Летни, лесни јадења

• Креатор на темата Креатор на темата IsidoraD
  • Време на започнување Време на започнување
Кришки леб премачкани со путер, нарендано сиренце врз нив, и доматче од страна.
Потпечени лепчиња на плотна од шпорет, исто после тоа премачкани со путер, црна сол и краставичка од страна.
Варијанти со лепче имам милион!

Туна салата за двајца:
1 кутија туна на парчиња (200 гр)
2 средна големина домати
1 краставица
1 мало кесиче мајонез
лажичка сенф
кубети од ѕаѕики - 2 пакувања
сол, кари, бибер и рузмарин.

Се сечкаат зеленчуците на крупни коцки, се додава туната, мајонезот, сенфот, се зачинува и се истураат кубетите. Се меша сето заедно кубетите да впијат од состојките и на крај се полева со маслиново масло.
Јадете го ладно, освежувачко е.

Mmmmm....sakam vakvi temi i sega imam biskviti , jogurt, slag imam 2 kesicki , imam praski i slivi i ke go napravam receptot na Plavooka pa ke vi pisam ocenka, inace zvuci prekrasno , obozuvam takvi recepti !!!

Сечкани патлиџани. :)

Може превод, на струмички или литературен македонски.

Јас под патлиџан подразбирам патлиџан.
А по рецептот мислам дека ти под патлиџан подразбираш домат или ФРЕНКА (на струмички).
Може грешам незнам.

Иначе во лето јадам најмногу салати.
Денес јадев Рокула со сецкани домати, ротквици и свежи шампињони. Сосот го направив од сенф, балзамико оцет, маслиново масло, сол и мед. Си испанирав пилешко со салатата и направив пржени тиквички.
Пржените тиквички може да ги правите како сакате јас ги направив вака:
изрендав тиквичка , ја истискав да и истече водата и ја посолив почекав малку и пак и ја истискав водата потоа ставив малку павлака , презла , јајца, сол и мајоран (мајоран не мора може некој друг зачин како магданос но немора) ја измешав смесата и после со лажица ја ставав смесата во предходно загреан зејтин.

Jas cesto si pravam makaroni, gi varam ubavo, samo da ne pocnat da ja gubat formata, gi cedam i gi stavam vo tendzerce ! Potoa 150ml ladna voda i 150ml ladno mleko vo tendzerce i stavam krem supa od pecurki i varam dodeka ne se zgusne ubavo, ne treba da bide retka zatoa stavam pomalku tecnost za da dojde kako gust sos, malce zacinal neli i na kraj ja isturam vo makaronite i mesam, ostavam 30min da se izladi i posle mmmm..... ubavo e i ladno i toplo !!! :)

Пиперки полнети со урда.( за тројца 6 пиперки) ,
1/2 кг урда помешуваш со 2 јајца ( ова е смеса за полнење, по желба можеш да додадеш лук, магдонос, буковец... )
На пиперките ( може и лути пиперки ) ги вадиш семките, ги полниш со смесата и ги затвараш со парче пиперка.
Полнетите пиперки со урда, можат да се испржат или испечат во рерна. Јас ги сервирам со кисело млеко.

Не видов што има на темава претходно пишувано и можда ќе се повтарам ама нема везе...

1. Се сецкаат поситно пиперки (едно 7-8), се ставаат во загреано масло да се пржат на умерена температура дури не омекнат убаво, потоа се ставаат сецкани патлиџани едно 4 поголеми и тоа убаво се меша и се пржи дури не испари водата од патлиџанот, се става сол, вегета, биберче по вкус...И 2-3 мин пред крај по желба може и матени јајца (2-3) и заедно све убаво да се измеша...Ова убаво иде со лепче и сирење...
2.Таратур:
Пошто јас не пијам јогурт, ова го правам со кисело млеко, ставам малку водичка во него и го сипувам во длабок порцелански сад...Потоа рендам 1 краставица внатре, ставам ситно сецкан магдонос, сосем малку лук (претходно е убаво во вода што врие да се стави за да не му се осеќа мирисот толку...) и ставам сол...Убаво мешам со лажица и толку...
Ова многу освежува поготово ако е директно од фрижидер извадено киселото млеко... И плус здраво е...

Не ми текнува моментално на друго...

Едит- риба пастрмка се пржи доста брзо...Ако е исчистена и измиена, се посолува, се валка во брашно и во тава на шпорет ама зејтинот да е загреан...И ако некој сака варен компир како гарнир, претходно може да го излупи, измие и исецка на резенчиња и да го свари (исто побрзо...)

Може превод, на струмички или литературен македонски.

Јас под патлиџан подразбирам патлиџан.
А по рецептот мислам дека ти под патлиџан подразбираш домат или ФРЕНКА (на струмички).
Може грешам незнам.

Иначе во лето јадам најмногу салати.
Денес јадев Рокула со сецкани домати, ротквици и свежи шампињони. Сосот го направив од сенф, балзамико оцет, маслиново масло, сол и мед. Си испанирав пилешко со салатата и направив пржени тиквички.
Пржените тиквички може да ги правите како сакате јас ги направив вака:
изрендав тиквичка , ја истискав да и истече водата и ја посолив почекав малку и пак и ја истискав водата потоа ставив малку павлака , презла , јајца, сол и мајоран (мајоран не мора може некој друг зачин како магданос но немора) ја измешав смесата и после со лажица ја ставав смесата во предходно загреан зејтин.
Да, на домати мислам:)

Mmmmm....sakam vakvi temi i sega imam biskviti , jogurt, slag imam 2 kesicki , imam praski i slivi i ke go napravam receptot na Plavooka pa ke vi pisam ocenka, inace zvuci prekrasno , obozuvam takvi recepti !!!

Само напред, па чекаме да не викнеш на колач :D ;)
--- надополнето: 9 јули 2012 во 14:39 ---
Домашна пилешка паштета

Еве една здрава паштета, која супер ќе ви легне, бидејќи лесно се прави, а и нема штетни адитиви во неа.

Состојки:
Едно парче пилешко месо (пожелно стек)
1-2 лукчиња
2 моркови
3-4 кисели краставчиња
пола лажичка сенф
30 грама путер
една голема лажица супа
бибер, сол и малку лимонов сок

Најпрвин во зовриена вода ги ставаме да се сварат пилешкиот стек, морковите, лукот.
Земаме сецко блендер и во него го ставаме сварениот стек, морковите и лукот, и една голема лажица од сварената супа. Додаваме од киселите краставчиња, сенф, путер, бибер, сол и малку лимонов сок и го вклучуваме блендерот. Ако смесата ви е прегуста, можете да додадете уште малку вода од сварената супа на почеток. Паштетата ставете ја во подлабок сад во фрижидер, да се излади. Пожелно е да отстои барем 2 часа пред да ја послужите.

П.С. Ако некој има рецепт за домашен лајт мајонез, ќе го замолам да сподели:)

brzo lesno i mmm vkusno.........
Cajni resani-1 kesa se potopuvaat vo malku mlekce znaci edno po edno.
Potoa se stava marmalad,gi lepis i se valkaat vo kokos
Stavete gi malku vo frizider i potoa uzivajte vo vkusot

Ммм, полнети бабури имавме денес за ручек. :love: За бабуриве нема зима - лето. :Мамли.смајл:

Златни пиперки пржени со јајца, малку биено сирење, домат и многу леб...

Конзерва сардина од оние со сос од домати од КАМ шо се, со кромитче, и голема чинија салата, со марулка, краставици и домати ;) И леб секако :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom