Луѓе - билборди?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Јас не би го работел тоа.Млад човек денес може да се снајде на секаков начин да дојде до пари и работа.Ама би се чуствувал како неспособен кога би го работел тоа.Како никаде на светов да нема работа која сум способен да ја работам па сум земал билборд на грб сум качил и како куче скитник шетам по улици.Не се срамам од работа и не ме интересираат реакциите на луѓето кога ке ме видат дури и оние кои ги знам ама едноставно и да ме однесат на место каде никого не познавам сигурен сум дека има нешто друго кое би го работел и каде би можел да се покажам да научам нешто и да напредувам.Нешто што секој млад човек треба да си го има во глава.Ако почнуваш со нешто ново за тебе учи и мисли дека можеш да напредуваш во ова.А кој напредок можеш да го направиш во носењето билборд? Од некоја послаба до поголема фирма да рекламираш?

-Еј мила си дојдов..имам изненадување за тебе, ме унапредија..
Од утре ке носам реклама на Кока Кола низ центар.Дали ти се верува човече КОКА КОЛА!!!

Работата го краси човекот.Јбг не се сите амбициозни, мора да има и такви луѓе кои би прифатиле ваква работа. Има и многу полошо како што кажа Магде...
Тие што го работат ова сигурно не го работат од мерак туку од мака.Па и не е толку жално као што е претставено во првиот пост, еве на мене баш ми се симпатични коа шетаат као роботчиња.
Според мене нема работа што е срамна, срамота е да крадеш! Сепак јас не би прифатиле вакво работно место затоа што сум даааааааааааалеку поамбициозна:smir:

Сметам дека не е воопшто понижувачки, зашто да биде понижувачки за некој да си земе некој денар додека да речеме не најде некоја попристојна работа.
Океј да, ќе те покажуваат со прст, ќе ти се исмејуваат ама ко што кажа Маги погоре, далеку попонижувачки делуваат оние девојчиња кои се облекуваат ко курвичиња за некој екстра бакшиш од некој татин син.
Плус, не е ни тешка работа, со смеење зезање ќе ти помине работното време. Не дека јас сум го работел ова па да знам, ова се само мои претпоставки, видување за оваа работа, ако може така да се нарече.

Понижувачки им изгледа на оние кои имаат пари за струја, леб и вода.
На оние кои се родени без ништо ова им изгледа како одлична шанса за каков - таков старт во животот.
А на оние работодавците ова им изгледа како добра инвестиција заради ефтино рекламирање на својот бизнис.

ACID,

Ти самиот кажа што подразбираш под поимот „работа“ Во твојата дефиниција, пример, не влегува работење во шумски комбинат. Бидејчи освен мака, нема ништо друго.

Да.
Впрегнат како магаре е секој кој работи во стовариште, во рудник, во каменолом, ... секаде. Само, јаремот кај нив не се гледа.
Да.
Живееме во робско општество (робовладателско не е точен израз).
Поентата ја изваде и ти. И јас. Ти велиш дека е понижувачки, јас велам дека не е. ТУка се разбравме.
Ако ти мислеше дека не е, немаше да напишеш, исто и јас. И тешко дека ќе се разубедиме.
Да.
Познавам неколкумина што носеле билборди пред неколку години. Еден од нив сега е магистер на науки, ситуиран човек, со фини примања. Проба се' да работи во животот. Набилда искуство. Енормно!
Крај краева, животот се учи, ама не само од книга.

Не мешам баби и жаби. Секоја работа е работа. Само, зависи од општеството и рептилизмот во човекот кој не треба, но го оценува сето тоа.

И не, не мислам дека да се биде адвокат е помалку понижувачки од професијата - водоинсталатер.

Но, јебеш општество.
Професор на универзитет е платен како чувар во кафиќ.

Фармерки избелени и искинати купени од ГТЦ се кул и фенси. Избелени од носење и искинати од паѓање по скали не се.
Бог вреднува престиж и глупости, исто и ние.

Воопшто не мешам баби и жаби, ниту пак вреднувам крушки (една расипана друга не - филозофијата со бабите и жабите).

Сет муабет е рецензија на општеството и човекот како плод на општествените (не)прилики!

Не ми изгледа понижувачки..прво не е пракса само кај нас човек-билборд, второ никој не ги прегнал без они да се согласат..и трето ако тоа не им пречи зашто да не го работат..?
А што мислите да копаш канализација и да чистиш септички јами цел ден не е понижувачко ?

А што мислите да копаш канализација и да чистиш септички јами цел ден не е понижувачко ?
Па не е. Бар нешто се работи, се копа, се чисти.
И тоа обично го работат постари луѓе, кои неможе да најдат некоја подобра работа или веќе е доцна да научат нешто друго, а не 20-25 годишни момчиња кои се и тоа како способни да работат други работи.

На некои тешко им доаѓа и работењето во канцеларија, факт е. А за оваа професија па и сами се согласуваат, никој не ги тера на сила, а и не срамна работата воопшто.

Абе, излежавај се дома чекајќи златна работа, бесрамно барајќи пари од родителите наместо ете, да се потрудиш и заработиш. Патем, покажувањето со прст ако за некои значи срамота и понижување, за некои значи труд и успех, али ете, за кого како.

Кога носите тренерки од познатите светски марки со лого низ цел грб, тогаш не сте подвижна реклама а?
Реклама сте, ама вие плаќате за тоа да бидете а не тие вас.
Секоја работа си има своја тежина, ја немам работено па не можам да оценувам....

Good one.

Прв пат кога го видов ова во Скопје, билбордите беа некои грди, не ми текнува на содржината што помислив на Die Hard 3 кога Брус Вилис носи билборд на кој пишува I hate niggers.
Кога си средношколец или студент, не е на одмет да се поработи и на тој начин. Јас лично, имам чистено излози на продавници, и првите 2 дена ми беше малку незгодно, после се навикнав. Кратко го работев тоа, меѓутоа тогаш ми почна трендот на менување на работни места, секое ново подобро од претходното. Така да ништо страшно доколку работиш нешто што не е гламурозно во одреден период од својот живот.

Имам сретнато неколкупати и кај Рамстор и према ГТЦ
не е страшно?! НЕ, ама понижувачки Е, и у право е ACID -
не се криви дечките , но јебеш им матер на оние работодавците кои ВРЗ НЕЧИИ ГРБ сакаат да профитираат - што не си откупат место и си постават билборд ,или пак платат на некоја телевизија и нек се рекламираат, весник или флаерче у поштенска кутија или покрај каса во маркет ..... - што им е поентава со овие подвижниве реклами -

жалосно
и кога би можел би им забранил таквите рекламирања и би им опнал на нарачателите некоја казна од 2000-3000 евра , а доколку се противат и не сакаат да ја платат - со „товарот„ на грб нека шетаат ОНИ низ Скопје - мамицата нивна

kolku sho razbiram za mojve godini :D Ova ne e sramno oti sramno ? Ni kradesh, ni lazhesh ni nishto ednostavno si zarabotuvash plata...

Најпонижувачка работа на светот!?! Не би рекла...Јас познавам дечки кои што работеле така. Впрочем тоа се средношколци и студенти кои си го пополнуваат слободното време за време на летото. Е сега поентата е што не се луѓе што немаат пари, напротив. Btw работат по 3 саати а за тие 3 саати се зезаат и се забавуваат, а и зимаат добра пара. Па да. Смешно и интересно. Јас воопшто не мислам дека е понижувачко, тоа ми го потврдува и фактот што дечките не работат зашто немаат пари туку повеќе заради забава и дружење.

Се надевам дека еден ден „најпонижувачките професии“ ќе станат најплатени.Според мене нема ништо срамно во работата,каква и да е :smir:

(повеќе треба да се срамат политичарите што си ја продаваат државата од дечките што земаат пари од рекламирање)

Најпонижувачка работа на светот!?! Не би рекла...Јас познавам дечки кои што работеле така. Впрочем тоа се средношколци и студенти кои си го пополнуваат слободното време за време на летото. Е сега поентата е што не се луѓе што немаат пари, напротив. Btw работат по 3 саати а за тие 3 саати се зезаат и се забавуваат, а и зимаат добра пара. Па да. Смешно и интересно. Јас воопшто не мислам дека е понижувачко, тоа ми го потврдува и фактот што дечките не работат зашто немаат пари туку повеќе заради забава и дружење.
Јуху, тоа го правеле од забава и за дружба, не поради парите! :)
Гарант вака ги лажат додека им го местат билбордот на грб :)))

Али океј, заклучивме дека не е понижувачки и дека всушност ова се работи поради забава и дружба (со патот, сонцето, билбордот на грб и 40 целзиусови степени). Не сериозно, сега ми е јасно, се извинувам и го повлекувам напишаното. Ова на крај ќе испадне како одлична работа за средношколец. Нешто како машката верзија од „презентерки“ на козметика во трговски центри, само малку понапорна :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom