Мачки (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата faraon
  • Време на започнување Време на започнување
Вака, денеска мачорот го кастриравме и сега некако тешко ми е.. Читав на многу форуми дека е добро да се кастрира ова она ама пак некако ми е жал, цел ден така.. Има 10 месеци и мјаукаше многу и обележуваше територии низ станот.. Едноставно мораше.. Нека пише некој ако има искуство вакво или слично, само да ми пројде маката.. Ве молам! :place:

Вака, денеска мачорот го кастриравме и сега некако тешко ми е.. Читав на многу форуми дека е добро да се кастрира ова она ама пак некако ми е жал, цел ден така.. Има 10 месеци и мјаукаше многу и обележуваше територии низ станот.. Едноставно мораше.. Нека пише некој ако има искуство вакво или слично, само да ми пројде маката.. Ве молам! :place:
Get used to it.
Едноставно,навикни се,и тоа е се

Кај да купам поквалитетна сува хрна на мерење за мачиња?
Онаа од тинекс од 400грама само за до 3 дена е :)

Ништо страшно. Јас ја кастрирав мачката пред 2-3 недели така нешто. Побесна е, но период е ќе помине. Така и со твојот мацол, ќе му помине ;) Биди со него и сакај го најмногу на свет!

Кај да купам поквалитетна сува хрна на мерење за мачиња?
Онаа од тинекс од 400грама само за до 3 дена е :)
Зависи до мачката, но јас мојата ја хранам со миљор гато и супер ја прифаќа. Пред тоа пробував со секакви но по некое време ги одбиваше. Сепак сувата храна нека и биде повеќе како ужина, главните оброци кај мене претежно се варени меса и слични чуда. :icon_mrgr: Од многу сува храна може бубрезите да настрадаат итн..

Имам два мачора, едниот не да мјаука пола мало буди, бележи територии по дворот на секој метар, пред некој ден ко се здави со еден друг кој минеше низ дворот, неможиш да ги раздвоиш викај колку сакаш мува не ги лази. Еднаш да им помине тој периодот а до тогаш ке си ја пееме колку ноки неспани, па идат идат баш под прозор серенади око да неможеш да склопиш али јбг природа.

пред една година дома се појави,дојде од некаде ова маче, се прашувам дали е од Russian Blue--така изгледа. Ја чував дома некое време,но воопшто не се чистеше,а многу се валкаше, не беше ич педантна, па сега надвор си живее.

DSC00876.JPGDSC00903.JPGDSC00886.JPG

Attachments

• DSC00903.JPG
    DSC00903.JPG
    296,9 KB · Прегледи: 7
  • DSC00897.JPG
    DSC00897.JPG
    599,8 KB · Прегледи: 9
  • DSC00886.JPG
    DSC00886.JPG
    544,9 KB · Прегледи: 7
  • DSC00876.JPG
    DSC00876.JPG
    383,5 KB · Прегледи: 7
пред една година дома се појави,дојде од некаде ова маче, се прашувам дали е од Russian Blue--така изгледа. Ја чував дома некое време,но воопшто не се чистеше,а многу се валкаше, не беше ич педантна, па сега надвор си живее.

Прегледај го приврзокот 39482Прегледај го приврзокот 39483Прегледај го приврзокот 39486
И мене многу ми личи на Рашан Блу...

Ми треба помош за мачето на другарка. Старо е 5 месеци, веќе два дена повраќа сѐ што ќе изеде. Кога јаде обична храна повраќа брзо, млекото го задржува и после одредено време го повраќа и тоа. Вчера само лежел, а денес малце станува, прошетува, ама ни денес не е јадено ништо. Ќе го однесе на ветеринар утре, ама некако не и е баш најдобар тој ветеринар што го имаат кај нив во Велес. Што може да му е на мачето, што да му даде и дали некој знае да препорача добар ветеринар во Велес (ваљда не е само еден во цел град)?

Ми треба помош за мачето на другарка. Старо е 5 месеци, веќе два дена повраќа сѐ што ќе изеде. Кога јаде обична храна повраќа брзо, млекото го задржува и после одредено време го повраќа и тоа. Вчера само лежел, а денес малце станува, прошетува, ама ни денес не е јадено ништо. Ќе го однесе на ветеринар утре, ама некако не и е баш најдобар тој ветеринар што го имаат кај нив во Велес. Што може да му е на мачето, што да му даде и дали некој знае да препорача добар ветеринар во Велес (ваљда не е само еден во цел град)?
Џабе ќе го носи на ветеринар. Јас сум од Велес и ти кажувам, една ветеринарна станица имаме и таа за ништо не ја бива.
По кажувањево, мачето мислам дека има глисти. Само нека не му дава апчиња на своја рака, нека праша некој што чувал маче и знае како треба. Јас на едно му дадов андол и ми умре по неполни два часа :(
--- надополнето: 2 февруари 2012 во 02:11 ---
Зависи до мачката, но јас мојата ја хранам со миљор гато и супер ја прифаќа. Пред тоа пробував со секакви но по некое време ги одбиваше. Сепак сувата храна нека и биде повеќе како ужина, главните оброци кај мене претежно се варени меса и слични чуда. :icon_mrgr: Од многу сува храна може бубрезите да настрадаат итн..
Јас еднаш на мојот мачор му земав од оние рефус храните од пет шопот во Туш. Не дека не ја јадеше, ама му откорнуваше здивот:confused: Му имам купувано и Кит е кат, ама пак продолжив со Миљор Гато. Мислам дека оваа најмногу ја сака.
Манс, јас освен сува храна не му давам ништо друго да јаде. Можно ли е да не го заситува доволно? Предходно другите луѓе што го чуваа исто го хранеле само со сува храна. Не е слаб мачорот, баш си е дебеличок. А и сака и се друго да јаде, дури и ајвар и лиже талог од кафе:eek:

Џабе ќе го носи на ветеринар. Јас сум од Велес и ти кажувам, една ветеринарна станица имаме и таа за ништо не ја бива.
По кажувањево, мачето мислам дека има глисти. Само нека не му дава апчиња на своја рака, нека праша некој што чувал маче и знае како треба. Јас на едно му дадов андол и ми умре по неполни два часа :(
А може да има штета на пример ако му даде апче против глисти, а тоа нема глисти? Зашто за кучиња знам дека нема штета, се даваат и превентивно, ама за мачиња немам појма :cautious: И како оди дозирањето?

А може да има штета на пример ако му даде апче против глисти, а тоа нема глисти? Зашто за кучиња знам дека нема штета, се даваат и превентивно, ама за мачиња немам појма :cautious: И како оди дозирањето?
Не ме прашувај, ако знаев немаше на моето да му дадам половина андол :( Да знаев ќе ти помогнев ама... Нека не му дава млеко често, знам дека од млеко фаќале глисти :cautious: Јас на моето сегашно мачорче не му давам. Или подобро нека отиде во аптека нека праша. Таму подобро ќе и кажат него на ветеринар. Мојот мачор искрвари под окото и имаше отворена рана, незнаев што да му правам и како да му помине, отидов во аптека, прашав за крема за отворени рани што може да се користи и за животни и ми дадоа...
Знам дека кога имаат глисти пасат трева мачињата, ама сега зимно време... Којзнае... Што и да прави, прво нека се осигура, нека не биде на своја рака...

Манс, јас освен сува храна не му давам ништо друго да јаде. Можно ли е да не го заситува доволно? Предходно другите луѓе што го чуваа исто го хранеле само со сува храна. Не е слаб мачорот, баш си е дебеличок. А и сака и се друго да јаде, дури и ајвар и лиже талог од кафе:eek:
До мачката е, само што претежно кај мачори кои се хранат со сува храна шансите се големи за инфекција на бубрези, поради тоа што пијат помалце вода од женките. Но не мора да значи.

Ми треба помош за мачето на другарка. Старо е 5 месеци, веќе два дена повраќа сѐ што ќе изеде. Кога јаде обична храна повраќа брзо, млекото го задржува и после одредено време го повраќа и тоа.

Нека му купи јаглен апчиња за желудникот, позната ми е појавава по моите мачки. Нека биде 2-3 дена на јагленчиња растворени во кисело млеко, јогурт и сл. и нема гајле. После тоа ќе продолжи со стандард исхрана.

Година ипол откако го остави мајка му во двор и кидна и еве го порасна и сите мачки по маало ги изеба :pos: ...Е овој и уште неколку маалски мачки се причината поради која неможам да заспијам деновиве!!!:mad:
395312_362199157126229_100000084438880_1497711_2099958388_n.jpg

428300_362197550459723_100000084438880_1497693_1913633804_n.jpg

Тоа на носот незнам од каде му е гребнатината има уште неколку повреди на ногата ама нема гајле борец е.Пола година еве како врапче ми нема прелетано над двор, почнаа да ми фалат птиците шо ме будеа на сабајле.Само кај мене од цело маало нема птици на дрвјата на пролет.Чат пат коски ке видиш некаде или пердуви од крилца како носи ветарот....
Го пуштав неколку пати внатре да влезе и не останува подолго од 5 минути и само се вртка и гребе во вратата.Надвор е навикнат и таму сака само.Нити сум го бањал, ниту на ветеринар е носен за нешто.Сам се грижи за себе, увек е најаден и увек е расположен да си игра.Неколку пати се има вратено со гребнатини по носот, еднаш на ногата го имаше изгризано куче и до коска му имаше дојдено скоро:pos: ама преживеа и еве го нема гајле...

Година ипол откако го остави мајка му во двор и кидна и еве го порасна и сите мачки по маало ги изеба :pos: ...Е овој и уште неколку маалски мачки се причината поради која неможам да заспијам деновиве!!!:mad:
395312_362199157126229_100000084438880_1497711_2099958388_n.jpg
Мојот мачор дома ми рика месец дена уназад, и тоа кога ќе му текне тогаш. Наутро во 7-8 часот, ноќе, како му иде така си прави :D Ем го однесов на парење и ја растури мачката хаха, уште сака, застанува пред врата и бара да оди надвор, а сам никогаш не е пуштен да се шета и да го нема долго време, само со мене на 5 минути во двор и не го пуштам да забега:) Така да, ако го оставам сам, мачорите ќе го удават и плачејќи ќе сака дома да си дојде:pos:

Инаку, еве некоја нова слика:pos:
422642_312676702111238_100001067333203_946451_730987828_n.jpg

--- надополнето: 2 февруари 2012 во 02:11 ---

Јас еднаш на мојот мачор му земав од оние рефус храните од пет шопот во Туш. Не дека не ја јадеше, ама му откорнуваше здивот:confused: Му имам купувано и Кит е кат, ама пак продолжив со Миљор Гато. Мислам дека оваа најмногу ја сака.

Go zasituva suvata hrana,veruvaj mi.Ima macki sto samo suva hrana jadat,i elasticni se,ne se debelat,krznoto im sija.A toa sto saka se` da jade i da proba i mojot macor sve jadese,duri nekogas od lazica mu davav da lize plazma i mleko,kiselo mleko,palacinki :)) Zavisi kako ke go naviknes-Samo dobro bi bilo mackite da ne se naviknuvaat na pasteti,salami,posle samo toa ke baraat a voedno i mn se stetni.A i sum zabelezala,onie gazdi sto im davaat na mackite Kit kat ili wiskas meso (pilesko,losos itn) posle ne jadat nikakvo drugo meso,se navinkuvaat...
P.s. Tolku go sakav,go odrzavav maceto moe,i go naviknav se` da jade,ednas se desi za vreme rucek dodeka jadev na terasa mandza so zelka jadese :ROFLMAO:.Morkovi,zelka,meso,se`....Samo problemot kaj domasnava hrana e sto posle im se stvaraat gasovi :cautious:
--- надополнето: 9 февруари 2012 во 14:36 ---
Уствари,само сака да се пари ;)
zezas? :D Da sakase samo da se pari,nemase da se kaci i da prede vrz nea so saati,tuku ke pokusavase da ja natrti i non stop ke ja grizeze za vrat ili ke ja obelzeuvase (ostavase ligi).Macorive mn se povrzuvaat so partnerkite.Koga se parat ostanuvaat pokraj nea,zatoa i begaat od doma koga e sezona za parenje.Macorot moj non stop nosese edna portokalova vo dvor i i davase da jade od negovata hrana,zjapase vo nea dodeka taa jadese, lol,oslabna...ali posle nekoe vreme taa bese trudna i toj si se vrati doma(y)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom