Гижо
че о надрва
- Член од
- 13 март 2005
- Мислења
- 9.074
- Поени од реакции
- 142
Да се разбереме, ретко каде процентот на уфурани е толкав како кај нас, го знаеш тоа македонското коа ке му речеш на некој ај немаш гз, и овој се фура до немајкаде. Наречи ме дека генерализирам, ама све е тоа од перцепција што сум ја добил. Неможе од 1.000 души у парк, 50 од нив да идат на метал свирки. Другите што изиграваат? (Немам пари, не ми се свиѓа бендот, не идам за инат, имам испит, абе у школо сум, абе ова абе она.) А јебан и скапан бенд како ДФЛ (од музички аспект) коа ке засвири у кастро, или некоја детска хардкор свирка е пуно крца.Која е поентата од тоа да се сметаш себеси за фрагмент од таа целина на гомна?
Ти си оноа шо си, го доживуваш металот на сопствен начин, постојано е со тебе, нема потреба да се вметнуваш себеси во купот на прости генерализации од страна на некои исфрустрирани, самопрогласени лидери на метал сцената овде.
Бендот шо го слушаш, го слушаш на мп3, или дома не е важно, ама нивното доаѓање тука не е наменето само за тебе, или за неколкумина.
Тоа шо ти нема да ги посетиш не менува ништо.
Е, сега, тука се појавува проблемот шо таквиот став преовладува кај мнозинството, па се создава еден колективен менталитет, кој веќе континуитивно ги води организаторите до загуба.
Тоа шо посетеноста опадна во соседниве држави во последниов период, ми е повеќе од јасно, а сте размислиле зошто е тоа така?
Кога веќе падна дискусија за Србија.
Металците во Србија, колку шо успеаа да видат изминативе години, ние не можеме ни да сонуваме.
На компјутеров не сум изгледал толку концерти на големи бендови, колку шо они имаа прилика да ги гледаат во живо, да контактираат со нив, да разменат ставови, автограми, фотографии и сл.
Србија, изминативе неколку години беше метал рај, нешто шо тука никогаш ќе го нема.
Гижо, уфурани има насекаде.
И тука на Балканот, и во Флорида и во Скандинавија и во Малезија.
Организаторите, одат во во ѕид, баш напротив.
Тоа шо они си ги гледаат бендовите и земаат автограми, нема да го компромитира фактот, дека одат во енормна загуба, а притоа постојано плукајќи и напаѓајки го таканеречениот метал отпадок.
Ако сакаш доказ, при наредната посета тука, ќе ти донесам еден метал фанзин да прочиташ одредени работи, а патем и ќе продискутираме малку.
Поздрав.
А и не гледам зошто ти смета тоа носење на бендов и покрај загубата, и зошто го викаш со глава у зид ) Веруј они имаат поголемо право да пројадат гомна, него ли од мене или тебе. И тука доаѓа проблемот што никој од нас не сака да ни кажуваат што да правиме (во овој случај Бригада), и доаѓа до распалување на оние што и онака не идат на свирките да речат "е не идам коа не ми е погоден бендот" со што само им се дава поголема причина да си ги покажуваат своите муда дека немале да дојдат (а страшно е и ако повлекуваат со себе и останати.)
Поентата во тоа што сметам како дел од таа целина е само обична самокритика кон мене од самиот мене. Што е чисто људска особина и немора да има врска со "метал" ставовите.
И кажи ми зошто тој метал рај што го имала Србија ке го нема тука? И зошто опаѓа?