Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Што се наљути толку :) Дали ќе прави Кутревски или НЛБ банка со моите пари уште пари не ми мења многу. Ми мења ако ги изгубам парите не ради моја кривица, туку зашто некој ги манипулира правилата на системот за своја корист.
Не какво лутење потполно си во право, на овие арамииве денар не им давам, не се искажав убаво, мислев да вложиш во УСА, ако не разбираш има луѓе што знаат (Ја) па ке ти објаснат, зе некој долар :D

Мислам дека ќе се шокираат сите колку и овие „ликвидни“ ќе се покажат неликвидни кога некој покрупен од ортаците ќе посака да си ги извади парите од шемата. Не знам кој јунак ќе се најде да им ги откупи КМБ на Гранит или Адора кога ќе пукне тиквата (ова Факторци да ја видат фразата употребена у правилен контекст).
Вот евер...оправај криви дрини.

Сум приметил дека и тука на темата а и на други теми се коментира со потсмев за тие што ги чуваат во банките. Со оглед на тоа дека имам количина на пари која јасно ми е дека ми губи вредност, да образложам. Тие пари ми се животна заштеда и во иднина ќе ми треба да ги имам во кеш и да ги потрошам. И ја би сакал у меѓувреме тие пари да ја зголемат својата вредност, меѓутоа ни на крај памет не би ги стаил на берза кај што очигледно не функционираат никакви закони, како што ви покажува случајот со Пекабеско. Замисли да сум ги ставил во Топлификација?
Е сеа некој од вас очигледно ова ви е работа - инвеститори сте, па ќе се влечкате по судови, ќе пишувате по амбасади и можда, ама најверојатно не, ќе ја оправите работата. Јас имам друга работа која ми одзема доста време, и од таа работа го имам формирано овој штеден влог. Така да неам баш време да ја оправам работата и да се борам со ветерници. Убаво си кажал човеков, у меѓувреме ќе плаќам паркинг.

Сосема правилно размислување: ако не разбираш во што вложуваш - воопшто и не вложувај туку барем зачувај си ја вредноста на капиталот и не им влегувај во шемата на брокерите и фондовите што ветуваат подобар принос од каматите само за да ти наплаќаат провизии, ама сѐ до првиот проблем на патот кога ќе пукнат како 2007. година и ќе тераат пет години на минималец пошто овојпат сигурно нема да се подметнат со сопствени пари да си го бранат лебот како тогаш него ќе ги пуштат „клиентите“ низ вода.

Вот евер...оправај криви дрини.

Си имал среќа да ти дадат будалите феноменална шанса за излез, такашто кажи им фала, исто какошто треба и мене да ми кажеш фала затоа што помагам да се изгради нормална атмосфера за инвестирање во државата и не придонесувај како кутрињата и зелките за допирање на ново морално дно. Сега пребарав каков ни бил облогот, па гледам дека барем и јас ќе профитирам малце од таа дивиденда на ТНБ затоа што ќе ѝ падне цената па ќе бидам поблиску до добивање на кладбата.

Сосема правилно размислување: ако не разбираш во што вложуваш - воопшто и не вложувај туку барем зачувај си ја вредноста на капиталот и не им влегувај во шемата на брокерите и фондовите што ветуваат подобар принос од каматите само за да ти наплаќаат провизии, ама сѐ до првиот проблем на патот кога ќе пукнат како 2007. година и ќе тераат пет години на минималец пошто овојпат сигурно нема да се подметнат со сопствени пари да си го бранат лебот како тогаш него ќе ги пуштат „клиентите“ низ вода.

Си имал среќа да ти дадат будалите феноменална шанса за излез, такашто кажи им фала, исто какошто треба и мене да ми кажеш фала затоа што помагам да се изгради нормална атмосфера за инвестирање во државата и не придонесувај како кутрињата и зелките за допирање на ново морално дно. Сега пребарав каков ни бил облогот, па гледам дека барем и јас ќе профитирам малце од таа дивиденда на ТНБ затоа што ќе ѝ падне цената па ќе бидам поблиску до добивање на кладбата.
Ако има добра шанса пак би влегол на мсе. Сега за сега подобро ми изгледа странство. Да немаше можност за странство би имал уште на мсе....можеби и ТНБ. Ќе расте во иднина уште мсе па и ПКБ и најголем дел од останатите.

USJE si ide lagano ama sigurno. Deneska dojde do 27000den. Nikoj ne ja spomenuva, nikoj ne ja komentira, na nikogo ne mu e vo fokus, ama mislam deka e megju najstabilnite akcii na MSE.Uste samo likvidnosta da ie podobra...

УНИца е лепотица, види ја ти неа, зголемила профит за 47% во оваа корона година :angel:

Po novo knigovodstvenq ke bide 5000 denari i najeftina na berza :)
Автоматски споено мислење:

Да ве информирам дека продадов ТНБ.

Gledaj vo petok ke ima nova serija i nova cena od ponedelnik na TNB nakaj 20.000 :)

USJE si ide lagano ama sigurno. Deneska dojde do 27000den. Nikoj ne ja spomenuva, nikoj ne ja komentira, na nikogo ne mu e vo fokus, ama mislam deka e megju najstabilnite akcii na MSE.Uste samo likvidnosta da ie podobra...

Еве јас ќе ја спомнам. Компанијата има скоро монополистичка положба на пазарот со стратешка суровина и општеството дозволува во кризна година да прави 30+% нето профит??? Во сопственост е на инвеститор од држава што ни беше меѓународен крвник и 15 години спречуваше напредок во европските интеграции. Не знам зошто зимаат плата тие паразити во Комисија за заштита на конкуренцијата наместо под итно да им ги ограничаат маржите!

Еве јас ќе ја спомнам. Компанијата има скоро монополистичка положба на пазарот со стратешка суровина и општеството дозволува во кризна година да прави 30+% нето профит??? Во сопственост е на инвеститор од држава што ни беше меѓународен крвник и 15 години спречуваше напредок во европските интеграции. Не знам зошто зимаат плата тие паразити во Комисија за заштита на конкуренцијата наместо под итно да им ги ограничаат маржите!
Ajdee. otide skroz u levo ti druze :) .
jas pa mislev deka performansot na usje e biser za investiciskata javnost. isto ako dozvolish da primetem deka dodeka imashe pozicii vo STB ne ti smetashe tolku sosedov krvnik. Daj opraj se. ne dozvoluvaj edna losha investicija da te frla do tolku vo ocaj. ima drugi kompanii,shansi,pa i berzi za ponataka, sekoe iskustvo te pravi po mudar. Idemo dalje...

Ako ima profit -zosto ima, ako nema - gi ukrale parite, tebe stvarno ne moze da ti se pogodi druze...

Ajdee. otide skroz u levo ti druze :) .
jas pa mislev deka performansot na usje e biser za investiciskata javnost. isto ako dozvolish da primetem deka dodeka imashe pozicii vo STB ne ti smetashe tolku sosedov krvnik. Daj opraj se. ne dozvoluvaj edna losha investicija da te frla do tolku vo ocaj. ima drugi kompanii,shansi,pa i berzi za ponataka, sekoe iskustvo te pravi po mudar. Idemo dalje...

Изгледа Грците најубаво знаат каде да подмачкаат за бизнисот во Северџанија да им врви, а посебно Окта којашто петнаесет години работи турбо на позитивна нула, одлевајќи преку трансферни цени стотици милиони евра за Грција. Исто и овоа Усје, си ќутат и си дупат секоја година вадејќи по дваесетина милиони евра дивиденда од малтене монополистичка позиција, а си ќутат и си дупат и од КЗК оставајќи го народот да преплаќа. Овдека треба јака државотворна власт да спречи екстра-профитирање од грбот на граѓаните како кога Грујо им измисли некаква акциза на кокс

Тука гледам само хејтаат некои нечини државата нечини Заев нечини владата ..
Па добро бе ако не ви чини не играјте на берза , никој со сила не ве тера ..

Само не разбирам зошто толку хејтање ,не зборам сите ама одредени членови хејтаат ..

Па пред 4 години влегов на берза (кога Сдсм дојде на власт )КМБ беше 3.000 , Макпетрол 40.000 , Гранит 600 ..а сега КМБ е скоро 7.000 , Макпетрол 70.000 , Гранит 1.000

И тоа во време на корона криза акциите се во позитива дупло од тогаш , јас не се жалам во плус сум а верувам и други се плус али само да се критикува нешто ..

Ке ја земам за пример КМБ дава одлична дивиденда последниве години , секако таму подобро што сум ставил пари него ли да сум ги чувал во банка ..

Последно уредено:
My 2 cents:

Нели е попаметно да направите посебна тема за случувањата во ПКБ, така што и некој новинар полесно би се снашол во листање на темава, а не вака во муабети за берза да се уфрлувате со случувањата во ПКБ. Кој го интересира тоа ќе си чита.
Тоа и ми беше одоколу поентата дека премногу галама како за акција која последно се истргувала на 22.07.2020. :anco: Повеќе постови има за фирмата отколку што акции се истргувале годинава т.е 594.:tvg:

Одамна е даден предлог да си има посебен под-форум Македонска Берза, ама некако нема слух...За секоја акција за која има интерес би се отворило тема, па така и за ПКБ. Останатите кои не ги интересира оваа акција едноставно нема да ја отвараат темата. И попрегледно ќе биде така за секоја фирма за која ти требаат податоци едноставно си отвораш што се е пишувано за нејзе... Би имало и општа тема, како оваа...Еве уште еден апел за посебен под-форум:smirce:

Sekoja akcija si ima svoja prikazna svoi mani i prednosti sekoj broker si ima svoj favorit i sekoj si navija za svoj klub !!!
Nikoj nikogo ne primoral da bide fan nitu pak imal obvrska da navija za toj klub edino ako ne mu se nasledstvo ili steknati vo brak :)
Nekogash klubot ima krizi nema dobri igrachi ili pak trenerot ne go biva ama pa nekogash trenerot e partiski i ima shansi da gi mesti natprevarite ili pak da gi plati sudiite da ne vidat penal no nekogash i da bide klubot svetski prvak i da gazi se pred sebe kako UNI ednostavno publikata ne navija za klubot zatoa sto nemale dobieno dres za plateni blok karti :)

Каква е користа од линчување и изолација на Д'ријалГрим, па тој само оштро пишува за да ги погоди тие што ќе го читаат оти треба да разбереме дека сепак мора да постои некаква граница на глупоста и дрскоста, па дури и за луѓето од типот на Кутревци.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom