... и со 55 % од БДП ако тоа е некој поволен кредит со мала камата и со тие пари се прави нуклеарна централа со која би го решиле долгорочно проблемот со енергија и би имале голем инпут на девизи од продажба на енергија.
џони, од 30 до 55 е 25%, што значи некоја си милијарда и пол. со тоа се прави и тоа како нуклерка, па може и ќе ти се исполни желбата.
и пак ќе бидеш помалку задужен од грција и хрватска...
Ниту една влада,буквално ниту една влада не ја кастрела јавната администрација од причина дека тие се најверните гласачи,јас мислам дека и оваа ќе го следи примерот и не гледам каде на друго место владата би можела да заштеди освен да му ги скине субвенциите на земјоделецот зошто останатите проекти каде што треба да заштеди не се ни почнати
за жал така е. особено неспособните во неа, кои и ја разјадуваат државата. не само со платата. повеќе со местото кое им го фаќаат на некои млади кои многу повеќе би придонесле.
Не те разбирам со неписмен народ што сакаш да кажеш како демек знаат да работат ама оти сме неписмени воопшто не се трудат да не импресионираат и што е решението според тебе да го смениме народот владата е супер.
сакам да кажам дека народот треба да ја следи владата и да и дава насоки, а ваков нашиов како што е (90% немаат факултет завршено, а над 50% ни средно) ЛЕСЕН е за манипулирање. така да само толку мала манипулација до 1-2% не е нешто страшно.
да треба да го смениме народот! да го натераме да почне да мисли, а не да повторува фрази и пропаганди како папагал. да му кажаеме дека треба да се специјализира во нешто,а економијата да ја остави на тие што се разбираат. да не се прави паметен за се. итн... комунизмот ги расипа луѓево, особено самоуправувањето каде чистачки менуваа директори (се разбира изманипулирани од некого, но тоа е друга приказна), па сега тие си мислат дека уште може нешто паметно да кажат. треба да си го најдат местото во општеството. да имале паметно тие за економија да кажат ќе завршеле повисоко образование. нека дискутираат за чистота...
затоа и реплицирав овде, да сменам дел од народот... и еден да сменив и да го натерав да си ја засака татковината, без разлика на владат и кризата, доолно ми е. ам стварно да си ја засака, а не да се тепа во гради дека е патриот, а после да отиде на пазарче и да купи турски патлиџани или грчки маслинки... за поголемите купувања да не пиувам, а исто и за одморите во „грција“.
...согласен сум да има реклами меѓутоа цифра од 140 милиони евра како што се шпекулира е претеризам,
многу е. сега што. нема поради тоа да банкротираме. овде темата е таа. ако отвориш тема дали рекламите се многу, ќе ти пишам ДА.
еве и леандра наведе бројки разгледај и ќе видеш дека одиме само надолу последнава година што од надворешен ефект тоа и од нашето незнаење.
абе нормално е да одиме надолу, кога цел свет оди надолу. не сме ние некоја веле сила па да диктираме каде ќе одиме. битно е да исплаиваме брзо....
Кое е Македонското производство и колку тоа изнесува во проценти и уште побитно дали може да ја рани цела онаа администрација и невработени,
па изгледа дека може. производството и другите приливи...
нашиот пораст не се должеше од зголемување на производството туку од наплата на даноците од фирмите
не може пораст на наплата од даноци да се темели. имаше вистински пораст - извоз на фероникел, валан лим, вино, тутун итн...
и вистински ПАРИ дојдоа.
и останатите мислам дека после затворањето на Фершпед владата и толку не му се секира за порастот на БДП од фирмите туку како и с
за фершпед не ме интересира. кога штерјо го крадеше, не ме викна да го поделиме. кога штерјо на новинарот на А1 му рече „тебе К*Р да не те боли“, јас тоа го сватив по перманентно: ич за фершпед К*Р не ме боли сега.
ако се во право нека докажат. си има држава (во случајот царина) која сигурно постапила во интерес на македонија и јас не се мешам во тоа - тие си знаат. јас го работам тоа што најдобро го знам. на што ќе личи ако мускулите почнат да се сомневаат каде те води мозокот, па почнат да те носат во обратна насока???
Хехе,абе 170 милиони евра со камата од 10% годишно и не се баш 5-6 “бедни“ милиони,туку се некои 50-60 милиони разлика што и не е баш бедна сума.А ММФ навистина контролира каде ги дава парите,и не ги дава баш радо за владата да покрие неколкумесечна дупка за плати во администрацијата,особено доколку таа администрација е толку партиско-моронска,што и на врапците им стана јасно дека е пребукирана од некадарни луѓе кој си ги задоволуваат потребите на наш грб.
1. малку да не имаш грешка во математикава? на 170 милиони со 10 % најмногу може да биде 17 милиони. како стигна до 50-60 милиони „разлика“?
2. зошто не го коментираше начинот на давање на пари од светски институции кој е секогаш условен со нивни „експерти“ кои ЈАДАТ не 10% аи 30% од главницата - што на дневници, што на погрешни (неодговорни) совети, што на лобирања да се купат нивни (неквалитетни) производи и услуги. сакаш пак, покрај толкава македонска градежна оператива, грци да ни градат обиклоници? (ен дека ги изградија, само ги лапнаа тие 50-60 милиони кои ти ги спомнуваш)
да, администрацијата е неспособна (делумно), но НЕ - не очекувам 170 милиони евра за плата да потрошат.. (ќе има нешто и за пензии -

... lol се шалам, ќе остане голем дел во дев. резерви за ликвидност на следен увоз и повлекување уште денари од оптек, ако луѓето сакаат да трошат незаработени пари)