Луѓето се водат од емоции или од логика?

• Креатор на темата Креатор на темата GlaDijaTor
  • Време на започнување Време на започнување
Обете, секое посложено суштество функционира со двете. :)

Логиката за која што сме свесни во моментот, свеста, е логика, но исто така и потсвесните емоции елементи кои што се врежани во потсвеста иако можеби не личат на логика и тие се логика и функционираат исто така со извршување на логички функции од страна на мозокот. Така што кога ќе видиш се работи за нешто многу сродно, само малку поразличен структурен пристап. :)

Всушност самата потсвест колку и да изгледа навидум нелогична (логична е), е основа за свеста, се формира пред неа како на еволутивно ниво, така на индивидуално развојно ниво.

Бидејќи сме луѓе потребни ни се емоциите да и помогнат на логиката во дадени ситуации да ја донесеме правилната одлука.
Некогаш според логиката сите опции ни изгледаат еднакви и прифатливи затоа тука се емоциите кои како внатрешен мотор ни овозможуваат да ја избереме онаа опција која мислиме дека е правилна.Тие всушност ја дефинираат логичката опција дали е добра или лоша затоа што ние можеме да го почувствуваме тоа со нашите емоции.

Кога се донесува некоја одлука најдобро е прво да почнеме да размислуваме логички и на крај да вметнеме емоција за да се добијат позитивни резултати,но како луѓе ова е тешко за нас затоа што емоциите секогаш први испливуваат на површина и ретко успеваме да ги потиснеме.

Жените се водат по емоции, мажите по логика.
До хормоните е. Ништо повеќе.

Тоа е стереотип(за жениве-и они се водат по логика)..

Нејсе,имаме водење од емоции кон фамилијата,одредени пријатели,кон женската која ја сакаме....

А логика имаме најмногу кога се вршат разни анализи,проекти..еве мнозина биохемичари се жени...најверојатно се воделе тука по логика...:smir:

Ќе зборам од моја гледна точка. Луѓето се станати премногу емотивно-лигави во последно време, и затоа грешат во донесувањето одлуки. Не е исто да донесеш некоја битна одлука доколку застанеш индиферентно, не завземеш став и не се раководиш според емоциите за разлика од тоа колку емотивно ќе се внесеш во тоа.

Разумот пред чувствата, затоа што чувствата може и да лажат. Не е воопшто добро за една индивидуа да биде бесчувствителна, но кога е во прашање нешто што ќе влијае врз таа индивидуа и понатамошниот тек на настаните, емоциите не треба и не смее да ја играат главната улога, затоа што голем дел од одлуките донесени врз основа на тоа што чувствуваме биле погрешни.

Женско сум, и се водам според логика.
Теоријата ти е погрешна. Има и исклучоци.

Женско сум, и се водам според логика.
Теоријата ти е погрешна. Има и исклучоци.

Да не ви кршам филм сеа, али на темава има точно прецизиран научено докажан одговор.
И ја го дадов.

Не реков дека не користите логика. Користите, само далеку по ретко од нас. Најчесто се водите по емоции, ние се водиме по логика.
Мажот размислува рационално, калкулира. Жената и не е баш таква.

До хормоните е. До тестостеронот.
Луѓе што го смениле полот од женски во машки, од коа почнуваа со тестостеронска терапија, се изјаснуваат "Сеа знам што ми е лево а што десно. Од коа сум на хормонска терапија почнав да размислувам. Да користам логика."

Да не ви кршам филм сеа, али на темава има точно прецизиран научено докажан одговор.
И ја го дадов.

Не реков дека не користите логика. Користите, само далеку по ретко од нас. Најчесто се водите по емоции, ние се водиме по логика.
Мажот размислува рационално, калкулира. Жената и не е баш таква.

До хормоните е. До тестостеронот.
Луѓе што го смениле полот од женски во машки, од коа почнуваа со тестостеронска терапија, се изјаснуваат "Сеа знам што ми е лево а што десно. Од коа сум на хормонска терапија почнав да размислувам. Да користам логика."

Не кршиш филм, затоа што ја не се филмам за тоа како правам нешто, а уствари не го правам. Така е. До сега немам донесено ниедна одлука, во ништо, ама баш буквално ништо не ги имам вмешано емоциите. Премногу сум ладнокрвна, луѓе што добро ме познаваат ме имаат прашано, зарем ништо не чувствуваш? И подобро ми е така. Логичар сум. Според тебе би требало да сменам пол?

Океј се сите научни истражувања и експерименти, и да, голем дел се водат според емоциите. Но не и јас. И подобро ми е што не мешам чувства и разум.

Епа ништо, да ја сменам дефиницијата...

Maжите и Aurora~Borealis се водат по логика, а жените по емоции...

Не е до хормоните баш.

“Машкиот мозок„ работи систематски и механистички.
Анализира, истражува и систематизира.
„Женскиот мозок„ пак, емпатизира. Има тенденција да ги разбира туѓите емоции, потреби и мисли.
Ова е еволуциски поврзано. Имено, во минатото мажот бил тој што треба да ги систематизира и механизира своите вештини и способности затоа што му требале за да може да направи алатки и оружје. Ниското емпатизирање се должи на тоа што тој требало да убива за да преживее, а ако сочувствува со животното што го убива, нема да може баш да преживее.
Од друга страна, жените повеќе се водат по емоциите поради тоа што како мајки, треба да ги разбираат потребите и желбите на бебето (имајќи ја во предвид неспособноста на бебето за говор и сл.).

Затоа жените најчесто се водат по емоции, а мажите по логика.

Јас мислам дека не е проблемот полов.
Ако ни треба инстантна одлука, емоциите.
Доколку имаме време за разработување на некој проблем, логички носиме одлука.

И така.

Не е до хормоните баш.

“Машкиот мозок„ работи систематски и механистички.
Анализира, истражува и систематизира.
„Женскиот мозок„ пак, емпатизира. Има тенденција да ги разбира туѓите емоции, потреби и мисли.
Ова е еволуциски поврзано. Имено, во минатото мажот бил тој што треба да ги систематизира и механизира своите вештини и способности затоа што му требале за да може да направи алатки и оружје. Ниското емпатизирање се должи на тоа што тој требало да убива за да преживее, а ако сочувствува со животното што го убива, нема да може баш да преживее.
Од друга страна, жените повеќе се водат по емоциите поради тоа што како мајки, треба да ги разбираат потребите и желбите на бебето (имајќи ја во предвид неспособноста на бебето за говор и сл.).

Затоа жените најчесто се водат по емоции, а мажите по логика.

Сеа, ти го глеаше "дечкото" што цел живот бил жена, и од кога си го сменил полот, односно од кога е подложен на тестостеронска терапија вели дека почнал да користи логика, или ја?

Сеа, ти го глеаше "дечкото" што цел живот бил жена, и од кога си го сменил полот, односно од кога е подложен на тестостеронска терапија вели дека почнал да користи логика, или ја?
Ти.
Зашо?:)
Ме мрзи да ти ја барам статијата кај шо го имав читано ова, кај што патем не се спомнуваа хормони.

Без емоциите сме ништо.

Според некои истражувања ( ме мрзи да барам барајте си сами) човекото паметење е зависи од емоционалниот импринт. Значи ако осеќаме задоволство при учење тогаш мозокот полесно воспирма информации, истото со е со стравот тој не тера да не заборавиме некои работи .
Без емоциите немаше да бидеме толку креативни ниту да имаме генијални дела од писатели па се до архитекти.

А без логиката до сега немаше да имаме ваков свет комплексен и технолошки развиен .

Год што е финтава со фонтов :)

човекот би можел да се води од логика кога би бил лишен од емоциите...

се додека постојат тие... секоја логика е излишна...
емоциите се најсилното нешто што управува со нас... тие ја контролираат целата потсвест. затоа и толку многу случувања кои се надвор од здравиот разум.

за да живее убаво... човекот мора да научи да ги контролира емоциите... барем до некоја мера.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom