Македонија пред банкрот

• Креатор на темата Креатор на темата Милојко
  • Време на започнување Време на започнување
Хехе,абе 170 милиони евра со камата од 10% годишно и не се баш 5-6 “бедни“ милиони,туку се некои 50-60 милиони разлика што и не е баш бедна сума.А ММФ навистина контролира каде ги дава парите,и не ги дава баш радо за владата да покрие неколкумесечна дупка за плати во администрацијата,особено доколку таа администрација е толку партиско-моронска,што и на врапците им стана јасно дека е пребукирана од некадарни луѓе кој си ги задоволуваат потребите на наш грб.:toe:
Preku gla e so tie nevalidni brojki...koga ednas ke dadete fakti so verodostoen potpis?Vasite misli se premnogu komplcirani za obicniot narod

Ako si vraboten vo vladata i gi znaes site tie informacii okej..ako rabotis vo internet-kafe ne se obiduvaj da mi repliciras
Pozdrav!

Preku gla e so tie nevalidni brojki...koga ednas ke dadete fakti so verodostoen potpis?Vasite misli se premnogu komplcirani za obicniot narod

Ako si vraboten vo vladata i gi znaes site tie informacii okej..ako rabotis vo internet-kafe ne se obiduvaj da mi repliciras
Pozdrav!

Па и не морам нигде да бидам вработен за да пресметам дека 10% годишна камата на 170 милиони евра изнесува 17 милиони,а ако тие ги помножиш со 4 години до 2013та,ќе добиеш 68 милиони евра камата.Нели е едноставно?Истата процедура и сума помножена со 2% камата,дава многу помала бројка која изнесува окулу 14 милиони евра.Е сега ти види колку се бројките валидни или не,освен ако не си партијски “слепец“.:toe:

8.април 1993: државата која претходно аплицирала за членство со документ S/25147 е примена во ООН под референца "the former Yugoslav Republic of Macedonia".

Историјата потврдува: нема менување име без банкротство. Кажано со воено тактички речник, банкротирањето му доаѓа нешто како артилериска подготовка пред главниот напад.
Тогаш таа всушност банкротираше/капитулираше.
Македонија може да банкротира од други причини, копачи и поткопувачи од внатре и надвор, име, презиме, западна, источна.

А да не е ова банкротот поврзан со онаа инекција која ја нудат грците како замена (што веќе се не нуделе и тие не знаат).

А ММФ навистина контролира каде ги дава парите,и не ги дава баш радо за владата да покрие неколкумесечна дупка за плати во администрацијата
Пошто се досега ММФ била главна во Македонија, а очигледно (од бројките претходно, во владение на претходните премиери) ништо не било подобро (напротив) џабе е таков вид соработка со ММФ. Башка сите тие давања пари (поголемиот дел) кај нас се сведуваат на она што кажа alek34
значи ММФ дава со 2% камата, ама по НЕГОВИ услови. тие многу често вклучуваат „консултанти“ кои ЈАДАТ од главницата
експерти, експертски денови, патувања, обуки...т.е. враќање на парите во еу земјите преку овие ставки.

џони - може уште 10 поста да изгубиме да ти објаснам дека тие 26 % кои сега се 29% после обврзницата не се некој проблем, ниту пак тие околу 40% заедно сите сосе фирми што ги должиме (тие 29% се само РМ). провери колку е србија, па хрватска, и секако нашите најголеми неприајтели грција, па јави се пак. Википедија не е некој сигурен извор, ама чисто за да почнеш:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_debt

Алек се согласувам дека не е некој параметар надворешниот долг ама ќе ти објаснам зошто тука го наведов, компарацијата со голем дел од останатите развиени земји е излишна зошто тие и во најголемиот прогрес имаа солиден долг од причини кој не сакам да навлегувам највероватно поволни кредити или пак некакви макроекономски планирања од кој бенифициите би биле големи. Попластично кажано дај боже Македонија да е задолжена и со 55 % од БДП ако тоа е некој поволен кредит со мала камата и со тие пари се прави нуклеарна централа со која би го решиле долгорочно проблемот со енергија и би имале голем инпут на девизи од продажба на енергија.

Кој е сега пред банкрот? Дали сваќаш дека тоа е „држ те го крадецот“ финта, за да се насочи фокусот на македонија, а да не се гледа на други места?
Значи мое мислење е дека на Македонија ако се задолжи до 40 % од БДП ниедна банка нема да и каде кредит зошто ризикот да го врати е голем освен како во 2001 немаме некој конфликт па да ни фрлат во капата некоја монета колку да не поцркаме за леб јас искрено и сум зачуден од каде ние пораст и до сега кога над 30 % од населението е невработено и на 30 % државата им е работодавец според мене нема никаква логика да има пораст ама им верувам на информациите зошто сепак на почетокот се ослободивме од ММФ и ребалансот беше слатка мака за премиерот каде да го потроши вишокот на пари дали по цркви или по реклами како и да е имаше некаков прогрес но меѓутоа сега е обратното и јас гледам причина за загриженост.

е каква мерка? ребаланс на буџет? Па и ние ќе направиме, нормално е, кога многу предуслови се сменија. Само кај нас не е толку критично.
Ниту една влада,буквално ниту една влада не ја кастрела јавната администрација од причина дека тие се најверните гласачи,јас мислам дека и оваа ќе го следи примерот и не гледам каде на друго место владата би можела да заштеди освен да му ги скине субвенциите на земјоделецот зошто останатите проекти каде што треба да заштеди не се ни почнати

тоа не е добро. имаше и подобри избори за задолжување, ама за ваков неписмен народ и ова е премија.

Не те разбирам со неписмен народ што сакаш да кажеш како демек знаат да работат ама оти сме неписмени воопшто не се трудат да не импресионираат и што е решението според тебе да го смениме народот владата е супер.

не знам ти, ама јас многу пати напишав, на весници (па и на реклами во нив) не наседнувам. мислам со своја глава. рекламите не се ни штета ако се умерени (промотерите се жив промашај, тоа е друга тема), но јас не расудувам по нив.

уште помалку си свиркам безгрижно, напротив, работам...

И јас работам Алек но тоа не значи дека не размислувам за иднината согласен сум да има реклами меѓутоа цифра од 140 милиони евра како што се шпекулира е претеризам, нема што да верувам на медиуми мислам и јас со своја глава еве и леандра наведе бројки разгледај и ќе видеш дека одиме само надолу последнава година што од надворешен ефект тоа и од нашето незнаење.
Решението со ММФ беше единствена солуција колку и да ние не сакавме само ние го одложивме за неколку месеци на крајот сепак ќе земеме кредит од ММФ само сега со понеповолна камата и со тотално испразнет буџет од обврзниците.

видиш, ова е најголемата лага „немаме никакво производство“. Намалено е, ама не е „никакво“. На таа лага се темелат сите пропаганди против македонија. да не заборавам дека имаме супер производство на земјоделски производи и очекувам дев.прилив, настрана падот на индустриското од 10% што значи дека 90% ОСТАНА.

и да, се слагам, не треба земи заем и главата во песок. треба стратегија што понатаму која активно ќе се спроведе после кризата (ВО КОЈА НЕМА ДА ИМАМЕ БАНКРОТ)

Кое е Македонското производство и колку тоа изнесува во проценти и уште побитно дали може да ја рани цела онаа администрација и невработени, нашиот пораст не се должеше од зголемување на производството туку од наплата на даноците од фирмите и останатите мислам дека после затворањето на Фершпед владата и толку не му се секира за порастот на БДП од фирмите туку како и сите останати се раководи на ситно-партиски интереси.

Поздрав

... и со 55 % од БДП ако тоа е некој поволен кредит со мала камата и со тие пари се прави нуклеарна централа со која би го решиле долгорочно проблемот со енергија и би имале голем инпут на девизи од продажба на енергија.

џони, од 30 до 55 е 25%, што значи некоја си милијарда и пол. со тоа се прави и тоа како нуклерка, па може и ќе ти се исполни желбата.

:-)

и пак ќе бидеш помалку задужен од грција и хрватска...

Ниту една влада,буквално ниту една влада не ја кастрела јавната администрација од причина дека тие се најверните гласачи,јас мислам дека и оваа ќе го следи примерот и не гледам каде на друго место владата би можела да заштеди освен да му ги скине субвенциите на земјоделецот зошто останатите проекти каде што треба да заштеди не се ни почнати

за жал така е. особено неспособните во неа, кои и ја разјадуваат државата. не само со платата. повеќе со местото кое им го фаќаат на некои млади кои многу повеќе би придонесле.

Не те разбирам со неписмен народ што сакаш да кажеш како демек знаат да работат ама оти сме неписмени воопшто не се трудат да не импресионираат и што е решението според тебе да го смениме народот владата е супер.

сакам да кажам дека народот треба да ја следи владата и да и дава насоки, а ваков нашиов како што е (90% немаат факултет завршено, а над 50% ни средно) ЛЕСЕН е за манипулирање. така да само толку мала манипулација до 1-2% не е нешто страшно.

да треба да го смениме народот! да го натераме да почне да мисли, а не да повторува фрази и пропаганди како папагал. да му кажаеме дека треба да се специјализира во нешто,а економијата да ја остави на тие што се разбираат. да не се прави паметен за се. итн... комунизмот ги расипа луѓево, особено самоуправувањето каде чистачки менуваа директори (се разбира изманипулирани од некого, но тоа е друга приказна), па сега тие си мислат дека уште може нешто паметно да кажат. треба да си го најдат местото во општеството. да имале паметно тие за економија да кажат ќе завршеле повисоко образование. нека дискутираат за чистота...

затоа и реплицирав овде, да сменам дел од народот... и еден да сменив и да го натерав да си ја засака татковината, без разлика на владат и кризата, доолно ми е. ам стварно да си ја засака, а не да се тепа во гради дека е патриот, а после да отиде на пазарче и да купи турски патлиџани или грчки маслинки... за поголемите купувања да не пиувам, а исто и за одморите во „грција“.

...согласен сум да има реклами меѓутоа цифра од 140 милиони евра како што се шпекулира е претеризам,
многу е. сега што. нема поради тоа да банкротираме. овде темата е таа. ако отвориш тема дали рекламите се многу, ќе ти пишам ДА.

еве и леандра наведе бројки разгледај и ќе видеш дека одиме само надолу последнава година што од надворешен ефект тоа и од нашето незнаење.
абе нормално е да одиме надолу, кога цел свет оди надолу. не сме ние некоја веле сила па да диктираме каде ќе одиме. битно е да исплаиваме брзо....

Кое е Македонското производство и колку тоа изнесува во проценти и уште побитно дали може да ја рани цела онаа администрација и невработени,

па изгледа дека може. производството и другите приливи...

нашиот пораст не се должеше од зголемување на производството туку од наплата на даноците од фирмите

не може пораст на наплата од даноци да се темели. имаше вистински пораст - извоз на фероникел, валан лим, вино, тутун итн...

и вистински ПАРИ дојдоа.

и останатите мислам дека после затворањето на Фершпед владата и толку не му се секира за порастот на БДП од фирмите туку како и с

за фершпед не ме интересира. кога штерјо го крадеше, не ме викна да го поделиме. кога штерјо на новинарот на А1 му рече „тебе К*Р да не те боли“, јас тоа го сватив по перманентно: ич за фершпед К*Р не ме боли сега.

ако се во право нека докажат. си има држава (во случајот царина) која сигурно постапила во интерес на македонија и јас не се мешам во тоа - тие си знаат. јас го работам тоа што најдобро го знам. на што ќе личи ако мускулите почнат да се сомневаат каде те води мозокот, па почнат да те носат во обратна насока???

Хехе,абе 170 милиони евра со камата од 10% годишно и не се баш 5-6 “бедни“ милиони,туку се некои 50-60 милиони разлика што и не е баш бедна сума.А ММФ навистина контролира каде ги дава парите,и не ги дава баш радо за владата да покрие неколкумесечна дупка за плати во администрацијата,особено доколку таа администрација е толку партиско-моронска,што и на врапците им стана јасно дека е пребукирана од некадарни луѓе кој си ги задоволуваат потребите на наш грб.:toe:

1. малку да не имаш грешка во математикава? на 170 милиони со 10 % најмногу може да биде 17 милиони. како стигна до 50-60 милиони „разлика“?

2. зошто не го коментираше начинот на давање на пари од светски институции кој е секогаш условен со нивни „експерти“ кои ЈАДАТ не 10% аи 30% од главницата - што на дневници, што на погрешни (неодговорни) совети, што на лобирања да се купат нивни (неквалитетни) производи и услуги. сакаш пак, покрај толкава македонска градежна оператива, грци да ни градат обиклоници? (ен дека ги изградија, само ги лапнаа тие 50-60 милиони кои ти ги спомнуваш)

да, администрацијата е неспособна (делумно), но НЕ - не очекувам 170 милиони евра за плата да потрошат.. (ќе има нешто и за пензии - :-) ... lol се шалам, ќе остане голем дел во дев. резерви за ликвидност на следен увоз и повлекување уште денари од оптек, ако луѓето сакаат да трошат незаработени пари)

не може пораст на наплата од даноци да се темели. имаше вистински пораст - извоз на фероникел, валан лим, вино, тутун итн...

и вистински ПАРИ дојдоа.

Човече наведи бројки,проценти,производство што било!Наведи колку извезовме,кои пари дојдоа,каде се парите????.Не зборувај на памет.Може и на Венера да отидаме според муабетов.
Нешто што ме изреволтира и повторно се уклучив во дискусијава е што имам чувство дека ми се наметнува како јас не си ја сакам земјава,а вакви популисти без факти ја сакаат повеќе од мене.Мора во економија реално да се гледа,имаш бе брат буџет,бројките ти кажуваат колку имаш плус каде во кои сектори,каде си минус.Нема виша математика.
Може ќе се најде еден паметен да прочита,да види,да скрати,да штеди,да се уплаши од бројките.
И не е само оваа тема,има милион во економија каде се нудат решенија,мислења,факти.Ама тврдоглави луѓе не водат!Само што не процветале ружите.

Хм, а дознаките од странство? Големи пари се тоа.

Нешто друго е интересно (барем јас како лаик не можам да ги поврзам :) )
Велиме производните сектори пропаѓаат, дека нема пласмани, дека е криза...

Податоците од заводот за статистика (каде во меѓувреме просек нето плата за април 2009 е 20.167 денари) најголем пораст во април према март има токму тие сектори.
Najgolem porast na prose~nata mese~na isplatena neto-plata po vraboten, vo odnos na prethodniot
mesec, e zabele`an vo sektorite: Finansisko posreduvawe (13.6%), Rudarstvo i vadewe na kamen (10.2%)
i Soobra}aj, skladirawe i vrski (2.9%).
Prose~nata mese~na isplatena neto-plata po vraboten vo april 2009 iznesuva 20 167 denari.
Vo april 2009 godina, 3.9% od vrabotenite vo Republika Makedonija ne primile plata {to e za 5.2%
pomalku vo sporedba so istiot period od prethodnata godina.
Штом се намалува бројот на оние кои не земале плата, дали тоа значи дека
1. испуштени се работници, па автоматски се намалува бројот на оние кои не зеле плата и оние кои земаат помала плата
2. прашање на бројки :)

Првото или второто, еве ги бројките на зголемената вработеност за 2.9%, но по сектори

sektor 1-2009/1-2008
Vkupno 102.9
Zemjodelstvo, lov i {umarstvo 99.3
Ribarstvo 50.4
Rudarstvo i vadewe na kamen 82.4
Prerabotuva~ka industrija 97.7
Snabduvawe so elektri~na energija, gas i voda 95.8
Grade`ni{tvo 124.9
Trgovija na golemo i trgovija na malo; popravka na motorni vozila, motocikli i predmeti za li~na upotreba i za doma}instvata 107.1
Hoteli i restorani 115.7
Soobra}aj, skladirawe i vrski 107.0
Finansisko posreduvawe 100.8
Aktivnosti vo vrska so nedvi`en imot, iznajmuvawe i delovni aktivnosti 105.3
Javna uprava i odbrana; zadol`itelna socijalna za{tita 105.7
Obrazovanie 106.4
Zdravstvo i socijalna rabota 110.2
Drugi komunalni, kulturni, op{ti i li~ni uslu`ni aktivnosti 81.5
Privatni doma}instva koi vrabotuvaat doma{en personal i neizdiferencirani dejnosti na doma}instvata za proizvodstvo na stoki za sopstveni potrebi 96.1
Eksteritorijalni organizacii i tela 90.0
каде се гледа дека зголемена вработеност има во оној сектор кој постојано го колнете :) како и образование, здравство, градежништво, трговија...а намалување во другите сектори.

абе нормално е да одиме надолу, кога цел свет оди надолу. не сме ние некоја веле сила па да диктираме каде ќе одиме. битно е да исплаиваме брзо....

и вистински ПАРИ дојдоа.

за фершпед не ме интересира. кога штерјо го крадеше, не ме викна да го поделиме. кога штерјо на новинарот на А1 му рече „тебе К*Р да не те боли“, јас тоа го сватив по перманентно: ич за фершпед К*Р не ме боли сега.

ако се во право нека докажат. си има држава (во случајот царина) која сигурно постапила во интерес на македонија и јас не се мешам во тоа - тие си знаат. јас го работам тоа што најдобро го знам. на што ќе личи ако мускулите почнат да се сомневаат каде те води мозокот, па почнат да те носат во обратна насока???

1. малку да не имаш грешка во математикава? на 170 милиони со 10 % најмногу може да биде 17 милиони. како стигна до 50-60 милиони „разлика“?

2. зошто не го коментираше начинот на давање на пари од светски институции кој е секогаш условен со нивни „експерти“ кои ЈАДАТ не 10% аи 30% од главницата - што на дневници, што на погрешни (неодговорни) совети, што на лобирања да се купат нивни (неквалитетни) производи и услуги. сакаш пак, покрај толкава македонска градежна оператива, грци да ни градат обиклоници? (ен дека ги изградија, само ги лапнаа тие 50-60 милиони кои ти ги спомнуваш)

да, администрацијата е неспособна (делумно), но НЕ - не очекувам 170 милиони евра за плата да потрошат.. (ќе има нешто и за пензии - :-) ... lol се шалам, ќе остане голем дел во дев. резерви за ликвидност на следен увоз и повлекување уште денари од оптек, ако луѓето сакаат да трошат незаработени пари)

се наспа добро??? сабајлево пак некои соништа раскажуваш :) посебно она за ММФ и нивните заебанции...и начиноткако дасе одбраниме од тие крвопии...:)
во принцип добро е да бидеш оптимист, но веројатно знаеш дека песимист е исто оптимист...но СО ИСКУСТВО..??:)...често многу горко....она околу каматите...па сеа или Комерцијална на погрешен начин ми пресметува камати или некој овде ...лажуцка...:) према референцата која ја нафрли...не може да си некој КОЈ НЕ ЗНАЕ...:)
Дека оние милијарди кобајаги глупавата администрација ќе ки сплиска....биди сигурен ДЕКА ЌЕ ГИ СПЛИСКА до подледен денар...

Човече наведи бројки,проценти,производство што било!Наведи колку извезовме,кои пари дојдоа,каде се парите????.Не зборувај на памет.Може и на Венера да отидаме според муабетов.
Нешто што ме изреволтира и повторно се уклучив во дискусијава е што имам чувство дека ми се наметнува како јас не си ја сакам земјава,а вакви популисти без факти ја сакаат повеќе од мене.Мора во економија реално да се гледа,имаш бе брат буџет,бројките ти кажуваат колку имаш плус каде во кои сектори,каде си минус.Нема виша математика.
Може ќе се најде еден паметен да прочита,да види,да скрати,да штеди,да се уплаши од бројките.
И не е само оваа тема,има милион во економија каде се нудат решенија,мислења,факти.Ама тврдоглави луѓе не водат!Само што не процветале ружите.

Ех тврдоглави...не би рекол, ако не се глупави..тогаш се бескрајно препредени....

Хм, а дознаките од странство? Големи пари се тоа.

Нешто друго е интересно (барем јас како лаик не можам да ги поврзам :) )
Велиме производните сектори пропаѓаат, дека нема пласмани, дека е криза...

Податоците од заводот за статистика (каде во меѓувреме просек нето плата за април 2009 е 20.167 денари) најголем пораст во април према март има токму тие сектори.
Штом се намалува бројот на оние кои не земале плата, дали тоа значи дека
1. испуштени се работници, па автоматски се намалува бројот на оние кои не зеле плата и оние кои земаат помала плата
2. прашање на бројки :)

Првото или второто, еве ги бројките на зголемената вработеност за 2.9%, но по сектори

каде се гледа дека зголемена вработеност има во оној сектор кој постојано го колнете :) како и образование, здравство, градежништво, трговија...а намалување во другите сектори.

кога пред години тврдевме со некои мрчатори овде дека ГЛАВНИОТ ПРИЛИВ во МКД се гасарбајтерите...и тоа ПРЕЊТЕЖНО Албанците некој тврдеа дека булазниме...:)

за бројките...па кој воопшто погледнува бе у МКД бројка помала од милион....:)

многу е. сега што. нема поради тоа да банкротираме. овде темата е таа. ако отвориш тема дали рекламите се многу, ќе ти пишам ДА.

Тоа е изјава на досегашниот финансиер. Од неговата изјава произлезе целава дебата. Или изјавата ја дал од други побуди. Или е погрешно пренесена информацијата од А1.

Славевски:
И овде не заврши финансиерот, ги повика сите пратеници да го натераат Премиерот на итен ребаланс на буџетот, за да не банкротира државата.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=111263

Мене ме интересира дали ќе има девалвација????????????
НБРМ и владата изјавија дека нема да има.
Но трговскиот дефицит достигна енормни размери. И најверојатно и понатаму ќе расте. Да не се предомислат.
Од друга страна во предходниот месец, запрен е падот на девизните резерви.

Прогноза????

помала од милион....:)
Помала од миљон, со љ :smir:

Тие дознаки, т.е. пари, средства од странство се добар извор на средства за земјите во развој и неразвиените (нашата би била по мене попрво накај вторите него накај првите земји, али кој како си осеќа :) ). Кај нас негде бројката е околу 300 миЉони долари. Па затоа се подобруваше ситуацијата на поле на статистички податоци после летниот период-ради тие наши у странство, а и пораст на инд производство се прави преку поголема потрошувачка на струја... исти цаки како и за зголемување на плата и намалување на невработеност -значи во глобала добра цифра, но во кои сектори? администрација, здравство... и ради сезоната градежништво. Има некои ствари како се претставува таа статистика на успех, битно е да се разглоби и види дали и колку е тоа реално.

Како и за податокот дека скопјани дневно трошат по 400 и кусур литри вода, јаа, ама во просек, со базени и хотели :) ако се разглоби се добива друга слика (онаа од ЈСП-дека луѓето не се мијат :) туку вода иде за други потреби). Ова онака фигуративно

И то

Сега не ги гледаш бројките или само ги занемаруваш.Ти потенцирав бројки од твојот линк - бараме 500 милиони ни нудат милијарда и двеста. тоа ли е држава во банкрот?

не зборувам на памет, му одговоарав на тој што пишуваше дека растот во 2007 и 2008 бил од собирање на даноци. не бе, даноците се од растот! за тие години и зборував. може во МФ или во НБРМ да добиеш повеќе резултати.

Мора во економија реално да се гледа,имаш бе брат буџет,бројките ти кажуваат колку имаш плус каде во кои сектори,каде си минус.Нема виша математика.

Сестро, :-) не е се во буџетот! БАШ МИ Е ЖАЛ што сите ја сакате македонија преку буџетот. Извозот и другите приливи НЕ СЕ СИТЕ И ВО ЦЕЛИНА за буџетот.

Минус има, кој рече дека нема??? Само нема банкрот, апсолутен минус? Минус има секаде, но релативно гледано пливаме. нема да биде подобро. ќе биде уште полошо. ама таков е океанот - брановит ова лето...

сите луѓе по природа се тврдоглави. само некои повеќе некои помалку. проблемот се резултатите.

да треба мнооогу да се крати. се надевам некој ќе почне. еве може на секој државен службеник (на кој платата му премина 20.000 денари) кој отишол во грција на одмор да му се намали пак на 12.000, како во време на бранко? море на сите. ич проблем нема да имаме со пливањето во бурата.

Prvo treba pola administracija da se ocisti pa tek posle da se diskutira za plati.

....она околу каматите...па сеа или Комерцијална на погрешен начин ми пресметува камати или некој овде ...лажуцка...

не разбрав које проблемот со каматите на комерцијална??? јас прв пат пишувам сега за камати на комерцијална? за штерјо ми беше зборот, по негова препорака „ич К*Р не ме боли за фершпед“.
од каде сега испадна комерцијална?

и тоа ПРЕЊТЕЖНО Албанците некој тврдеа дека булазниме...:)
има и приливи од албанци, соодветно. но со оглед дека македонци се повеќе од албанци во македонија, девизните приливи претежно се од македонци.

еве може на секој државен службеник (на кој платата му премина 20.000 денари) кој отишол во грција на одмор да му се намали пак на 12.000
Ова е интересна мерка, може, а може и за оние од ешалоните-камелеони :)

Но има и други мерки, непопуларни и опасни-како даблдекер. Како во Литванија
Литванија отпушти една третина бирократи
Балтичката држава, минатата година, се согласи на драстични реформи и кастрење на трошоците во замена за 7,5 милијарди евра позајмица на ММФ и ЕУ на три години.
Го продадоа задникот, ем позајмица (која треба да се врати, без разлика на каматата), ем социјала од тие административци -зголемена невработеност и сето што оди со тоа.

Туку...
Америка ќе банкротирала, најнова вест, немате чуено?
Буџетски дефицит над 1.000 млрд $
Буџетскиот дефицит на САД првпат оваа фискална година надмина износ од илјада милијарди долари, а до есен би можел да се зголеми дури на две илјади милијарди, соопшти Министерството за финансии во Вашингтон. МИА пренесува дека во јуни бил забележан дефицит од 94,3 милијарди долари, со што вкупниот износ на дефицит од почетокот на фискалната година во октомври 2008 година се зголемил на 1,09 илјади милијарди долари.

Тоа е изјава на досегашниот финансиер. Од неговата изјава произлезе целава дебата. Или изјавата ја дал од други побуди. Или е погрешно пренесена информацијата од А1.

Не слушав кога зборувале во парламент за тоа, така да не можам да знам дали така се изразил Славески (кој мислам е еден од најдобрите минситри за финансии кои ги имала МК, впрочем СИТЕ после оној со перчето беа добри, и Груевски и Поповски и Славески, а Гошев не доби шанса)

Отидов на линкот и таму гледам тоа со банкротот не е во наводници. сигурно е „интерпретација“ на рекетарите од А1.

Мене ме интересира дали ќе има девалвација????????????
НБРМ и владата изјавија дека нема да има.
Но трговскиот дефицит достигна енормни размери. И најверојатно и понатаму ќе расте. Да не се предомислат.
Од друга страна во предходниот месец, запрен е падот на девизните резерви.

Прогноза????

нема да има, а и да има нема да биде голема. со овие камати, најдобро е да се штеди во денари. тоа е мојата прогноза.

еве на нова година стави ми позитивна или негативна критика, ако сум или не сум во право....

зошто - затоа што девалвација се прави кога има многу локални пари, а со нив е може многу да се купи. во македонија НЕМА денари, па тие што имаат може да си купат. Се прави и ако владата изгласа закон да се отпечатат пари за неа (па да ги подели, па да има многу, па да не може да се купи ништо), ама милошевиќ во оваа влада не гледам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom