Според тебе, каква реакција ќе има од вмро доколку во Кичево победи Фатмир Дехари со помош на Влен?
Тоа би било катастрофален пораз со оглед на тоа за што дискутиравме пред некој ден.
Јас имам претстава што би било, но ме интересира твоето размислување затоа што ова што го изјави Касами не беше едно "на албанска телевизија што очекуваш да каже" со оглед на реакцијата на Мицковски во врска со ова. Он со тој говор вчера покажа дека биле изиграни, нешто што ти апсолутно го негираше минатата недела кога ти зборевме дека нема разлика од едни до други и дека тие политички дилови кои ги прави вмро се само на штета на македонците.
Друга работа, она кумановецон од вмро, не ми текнува на името имаше уште еден излет на некој поткаст, тоа е една исто така интересна перспектива. Он со тоа само потврди дека вмро би иделе и против македонска партија која не е на нивна страна во корист на албанците само заради непослушност. Ова е комплетно спротивно од МНЕ во дпмне.
Да ги тргнеме на страна какви шанси имале македонските кандидати, сепак ако падне Кичево, тоа би било голем дебакл. А има реални шанси за тоа и ако не се оствари сега, за 4 години Кичево повторно ќе се врати кај нив.
Мислам дека тука е разликата во вашите погледи од партија и наредните четири години се клучни за вмро како ќе изигра во поглед на македонското прашање. Доколку сеуште се дистанцираат и глумат политичари со говори каде демек они не барале ништо за возврат туку само почит, додека им помагаат во остварување на албанскиот план од вмро нема да биде ништо.
Јас сериозно мислев дека после Заев и компанија шконите нема никогаш да бидат толку јаки и дека Мицковски ќе биде колку толку подобар но ништо не укажува кон тоа. Ти тоа што го збореше Дуи, влијание нема никаква врска. Тие само напредуваат во својот план а ние сме тие кои губиме без разлика на било што. Еве и оној новиот градоначалник црта мапи и ја дели Македонија а никаква реакција не видов за истото. Па вмро ли е на власт или влен?