Македонија ке гради нуклеарка со Бугарија

• Креатор на темата Креатор на темата ВМРО
  • Време на започнување Време на започнување

Дали Македонија треба да учествува во изградбата на нуклеарната централа во Бугарија?

• Да

Гласови: 18 50,0%
  • Не

Гласови: 18 50,0%

• Вкупно гласачи
    36
BBC news..... New Nuclear Explotion.....(usual place) The Balkan... explanation... Sekula(makednoski Homer Simson) pa nemal so da praj zel uranium da mu go pokazi na decata, psoto go prasuele mnogu so ro rabotel.. so e to.. arno ama mu se primocalo na sred vadejne(makedonska rabota) pa nastale nekoi komplikacii(kako i obicno).. i nastanalo malo raspajgajne na jadroto i eve sega del od SCG izleguva na more, nepostoi povejke makedonija taka da grcite go dobijaa sporot so imero.. bugarite seuste se kaat poradi nivnite investicii, a albancite razmisluvaat kolku zemja treba da se uveze od Kosovo za da se dostigne proektot "Golema Albanija"(na koj bea vlozeni najgolemiot del od evropskite investicii)... Samo za vas BBC...

Јас сум за! Нема потреба да објаснувам, се знае, само тап и глуп може да биде против. Се извинувам однапред на сите што се против, ама инвестирање во нуклеарка е далеку поарно од инвестирање во 10000030930483047897230476 Рамстори!! А Рамстор не е инвестиција, ами одлив на тешко стекнатите средства на бениот гражданин.

Wolf Pack напиша:
Прости Сердаре, ама мислењето ти е малку назадно. За сончева енергија ќе почекаме едно 50 години НАЈМАЛКУ, до тогаш мисли му ја како ќе ги згрееш 20-те роднини и плус 700-те старци назад во Мариово плус цела Македонија... Нормално, може Македонија да увезува ама како шо знаеме цената се погоре и погоре иде...

мене, на тој шо „пропагира„ сончева енергија мислењето ми е назадно, ама тек за 50 години (по твоја претпоставка) ќе можеме да развиеме енергетски систем базиран на сончева енергија...

не ти прај „бзззззт„ „куршлус„ мозокот?

ако сум назаден, како тогаш предлагам решенија кои тек за 50 години ќе бидат остварливи?

Garfield напиша:
Јас сум за! Нема потреба да објаснувам, се знае, само тап и глуп може да биде против. Се извинувам однапред на сите што се против, ама инвестирање во нуклеарка е далеку поарно од инвестирање во 10000030930483047897230476 Рамстори!! А Рамстор не е инвестиција, ами одлив на тешко стекнатите средства на бениот гражданин.

а јас велам само туп и глуп можи да биди за, и се извинувам однапред на сите што се ЗА, ама инвестирање во нуклеарка е далеку поглупо од давање орден на Република Македонија на Али Ахмети и Командант не знам кој...

и сите фактори на овој бел ебан свет се на моја страна

само се лажите самите себе, кој од недоразмисленост, кој од некакви лични интереси...

и ај шо се лажите сами себеси, пробвате да го лажите и народот...

а за то со Рамстор се сложвам, мачкање на очи, перење ан пари, мито, корупција...

то е Рамстор, никаква инвестиција...

Serdarot напиша:
мене, на тој шо „пропагира„ сончева енергија мислењето ми е назадно, ама тек за 50 години (по твоја претпоставка) ќе можеме да развиеме енергетски систем базиран на сончева енергија...

не ти прај „бзззззт„ „куршлус„ мозокот?

ако сум назаден, како тогаш предлагам решенија кои тек за 50 години ќе бидат остварливи?

ne si nazaden,( najverojatno!!!), tuku samo nedovolno "informisan": he,he.....
i mnogu "bzzzzzz..brmcis"..:):)

PRIMER:

1.3kW vo pik SunBall systemot isporacuva 2,550kWh godisno pri trosoci na instalacija
od $3,500 = (ili prosto ) $3,500 (za instalacija)
/ (25 godini resurs na oprema) 63,750 kWh = $0.055 / kWh

http://www.greenandgoldenergy.com.au

E aj sega ke lobirame za sonceva elektrana za koja ke treba da se "posteli" celo Mariovo i cela Pelagonija so paneli pod koj ni treva nema da raste za da se dobie struja kolku shto proizveduva eden REK Bitola na primer.Abe vie ne ste nazadni tuku ste mnogu napredni vo unishtuvanjeto na i ona malku treva shto ni ostana.Pa zarem mislite deka soncevite paneli ne se opasni za okolinata?Ja imate Sahara kade nikoj ne pomisluva na soncevi elektrani iako nemaat ni treva!Druga rabota e taa shto navecer panelite ne rabotat,pa nie ke spieme navecer neli?Treta rabota e taa shto Makedonija e i taka mala pa sega treba dobar del od nejzinata teritorija da go adaptirame za struja so koja edinstveno ke mozeme samo preku den da slushame radio i da gi polneme bateriite od lambite shto ni se potrebni koga ke odime navecer da spieme.

абц, ако немаш шо да пишиш, оти се водиш од инает причини и ќе чкртниш тики туку така, само да се кажи нешо...

комбинација од хидро централи, ветерници и сончеви колектори можат да произведат доволно енергија за МК и комшиите...
------------------------------------------------------------------------

конкрет, да знајш колку си во право

не сум ин-форм-иран

не сум доведен во посакуваната форма, туку мислам со свој мозок, здраво и логично

можи зато многу брмчам :wink:

Abe za toa deka "ckrtam" djabe ne si vo pravo,a za toa deka kombinacijata na tvoite "eko" centrali i ne e bash "eco".Rasprashaj se malku poshiroko kolku paneli treba da se izgradi edna sonceva centrala so dobar kapacitet a ne samo za slushanje radio ili kolku veternici treba da vrtat za istata cel.Ako znaeme deka pod tie veternici i paneli e "mrtva zona" togash poveke od jasno e deka onie koj se zalagaat za alternativna energija prakticno se zalagaat da ja okupiraat i taka malku ostanatatata zemja vo Makedonija.

A keramidite, a nastresnici,ramnite pokrivi..... itn.itn.?????
Za veternici vo Makedonija, onie od MW, nema ni mesto ni veter, ama za sonce barem uste ima...duri i na segasno tehnolosko nivo. Najobicni paneli za topla voda bi ustedile prilicno od skapite KWh.
No Makedonija nema uste drzava , a kamo li energetska politika!!!!

Za nukleusx3 ne mi ostavi nikade kontakt.......??????
Ostanavme na kokodakanje ????

Tocno e deka najobicni paneli so topla voda bi ushtedile na struja,no sepak toa ne e dovolno i ne e organizirano.Ako uspete so soncevi paneli da pridvizite eden voz na primer togash vredi da diskutirame za "isplativi" investicii vo soncevi elektrani,vaka e samo iluzorno da se zboruva neshto shto e nevozmozno da se ostvari na teritorijata od malata drzava Makedonija.Zatoa velime deka nuklearkata e najadekvatna barem vo ovoj prostor i vreme niz koe "prezivuvame".

Tocno vo princip, no ako se soberat site segasni zagubi, mozni zastedi i MOZNI SUPSTITUCII, ke "izgradime" skoro eden blok od Bitolskite, ako ne i poveke....
Koga sme pak kaj nuklearkite ( bea tri neli) ke pocneme li nekoj po-concreten muabet?????...

ABC напиша:
Abe za toa deka "ckrtam" djabe ne si vo pravo

да го сватам ова како твое признание дека си платен од некакви странски служби да ја „пробиеш„ трасата за нуклеарка во Македонија?

иначе, конкрет КОНКРЕТНО бара телефон од тебе бе, изгледа првиот заинтересиран финансиер го најде веќе...

само...

џабе трошиш време ,абц

нуклеарка во Мариово нема да има

проверена работа...

Штетен е и манганот во Суводол. Прашајте ги тие што работат во рудникот што имаат проплукано крв.

И технички, може и РЕК-Битола да експлодира и да ја избриши Битола од картата...

добродојде на кајгана, миксеррр...

те молам земи си време да се запознаеш со правилата на форумов, а и да ни го објасниш твојот коментар...

пријатен престој на форумов :wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom