Мачки (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата faraon
  • Време на започнување Време на започнување
Mackata koja ima 5 meseci primetiv vcera bese pozadi friziderot i cela bese izligavena. Prvo mislev deka e otruena no iskoci deka ne e toa. Eve sega i davam kamilica i malce orizova voda, no nema sila i nisto ne jade osven sto pie voda. Mi rekoa deka e mozno da e nekoj virus. Sto mozam da napravam?

Imam edno prasanje do vas. Mackata moja ima 4 meseci i gledam krznoto mnogu i paga. Dali e normalna pojava ili ne?

Imam edno prasanje do vas. Mackata moja ima 4 meseci i gledam krznoto mnogu i paga. Dali e normalna pojava ili ne?
Ако мислиш на митарење т.е. пуштање влакна кога ја галиш тогаш тоа е нормално. На пролет обично повеќе се митарат. А ако мислиш на скроз голи површини да и се гледа кожата тогаш не е нормално и треба да ја однесеш на ветеринар да ја проверат од кожни болести, инфекции, габички и сл.

Мајка ми пробала да му извади крлеж на мачето ама го скинала и сега главата на крлежот не може да се извади. Некој начин на кој ќе можам да го извадам полесно? Ќе му прави ли сега крлежот проблем? Можно ли е крлежот сам да падне?

Би сакала доколку некој има искуство со следниот проблем доколку може да сподели. На моето маче му се случни мала несреќа, се слизна од балкон и падна. Го однесов на ветеринар прима инекции и дополнителни лекови, нема скршеници меѓутоа задните нозе не ги движи. Се движи со предните само а задните ги влечи. Ветеринарот рече да му се прават масажи меѓутоа како да не помага. На почеток не јадеше воопшто, сега веќе јади нормално и сака да се движи меѓутоа само се влечи. Некаков совет доколку некој се има најдено во слична ситуација.

Користи некој сува храна на Royal Canin, Leonardo, Purina и сличните? Која е најдобра сува храна кај нас а која има најдобар сооднос цена/квалитет за долгорочна исхрана? Некое лично искуство да споделите?

Ima pet shop u sk kaj sto se prodavaat macki?

Ima pet shop u sk kaj sto se prodavaat macki?
Пет шоп Арина ваљда, ама не знам каква репутација имаат.

Има доста мачиња на подарок по групите на Facebook ако немора да биде расно.

Би сакала доколку некој има искуство со следниот проблем доколку може да сподели. На моето маче му се случни мала несреќа, се слизна од балкон и падна. Го однесов на ветеринар прима инекции и дополнителни лекови, нема скршеници меѓутоа задните нозе не ги движи. Се движи со предните само а задните ги влечи. Ветеринарот рече да му се прават масажи меѓутоа како да не помага. На почеток не јадеше воопшто, сега веќе јади нормално и сака да се движи меѓутоа само се влечи. Некаков совет доколку некој се има најдено во слична ситуација.
Душичка :place::place: :place: сакам да го гушнам.

Луѓе имам мачка ангорка мислам дека е трудна ко топка е во стомакот но од сабајле до сега мау мау не е застаната место не ја фаќа само од и мјаука. Да не случајно ќе се пораѓа и како да постапам не сун имал мачка незнам како со нив.

Луѓе имам мачка ангорка мислам дека е трудна ко топка е во стомакот но од сабајле до сега мау мау не е застаната место не ја фаќа само од и мјаука. Да не случајно ќе се пораѓа и како да постапам не сун имал мачка незнам како со нив.
Ќе знаеш дека и дошло време за породување кога ќе видиш дека отвара плакари, бара темни места и кроти таму, тоа значи дека се подготвува и бара место кај што и е најпогодно за породување. Мојата влагаше во плакари кај што чувам облека и седеше врз нив. Али не смее таму да ти се породи нормално. Не се секирај, не е толку комплицирано подготвувањето :)

Ќе земеш една кутија, колку што може поголема. И да не биде висока за да не мора да прерипа за да влезе у неа, туку ниско исечена за да едноствно да влезе у неа одејќи нормално, за да не се мачи и да и биде достапна. Внатре во крпата ќе ставиш убави крпчиња, меки (ќе мора да ги фрлиш после тоа, такада не ставај нешто што го користиш, ако немаш ќе мора да најдеш). Значи било каква подлога, крпчиња, чаршав нешто, само подлогата мора да биде мека, така ќе и биде удобно и топличко.

Е сеа, кутијата ќе ја стаиш негде на мирно место, во некое ќоше, негде затскриено, кај што нема да биде вознемирувана од било кој. Нормално, треба да биде сепак достапно место кај што ќе може да го види за да знае да отиде таму, а и да не биде на премногу топло или ладно место. Јас мојата ја стаив во еден ќош од собата, а за да го направам „поприватно“, над кутијата ставив еден стол, за да биде сенка и поизолирано, па испадна како куќарка. Така и беше во видик, а у исто време беше доволно затскриено. Обавезно во близина стави и вода и храна.

Не се секирај ако одма не иде, ќе си оди она таму кога ќе и дојде време, пошто не би требало да има други места кај што попогодно ќе и биде да се породи. Глеј затвори само плакари низ домот да не влезе таму.

Компликации ко што знам ретко се дешаваат, али ипак имај на ум дека може да се десат, па ако се десат обавезно на ветеринар. Не сум сигурен кои се компликациите, тоа ќе мора да изгуглаш. Али не мора да седиш со неа нон-стоп нормално, она си знае што да прави, мојата еве се породи јас кога си легнав и утредента кога станав имаше 6 маченца. Не ја вознемирувај у никој случај, без разлика кога ќе се пораѓа, нека си иде све природно и све би требало да биде у ред. Тоа си е нејзин природен инстинкт и она ќе си се снајде.

Кога ќе се родат мачињата НЕ ги чепкај. Долго време. Пошто мајката ги препознава по мирисот, а ако ти или некој друг ги чепка многу, ќе мирисаат различно и може да одбие да ги дои.

Тоа е се. Можеби се бајаги инструкции, али кога ќе се нафатиш ќе видиш дека не е толку комплицирано :)

Фала Рики го напраив сето тоа како што кажа ама сеуште место не ја фаќа не знае кај тера уствари ја галиш престанува па ќе замине некаде па пак се враќа за 1мин и сето тоа цело време мау мау не престанва, значи не е ни удрена ништо прееска мајками ја зеде и ја стави на кревет и рече вода нешто излегувало од неа..еве ја вака цел ден
https://youtu.be/pW-Imzg91l4

Фала Рики го напраив сето тоа како што кажа ама сеуште место не ја фаќа не знае кај тера уствари ја галиш престанува па ќе замине некаде па пак се враќа за 1мин и сето тоа цело време мау мау не престанва, значи не е ни удрена ништо прееска мајками ја зеде и ја стави на кревет и рече вода нешто излегувало од неа..еве ја вака цел ден
https://youtu.be/pW-Imzg91l4
Види, не сум експерт искрен да бидам, затоа нејќам да згрешам и да те излажам. А и не можам да знам или да нагаѓам. Кога не си сигурен што се случува, секад е најпаметно на ветеринар да ја однесеш, во никој случај нема да згрешиш. За контрола не земаат пари. Јас само кажувам според искуства што ги имав досега со мачките што ги чував. Извини што не можам повеќе да помогнам :confused:

Како и да е, строго препорачувам ветеринар.

Види, не сум експерт искрен да бидам, затоа нејќам да згрешам и да те излажам. А и не можам да знам или да нагаѓам. Кога не си сигурен што се случува, секад е најпаметно на ветеринар да ја однесеш, во никој случај нема да згрешиш. За контрола не земаат пари. Јас само кажувам според искуства што ги имав досега со мачките што ги чував. Извини што не можам повеќе да помогнам :confused:

Како и да е, строго препорачувам ветеринар.

Фала докторе :cuc: се праев како што кажа и еве имам 3 нови :love:

Attachments

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom