LCD телевизори

Il Fenomeno

non mollare mai
Член од
14 март 2007
Мислења
3.226
Поени од реакции
707
Како на лед не му треба позадинско осветлување ? кога позадинското осветлување му е smd diode
На ОЛЕД не му треба позадинско осветлување кошта овој модел на ЛГ моментална 8 000 долари во кореа на Самсунг моделот е 10 000 од ЛГ велат дека во 2016 ќе кошта колку денешните ЛЕД.
LG 55EM9600

An OLED display works without a backlight. Thus, it can display deep black levels and can be thinner and lighter than a liquid crystal display (LCD). In low ambient light conditions such as a dark room an OLED screen can achieve a higher contrast ratio than an LCD, whether the LCD uses cold cathode fluorescent lamps or LED backlight. Due to its low thermal conductivity, an OLED typically emits less light per area than an inorganic LED.
http://en.wikipedia.org/wiki/OLED

Еве и на српски ова би можело да е иднината.

OLED (енгл. Organic Light Emitting Diode) je vrsta svetleće diode (LED) koja emituje svetlost koja se sastoji od organskih komponenti.
OLED ekrani rade tako što se električna struja propušta kroz organski materijal koji tom prilikom ispušta svetlost. Budući da ovakav proces ne zahteva pozadinsko osvetljenje, OLED ekrani su tanji, štedljiviji u pogledu potrošnje energije ali još uvek nisu jeftiniji od postojećih LCD ili plazma ekrana.
OLED ekrani se već koriste u nekim modelima mobilnih telefona i drugim prenosivim uređajima, kao što su MP3 plejeri. Krajem 2008. godine, kompanija Sony je počela sa prodajom 11-inčnog OLED televizora nazvanog XEL-1. Sonijev televizor je dobio pohvale za kvalitet slike i veličinu (debljina je svega 3 mm), ali je njegova cena i dalje veoma visoka. Sa usavršavanjem proizvodne tehnologije i povećanjem proizvodnje očekuje se snižavanje cene OLED televizora.
Za razliku od LCD-a, koji koristi uglavnom neorganske komponente (silicijum, germanijum, galijum, arsenid, ili metale), OLED kako mu samo ime kaže - koristi neke organske, ili makar hibride organsko-neorganskih materijala. Organski materijali obećavaju dobre karakteristike kao što su širok spektar radnih temperatura, fleksibilnost i dobra provodljivost.

Член од
5 јуни 2012
Мислења
4
Поени од реакции
0
Model GRUNDING 32 VLC 7121 cena:16999 den vo Neptun se mislam da go zemam pisuva deka cita se preku usb....

rezulucija :1920x1080

•3xHDMI, PC in, Scart, Component, RGB in

•USB 2.0 (JPEG, MP3, WMA, AAC, MKV, DivX...)

•DVB-T/C MPEG-4

Cenava e super ama toa mi e cudno deka so vakva konfiguracija Samsung,LG ili Sony se mnogu poskapi dali ima nekoj vakov TV? Koja e pricinata sto e tolku poeftin od drugive marki LCD so vakva konfiguracija, dali da go kupam ili ne?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Model GRUNDING 32 VLC 7121 cena:16999 den vo Neptun se mislam da go zemam pisuva deka cita se preku usb....

rezulucija :1920x1080

•3xHDMI, PC in, Scart, Component, RGB in

•USB 2.0 (JPEG, MP3, WMA, AAC, MKV, DivX...)

•DVB-T/C MPEG-4

Cenava e super ama toa mi e cudno deka so vakva konfiguracija Samsung,LG ili Sony se mnogu poskapi dali ima nekoj vakov TV? Koja e pricinata sto e tolku poeftin od drugive marki LCD so vakva konfiguracija, dali da go kupam ili ne?
Поевтин е затоа што има почкарт изработка, чкарт пластика, далинско ко играчка, гломазен е (широк, дебел...) а и не е “марка“

Член од
10 февруари 2008
Мислења
845
Поени од реакции
447
Не е голема разлика LG 32LK430 е 1000 денари поскап, а барем знаеш дека не е чкарт марка и сигурно ги чита сите формати од УСБ освен ДТС звук.

Член од
5 јуни 2012
Мислења
4
Поени од реакции
0
Поевтин е затоа што има почкарт изработка, чкарт пластика, далинско ко играчка, гломазен е (широк, дебел...) а и не е “марка“
ok Fala brat ama me internersirase pred se kakva slika dava Max tv imam i znam deka Grundig ne e marka kako drugive zatoa pisav,,, za 17000 18000 den koj tv bi mi go preporacal ?
--- надополнето: 5 јуни 2012 во 01:53 ---
Не е голема разлика LG 32LK430 е 1000 денари поскап, а барем знаеш дека не е чкарт марка и сигурно ги чита сите формати од УСБ освен ДТС звук.
Fala na sovetot za LG 32LK430 ke vidam denovive ke go imam na um ova so mi go pisa ,,,nekoj drug tv za do 18000 den da mi preporacas osven ovoj ili ovoj po tebe e ubedlivo najdobar izbor za tie pari?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
ok Fala brat ama me internersirase pred se kakva slika dava Max tv imam i znam deka Grundig ne e marka kako drugive zatoa pisav,,, za 17000 18000 den koj tv bi mi go preporacal ?
--- надополнето: 5 јуни 2012 во 01:53 ---

Fala na sovetot za LG 32LK430 ke vidam denovive ke go imam na um ova so mi go pisa ,,,nekoj drug tv za do 18000 den da mi preporacas osven ovoj ili ovoj po tebe e ubedlivo najdobar izbor za tie pari?
Супер си е телевизорот за тие пари, нема да те разочара сликата.

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Предлог за ТВ до 600 евра ?

Да биде 40-42 инчи, LED, 100Hz, и од USB да ги пушта најпопуларните видео формати во 1080p резолуција (мислам за MKV), а по можност и DTS audio?

Конкретно се мислам меѓу овие:
LG 42 LV4500
SAMSUNG 40D5520
SAMSUNG 40D5000 (ако не најдам 5520)

Но ако мислите дека има подобар избор за тие пари, слободно пишете.

ТВ-то ќе се користи најмногу за гледање HD филмови и серии и за фудбал.

Фала.

Член од
18 април 2007
Мислења
372
Поени од реакции
32
Ах што време дојде Grundig да не е марка:(

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Имам Telefunken LCD што има само DVB-T дигитален ресивер, и не ми наоѓа ниту еден дигитален канал на Телекабел.

Да не има некоја финта?

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Имам Telefunken LCD што има само DVB-T дигитален ресивер, и не ми наоѓа ниту еден дигитален канал на Телекабел.

Да не има некоја финта?
Нема. Ти треба DVB-C. Можеш да си земеш дигитален ресивер директно од Телекабел.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443

Да не има некоја финта?
Нема, туку рисиверот ти е за дигитална ТВ преку антена слично на аналогниот прием само што се сигналите компресирани и можат многу повеќе фреквенции да се употребат.

Читав дека од идната година ќе се воведе и кај нас па тогаш ќе си купиш DVB-T антена (најчесто се собни) и ќе ги фаќаш сите скопски и мк канали кои ќе емитуваат дигитално. Сега ти е рисиверот неупотреблив.

Ако си на кабел ништо од ова погоре нема ти треба.

Kajgana Shop

На врв Bottom