Летни, лесни јадења

• Креатор на темата Креатор на темата IsidoraD
  • Време на започнување Време на започнување
Najlesno a najubavo jadenje....Mmmmm...Eden ili poveke baknezi pomesani so galenje i ubavi zbor4inja..Se soglasuvate...Inace ovosje, taka neso ali gornoto e bolje...

Купуваш на пазар тиквички, ги лупиш,ги сечеш на тенки кругчиња, ги посолуваш, ги пржиш во маслиново масло со малку нане и сосема малку кромид, ги редиш на овал и им ставаш оцет лукче и магдонос, и одозгора им рендаш морков и биено сирење!

Canneloni so spanak

250 gr zamrznat spanak
250 gr sirenje meko mozi i ovcko
10 kori za lasange
sol
biber
i sos bechamel ( margarin , brasno , mleko i rendano sirenje se mesa i se topi se dur nema grutki na potivko i se mesa celo vreme )
Ako ne se korite svezi malce se obvarvat da mozi da gi vitkas lesno
se pusta relnata na 225
Se mesa spanak , sirenje sol i biber .
Se polnat korite i se vratat kako cigari so smesata.
Se klavat vo tavce , i se polivaat so bechamel sosot.
Se pecat 20 min vo relna i se serviraat so mesana salata:)
Prijatno

makorani so luk

500 гр. макарони
- 200 мл. доматен сос
- 1 коцка за супа
- 2 лажици брашно
- 6 чешниња лук
- оригано
- мајоран
- сол и црн пипер
Потребно време за подготовка на ова предјадење е 30- тина минути.
Во тенџере со зовриена вода на оган ги ставаме макароните. Го затвораме тенџерето со капак и оставаме макароните да се варат. На оган ставаме тава за пржење и во неа масло да се загрее. Чешнињата лук ситно ги сечкаме. Исечканиот лук го собираме во сад. Во тавата со масло на оган додаваме една лажица брашно. мешаме за цело време на пржењето на брашното. Во тенџере налеваме вода и тенџерето го ставаме на оган. Во тенџерето ја додаваме коцката за супа.
Во тавата со брашно на оган го додаваме исечканиот лук. Промешуваме. Ја тргаме тавата од оган и го додаваме доматниот сос. Ја враќаме тавата на оган и за цело време мешаме. Во тавата додаваме од супата и повторно мешаме. Оставаме содржината во тавата да зоврие и мешаме со жица за матење. Во тавата додаваме од мајоранот и промешуваме. Повторно додаваме од супата и мешаме со жицата. Го исклучуваме огнот.
Го тргаме капакот од тенџерето и ги промешуваме макароните. Тенџерето со сварените макарони го тргаме од оган и макароните ги цедиме во цедалка. Потоа ги плакнеме макароните со вода. Исцедените макарони ги ставаме во стаклен сад. Ја тргаме тавата со сосот од оган и ги преливаме макароните.

Медитеранска салата

250 гр. Туна
- 500 гр. варени компири
- 2 зелени пиперки
- 100 гр. Маслинки
- 200 гр. Варена пченка
- зелена салата
- 2 домати
- 1 краставица
- 1 лимон
- 200 гр. Печурки
- 150 мл. Бело вино
- сол и црн пипер
- масло за јадење
Потребно време за подготовка на оваа салата е 20- тина минути.
На оган ставаме едно тенџере со вода, посолуваме и го покриваме со капак. Листовите зелена салата ситно ги сечкаме и ги собираме во еден поголем длабок сад. Краставицата ја сечкаме на тенки кругови, кои ги додаваме во садот со зелена салата. Во зовриената вода ги ставаме печурките да се обарат. Варениот компир го сечеме на тенки парчиња кои ги ставаме во садот со салата. Во садот ја додаваме варената пченка. Потоа на тенки кругови ги сечкаме пиперките, па и нив ги додаваме во садот. Ги земаме доматите и најпрво ги сечеме на половина, а потоа на тенки парчиња. И нив ги додаваме во садот во кој ја подготвуваме салатата. Со две лажици салатата убаво ја мешаме па ја додавааме туната. Обарените печурки ги тргаме од оган, ги цедиме низ цедалка и ги плакнеме со вода. Потоа печурките ги сечкаме на парчиња и ги додаваме во садот со салата. Посолуваме, додаваме мелен црн пипер, бело вино и масло за јадење. Целата салата со двете лажици уште еднаш убаво ја промешуваме и ја претураме во длабока чинија за салата. Во цедалака цедиме еден лимон, а со сокот ја прелеваме готовата медитеранска салата. Украсуваме со цели маслинки.

Мусака со компири и тиквички
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]

- 500 гр. Компири
- 1 тиквичка
- 300 гр. Кашкавал
- 1 главица кромид
- 2 домата
- 100 гр. Сирење
- јогурт
- 1 главица лук
- мајчина душичка
- масло за јадење
- сол и црн пипер

Потребно време за подготовка на ова предјадење е 30- тина минути.
Еден огноотпорен сад го намрснуваме со масло за јадење. На даската за сечење варените компири ги сечеме на тенки кругови и ги редиме во огноотпорниот сад. Врз компирите го рендаме сирењето. Потоа на тенки кругови ја сечкаме излупената тиквичка. Парчињата тиквичка ги редиме во огноотпорниот сад врз ренданото сирење. Потоа на крупно го рендаме кашкавалот и го ставаме во огноотпорниот сад врз тиквичките. Кромидот ситно го сечкаме и го редиме врз кашкавалот. Доматите ги сечеме на тенки кругови и ги редиме во садот. Во еден длабок сад го ставаме јогуртот. Чешнињата лук ситно ги сечкаме. Во садот со јогурт додаваме мајчина душичка и промешуваме со лажица. Потоа во садот го додаваме сечканиот лук, посолуваме и додаваме мелен црн пипер. Во садот додаваме малку млеко. Наредената мусака во огноотпорниот сад ја полеваме со масло за јадење, посолуваме и наросуваме мелен црн пипер. Потоа мусаката ја преливаме со претходно подготвениот прелив од јогурт, млеко и зачини. Огноотпорниот сад го ставаме да се пече во фурна 20- тина минути на температура од 250 степени. Откако мусаката убаво ќе се запече го вадиме садот од фурна и го ставаме на работната маса. Со лажица решетка најпрво ги одлепуваме краевите од мусаката од садот. Потоа поголеми парчиња од мусаката вадиме на чинија за сервирање. Декорираме со гранче рузмари. Мусаката од компири и тиквички е подготвена.
[/FONT]

Пиперки и компир

400 гр копмири
- 2 зелени и две црвени пиперки
- една главица кромид
- 2 јајца
- пармезан
- маслиново масло
- сол и црн пипер
Излупените компири ги сечеме на тенки кругови. На оган ставаме тава за пржење и во неа додаваме маслиново масло. На пиперките им ги отстрануваме рачките и семките. Круговите компири ги ставаме во тавата со загреано масло да се пржат. Пиперките ги сечкаме на кругови и ги додаваме во тавата. Промешуваме. Кромидот го сечкаме на покрупни парчиња и го додаваме во тавата. Уште еднаш додаваме маслиново масло и промешуваме.
Во поголем длабок сад ги кршиме јајцата и ги матиме со жица за матење. Потоа јајцата ги посолуваме и ги зачинуваме со мелен црн пипер. Уште еднаш матиме со жицата. Промешуваме. Потоа во тавата ги додаваме изматените јајца. Откако јајцата ќе се испржат пиперките и компирите на италијански начин ги ставаме на чинија за послужување. Одозгора наросуваме пармезан

Se izvinuvam sto e na srpski ali me mrzese da preveduvam:

Letnja Oluja
2859_2859_7_maj_2006_185.jpg

Sastojci za više od 10 porcija
6 jaja
23 kašike šećera
1 kašika sirćeta
2 kesice vanilin šećera
125 g maslaca
2 dcl mleka
2 kašike brašna
700 g jagoda
1/2 l slatke pavlake
Priprema
Za koru umutiti belanca sa 20 kašika šećera, dodati kašiku sirćeta i sušiti koru 1 h na 150°C.
Za fil: umutiti žumanca sa tri kašike šećera, dodati mleko u koje smo umutili dve kašike brašna, kao i vanilin šećer. Kuvati dok se fil ne zgusne, na laganoj vatri. Kada se fil ohladi, dodati umućen maslac. Koru premazati ovim filom, poređati seckane jagode i pokriti umućenom slatkom pavlakom.

абе луѓе , едноставно и најлесно за во лето:
Селско јајце (или миш-маш за некои)
Се замаат пиперки се сецкаат се ставаат во тенџерче со еден прст вода да се динстаат и кога ќе омекнат се сецка домат на ситни коцки, се додава на пиперките и се додава сол и малку масло, се остава да се подинстува и на крај се додаваат на тоа 2-3 матени јајца, и се меша нонстоп, во зависност од вкусот може сето тоа да биде посувао однонсо да подиспари сокот што го пуштаа доматите, или да се остави малку да биде поводенесто и се добивамлку по кашеста смеса , со олеб и сирење е права работа за во лето.

Taratur
1 krastavica
1 lukce
biber sol maslinovo maslo
I jogurt ( onoj so 12 %mast vo kutija lasticna e preporacliv )
Se renda krastavocata i se soli , se ostava malce i cela voda sto ja pusta krastavickata se frla .
Se stava biber malce , lukot i kapki nekolku maslinovo maslo
Se mesha jogurtot .
Se servira so eden Glenfiddish ....
Prijatno!

МУСАКА ОД МЛАДИ ТИКВИЧКИ

musaka.jpg

Потребни состојки:

· 1 кг тиквички
· 1/2 кг мелено месо
· 2 главици кромид
· сол, црн пипер
· магдонос
· 6 јајца
· малку брашно
· масло
· чаша павлака
· чаша кисела вода

Начин на приготвување:

Тиквичките се лупат и се сечат на тркалца , се посолуваат и се оставаат да постојат околу половина час. Потоа се прпелаат во брашно и јајца и се пржат во загреано масло. Ситно исечениот кромид се пржи, се додава меленото месо, се пропржува и се истава од оган. Потоа се додаваат едно јајце, сол, црн пипер и исечкан магдонос. Во подмачкан сад се редат ред тиквички, ред месо, а одозгора треба да се заврши со тиквички. Мусаката се прелева со изматените јајца со павлаката и кисела вода и се става во рерна да се пече додека се впие целата течност и додека јадењето добие убава боја.

Наместо зелена салата,за Мацедалиен. :)

ОХРИДСКИ ПИПЕРКИ

filanePaprike.jpg

Потребни состојки:

· 1 кг пиперки (8 за полнење, за затворање)
· 300 г младо кравјо сирење
· 200 г трапист
· 100 г кашкавал
· 80 г шунка
· Зачинал, сол
· 80 г зејтин
· 4 јајца за прелевање

Начин на приготвување:

Пиперките се мијат и им се отсекува дршката. Трапистот, кашкавалот и шунката се сечат на коцки од по 1 см и му се додаваат на издробеното младо сирење. Потоа се додава Зачинал, убаво се меша и се полнат пиперките. Секоја пиперка се затвора со парче пиперка и се ставаат на зејтин да се пржат околу 15 мин. Кога пиперките ќе омекнат од сите страни, се зголемува температурата и се прелеваат со кајгана. Кога ќе се испржат се служат топли.

Лесен летен сендвич.
Малку леб црн или ржен го сечете на половина.
Ставате патлиџан сечен во тркалца. ГО посолувате малку. Пиперка по должина се сече. Се става на двете страни на лепчето врз патлиџаните.
Краставицата не се става во сендвичот таа иде покасно.
Врз пиперките ставаме малку сиренце.
На крај во средина се ставаат две или три парчиња не повеќе(за да не го убие вкусот на зеленчукот) домашна димена сланина. Се затвора лепчето у десна рака а у лева рака краставицата. Ставате ноѕе на тамбуретката, се оптегнувате на тросекот или двосекот и гледате ТВ. На ова топло што поише му треба на човек.
Ај отидов ја да .....

Шпагети со пикантен сос од патлиџан

spagete_paradajz.jpg

Состав:

500 грама шпагети
100 грама рендан пармезан (сирење)
6 зрели патлиџани
4 чешни лук
веза магдонос
црвен (лут) пипер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА

Исечете го излупениот патлиџан во чинија, додајте лук и магдонос. Посолете и зачинете со црвен лут пипер и маслиново масло. Оставете да постои околу 45 минути. Сварете ги шпагетите во солена вода, исцедете ги и прелијте ги со сосот од патлиџан. Промешајте,посолете со ренданото сирење и послужете.

ЌОФТИЊА НА ШТИПСКИ НАЧИН

14111.200063.jpg

потребно:

-500гр. свинско мелено месо
-500гр. телешко мелено месо
-5 јајца
-100гр. полуварен ориз
-црн пипер
-црвен пипер
-магдoнос
-масло
-брашно
-1 сува пиперка
-доматна салца
-сол

приготвување:

Измешајте го месото со полуварениот ориз, додајте 2 цели јајца, црн пипер, малку црвен пипер, две лажици масло, магдонос и сол по вкус. Се промешајте добро и од смесата правете поголеми, малку сплескани ќофтиња. Ќофтињата прво извалкајте ги во брашно, а потоа во три добро изматени јајца и пржете ги на добро загреано масло.

Испржените ќофтиња ставајте ги во емајлирана тава.

Во маслото, во кое се пржеа ќофтињата, додајте 1 лажица брашно и направете запршка со малку црвен пипер и вода. Налејте ја запршката на ќофтињата (треба да бидат прекриени со неа), додајте ја пиперката и 2-4 доматена салца и ставете ја тавата да се пече во загреана рерна на 200 степени.

Кога сосот во тавата ќе остане на половина од количината при ставањето во рерна, јадењето е готово и може да се служи.

sendvici ala BUCI
na bajat leb mackas puter ili margarin so imas,nad nego mackas senf(obavezno poso im dava top smek),stavas kaskaval i sunka i na kraj eden krug patlidzan(nikako kecap)i narosuvate(so bi rekle na hrana i vino) cubrica ili origano.najbolje ke vi bidat ako koristite baget lepcinja

Ладен Сендвич ... Имеto му е Бада Бинг Бада Бум... :)

Пресечен багет леб се пече на тостерот една минута на белата страна, потоа се мачка естрагон сенф, се става говедска пршута, овчи кашкавал, неколку кругчиња домат и лута пиперка пресечена не прстенчиња... Се сервира со ладно светло пиво...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom