Лектири

• Креатор на темата Креатор на темата Setsuko
  • Време на започнување Време на започнување
Ne citav knigi vo osnovno i sredno, mislev deka se gubenje vreme i sekogas si naogjav nesto pointeresno =)

Драма е. :)
Парадоксот на Диоген од Томе Арсовски.

Да да таа е .. Кога си во враќам сега поубаво филмот, ми текнува дека македонски ликови беа во книгата. :) :)

Тејнкс walker girl .. :wink:

paradoksot na diogen za likot na Drasko itno mi e!!!!!!!

ljuge daj kazete mi nesto ,sodrzina za "Dve Marii " od Slavko Janevski.odnapred blagodaram

Го барам насловот на една книга.
Се работи за некое Исламско училиште во Египет, за некоја Медраса (исламско школо) во кое се учи за радикализмот, филозофијата... Мислам дека не беше лектира, мислам дека беше дело за обработка. Ако знае некој како се вика книгата, и кој е авторот ве молам да ми кажете. Прашав и некои професори, некои викаат дека не ја работеле, некои викаат дека знаат дека постои таква книга, само многу одамна била користена ккоа дело... и тн.
Ако знаете пишете ми на z.cacanoski@utms.cc
Фала ви многу

со кого би го поистоветиле Чајлд Харолд од сегашното време...имам тема за есеј :) ??? што да пишувам врска си немам

Дали има некој кратка содржина од Белата Долина -Симон Дракул......??пишетее плссс ...Ч)

Дали ќе може некој да напише нешто за содржината во ГАЛЕБОТ ЏОНАТАН ЛИВИНГСТОН .. ?
Фала ! :D

За сите оние што не ја прочитале лектирата за шесто одделение - Оливер Твист, а треба да го направат тоа, во недела на Сител телевизија во 9.20 ќе се емитува истоимениот филм. Одлична можност да се запознаете со приказната за малиот јунак, без да дремете неколку часа пред книгата :)

Сестра ми е 6то одделение,и за утре и треба да ја раскаже лектирата Оливер Твист! Ја има прочитано до некаде,и се нервира дека не ја сфаќа..Може помош? Нешто да раскажете,да прочита? Фала однапред :)

Сестра ми е 6то одделение,и за утре и треба да ја раскаже лектирата Оливер Твист! Ја има прочитано до некаде,и се нервира дека не ја сфаќа..Може помош? Нешто да раскажете,да прочита? Фала однапред :)
Tука има види
http://www.lektire.org/

Еј ај ако сакате пишете ми содржина на лектирата Белото Циганче...

Факт е дека љубовта кон книгата се стекнува на час по македонски јазик уште во прво-второ одделение со помош на задолжителните лектири и книги за обработка.

Мислите ли дека сегашниве лектири се добро усогласени со возраста на учениците?
Најбанален пример е „Малиот принц“ која беше ставена за 3то или 4то одделение не се сеќавам, ништо не разбрав од книгата тогаш и се чудев зошто ја спомнуваат како добра книга возрасните, мене ми беше максимално глупава... :(

Кои лектири досега ви оставиле најголем впечаток и со задоволство сте ги читале и раскажувале, а кои ви биле досадни?

Ја препишувате ли раскажаната фабула од постари другари или пак самите си ја раскажувате книгата?

По каков метод се обработуваат лектирите на часови кај вас?
Кај нас е класично, станува ученик и раскажува се што читал, некаде го читаат само раскажаниот текст од тетратка, некаде прават критички осврт на книгата. Што е најефикасно според вас?

Сте ги купувале ли книгите, скапи се или прилагодени на денешниве стандарди?

Многу прашања... Па пишувајте. :)

Јас сум голема обожавателка на книгите. И многу лектири кои ги имам читано низ овие години ми оставиле голем впечаток. Сега сум 1 година гимназија, и за обработка ми е Скржавец од Плутарх, но бидејќи не можам да ја најдам и и во момент ја читам Кодот на Да Винчи би сакала да прашам дали некој ја има нејзината фабула, или пак ако може да ми даде линк до нејзината фабула. Благодарам однапред :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom