Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Како ти иде инвестирањето досега? Кога си почнал, колкав поврат си остварил? Не мора апсолутни износи во пари, само годините и процентите
ALK. kupen ednokratno 5000, prodadeno 8000
STB. kupuvana od 310-530,40 prodadena 1180
TNB. kupena na 7400 prodadena 12800,povtorno ja poseduvam akcijata.
KMB. kupuvana povekekratno do 4950, prodadena 6000
Mislam deka e dosta nabrojanoto, sitnite dobivki i pozicii ne gi smetam.
Ako moze i ti da nabrois nekoi tvoi pozicii i kolkavi dobivki si ostvaril,cisto za da mozeme da naucime nesto nie pomalku pametnite.:D

ALK. kupen ednokratno 5000, prodadeno 8000
STB. kupuvana od 310-530,40 prodadena 1180
TNB. kupena na 7400 prodadena 12800,povtorno ja poseduvam akcijata.
KMB. kupuvana povekekratno do 4950, prodadena 6000
Mislam deka e dosta nabrojanoto, sitnite dobivki i pozicii ne gi smetam.
Ako moze i ti da nabrois nekoi tvoi pozicii i kolkavi dobivki si ostvaril,cisto za da mozeme da naucime nesto nie pomalku pametnite.:D

Не ми значат ништо износите ако не ги знам периодите. Не е никакво посебно достигнување да заработиш на берза во период кога таа растела и секој слепец можел да заработи, па можеби процентуално и повеќе од тебе. Ваљда имаш евиденција колку пари си вложил бруто со провизии и трошоци, а колку сега ти вредат нето без провизии плус земени нето дивиденди. Според должината на периодот на инвестирање можеш да пресметаш процентуален поврат.

Ne nabroja nitu edna tvoja kupena i prodadena akcija vo poslednite 4-5 godinio_O. Ili nedaj Boze samo PKB. poseduvas???

Ne nabroja nitu edna tvoja kupena i prodadena akcija vo poslednite 4-5 godinio_O. Ili nedaj Boze samo PKB. poseduvas???

Сите останати постови заедно да се соберат, не придонеле на форумот со знаење, информации и анализи како само моите. Сум ставал дури и слики од реализирани куповни и продажни налози од иТрејдер.

Конечно, според напишани само 2-3 реченици се гледа кому колку му сече црпката. Еве нпр. некој беше напишал дека имам стокхолмски синдром, пришто се покажа дека ниту знае што е, ниту барем прогуглал 3 секунди да види што е, туку само сакал да се направи интересен и да тропне нешто што ќе делува паметно. Само со таа една реченица кажал многу и за образованието, и за интелигенцијата и за нивото на опкружувањето во коешто се движи кога му поминуваат такви глупости, а не па да напише подолг пост или цел материјал колку што сум испишал јас.

Еве нпр. според нивото на постовите, јас не верувам дека ти воопшто знаеш математички да си го пресметаш годишниот поврат, а не си ни свесен дали воопшто си бил подобар или полош од просекот за тој период

НЛБ не пасе(читај пуши) трева и таа има добар тим на адвокати како и секоја озбилна банка, нормално тие ја знаеле препорака и не е случајно одбан 30.11 за собрание, а уште помалку денот за исплата на дивиденда 30.12. Собрание во 99% случаи се свикува само за една цел(поделба на дивиденда) иако таму има уште многу точки за чие решавање и нема многу голема потреба од свикување на собрание, многу работи може да ги реши и управниот одбор како што и ги решава многу пати. Да собранието е највисок орган на управувањето на едно акционерско друштво, меѓутоа во 99% од случаите јасно е зошто се свикува истото.
Како поткрепа на ова што го пишувам ја земам во обзир и моменталната состојба на куповни и продажни налози, меѓу кои продажните налози се со мала количина и цените се близу до 19000. Не гледам никакво панично продавање, онакво какво што беше во текот на март и април кога цената падна и под 13 000.
Датум за датум за датум .. и така во недоглед се додека признаеме дека македонци нема исто како швајцарци веќе нема во швајцарија и тогаш можеби и ќе влезе безименава земја во обновената римска територија, така што политиката ако во Америка има огромна улога на Wall Street кај нас на зеленово пазарче нема што да се надеваме дека има некоја голема улога. Во светот се прави и техничка и фундаментална анализа на берзанските трансакции, за жал овие две научно докажани алатки за анализа кај нас се сањај марела. Кај нас важат некои необјасниви моменти кои ја движат берзата, на зелено пазарче цената се менува од побарувачката највеќе, на нашава берза кој знае што ја движи цената, хаотична и непредвидлива.

Конечно, според напишани само 2-3 реченици се гледа кому колку му сече црпката. Еве нпр. некој беше напишал дека имам стокхолмски синдром, пришто се покажа дека ниту знае што е, ниту барем прогуглал 3 секунди да види што е, туку само сакал да се направи интересен и да тропне нешто што ќе делува паметно. Само со таа една реченица кажал многу и за образованието, и за интелигенцијата и за нивото на опкружувањето во коешто се движи кога му поминуваат такви глупости, а не па да напише подолг пост или цел материјал колку што сум испишал јас.
OD spunt:) . Eve da se prijavam. jas pishav. dobronamerno.
Pregrupiraj, zaboravi go pkb za nekoi podobri vreminja i idemo dalje.
Ne treba fala.

OD spunt:) . Eve da se prijavam. jas pishav. dobronamerno.
Pregrupiraj, zaboravi go pkb za nekoi podobri vreminja i idemo dalje.
Ne treba fala.

Их, какво црно прегрупирање и заборавање кога нема ништо ни блиску толку квалитетно да се купи на МСЕ како што е ПКБ. Сега е најактивниот период у спорот, Слободан допрва ќе станува познат и со носталгија ќе се сеќава на времето на „Одата на алчноста“ :vozbud:

Инаку, кога сме веќе кај Стокхолмски синдром, веќе е пишувано по анализи и колумни дека нацијата е негова жртва затоа што со децении ја држат во заложништво корумпирани и неспособни елити коишто ѝ обезбедуваат најкатастрофални општествени услуги и стандард во Европа. Рајата веќе не се ни труди да ги смени, туку почнала да ги оправдува во стил „и јас исто би крадел да сум на нивно место“. Тоа е многу лоша инертна позиција за менување, ама странците што експериментираат социјален инженеринг во државичево увиделе дека претерале со толерирање на корупцијата па работат да ѝ стават крај како што започнаа и во Албанија, а ПКБ ќе биде одличен угледен пример за таквата заложба.

Гримчо, сите постови последниве 10-тина месеци ти се сведуваат на:

- Акциите се преценети, ќе паднат ќе видите.MSE не чини, не вложувајте пари!
- Пекабеско - цели реферати и препукувања.
- Луѓето ти кажуваат дека прават пари на берзата - ти пак релативизираш со проценти, на долг рок на не знам што.

Не ме сфаќај погрешно, ама олади чоече.

Морале да дадат дивиденда „затоа што им требало да ја отплатат српската Комерцијална“... Мали Ѓокица замислува дека висок бизнис функционира како купување на половна кола: еве ти 3.000 евра сега и уште илјадарка ќе ти доплатам на рати за пола година :lolzz:
Буквално плачеш на форумов пола година што не ви даваат дивиденда, ова испаѓа ПКБ ако не дава дивиденда да даде господ ни ТНБ да не даде :pos: И после очекува симпатии на форумов што заглавил во неликвиден "шиткоин" со 50% разлика во куповниот и продажниот налог :facepalm: Мали Грим замислува дека со шкрабање на Кајгана руши Судство, Фондови, Газда на Фирма :pos:

Vidish ne e ubavo druze koga ke preterash vo nesto .Sega site ke ne mrazish a vo sustina ti na site nas si ni lut sto ne go tepame slobodan :)
Duri i faktor pisha za alcnosta sekoj sto e na berza znae site se informirani i za cudo site sme so tebe da uspeesh da go dobiesh na bilo koj sud ama imaat pravo lugeto kupi si so vreme toa sto mislish deka vredi doaga vreme za dendi da ne ti bide krivo posle deka ne sme ti kazale ?

Сите останати постови заедно да се соберат, не придонеле на форумот со знаење, информации и анализи како само моите. Сум ставал дури и слики од реализирани куповни и продажни налози од иТрејдер.

Еве нпр. според нивото на постовите, јас не верувам дека ти воопшто знаеш математички да си го пресметаш годишниот поврат, а не си ни свесен дали воопшто си бил подобар или полош од просекот за тој период
Ne se zamaram so matematika,statistika ,proseci i ostanati nevazni raboti.Bitna mi e kap.dobivka i dividenda ,koga ke vidam kupoven i prodazen nalog za edna akcija sve mi jasno i dovolno.Ti kazav nie "glupavite" sme pragmaticni.

Би било интересно секој да си пресмета и да напише колкав поврат остварил од инвестирање и во кој период, а најмногу заради себе да може да дознае како стои во однос на просекот и колку треба да се чатали, пошто на краток рок и ќорава кокошка знае да клукне некое зрно.

Просто е неверојатно што никој не гледа два чекори нанапред дека по потврдувањето на пресудата сите директори од котираните и индексираните компании ќе си исплаќаат неограничени награди и ќе си ги делат со ортаците со коишто ги управуваат компаниите. Дополнително, би се очекувало мали инвеститори да ми кажат фала мене (а и на зелките, пошо сепак први и независно од мене ја започнаа борбата) што вложуваме сопствено време и труд да ја добиеме оваа битка и на сите да им обезбедиме нормална атмосфера за инвестирање. Наместо тоа, во израз на најголема духовна беда ми препорачуваат да сум кренел раце од борбата и да сум заборавил бе :lolzz:

Како и да е, директорските бонуси се најважната тема за берзата во моментот, па јас ќе продолжам да пишувам за неа и понатаму, а кому не му се допаѓа, нека ги скока постовите.

Би било интересно секој да си пресмета и да напише колкав поврат остварил од инвестирање и во кој период, а најмногу заради себе да може да дознае како стои во однос на просекот и колку треба да се чатали, пошто на краток рок и ќорава кокошка знае да клукне некое зрно.

Просто е неверојатно што никој не гледа два чекори нанапред дека по потврдувањето на пресудата сите директори од котираните и индексираните компании ќе си исплаќаат неограничени награди и ќе си ги делат со ортаците со коишто ги управуваат компаниите. Дополнително, би се очекувало мали инвеститори да ми кажат фала мене (а и на зелките, пошо сепак први и независно од мене ја започнаа борбата) што вложуваме сопствено време и труд да ја добиеме оваа битка и на сите да им обезбедиме нормална атмосфера за инвестирање. Наместо тоа, во израз на најголема духовна беда ми препорачуваат да сум кренел раце од борбата и да сум заборавил бе :lolzz:

Како и да е, директорските бонуси се најважната тема за берзата во моментот, па јас ќе продолжам да пишувам за неа и понатаму, а кому не му се допаѓа, нека ги скока постовите.
Cisto me interesira (ako ne e tajna) kolku toa si "zaglaven" u PKB koga pisuvas sekoj den po 3-4 posta za Kutre samo na ovoj ovoj forum + si pisuval mailovi do ambasadi, institucii i sl + vodis sudski spor ?

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Cisto me interesira (ako ne e tajna) kolku toa si "zaglaven" u PKB koga pisuvas sekoj den po 3-4 posta za Kutre samo na ovoj ovoj forum + si pisuval mailovi do ambasadi, institucii i sl + vodis sudski spor ?

ПКБ ми е навистина најголема позиција, а пошто има луѓе што знаат точно колку иам акции, не би кажувал колкав процент ми е од портфолиото, туку само дека е релативно низок. Купувањето го ограничив на тој процент токму за да можам сега да зборам и пишувам што сакам, а не да мора да им лижам газ на зелките или кутрињата затоа што би ми била загрозена финансиската состојба. Веќе напишав дека попрво би гледал како фирмата пропаѓа и оди во стечај него да свиткам опашка и да им ги продадам акциите за беспари, такашто ми е ирелевантно кој каков коментар ќе напише за ПКБ и колкава е берзанската цена пошто знам колкава им е вредноста на тие акции.

Инаку, интересно би било да напишат колкави позиции им се ТНБ или КМБ на овие што се наоѓаат навредени кога ќе ги подбоцнеш со контра-постови за дивидендите :vozbud:

Последно уредено:
Kako kucinja samo se sskate. Jas bi rekol Makedonski sindrom, da mu umre kozata na komsijata. Nema nikakva potreba od kokodakanje koj kolku imal napravil i tn. Sekoj eden koj e na berza i dobil i izgubil.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom