се слуша истата интуицја овде ја пренесов и за окта на 2500, него и на 1000 ден пак е убедливо најефтина од сите банки ако не и акции на македонска берза за да биде со Тутунска еднаква колку што е нејзината цената треба да дојде 1400 и пак ке биде поефтина,затоа и си ја сватив грешката и навреме си ја корегирав.

Мое мислење е дека СТБ нема простор за раст и 900 денари е сосема коректна цена. Убаво е тоа што имаат добра подлога па дивиденда даваат во целост. Ако се оствари конверзијата реално тоа би се одразило негативно врз цената на обичните акции. И да мислам дека продажба нема да има најрано до 2019та.

Ако се оствари конверзијата реално тоа би се одразило негативно врз цената на обичните акции.

Тоа ќе биде минимално, дури и да се случи конверзија (што е знак прашање). Нешто помалку од 230к приоритетни акции не влијаат многу на 17.5 милиони обични акции,што е околу 1-2 проценти.

Ај ако може некој кој подобро ги разбира извештаите од мене :) да не кажам попаметен да го погледне извештајот на Макстил и да сподели негов коментар мислење за растот на цената и понатамошното движење на истата. Јас колку што гледам, читам и се разбирам цената на акцијата од 03,01,2017 кога се тргуваше со цена 90 денари до денес порасна на 150 ден. односно порасна за 66,7% . Додека приходите на Макстил пораснале за 45% а нето добивката пораснала за 52% . Дали сметате дека растот на цената на акциите се должи само на порастот на добивката (приближно ист %) и какви се вашите очекувања за движењето на акцијата дали има простор да се зголемува сеуште, Што е попаметно да се докупува или да се продава на оваа цена.

[URL="https://forum.kajgana.com/threads/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B7%D0%B0.6013/page-358#post-8123198"]Македонска берза[/URL]

cenata na obicnite akcii ne zavisi tolku od eventualnata konverzija i razvodnuvanje, tuku od percepcija za prodaznata cena na bankata. Idejata na grcite e da prodadat biznis a ne book. Od taa pricina go namaluvaat book-ot vo poslednite nekolku godini preku isplata na vonredni i redovni div.
Toa znaci deka prodaznata cena ne zavisi od book-ot tuku od vrednosta na biznisot.
1. Kolku vredi biznisot koj generira okolu 2e po akcija godisno, a istovremeno se raboti za banka so dominantna pozicija na pazarot?

Не ја поврзувам и јас сметководствената вредност на акцијата со продажната цена. Баш поради доминантната позиција на пазарот НБГ ќе гледа да избегне продажба на Стопанска и прво ќе ги отфрли оние ќерки што не работат така добро.

Не ја поврзувам и јас сметководствената вредност на акцијата со продажната цена. Баш поради доминантната позиција на пазарот НБГ ќе гледа да избегне продажба на Стопанска и прво ќе ги отфрли оние ќерки што не работат така добро.

Зед како сакаш поврзувај ја стопанска банка банката е убедливо најефтина од сите банки па и акции на македонска берза. Распределбата на добивката на оваа цена е 90% поголема од онаа на Тутунска , а цената и е за 47% пониска од онаа на Тутунска (математиката е во претходниот мој пост) ако ја вреднуваш како што објасни Грахам погоре тогаш на сите ова параметри треба да додадеш пазарен удел како најголема банка по кредитити во една земја. Тоа премиум на цената дополнително кој купувачот мора да го издвои.

Тоа би изгледало како во Германија да се продава наголемата банка Дојче Банк таква трансакција како изгледа незнам ама сигурно е многу добро да си акционер во неа пред продавање..

Дополнително за кое за малце ке се зезнев кога тргнав по Тутунска е што добивката од 1800 денари кај тнб ја нема во дивиденда а ги нема ни тие 70% што треба во дивиденда да ги исплатат што многу говори дали овие 1800денари заработка се вистинска заработка на тнб како кај стб или патка за продавање. (имало смисла она секое лошо за добро)

Mislam deka ne e rabotata dali sakaat nego izgleda deka moraat da ja prodadat poradi sanacijata na NBG.

Мое мислење е дека СТБ нема простор за раст и 900 денари е сосема коректна цена. Убаво е тоа што имаат добра подлога па дивиденда даваат во целост. Ако се оствари конверзијата реално тоа би се одразило негативно врз цената на обичните акции. И да мислам дека продажба нема да има најрано до 2019та.
Ako Granit e na pat da dostigne ista cena so STB, so 22 denari dividenda, ne gledam zosto STB so x6 div. bi ostala na ova cena, osobeno ako uste dve dividendi (ako ne se prodade 2019) bi trebalo da legnat na smetka na akcionerite

Ako Granit e na pat da dostigne ista cena so STB, so 22 denari dividenda, ne gledam zosto STB so x6 div. bi ostala na ova cena, osobeno ako uste dve dividendi (ako ne se prodade 2019) bi trebalo da legnat na smetka na akcionerite
Која е гаранцијата дека ќе делат дивиденди и во иднина?

Која е гаранцијата дека ќе делат дивиденди и во иднина?
Za mene NBG kako dominanten sopstvenik eden vid ,,garancija,, si molzi godisno 30 milioni od kompanijata kerka , i ja podgotvuva poleka za davanje .. Zivi bili pa videli

ајде како што се собираат акционери со приоритетни акции, да се собереме и ние со обични и да сме против конверзија :) па да видиме кој е поброен :)))

бубо песот кога лафеше на 890 требаше да се слуша истата интуицја овде ја пренесов и за окта на 2500, него и на 1000 ден пак е убедливо најефтина од сите банки ако не и акции на македонска берза за да биде со Тутунска еднаква колку што е нејзината цената треба да дојде 1400 и пак ке биде поефтина,затоа и си ја сватив грешката и навреме си ја корегирав.

И јас денес следев дел од твоите чекори Максимус, и исто така имам долго искуство од течење лиги по ТНБ без да купувам на 4000-4400, за што сега ми е многу криво, но како што и сам велиш, такви грешки не треба да се повторуваат. Мое мислење е дека СТБ за краток период може да летне и до 1,5К.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom