Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Секако дека шефовски непромислено и наметнатото замрзнувањето на цените скоро на сите основни намирници ќе има импликации врз економијата и следствено на берзата. Значи за последна цена на пример на зејтинот се зема онаа од 1 декември и се де факто замрзнува. Без разлика шо сончогледот шо се користи како суровина дупло поскапел на светски пазари и без разлика шо увозната цена (мислам и дека веќе немаме сопствена продукција) може да биде 50% повисока од продажната. Истото се однесува и за лебот, млекото, многу битно месото и тн. Ова е погубна мерка за трговијата и бизнисот и несомнено ќе продуцира со огромен дисбаланс во огомната побарувачка и дефицит во понудата на овие елементарни производи кои се нужно потребни и ќе отвори пат кон илегален увоз, намалување на квалитетот на производите и сива економија. Значи коа ќе одите на пат до брокерите ќе гледате редици изнемоштени луѓе чекаат ред да влезат во маркети да купат хранаа а незнаат дека внатре ги чекаат празни полици како во војна состојба.
Остана ли здрава пора во нашава економија шо може да издржи вакви екперименти во време на пролонгирана здравствена и економска криза. :(
Јас не се замарам со инфлацијата сама по себе битно ми е само кои средства ќе растат поради неа. Чисто е индикатор ни може да влијаам ни ми значи многу сама по себе.
Има одлични средства за хеџирање на инфлација и нема воопшто да ми го намали животниот стандард најверојатно ќе ми го зголеми ако добро инвестирам.

Јас не се замарам со инфлацијата сама по себе битно ми е само кои средства ќе растат поради неа. Чисто е индикатор ни може да влијаам ни ми значи многу сама по себе.
Има одлични средства за хеџирање на инфлација и нема воопшто да ми го намали животниот стандард најверојатно ќе ми го зголеми ако добро инвестирам.

Јас не мислам дека така е глатка работата но во ред. Субјективно е, и ок сум со лична перцепција. Јас мислам дека со ценовни шокови и интервенции против нив сите трпиме поготово ако проблемот е глобален. Кој и хеџ да избереш не ти гарантира имуност. Во неколку наврати пишував за опции за хеџ.
Нареди и ти некоја шо мисиш дека би те заштитила?

Јас не мислам дека така е глатка работата но во ред. Субјективно е, и ок сум со лична перцепција. Јас мислам дека со ценовни шокови и интервенции против нив сите трпиме поготово ако проблемот е глобален. Кој и хеџ да избереш не ти гарантира имуност. Во неколку наврати пишував за опции за хеџ.
Нареди и ти некоја шо мисиш дека би те заштитила?
На пример нафта инфлацијата е 5-6% годишно цената е скокнала 200% или 195% зголемена куповната моќ. Генерално тоа важи за сите стоки. Истотака и недвижности. Релативно лесно е да се зголеми куповната моќ за време на висока инфлација.

Vakvi mornski zakoni samo diletanti mozat da donesat a glup i neobrazovan narod da si ja lapne jadicata koja sto mu ja serviraat !!!
Pa sto ne ja zamrznat cenata na naftata so datum od 15ti maj 2020 koga beshe 30 dolari barel ke bevme sheici sega ke si vozevme eftinko ?? Koj znae deka vladata mora da ti dade licenca za da mozesh da vlozish vo proizvodstvo vo struja a istata zaboravila da nabavi po evtina cena slicna na 30 dolari barel ?
Komunisti se toa taka da ima logika celava rabota za niv tie sto navremeno vlozuvaat vo nesto i toa nesto pravi pogolem profit znaci deka e nelegalno i mu go odzemaat za da ne zboti komshijata deka nekoj se zbogatil :)
BTW vidi ako mozesh da pregovarash so TNB da im gi kupime akciite na 22000 moze ke gi zaebeme :) :) :)

BTW vidi ako mozesh da pregovarash so TNB da im gi kupime akciite na 22000 moze ke gi zaebeme :) :) :)
Шо се секираш, не се венчани нлб со моменталните 30 илјади пер шеар. Во циклус на секоја акција имаш Бонанза и Хистерија и нешо у средина шо се вика лош квартал. Ќе дочекаме попусти ехеејј..
Автоматски споено мислење:

На пример нафта инфлацијата е 5-6% годишно цената е скокнала 200% или 195% зголемена куповната моќ. Генерално тоа важи за сите стоки. Истотака и недвижности. Релативно лесно е да се зголеми куповната моќ за време на висока инфлација.
Доколку беше толку глатко зошо мејн хеџот ти паѓа 20% од октомври навака во време кога инфлацијата ти е на ceiling level. Или отиди купи недвижност у центар за 2000 ЕУР м2 и очекувај со пропаст на стандардот и со рекордна просечна плата од 29 илјади МКД дека истиот да ти порасне на 3.500то.

Последно уредено:
Или отиди купи недвижност у центар за 2000 ЕУР м2 и очекувај со пропаст на стандардот и со рекордна просечна плата од 29 илјади МКД дека истиот да ти порасне на 3.500то.

Ова може да се случи.
Имаш 4.5 милијарди евра во депозити од граѓани. Кога ќе се освестат дека инфлацијата нема да запре (како Стефус и од НБРМ што тврдат) тогаш за да заштитат вредноста дел од нив ќе почнат станови да купуваат. Друг фактор ти е пораст на цените на репроматеријалите. Железото е поскапено за 100% (дупло), другите производи исто растат, па цената за да го направи станот ќе е повисока.
Е финтата е што реално не си ќарил, бидејќи се друго пораснало па ако го продадеш станот за 3.500еур/м2 со парите горе доле пак исто ќе можеш да купиш други производи.

Акциите исто ќе растат, но кога би ги продал дали реално ќе профитираш. Имаше изјава од Ротшилдови, доаѓаат времиња, кога побитно ќе е прашањето каде да се паркира капиталот за да зачува вредноста, а не за да профитираш.

Ова може да се случи.
Имаш 4.5 милијарди евра во депозити од граѓани. Кога ќе се освестат дека инфлацијата нема да запре (како Стефус и од НБРМ што тврдат) тогаш за да заштитат вредноста дел од нив ќе почнат станови да купуваат. Друг фактор ти е пораст на цените на репроматеријалите. Железото е поскапено за 100% (дупло), другите производи исто растат, па цената за да го направи станот ќе е повисока.
Е финтата е што реално не си ќарил, бидејќи се друго пораснало па ако го продадеш станот за 3.500еур/м2 со парите горе доле пак исто ќе можеш да купиш други производи.

Акциите исто ќе растат, но кога би ги продал дали реално ќе профитираш. Имаше изјава од Ротшилдови, доаѓаат времиња, кога побитно ќе е прашањето каде да се паркира капиталот за да зачува вредноста, а не за да профитираш.
Не заборавај дека во инфлација преку покачување на каматните стапки на овие шо чуваат на 4.5 миљарди у депозити им доаѓаат златните 5 минути. Да те потсетам дека во 2009 имаше и двоцифрени камати на штедни влогови до 12 месеци, со право на разрочување во секој момент. Така да, не би брзале со купување на станови и онака имаш преку 15к непродадени во моментов. Инаку моменталната астрономска цена повторно не е натурално избоксана од еквилибриумот - понуда и побарувачка туку само од побарувачката. У Македонија богатите имаат по 15 стана и нахално докупуваат се повеќе и повеќе додека сиромавите имаат едно од 40м/2 за цело семејство купено преку проект купи куќа купи стан до 900еур м/2 за млади со рок на враќање од пола живот (проект фабрикуван и моделиран за потребите на Чифликот и Настел).

Последно уредено:
Omikton e krajot taka da dzabe vezat !!!
Ne e problem naftata sto padnala od 100 dolari na 98 tuku problemot e st kontrejner od 1500 dolar stigna na 15000 dolari pa koj nema repro ke go jade saglam :)
Umre teorijata za svetska trgovija nema veke vojni tuku saglam pojebavanje pa vo svetot koj si ima ke si kari koj nema ke plati pa koj ke izdrzi ke vidime !!!
Ete nie trba da go molime premirot da ni dade dozvola da pravime struja a on moze da si plaka 10 pati poskapo :)
Kako trgnalo ke donesat slovenec za premier oa ke ni gi kupi tnb na 300.000 posto ke ima kriza :)

Фаучи: Омикронот е стерилен (y)
Кристин Лагард: Нема покачување на каматните стапки вo 2022 (y)

Берзите, Стооо :rolleyes::

FTSE 1007,317.4685.18+1.18%
DAX15,703.97323.18+2.10%
CAC 407,014.37148.59+2.16%
Global Dow4,019.2528.46+0.71%
Nikkei 22528,455.60528.23+1.89%

Последно уредено:
Zaebi ti fauchi gledaj seha bavcarski ke iskoci na televizija ke kaze deka struga ohrid e avtopat cim vo skopje od vero do crven krst se odi za saat vreme :)

Зоран Антиќ, куманија шема, навидум анонимус, но заплеткан до гуша со сплетки од ВМРО од пред војната 2000та до ден денес. Кариерата му започнува како сопственик на неколку дуќани во ГТЦ (Господ знае како), дебитантски ширач на Битсиани преку Фешн груп, па Сити мол, па преку попување со МПЦ и мејн инвеститор во зградите пред Холидеј Ин. Човек пар екселанс на Даравела од Куманово (шо инаку нема дојдено од егзил 20 години у Македонија).
Тој истиот брат Антиќ е неформален актуелен купувач на зградата на плоштад на Комерцијална банка (бивша Поштенка банка) на Трифун и Гофи.
#Не знам зошо уше ви реферирам вакви информации без разлика на исходот шо освен гелиптерски двореченични патетики овдека одамна немам прочотано квалитена реченица. Грим ви пречеше и го избркавте индиректно со умисла а останавме со ,,Ским-скам'' фраери и залутани одисејовци шо немаат поим шо е берза и инвестирање.

Последно уредено:
Кажи ти кувето дали со кршен мраз ко за мохито го пиеш или грч ладно од фрижидер?

Време е за уште еден економско-пропаганден пост по повод акционерското собрание на Пекабеско утре во 12.00. Не-акционерите може да се почестат со понекое пакување подловќенски пршут, а акционерите ќе може да гласаат по единствената точка од дневниот ред за избор на Боро и Рамиз за овластени ревизори.

Колкушто се сеќавам, истите веќе беа изгласани за ревизори на претходното акционерско собрание, па немам појма која е поентата, меѓутоа ете формална верзија на неформалната годишна собиранка помеѓу Кутревци и малите акционери што повеќепати им ја предлагав.

Од цел кворум сеа во 12 саат на собрание у Пекабеско пола играчи од овој форум ќе го пополнат. Аwkward situation :вонзем: Дајте си знак:nesumjas:

# Денес форумов не работи :(, нема луѓе. Си ју томороу.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom