Македонија ке гради нуклеарка со Бугарија

• Креатор на темата Креатор на темата ВМРО
  • Време на започнување Време на започнување

Дали Македонија треба да учествува во изградбата на нуклеарната централа во Бугарија?

• Да

Гласови: 18 50,0%
  • Не

Гласови: 18 50,0%

• Вкупно гласачи
    36
Serdarot напиша:
мене, на тој шо „пропагира„ сончева енергија мислењето ми е назадно, ама тек за 50 години (по твоја претпоставка) ќе можеме да развиеме енергетски систем базиран на сончева енергија...

не ти прај „бзззззт„ „куршлус„ мозокот?

ако сум назаден, како тогаш предлагам решенија кои тек за 50 години ќе бидат остварливи?
Сердаре бре друже најдраги форумџиски, реков јас на еден од погорните постови дека нашта "постара" генерација тешко да си признае инатот ти пак таа па таа. Убаво ти кажа другарот concrete, не си доволно информиран и готово. Предлагаш решение за 50 години? hehe, предложено е тоа пред ти да беше роден бе Сердаре, нели сите овде се согласивме дека Македонија е поназадна од Европксата Унија и Америкас, штосот е тие да го развијат соларниот систем за едно 50 години а самиот знаеш кај нас тоа ќе дојде за дупло време. Пет страни ли треба да ти се објаснува како на ефтин начин може да се греат луѓето во Македонија за наредните 50-100 години? Не е убаво на возрасен човек како тебе да ѓи гледа другите амбициозни мислења како глупи и тупи:icon_roll
Нормално, твое право али не се нервирај оти си грешка, учи се, ќе те згазит младината:icon_lol::icon_lol:

Пред 50тина години се изградија нуклеарките во Франција, Германија, Америка...Ние уште не знаеме што е тоа:icon_roll За 50 години може да се развие соларијата, а каде ние ќе сме? Тоа ќе кошта бе брат, кај нас прогнозата за тоа ја стави за повеќе од 50 години:icon_lol: До тогај мисли му на ајварот у Мариово:icon_lol: Ако не па Струмица е тука...

шо вели еден нобеловец, Мухамед ЕлБарадеј, за нуклеарната енергија. целиот текст го имате овде, па кој го интересира нека повели

The Emerging Expansion In Nuclear Energy Use

With these scenarios framing the debate, the case for constructing new nuclear power plants is gaining ground in many countries. Nuclear power emits almost no greenhouse gases. The complete nuclear power chain, from uranium mining to waste disposal, and including reactor and facility construction, emits only 2-6 grams of carbon per kilowatt-hour. This is about the same as wind and solar power, and two orders of magnitude below coal, oil and even natural gas.

едно е кога ќе го кажеш ти а друго е кога ќе го каже нобеловец :wink:

Vo `87 i `88 rabotev na "raspepeluvanje" na filterot shto se urna od havarijata predizvikana vo REK Bitola so covecki zrtvi.Gletkata beshe "stravotna" rabotevme non-stop vo uslovi najverojatno slicni kako na Mars samo shto ovde imashe malku kislorod.Rid od pepel ili jaglenova prashina nasekade okulu nas,go prskavme ili go natopuvavme so voda za da ne predizvika explozija i potoa so rudarski crpalki go tovaravme na kamioni koj go nosea po iskopite i go zatrupuvaa so zemja.Onoj shto ne bil vo REK ne bi znael kako se "raga lebot",rabotata vredeshe po minimum 5 000 evra a nam platata preku Mavrovo ni beshe duri 50 evra.Nabrgu blokot prorabote a nas ne premestija po koti od kota -12 do kota +50.Kota -12 beshe 12 metra pod odjakot visok 286 metri.Fantastika neli kako mladi momcinja plukaat cumur i krv koga ke si pojdat doma.Mnogu od niv sega gi nema na ovoj svet za da vi obezbedat neprekinato struja koja ke ve gree kako i site izminati godini pa i na -36 stepeni pod nulata koga i urinata ni smrznuvashe za da vi bide toplo dragi moi Makedonci.

wow

im "realy impressed" abc

(иако не сум сигурен дека ти верувам... исто ко шо не ти верувам то за Вуковар...)

па лесно ни е нас со вакви јунаци ко тебе бе абц, ако некоаш не дај боже се загреј ситуацијата со нуклеарката, ќе плукниш ти и ќе ја оладиш...

само лажен една работа заборај, „братучед”...

јас сум за ЕКОЛОШКИ чиста енергија, а тука не спаѓаат никакви Термо Централи...

--------------------------------------------------------------------------

Muhamed El Baraday = :pos: :pos:

Bush-ovsko spiunche sho e vo golema merka kriv za slikata sho se sozdade za Irak...

ajde be

prodaeni dushi ste i vie be?

(упс...кириљиц...)

хехе

а бе вицој

Муамет ел Барадеј, „Нобеловец„

кур се треси

и Хитлер сам ќе си даеше Нобелова Награда да се одвиваше малку поинаку Втората Светска Војна...

Serdarot, stick to your pros and cons and let's not make subjective comparisons please!
Serdarot напиша:
јас сум за ЕКОЛОШКИ чиста енергија, а тука не спаѓаат никакви Термо Централи...
Амин дека си, сите сме не само ти. Ако барем малку се информираше ќе дознаеш дека со нуклеарка нема штетни гасови а во исто време се прави енергија со ПОВОЛНА ЦЕНА!!! И јас сакам Wind and Sun Panels ама не ми се свиѓа цената така да со многу големо извинение, кур ме боли за твојто родно место Мариово.

А бе Сердаре, чисто ме интересира, колку нукл. централи има во Германија, дали знајш да ми кажиш

ах сердаре сердаре... што има врска тоа дали ЕлБарадеи е шпион на Буш (што не е) или што допринесел за да се создаде денешнава слика во Ирак (што пак не е он крив). Збори колку сакаш за него и за нас дека сме предавници во некоја друга тема, тука кажи зошто неговата изјава дека нуклеарната енергија е со минимални емисии на штетни гасови не е вистинита. Тоа го има изјавено во MIT (за тебе и они се предавници и истомисленици со Хитлер знам) и никој од тие големи умови не се изјаснил поинаку (ама ние го имаме Сердарот па ќе не поучи :))

А сал атомот го разбивме за орудие на поморот, хоророт и за на смртта да и слугуваме, само за во страшна војна пеколна, или и за да се дар дарува на човештвото и ползува и за добрина?

Сердаре бе доста си кинеш живците, муабет си само праеме за што би било пожелно за МК и нејзините граѓани. И самиот знаеш дека ние немаме доволно пари за Атомска Централа па затоа ќе помогнеме да градат у Софија и ќе си к'цаме главата со законите за увезување.

а наместо да им тупниме пари на букарите (од некакви кредити, пошо немаме пари...) , да инвестираме (= изградиме) во хидроцентрали и други еколошки енергетски решенија... :raz:

Abe lesno ti e tebe od Germanija da popuvash koga samo od socijalnata shto ja tepash(500 evra plus platen stan i struja) mozes solidno da si se "ladish" na internet.Dojdi vo Makedonija i togash ke bidesh prviot shto saka da se izgradi nuklearka.Vaka samo nekoj moronski idei za ekologija propovedash,hidrocentrali, soncevi paneli,veternici i slicni raboti.Tamu parnoto te gree i na minus 30, socijalnata pomosh ke stasa kaj da e,ke brknesh nekoja rabota na crno i "frp" na internet ke ni skazuvash "babini-devetini" kolku ni bilo ubavo da se smrznuvame na minus 30,prekrasno ni bilo bez socijalna pomosh da "r`mbame" i po 18 saati na den za 100 evra mesecno,kolku shto e tvojata dnevnica na crno vo nekoj puf so bakcish se razbira.Pri toa ke ne uveruvash kako i vo Germanija ne bilo ubavo oti ne si mozel da kupish novo Ferari so socijalnata pomosh(staro mozesh koga rabotish na crno socijalnata ke ja davash za ratite).
Zatoa zlaten dojdi vo Makedonija i probaj da sadish piperki vo Mariovo koj ke gi prodavash po 5-10 denari a pri toa ke fatish "pena" na usta objasnuvajki im na lugeto deka toa se ekoloshki piperki i zatoa se pomali od drugite vo koj ima tarana i drugo veshtacko gubrivo.

мхм...

ако ти живееше од социјално и си неработник, има такви кои НЕ БИ ЗЕМАЛЕ социјално и да им следува...

ама треба да си чоек да се свати то...

ако сакаш лични препуцавања, неам проблем...

ама некако забрането е, така да ќе добиеме бан двата...

затоа помалку дроби за мене, а за то да тропаш помалку глупости, не можам да ти заповедам...

на тебе оставам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom