Toа со 1919 ни задава многу главоболки :zid:
Вардар Топаана е формиран 1924 година. Тој Вардар што е формиран во 1919 е друг клуб, кога играчи од тогашен Напредок (поточно Напредак, нели) се издвоиле од клубот. Следната година, овој Вардар го менува името во Балкан (треба да се провери дали има врска со скорашен Балкан), но за кратко време, бидејќи на 20 март 1921 година го менува повторно името во Скопски Спорт Клуб (ССК).
Ова што го зборам е всушност една гранка од историјата на сегашен ФК Вардар. Комплетно ќе се осврнам на ова подоцна, бидејќи дојдов до 99% точност на текот на формирање и фузирање на скопските клубови. Сега само ќе наговестам дека најверојатно Вардар, Работнички, Балкан, Единство и Славија (Пржино) влечат корени од иста историја :pos2:
На крајот, поради гореспоменатото, ФК Единство немал за право да стави година на основање 1919, дури и ако се смета за наследник на Вардар Топаана
Зашто во меѓувреме со фузија на ФК Македонија од Скопје и ФК Победа од Скопје(прв наш прволигаш во екс-ју) во 1947 година настанува денешен ФК Вардар, тој Вардар од Топана повторно продолжил со името ФК Единство, зашто Вардар веќе било зафатено.
Во ФК Единство својата кариера ја има почнато Методија Спасовски.
Во првото послевоено првенство на Македонија, во Групата А играат Македонија, Победа, Работнички, Единство и Шар од (Тетово).
Значи, името Вардар не било „моментално зафатено“. Тоа не држи вода :ne: :icon_surp
Едно прашање во врска со Металург. Клубот е формиран 1964 година, ама дали е истиот со ФК Металец? Некој ми има кажано дури и дека МИК (сега Скопје) и Металург биле ист клуб... ај ова разјаснете ми го. Кој клуб бил Металец.
А исто ме интересира и за другите скопски клубови од 50тите и 60тите, како Графичар, Милиционер, Пролетер, Славија (дали е ист со денешна Славија Пржино)...