Mетал

Метал

• Обожавам

Гласови: 622 54,4%
  • Слушам чат-пат

Гласови: 287 25,1%
  • Не ми прави толку мерак

Гласови: 103 9,0%
  • Неможам органски да го поднесам

Гласови: 132 11,5%

• Вкупно гласачи
    1.144

mile_panikaaa

Нормален
Член од
28 април 2008
Мислења
348
Поени од реакции
9
Примеќате ли дека во Македонија, Децата што не разбират англиски (НЕ само деца говорам општо за цел народ Македонски) не ги интересире само српска музика и да се пијанчат :toe:
А додека децата (цел народ) кој има разбирање од англиски и музика си слуша метал/рок значи од овде се заклучува дека најдобра музика е металот и рокот. :toe:
Нема врска асполутно шо збориш има пуно деца што знаем слушаа метал а врскаа немаа од англиски зависи кој како бе ова ја мислим дека си у грешка... а иначе најмногу слушаа српско ретко да најдеш дете од село да слушаа метал или рок бар до негде.а иначе у глобала не слушаа им смета таква музика.За кого како бе ..

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.342
Поени од реакции
2.235
Нема врска асполутно шо збориш има пуно деца што знаем слушаа метал а врскаа немаа од англиски зависи кој како бе ова ја мислим дека си у грешка... а иначе најмногу слушаа српско ретко да најдеш дете од село да слушаа метал или рок бар до негде.а иначе у глобала не слушаа им смета таква музика.За кого како бе ..
За кого како ДА!
Има деца, ама не од Струмица и струмичани слушат рок/метал но ретки се ! затоа кажав опширано

mile_panikaaa

Нормален
Член од
28 април 2008
Мислења
348
Поени од реакции
9
За кого како ДА!
Има деца, ама не од Струмица и струмичани слушат рок/метал но ретки се ! затоа кажав опширано
Хехе како ќе каеш таке.Да каем за тетово определено има металци и рапери...најмногу што знаем ретки се други како кремци и нешо таке слично.Тапа е.

joki

Погана Паганка
Член од
1 февруари 2006
Мислења
1.054
Поени од реакции
16
Најпрво, да прокоментирам за болтуваното.
Започни од добропознатиот факт дека Србија е мнозинство во однос на нас.
Само Белград има два милиони жители, значи колку целата наша држава.
Друга работа.
Држава, со далеку повисок стандарт, прописни дистрибуитери од странство за буквално се, комплетна организираност на високо ниво, финансиски дури и повеќе од спремни, локации и огромни сали за концерти во прилично голем број и ред други работи.
Друга средина, подруг менталитет, помалку уфураност.

Значи, сакам да кажам дека металот како култура во целост во Србија е проспериран на највисоко можно ниво.
Можеби последниов период и точно е дека опаѓа, ама тоа во никој случај нема да биде фактор за реформација на метал сцената таму и се поврзано со неа.
Анхоли, грешка си за за многу работи од болдираното.
Колкав е тој далеку повисок стандард? Околу 300 еура е просечна плата, а нашата просечна е 250 и кусур :) Плус, белким си бил Београд и си приметил колку е поскап животот отколку кај нас. Храната е 50% поскапа, кафичите околу 200%.
Не се филмајте дека Србите се којзнае какви метал-фанатици. Се ни изгледа така големо, а уствари од 2 000 000 луѓе само во Белград, 300 метаљики на концерт во скц се атомче. Поентата лежи во тоа што тие 300 луѓе се секогаш подготвени да платат карти поскапи од 1000 денари за да гледаат квалитетен бенд. Еднаш и Пецо (Бригада) изјави дека проблемот е во прениските цени на влезниците за концертите кои тие ги организираат сакајќи да соберат повеќе народ. Очигледно треба да се оди на посигурна солуција: поскапи карти. Да се тераат љуѓето со сила на концерти - не бива, но затоа може да се организираат музички настани за вистинските љубители кои не се плашат да фрлат "безвеза" уште некои 100-200 денари.
Тоа е тоа.
Иначе Haggard доаѓаат Белград. Дали е некој ЗА? :D

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.342
Поени од реакции
2.235
Хехе како ќе каеш таке.Да каем за тетово определено има металци и рапери...најмногу што знаем ретки се други како кремци и нешо таке слично.Тапа е.
Тетово си е тетово, таму е друго а во Струмица е друго затоа се збунивме :wink:

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Епа тоа е одговорот бе Гижо.
А, друг комплементарен елемент е афирмацијата на преголемата уфураност.
Иако, ќе напоменам уште еднаш, Србија во никој случај нема да го допре дното.
Забавување во прогресот ќе има, ама ништо повеќе од тоа.

Можеби процентот на уфураност е мнозинство во однос на вистинските љубители.
Ама тука доаѓа до израз мојата поента.
Зошто и они вистинските приврзаници, кои еве да речеме не се константни на концертите, да бидат изложени на таа пропаганда и сите тие навреди.
Нека земат оние шо навредуваат нека читнат по лексиконите за терминот индивидуализам и субјективност.
Секој поединец одлучува за самиот себеси и живее на свој начин.

Fuck, Conformism.
Финтата е што не одлучува секој за себе туку гледаат од страна...

Иначе Србија брат го допре дното на момент, тоа беше страшно со Кесл Фестивал, а другиот фестивал кај што свиреа Аморфис, Обитуари, Финтрол, Тестамент, меѓу некои од бендовите. . . свиреле пред полупразни сали.

U

UnholY

Гостин
Анхоли, грешка си за за многу работи од болдираното.
Колкав е тој далеку повисок стандард? Околу 300 еура е просечна плата, а нашата просечна е 250 и кусур :) Плус, белким си бил Београд и си приметил колку е поскап животот отколку кај нас. Храната е 50% поскапа, кафичите околу 200%.
Не се филмајте дека Србите се којзнае какви метал-фанатици. Се ни изгледа така големо, а уствари од 2 000 000 луѓе само во Белград, 300 метаљики на концерт во скц се атомче. Поентата лежи во тоа што тие 300 луѓе се секогаш подготвени да платат карти поскапи од 1000 денари за да гледаат квалитетен бенд. Еднаш и Пецо (Бригада) изјави дека проблемот е во прениските цени на влезниците за концертите кои тие ги организираат сакајќи да соберат повеќе народ. Очигледно треба да се оди на посигурна солуција: поскапи карти. Да се тераат љуѓето со сила на концерти - не бива, но затоа може да се организираат музички настани за вистинските љубители кои не се плашат да фрлат "безвеза" уште некои 100-200 денари.
Тоа е тоа.
Иначе Haggard доаѓаат Белград. Дали е некој ЗА? :D

Да кажеше за Six Feet Under доаѓав без размислување, морам да ја исполнам таа желба, да го видам Крис во живо и да ми ја распрсне секоја артерија со неговиот карактеристичен growl. :)

Можеби сум грешка, поради фактот шо ги хиперболизирав работите до одреден степен, ама со таква постапка не значи и дека тотално се негира оноа шо го напоменав.
Вистина е дека животот е далеку поскап, особено храната, а и сите останати работи.
Во споредба со нас е прескапо.
Ама тоа не го негира фактот дека имаат повисок стандарт, поголема финансиска поддршка и далеку поголеми можности за прописна заработка со шо би си овозможиле покомотна егзистенцијалност.
Сигурно и ти си доволна свесна за перегринацијата која преовладува последниов период, односно, масовното движење кон Србија и Црна Гора, од страна на нашите државјани, каде шо наоѓаат добро платена работа, па за одреден период, тука имаат полуксузен живот.
Ама сега да не коментирам, не се однесува темата за тоа.

Јоки, ти ги ја водиш дискусија во таква насока да морам повторно да ја изразувам мојата поента.
Уште еднаш ќе напоменам.
Никој не е обрврзан да оди на концертите и да му биде притоа метафорички кажано, ставено нож на врат, преку тие пропаганди кои постигнуваат страшен просперитет.
Од каде е тоа пишано правило дека металците мора континуитивно да посетуваат концерти?
Тоа да не е некој критерирум, кој мора да го следиш па да бидеш прифатен како таков?
Одам на концерти кога шо сакам, и кога иде бенд по мој вкус, а не кога картите се со пониска цена.
Тоа не ми игра никаква улога.
Доколку доаѓа бенд за кој имам желба да го гледам би дал и 2, 000 денари.

Инаку, Пецо мислам дека повеќе не е во Бригада.
Ако зборуваш за Пецо Вортекс од МК Метал.

Финтата е што не одлучува секој за себе туку гледаат од страна...

Иначе Србија брат го допре дното на момент, тоа беше страшно со Кесл Фестивал, а другиот фестивал кај што свиреа Аморфис, Обитуари, Финтрол, Тестамент, меѓу некои од бендовите. . . свиреле пред полупразни сали.

Конформистот нормално дека нема да одлучува за себе.
Јас кажувам од субјективна гледна точка, значи, за мене одлучувам јас.

Србија го допрела дното на МОМЕНТ.
Состојбата никогаш нема да постигне комплементарна модификација и целосно да допре на дното, а притоа да остане така.
Тоа шо потенцираше со фестивалите е само еден настан кој и баш не испаднал како шо треба.
Нам тоа ни изгледа чудно и безмислено, ама верувај дека мнозинството од Србите не ги гледале тие големи бендови првпат.

joki

Погана Паганка
Член од
1 февруари 2006
Мислења
1.054
Поени од реакции
16
Да кажеше за Six Feet Under доаѓав без размислување, морам да ја исполнам таа желба, да го видам Крис во живо и да ми ја распрсне секоја артерија со неговиот карактеристичен growl. :)

Можеби сум грешка, поради фактот шо ги хиперболизирав работите до одреден степен, ама со таква постапка не значи и дека тотално се негира оноа шо го напоменав.
Вистина е дека животот е далеку поскап, особено храната, а и сите останати работи.
Во споредба со нас е прескапо.
Ама тоа не го негира фактот дека имаат повисок стандарт, поголема финансиска поддршка и далеку поголеми можности за прописна заработка со шо би си овозможиле покомотна егзистенцијалност.
Сигурно и ти си доволна свесна за перегринацијата која преовладува последниов период, односно, масовното движење кон Србија и Црна Гора, од страна на нашите државјани, каде шо наоѓаат добро платена работа, па за одреден период, тука имаат полуксузен живот.
Ама сега да не коментирам, не се однесува темата за тоа.

Јоки, ти ги ја водиш дискусија во таква насока да морам повторно да ја изразувам мојата поента.
Уште еднаш ќе напоменам.
Никој не е обрврзан да оди на концертите и да му биде притоа метафорички кажано, ставено нож на врат, преку тие пропаганди кои постигнуваат страшен просперитет.
Од каде е тоа пишано правило дека металците мора континуитивно да посетуваат концерти?
Тоа да не е некој критерирум, кој мора да го следиш па да бидеш прифатен како таков?
Одам на концерти кога шо сакам, и кога иде бенд по мој вкус, а не кога картите се со пониска цена.
Тоа не ми игра никаква улога.
Доколку доаѓа бенд за кој имам желба да го гледам би дал и 2, 000 денари.

Инаку, Пецо мислам дека повеќе не е во Бригада.
Ако зборуваш за Пецо Вортекс од МК Метал.
Конформистот нормално дека нема да одлучува за себе.
Јас кажувам од субјективна гледна точка, значи, за мене одлучувам јас.

Србија го допрела дното на МОМЕНТ.
Состојбата никогаш нема да постигне комплементарна модификација и целосно да допре на дното, а притоа да остане така.
Тоа шо потенцираше со фестивалите е само еден настан кој и баш не испаднал како шо треба.
Нам тоа ни изгледа чудно и безмислено, ама верувај дека мнозинството од Србите не ги гледале тие големи бендови првпат.
Да, точно. Воки си отиде од Бригада пред некое време, но тоа не ја намалува вредноста на неговиот став ( кој ите како е точен).
Иначе, никој не зборува за приморано одење на концерти. И јас сум за желбена посетеност, без никакви притисоци и обврски. Но, додека се крениме на нозе пожелно е да ги подржуваме сите напори за носење странски, квалитетни бендови.
Сепак се работи за субјективи ставови, непотребни се бесконечни дискусии околу оваа тема. За подобрување на сцената потребно е менување на цел еден комплексен-глуп менталитет - Македонски. А тоа е страшно тешко :)
Туку, слушам нешто Грејворм и Лорд Белиал се најавели за брзо во Скопје. Има некој некаква информација?

U

UnholY

Гостин
Да, точно. Воки си отиде од Бригада пред некое време, но тоа не ја намалува вредноста на неговиот став ( кој ите како е точен).
Иначе, никој не зборува за приморано одење на концерти. И јас сум за желбена посетеност, без никакви притисоци и обврски. Но, додека се крениме на нозе пожелно е да ги подржуваме сите напори за носење странски, квалитетни бендови.
Сепак се работи за субјективи ставови, непотребни се бесконечни дискусии околу оваа тема. За подобрување на сцената потребно е менување на цел еден комплексен-глуп менталитет - Македонски. А тоа е страшно тешко :)
Туку, слушам нешто Грејворм и Лорд Белиал се најавели за брзо во Скопје. Има некој некаква информација?

Конечно се најде некој шо ќе ме разбере.
Иако, ги преобратив работите и можеби се доби впечаток како да претендирам да го наметнам таквиот став, ама поентата воопшто не ми беше тоа.
Субјективни гледни точки и ставови.
Тоа е оноа шо треба да се каже.
Бесконечна дискусија навистина не е потребна.

А, инаку за Graveworm искрено не знам подетално, исто како и ти, слушнав само како шпекулација.
А, добро би било да дојдат за тебе, мислам дека се по твој вкус. :)
А, Lord Belial, за сигурно не идат, ја исконтактирав со Пецо на мсн, пред одредено период и ми потврди дека не доаѓале, а баш сакав да ги видам.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Започни од добропознатиот факт дека Србија е мнозинство во однос на нас.
Само Белград има два милиони жители, значи колку целата наша држава.
Друга работа.
Држава, со далеку повисок стандарт, прописни дистрибуитери од странство за буквално се, комплетна организираност на високо ниво, финансиски дури и повеќе од спремни, локации и огромни сали за концерти во прилично голем број и ред други работи.
Друга средина, подруг менталитет, помалку уфураност.
Значи, сакам да кажам дека металот како култура во целост во Србија е проспериран на највисоко можно ниво.
Можеби последниов период и точно е дека опаѓа, ама тоа во никој случај нема да биде фактор за реформација на метал сцената таму и се поврзано со неа.

.
Цики не сакам да мешам политики, ама не располагаш со точни податоци. Србија е една од најзаостанатите држави во регионот, според мене негде со албанија е.
Се што имаат е останато труло од комунизмот и на туѓ товар е тоа. Ние сме далеку понапред во сите процеси-ама да не мешам политика.

Еве музика, србија е земја на турбото-ако нема турбо тогаш се налик на турбо. Почни од бајага и такви работи па иди натака. што се однесува до метал сцената...имам слушнато два три бенда...еден дури во живо ги гледав...не се апсоултно ништо посебно.
Во мк металот барем од музичка гледна точка е на далеку позадиво ниво, само што кај нас проблемот е просрбизацијата и тоа дел од пробмелот.

U

UnholY

Гостин
Цики не сакам да мешам политики, ама не располагаш со точни податоци. Србија е една од најзаостанатите држави во регионот, според мене негде со албанија е.
Се што имаат е останато труло од комунизмот и на туѓ товар е тоа. Ние сме далеку понапред во сите процеси-ама да не мешам политика.

Еве музика, србија е земја на турбото-ако нема турбо тогаш се налик на турбо. Почни од бајага и такви работи па иди натака. што се однесува до метал сцената...имам слушнато два три бенда...еден дури во живо ги гледав...не се апсоултно ништо посебно.
Во мк металот барем од музичка гледна точка е на далеку позадиво ниво, само што кај нас проблемот е просрбизацијата и тоа дел од пробмелот.

Пеер, и стварно би те замолил да не мешаш, пошто страшно мразам политика.
А, она шо го напишав е базирано на дискусии со луѓе кои имале можност да престојуваат таму подолг период, да заработат солидна сума и да се вратат тука задоволни.

Пеер, а ја не се согласувам со оноа шо моментално го наведе горе, дека метал бендовите кои произлегуваат од Србија, не се ништо посебно.
Да не тврдам како целовкупна импресија, значи за целата сцена, ама мнозинството бендови се и повеќе од одлични.
Особено во споредба со нашите.
И нека не се јаде гомна, наше е, Македонско е треба повеќе да си го почитувам.
Треба да постои разграничување од национален аспект, кога се работи за музички квалитет, а ретко кој разграничува, се е патриотишта. :))))
И уште еднаш да напоменам, дека стварно ми постана банално, со оглед на тоа дека се се базира на субјективна гледна точка, со минимална доза на објективитет, а тоа нормално води до насока на долги и бесцелни дискусии.

Член од
13 мај 2008
Мислења
114
Поени од реакции
4
За да се мрдне сценава наголемо ни треба " само " 300-400 луѓе кои се спремни барем еднаш на два месеци да дадат по 1000 денари за носење на метал бендови. Изгледа просто и едноставно, али кај нас не пали...

ArhangelOFDeath

Immortality
Член од
3 септември 2008
Мислења
1.906
Поени од реакции
126
awe to za metalica go kazuvate oti gi nemate slusnato izgleda haggard i ensiferum
slusnete pesni od niv i posle 4e prajme muabet:tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom