Литературното катче на Гарфилд

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.336
Поени од реакции
3.062
Веб-сајт
maddox.xmission.com
Lavot напиша:
има и таква песна?:raz:

Има! Ебате прилипцкио неузнаен, или чинам уште сте наскрбени на Мариовци, од времето на Мара Султанија што на Мариово подарила слобода, со царски печат тапија и 300 години повеќе, сал Мариовци македонци биле слободни и мајтап со вас играле, ебаве прилепчаните, та името нејчете да и чуете, на Калеш Анѓа, момата, што до Стамбола појде за правдина и таму брато пронајде, мал, малиот и милиот јаничар престорен, одроден, а на рода мил, пустиот.

...Ајде слушај, слушај, Калеш бре Анѓо, што тамбура свири...
тамбурата свири, Калеш бре Анѓо...

Garfield напиша:
...Ајде слушај, слушај, Калеш бре Анѓо, што тамбура свири...
тамбурата свири, Калеш бре Анѓо...

Anama da bide

Anama da bidesh
Kalesh bre Angjo

Na cardak da sedish
Na cardak da sedish
Kales bre Angjo
Zoltici da broish

Zoltici da broish,Kalesh bre Angjo,
Biseri da nizis, biseri da nizis Kales bre Angjo,
Na grlo da redish.

Ajde slusaj slusaj, kleto bre Turce,
Anama ne bivam,
Anama ne bivam kleto bre turce,
turski ne razbiram...

------
Ah bre Lavot Lavot - ova pozdrav za tebe, a ako eden den se zapoznaeme, garfield na tambura ke ti ja sviri a jas ke ti ja ispeam :)

Напишано од Garfield:
Со тебе, фениксу, митови што пишале и недопишале за тебе, прекрасна моја пријателке, лебеду грациозен, бисер на бисер насмевко, Исару моќен, гороцвету, со тебе, секаде, до пеколот и рајот небесен.

Излези, на чарда и погледни, луѓе шетаат, некои тмурни и траорни, некои есели и насмеани. Сите нив мајка ги родила, со маки или радости, свој живто живеат, со своја дума, туѓа мисла, ил' заедничка, сепак човечка, од човека испилена, измислена.
Разликата меѓу гениј и обичен смртник е во идејата, фантазијата и крупните чекори, без отстапки, потклек и малодушие в потрагата, до целта своја, некоја, одека смртникот слуша, гледа, не се ни обидува, миг мигновено копира, имитира, некој за него фантазира.

Молчам, оти немам што да кажам, а дума поуба да поделам. Молчам, но се смеам, убаво и мило мое бисерче, што сакам да милувам, да вдишам и да се загрцнам.
:love2:

Сакам да сум сам, на пуст остров и другари да ми се само мислите, неверните мои сопатнички.
Сакам да сум сам, со својата дума и беседа, да им говорам на дрвјата зелени, раскрошнети.
Сакам да сум сам со пред очи лик личен, најличен кој од око сино и сивкасто, напати бега, но не излегува.
Сакам таму, на тој остров пуст сандак Абсинт да доплови и јас, како мнозина пред мене, со чашата в рака, и поглед матен кон небото во далгите морски да запловам кон дното, да не испловам, испливам, да ме нема, да се удавам и со морските сирени век да векувам, да танцувам.

Зар и глуви уши чинам се појавија, зар сал глуви учи и слепи очи проговрија за милозвук и бојата, за располежението и ведрината. За тагата длабока и јадот?
Чиниш, сал изнедрени искрени зборој, неразбрани од некого треба колнеж и проклетие да носат или двореч одговор милуван е појќе?

Има многу, има до бескрај. Неможев да издржам веќе.

Интересно е, симпатично е, ама некогаш ми е заморно. Значи, модератори - доколку неговата поезија не е во никаква корелација со темата на која пишува, слободно може да го збогатите неговото катче со префрлање на постот тука.

Може да направиме цела збирка, па да ја издадеме... Може и ќе се офајдиме.

Мајко блажена што си ме родила, зошто си со татка легнала в ист кревет ноќта кога, грешнице небидна, сте ме зачнале та сал читам глупост до глупоста, пофалба на лудата и грешна дума преку туѓа беседа??

Ах, каде сте клети наречници, каде си Клото бедникава што не ја искина нишката моја на третата вечер пророчка ами ме проколна, клет да живеам, ваква дума да чујам, да прочитам???!!

Аурора, што има ѕвездено носиш виртуелно, мајка македонска што од себе те изнедрила, поклекни, врати се, во ум и разум поврати се, било , а како да не било ќе речеме, сите, чинам ќе се сложиме, за лудоста од тебе, испишана, реч речена непокаена.

Нема повеќе, сила немам да беседам, кажав речта и словото, од гочлива реч изблика, а ѕрцало скршив од вомјазот, кога се огледав, вчудоневиен, на се погоре од туѓ, а наш македонец испишано.
Нема да беседам на темава, само еднаш ќе повторам:
Чул, да е чуеан вековит зборот, појот македонски од нашите деца уметници, сал клет да е, клет да остане, пиратот, тој што пиратерија продава, и гробнина да не му се знае, прав и пепел името!

Лудо! :)

Дојди ми нагости да те нагостам, одвисоко на Скопје да гледаме, од чаркадокт мој, сето Скопје, в шир, а потоа да те фрлам, како птица да полеташ, да леташ, во висини, цели три секунди, пред тврдо, на асфалт да слеташ за глупоста човечка, и моја што ти одговарам и твоја што воопшто си напишал. :pos: :pos: !

Г-дин Усранко Црвенковиќ - држалник, македонската најголема срамота бара поклон и јавно извинение??

Немам зборови, немо седам пред екран и не верувам. На очите мои предателки што не истекоа, ушите што не заглувнаа, да не читам, да не чујам, ваква глупост недоветна.
Одам да се убијам.

Ova zasluzuva kirilica:

Оф мајко маченице, што напрегно се намачи со збор да го обдариш, збор пишан македонски, сал нитки лични изветни што го разбираат, а другите та го мерат и преместуваат, сетики отпад отпадија - а тој нижи со зборој добробит, слово, милост и убавина разлеват. Што ти требаше мајко не пресушна, тажна солза да прелиеш, до него да ја пренесеш, за кого сал таков големец, за чии очи, усни недоветни.
Земи го мајко назад кај себе, зароби ја таа убавина од твоја утроба исткаена, ука донеси му, навести му: Сал на извор впивлив, непресушен убавината нека ја истава, од кал и мрља земска убавина не се ствара.

------
Morav.

A замисли тек женските членови да почнат да вадат цитати од приватните пораки!:pos:

Nema sto da zamsluvash odi citaj, ko shto citash ama i pocni da ucis :)

Eh, znaci taa izrekata: "Izgled vara" e 110% tocna..... ke go vidish covekot vaka na prvo pogled ti se gleda kako nekoj Geto decko i prva pomisla ti e kojznae kolku luzni od tepachki so nozevi ima na svoeto telo.... a ustvari toj dlaboko vo sebe.... e edno zarobeno poetce koe se trudi da mu podari malku boja na ovoj crno-bel svet..... Aj salute ju :cuc:

Пишавте, ме пресмеавте, за моите мудри реч беседи.
Учете, оти сал ука беспари, полезна, вам, другари, ви нудам, давам, како што старите големци, умни белокоси мудреци, шетаа по беспаќата македонски, и реч за слово-буква милеа, думаа и измислија, на вас ви подарија.
Ука нудеа, и јас, вам, ве молам, прочит направете, научете, ил' остајте.
За кој бивало не бива, ни бил било, а не ќе ни биде.

А за вас, душа, сал чемер, јад ми правите, од вас, радост насмев ми носите, акој читал да разбере, кој читал не ќе разбере.

Margaritas ante porcas!!

Nemo profeta im patriam!!

гладниот стомак продуцира радикализам.
желудечниот сок продуцира рационализам.
пазете му се.

гладниот стомак продуцира радикализам.
желудечниот сок продуцира рационализам.
пазете му се.
администраторот продуцира баниранизам!! :pos: :pos:

Думајте думи, беседете слова, моите читајте, ука земете, потоа, луѓе станете!

Гарфилд, одлично е! Ми се допаѓа! Уште да ги намалиш запирките и топ ќе биде! :-)

Jas sepak mislam deka onoj filmot shto se spremashe za kajgana na vremeto, treba da dobie nov naslov! :pos: uste e vo igra?

Кој е тој што ме претрка??
Цела недела му се токмам да му ги извадам литерарните бисери на мачорот во една тема!!

Гарф, keep it going.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom