Магазини и списанија за автомобили на македонски

• Креатор на темата Креатор на темата JeepMkd
  • Време на започнување Време на започнување

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Локација
Кавадарци
И покрај големиот број на македонски интернет портали за автомобилизам, јас редовно купувам и читам списанија.

Добро, било портали било списанија, не се 100% македонски производ но добро е да се прочитаат интересни и квалитетни информации од време на време. Ги почитувам тие што прават тестови, рецензии и објавуваат информации од прва рака!

Ќе започнам со тоа јас што го следам редовно...

Едвај чекам да дојде сабота и да го земам новиот број на Ауто Билд :) Некои замерки немам, можеби недостига некоја страница плус, но тогаш сигурно не би чинел 15денари. Всушност, до пред некоја година имаше целосен Ауто Билд од 70 страни, поквалитетен формат но чинеше 70 денари па затоа не беше многу успешен.

Откога почна да излегува со Утрински секоја сабота, ги имам и ги чувам сите броеви. Првиот е излезен на 10 март 2007 :)
Кога имам слободно време ги листам и е интересно кога ќе видам некои концептни возила кои биле актуелни, а сега веќе се возат по нашите патишта... (Пежо 207, Фиат Браво, Фиат 500, Ц-класа, новата Х5-ка...)

Во последно време земам и Современ Возач (СВ) и можам да речам дека е прилично добро, обемно и многу информативно списание. За разлика од Ауто Билд, во СВ редовно има информации од новостите на македонскиот пазар, условите и се` околу возењето автомобил во Македонија. Излегува еднаш месечно.

Од останатите магазини кои можат да се најдат барем во мојот град, земав Autostart (мислам дека е српско). Добро списание, имам 10тина броеви но сега не можам да го најдам...
Topspeed никако да се пробие, верувам главно поради цената. ТВ шоуто со Адријан Кулунџиќ беше извонредно (му завидувам на човекот)

ТВ шоуа немаме во изоблиство, би го спомнал само Автомагазин на Телма. Секогаш заборавам да го изгледам, и 2 седмици е голем интервал, и не е нешто посебно.

Дали вие читате магазини и кои? Би било добро да објасните зошто го земате баш тој магазин, зошто ви се допаѓа и што не ви се допаѓа кај другите...

Ете видиш... иако ми е огромно хоби, кога и да ми потреба нешто го барам во електронска форма, форуми или се консултирам со мајстор и продавач на авто-делови. Додека имав повеќе слободно време дури и пишував статии кои беа објавувани на насловната страна на кајгана. Никогаш не сум собирал ниту купувал автомобилски списанија, иако имам дома од таткоми стари 30 години.

Е таму да видиш новитети, Застава 101 медитеран, Застава го представи моделот на Фичо 850, моторцикли од 70-тите години на минатиот век, репортажи за Кени Робертс (постариот) слики од футуристички концепти...

Едит: Џип ке ти ја преименувам темата, бидеки овие списанија сите се на македонски но се преведувани од странските. Никое не е оригинал целосно македонско издание.

Едит: Џип ке ти ја преименувам темата, бидеки овие списанија сите се на македонски но се преведувани од странските. Никое не е оригинал целосно македонско издание.

Нема проблем, добро го знам тоа и пишав уште на почетокот дека не се македонски :)

Секој број на Ауто Билд го чекам во сабота и ги имам и јас сите од првиот :vozbud:
Други од време на време што ги читам се Ауто Старт, Топ Спид, Ауто Плус, Аутомобилиско и Генте Моторе ...
Особено сакам да го пофалам САТ (српско списание скоро да го нема кај нас) ама е најдобро од сите досега што сум ги читал бидејќи ги разработува темите на интересен начин и не преведува само туку барем 50% од содржината е актуелна за нашата околина (во главно автомобили од средна и ниска класа, многу помалку егзотични коли) и е дел од "Кватророте" италијанската групација а не од Ауто Билд германска.

Ауто билд ги имам комплетно сите броеви, и порано кога испаѓаше самостојно на секој 2 недели(во четврток) и сега кога го даваат со Утрински секоја сабота ги имам комплетно сите. Го купувам и СВ и исто така добро е повеќе внимание е обрнато на македонскиот пазар. Одвреме навреме купувам и Аутоклуб хрватското кога ќе видам на насловна некоја кола што ме интересира.

И брат ми болен по коли ко мене е, ама неколку стадиуми поболен од мене :D. Тој купува аутобилдови сабота, јас не. Ретко имам купено некое списание. На прсти се бројат.

Офтопик: Ај JeepMkd, добро си ја склопил темава, ако моеш склопи за телевизиски изданија на авто-емисии. Сакам да видам шо има по тевеава наши. :)))

Купувам авто билд секоја сабота од кога знам за списанието одлично списание е мислам дека е опфатено се она што треба да содржи едно такво списание а и за цената мислам дека е многу поволно а не овие топ спид шо се шо се замислуваат 100 денари па кој ке им го купи ни ја не знам а вака за 15 денари ем утрински (тато го чита утреинскиот) јас си го читам ауто билд одлична комбинација :)

sovremen vozac e najdobar spored mene i mislam deka nee preveduvan tuku e
MADE IN MACEDONIA
imam okolu 200 broja

како ви се допаѓа autovision.mk? баш ме интересира, пошто е нешто ново на нашиов нет ова?

да, патем, вклучен сум делумно во изработката, да нема недоразбирања :)

Auto bild go zemam sekoja sabota imam propusteno 15 broevi no go zemam od pocetokot.

Ауто Билд купувам редовно и ги имам сите броеви ,а и Авто Плус многу ми се свиѓа зошто ги има сите нови понуди на нашиот пазар и детални ценовници на сите коли и мотори кај нас.

Не знам ова дали излегува како печатено списание, но како интернет издание е интересно да се види. Новости од автомобилскиот свет, споредба стари-нови возила, ценовници, совети... случајно нагазив на ова барајќи цени на нови возила и автосалони во Македонија.
http://www.koli.com.mk/novosti/index.html

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom