Легализација на инцест

• Креатор на темата Креатор на темата NikolaMKD91
  • Време на започнување Време на започнување
Си го бараш, и тоа со боричне. Кога јас го користам сарказмот, тој служи да се потенцираат фактите. Кога ти го користиш, служи да потенцираш дека ти си ултра кул форумски карактер.

Па зарем и тоа ќе ми го негираш? :cool: Поентата ми беше кога дискутираше ти на почеток јас не ти влегов сосеврата и one-liner нели? Од друга страна пак јас имам 10 постови на последните 2 страни а ти ми се понашаш.. незнам, ко стеф ангел. Добро, не го заприметив твојот Конструктивен сарказам, се извинувам. :)

Темата за инцестот е многу интересна бидејќи содржи border line аргументи за една поширока расправа на најважната тема во едно демократско општество, кој и со кое право криминализира човечко поведение. Еве да се самоцитирам:

Еве да ти помогнам да разбереш каде е проблемот, затоа што очигледно е дека не можеш сам да сфатиш. Постојат девојки кои наоѓаат дека оралниот секс е гаден и одвратен, исто како што ти или јас или Копиљ или пумата мислиме дека инцестот е гаден и одвратен. Дали тие девојку имаат право да побараат ЗАКОНСКИ оралниот секс да се санкционира? Ако имаат, тогаш зошто? Тие можат морално да го осудат и да не го практицираат, исто што како повеќето луѓе морално го осудуваат и не го практикуваат инцестот, но каде завршува моралната осуда, а каде започнува криминализацијата?

Каде е основата било која човечка пракса да се криминализира? Каде е основата една група на луѓе некоја одредена активност законски да им ја забранува на друга група на луѓе под закана од затворска или било каква казна?

И сега, наместо да се искористи шансата за квалитетна дискуија, го дрвите за семантика, а аргументи никаде ни за лек. Тој првиот пост кој ти го цитирав, беше идиотски, затоа што наместо да дадеш било како аргумент, го обвинуваше Копиљ за лицемерно Дон Кихотство. Дури и да е таков, а не е, ти не нудиш контра аргументи.
Никој, после 50 страни овде не понуди квалитетен аргумент зошто треба инцестот законски да биде криминализиран. Единствениот аргумент, дефектното потомство, за кој јас лично сметав дека е аргумент, се испостави дека е спорен. ИМА НЕКОЈ ДА ПОНУДИ ДРУГ АРГУМЕНТ, ИЛИ ЌЕ ГО ДРВИМЕ УШТЕ 50 СТРАНИ?

Значи, АРГУМЕНТ?

Како еден од поголемите поборци за аргументи, претставуваш shitty соговорник. Ако ние не нудиме аргумент, а јас се согласувам со кика, инцестот треба да е забранет затоа што е инцест (pretty self-explanatory), вие со аргументиве сте во најмала рака комични.

1. Како прво (ама секундарен) аргумент ти е девојките и блоуџаб-(ите?), патетична аналогија и искрено немам желба за дисекција од причини што и ти знаеш дека не држи вода, самошто ова е најблиската компарација до која може да се дојде, за инцестот да изгледа како нормален сексуален акт.

2. Како второ (примарен) аргумент, ако може да се нарече така вашата непоткована алергична реакција на авторитет e фиктивната опресија. Вие имате проблем со постоење законска регулатива воопшто, инцестот е само онака. Злоупотребување на човечките права и слободи има доста кај екстремниот либерализам, а некој свесно сака да ги отвори вратите на инцестот само за во теорија биде слободен човек. Која гордост а, СЛОБОДЕН ЧОВЕК! Уф..

И како трето, знаејќи ги последиците на ваквите егзибиции настапуваш со еден вид на пасивна-агресивна реплика како начин за некое себеоправдување:

Ако не не бива како род, ако ни требаат закони за да спречиме инцестуозен секс, подобро да не нема, отколку да практикуваме лицемерие.

..пак потпирајќи се на моралот да не спаси, оние морални норми кои важеле од секогаш само денес претставуват дел од законот поради традиционалното и обичајното практикување. И така. In a fucking endless loop.

1. Самата АПА нема официјален и унифициран став за хомосексуалноста. Едни викат оти е патолошка појава други вродена.. Не го измислувам јас тава. Оти се работе на интерпретација за едно нешто.

4. Аналогиите не е дека не ми одговарат на мене, едноставно не може да се аргументираш дека ако едно нешто е оправдано, по аналоген начин и другото треба да е оправдано. За затвор, и ебавајне со браќа сестри, не ми е толку интересно дали некој ќе оде у затвор. Нештата шо ме секират се подоле напишани.

А за овчичка, благосостојба не дај боже егзистенцијата да ти зачука на врата. Друго ќе мислеш тогај... мех, шо се расправам и јас не знам.

Ставрогин нема и некакви аргументи за држејне да биде криминално дело инцесто. Финтата е шо со декриминализацијата, повеќето се осеќат оти е отворена вратата кон легализација на инцест, рекламирајнето како нешто најнормално (помодарството ќе оде и еден чекор понапред). И дека е таа црвена линија шо може да се ставе да не се дојде до таа ситуација, и дали у Македонија има некакви механизми шо функционират да го спречат тава.

1. Грешка си. ДСМ не е ,,јас така, а ти онака мислиш,,.

4. Можам, затоа што било која активност која не повредува трети лица, не може да биде злочин. Просто е. Многу и тоа.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 17:32 ---
Лончињата си ги побркал ти дечко штом бараш легализација на инцест и вековните правила не ти се доволни аргументи.

Табу значи апсолутна недопирливост и збрана, во случај на прекршок следи некаква казна за сторителот.Инцестот е еден од најстарите табуа( читај забрани).

Апсолутната безусловна слобода е ограничена со закон, што значи дека ако се однесуваш слободно онака како што тебе ќе ти се сака а не е во согласнсот со моралните, законските норми и правила ќе бидеш санкциониран. Што значи слободен си се до оној момент кога ќе ги прекршиш правилата.

Што не ви е јасно.
Глумите лудило на форумов и само се расфрлате со фрази.
Аргумент па аргумент.
Инцестот треба да биде забранет затоа што е инцест.
Точно. Крвното сродство е најголемата причина за негова забрана (за мене, а верувам и за повеќето е доволна и единствена причина, и не се замараат понатаму да образложуваат зошто и како) т.е. последиците од раѓањето на деца со пречки во развој. На државата не и се исплати да го декриминализира и легализира инцестот од проста причина - раѓањето на деца со пречки во развој (иако постојат контрацпции) сепак државата нема да се потпре на добрата волја и желба на инцест партнерите дали да имаат или ќе немаат деца и одлуката утре тие деца да бидат оставени во некоја институција, може да не ги остават но ако ги надживеат родителите повторно ќе бидат институционализирани, третманот и лекувањето се скапи.
А на здравите деца родени во инцест што ќе им се објасни вујко ти или дедо ти ти се таковци, или баба ти е мајка.Супер.

Мотив - зошто се стапува во инцест врска?
Каде е тука безусловната љубов на релациите:
мајка- дете
татко дете
брат- сестра
и др.роднински врски.
како може некој да живее во инцест истовремено да бидат љубовници мајката и синот, и во исто време мајката да биде модел преку кој ќе го воспитува синот.

1. Вековните правила се менуваат. Жените гласаат, црнците не се робови....

2. Тоа е грозно, не е аргумент. Никаков. И неинцестоидни парови и те како ствараат дефектно потомство. Ајде да забраниме раѓање после 30тата година..... ризикот е голем.

Па зарем и тоа ќе ми го негираш? :cool: Поентата ми беше кога дискутираше ти на почеток јас не ти влегов сосеврата и one-liner нели? Од друга страна пак јас имам 10 постови на последните 2 страни а ти ми се понашаш.. незнам, ко стеф ангел. Добро, не го заприметив твојот Конструктивен сарказам, се извинувам. :)

Како еден од поголемите поборци за аргументи, претставуваш shitty соговорник. Ако ние не нудиме аргумент, а јас се согласувам со кика, инцестот треба да е забранет затоа што е инцест (pretty self-explanatory), вие со аргументиве сте во најмала рака комични.

1. Како прво (ама секундарен) аргумент ти е девојките и блоуџаб-(ите?), патетична аналогија и искрено немам желба за дисекција од причини што и ти знаеш дека не држи вода, самошто ова е најблиската компарација до која може да се дојде, за инцестот да изгледа како нормален сексуален акт.

2. Како второ (примарен) аргумент, ако може да се нарече така вашата непоткована алергична реакција на авторитет e фиктивната опресија. Вие имате проблем со постоење законска регулатива воопшто, инцестот е само онака. Злоупотребување на човечките права и слободи има доста кај екстремниот либерализам, а некој свесно сака да ги отвори вратите на инцестот само за во теорија биде слободен човек. Која гордост а, СЛОБОДЕН ЧОВЕК! Уф..

И како трето, знаејќи ги последиците на ваквите егзибиции настапуваш со еден вид на пасивна-агресивна реплика како начин за некое себеоправдување:

..пак потпирајќи се на моралот да не спаси, оние морални норми кои важеле од секогаш само денес претставуват дел од законот поради традиционалното и обичајното практикување. И така. In a fucking endless loop.

Не би се осудил да те дискредитирам како ултра кул форумски лик, нема смисла да ти ги земам најголемите животните радости.

;)

Инаку, целиот пост ти е само уште еден обид да прикриеш дека немаш ниту еден аргумент против декриминализацијата на инцестот. Тоа што од обичајно и традиционалнотот право се дошло до законски санкции, не значи дека тие имаат моќ на од Бога дадени мудрости, за век и веков.
Ако те мрзи да ги превреднуваш законските норми, тоа е твое право, но муабетот инцестот треба да се забрани заради тоа што е инцест е аргумент за идиоти. Ништо не е толку само објаснувачко колку што ти сакаш да биде.

Тоа со спасувањето, и со комичниот обид за психоанализа на мојата маленкост, не вреди ниту да се коментира.

Со валидни аргументи ич нема да ми пречи.
А рандом неписмен народ не може да гласа дали е нешто болест или не.
Така е. Се декларираш како либерална ама секој што не мисли како тебе е неписмен,заостанат,сељак . Сигурно и се трескаш од земја што си родена во ваква средина со прост народ, а не разбираш дека ти во која земја и да се родиш ќе останеш пак иста, ќе хејташ све што не размислува како тебе. Не е тоа либерализам туку хејтеризам . Да си либерален значи отворено да прифаќаш различности т.е различни, туѓи ставови. Тоа те прави open minded а не подржување на џанки, педери и инцестоиди . Хвала на пажњи.

Не би се осудил да те дискредитирам како ултра кул форумски лик, нема смисла да ти ги земам најголемите животните радости.

;)

Инаку, целиот пост ти е само уште еден обид да прикриеш дека немаш ниту еден аргумент против декриминализацијата на инцестот. Тоа што од обичајно и традиционалнотот право се дошло до законски санкции, не значи дека тие имаат моќ на од Бога дадени мудрости, за век и веков.
Ако те мрзи да ги превреднуваш законските норми, тоа е твое право, но муабетот инцестот треба да се забрани заради тоа што е инцест е аргумент за идиоти. Ништо не е толку само објаснувачко колку што ти сакаш да биде.

Тоа со спасувањето, и со комичниот обид за психоанализа на мојата маленкост, не вреди ниту да се коментира.

Aма.. ама.. каде те навредив? Мојот сарказам е чисто пријателско зезање, твојот вреѓа. (n) :(

Не е као ние бевме бомбандирани од аргументи ЗА декриминализација пак, единствено што се вергла е дека ускратува нечии права само во теорија, дека во реалност не го тангираат.

Лончињата си ги побркал ти дечко штом бараш легализација на инцест и вековните правила не ти се доволни аргументи.

Табу значи апсолутна недопирливост и збрана, во случај на прекршок следи некаква казна за сторителот.Инцестот е еден од најстарите табуа( читај забрани).

Апсолутната безусловна слобода е ограничена со закон, што значи дека ако се однесуваш слободно онака како што тебе ќе ти се сака а не е во согласнсот со моралните, законските норми и правила ќе бидеш санкциониран. Што значи слободен си се до оној момент кога ќе ги прекршиш правилата.

Што не ви е јасно.
Глумите лудило на форумов и само се расфрлате со фрази.
Аргумент па аргумент.
Инцестот треба да биде забранет затоа што е инцест.
Точно. Крвното сродство е најголемата причина за негова забрана (за мене, а верувам и за повеќето е доволна и единствена причина, и не се замараат понатаму да образложуваат зошто и како) т.е. последиците од раѓањето на деца со пречки во развој. На државата не и се исплати да го декриминализира и легализира инцестот од проста причина - раѓањето на деца со пречки во развој (иако постојат контрацпции) сепак државата нема да се потпре на добрата волја и желба на инцест партнерите дали да имаат или ќе немаат деца и одлуката утре тие деца да бидат оставени во некоја институција, може да не ги остават но ако ги надживеат родителите повторно ќе бидат институционализирани, третманот и лекувањето се скапи.
А на здравите деца родени во инцест што ќе им се објасни вујко ти или дедо ти ти се таковци, или баба ти е мајка.Супер.

Мотив - зошто се стапува во инцест врска?
Каде е тука безусловната љубов на релациите:
мајка- дете
татко дете
брат- сестра
и др.роднински врски.
како може некој да живее во инцест истовремено да бидат љубовници мајката и синот, и во исто време мајката да биде модел преку кој ќе го воспитува синот.

Ти не читаш, очигледно, пошто ја се откорнав објаснувајќи дека не барам легализација на инцестот. Вековните правила се најмал аргумент. Ти зборуваш за морални норми, а си ги сметаш за правни норми. Тоа се вика незнаење. За незнаење се добива кец (1). Седи.

Табу не значи „апсолутна недопирливост и збрана“. Табу е забрана на некаква активност која се смета за света или за проклета според тековниот морал на заедницата. Ако можеш да забележиш, овие два збора немаат врска со рацио или логика, туку имаат врска со вредности и/или верувања. Тие се во доменот на моралот на една заедница. Еве ти и дефиниција:

A taboo (tə'buː, tæ'buː) is a vehement prohibition of an action based on the belief that such behavior is either too sacred or too accursed for ordinary individuals to undertake, under threat of supernatural punishment.[1][2]

Тебе слободата како концепт не ти е најјасна. Уште да ми кажеш дека христијанството е слобода, па да не ти реплицирам више... Слобода и закон, во иста реченица бараат многу негации помеѓу. Секој рестриктивен закон, како што и самиот кажува, ограничува слобода, наместо да дозволува. Колку е ова тешко за разбирање?

Аргументите, девојчице, се најсилната алатка на рационалниот ум. Во моментот кога ќе останеш без аргументи ти треба: (1) да се повлечеш од дискусија или (2) да го корегираш својот став. Ама што се замарам ја со тебе, кога еден ред подолу си пишала:

„Инцестот треба да биде забранет затоа што е инцест.“

Сега сум сигурен дека си верник, пошто само вернички ум може да си дозволи вака циркуларно размислување (за кое потајно се надева дека е аргумент).

Затоа и ќе го оставам остатокот од твојот пост без реплика. Со догма нема расправање.

Ако случајно се решиш да ми враќаш, а патем не прочиташ пар страни наназад каде екплицитно се пренесени факти за дефектите кај инцест-парови и парови над 35-години, па уште и се дрзнеш да навредуваш, има да ти се сврти умот од агресивниот пост што ќе ти го упатам лично тебе, како што заслужува човек кој не слуша, не чита и одбива да прифати факти.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 18:01 ---
Aма.. ама.. каде те навредив? Мојот сарказам е чисто пријателско зезање, твојот вреѓа. (n) :(

Не е као ние бевме бомбандирани од аргументи ЗА декриминализација пак, единствено што се вергла е дека ускратува нечии права само во теорија, дека во реалност не го тангираат.
Не ти треба аргумент за декриминализација. Ти треба аргумент за криминализација.

Ако не можеш да најдеш таков, тогаш значи дека законот е лош, дека забраната е out-dated или pre-dated.

Оти глумиш лудило, wot? Не ли правиш разлика меѓу право и морал? Меѓу легализација и криминализација?

Така е. Се декларираш како либерална ама секој што не мисли како тебе е неписмен,заостанат,сељак . Сигурно и се трескаш од земја што си родена во ваква средина со прост народ, а не разбираш дека ти во која земја и да се родиш ќе останеш пак иста, ќе хејташ све што не размислува како тебе. Не е тоа либерализам туку хејтеризам . Да си либерален значи отворено да прифаќаш различности т.е различни, туѓи ставови. Тоа те прави open minded а не подржување на џанки, педери и инцестоиди . Хвала на пажњи.

Не, со Ставро на пример повеќе не се согласувам, отколку што се согласувам па не само што не е сељак, туку и многу го почитувам. И многу други форумџии, кои можеби ги знаеш, можеби не, него го спомнав зошто е дел од дискусијава.
Не хејтам јас ,,се,,. Грешиш. Хејтам мешање во туѓиот двор.

Јас сосема отворено прифаќам ставови. Ама овде став не видов. ,,Грозно е, зашо е грозно,, Не е аргумент.
Оти така треба, така рекле старите, оти таму нешо сум начул, не е аргумент.
Едвај чекам некој убаво да посочи, научно поткрепено.

Сега за сега, никој не успеа, освен Луки кои се осврте на општествениот момент.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 18:30 ---
П.С.
Да, рандом неписмен народ (се мисли докторски неписмен, не се прави наудрен), не може да гласа што е а што не е болест.
Медицината не е комшиски муабет.

Не ме навреди, не знам по што заклучи дека сум навреден.

:)

Туку батали ме мене, повторно не успеа да артикулираш аргумент протов декриминалиацијата на инцестот. А навистина би сакал да успееш во тоа.

Бре колку сте ја изместиле дискусијава. Шоубаво ascend-нала. Не дека сте кажале нешо паметно. Штета, пак го верглате истото. Болно е, сакати деца се раѓаат. А да признаете дека единствено ви е одвратно и тоа ви е прв и последен показател за тоа што е болно или не иако ниту самите не разбирате зошто ви е одвратно? Успат можете да си признаете на себеси дека ова со сакатите деца ви е рекла-казала муабет а не дека стварно сте отвориле книга медицинска генетика да протарашкате.
Пеесет страни никој не ми кажа дали инцестот им е ОК ако инцесташите немаат деца.

Не, со Ставро на пример повеќе не се согласувам, отколку што се согласувам па не само што не е сељак, туку и многу го почитувам. И многу други форумџии, кои можеби ги знаеш, можеби не, него го спомнав зошто е дел од дискусијава.
Не хејтам јас ,,се,,. Грешиш. Хејтам мешање во туѓиот двор.

Јас сосема отворено прифаќам ставови. Ама овде став не видов. ,,Грозно е, зашо е грозно,, Не е аргумент.
Оти така треба, така рекле старите, оти таму нешо сум начул, не е аргумент.
Едвај чекам некој убаво да посочи, научно поткрепено.

Сега за сега, никој не успеа, освен Луки кои се осврте на општествениот момент.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 18:30 ---
П.С.
Да, рандом неписмен народ (се мисли докторски неписмен, не се прави наудрен), не може да гласа што е а што не е болест.
Медицината не е комшиски муабет.
Амам бе Пуме, вие изгледа стварно водите инат или глумите колективно лудило. Сте се фатиле за тој аргумент ко Грчка за кредити. Родосквернавењето е забрането зарaди последиците , односно децата со пречки во развој . Да не се повторувам со кика мика, многу убаво девојката објасни. Поразумно и порационално објаснување од ова амин:
Инцестот треба да биде забранет затоа што е инцест.Крвното сродство е најголемата причина за негова забрана (за мене, а верувам и за повеќето е доволна и единствена причина, и не се замараат понатаму да образложуваат зошто и како) т.е. последиците од раѓањето на деца со пречки во развој. На државата не и се исплати да го декриминализира и легализира инцестот од проста причина - раѓањето на деца со пречки во развој (иако постојат контрацпции) сепак државата нема да се потпре на добрата волја и желба на инцест партнерите дали да имаат или ќе немаат деца и одлуката утре тие деца да бидат оставени во некоја институција, може да не ги остават но ако ги надживеат родителите повторно ќе бидат институционализирани, третманот и лекувањето се скапи.
А на здравите деца родени во инцест што ќе им се објасни вујко ти или дедо ти ти се таковци, или баба ти е мајка.
И сега се наоѓате тука паметни на форумот да браните неодбранливо - декриминализација и легализација на инцест . :facepalm:

Амам бе Пуме, вие изгледа стварно водите инат или глумите колективно лудило. Сте се фатиле за тој аргумент ко Грчка за кредити. Родосквернавењето е забрането зарaди последиците , односно децата со пречки во развој . Да не се повторувам со кика мика, многу убаво девојката објасни. Поразумно и порационално објаснување од ова амин:

И сега се наоѓате тука паметни на форумот да браните неодбранливо - декриминализација и легализација на инцест . :facepalm:

Ако станала работата за добрата волја на граѓаните зошто тоа важи само за дали ќе имаат деца или не инцесташите ама и те како можете да се ослоните на добрата волја инцесташите да не стапуваат во врска?

Какви зелки сте, значи, бог да чува.
35 пати до сега беше цитирано дека дефектите кај инцест паровите се поретки отколку кај возрасните над 30 години.

Ама кој да чита и со кои очи...

Какви зелки сте, значи, бог да чува.
35 пати до сега беше цитирано дека дефектите кај инцест паровите се поретки отколку кај возрасните над 30 години.

Ама кој да чита и со кои очи...

Ме заинтересира многу со овие статистики, ако имаш линк може да постираш? Односно студија ли е некоја на која ги основаш фактите или?
Немам многу време да барам назад низ темата.
Фала унапред ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom