Late Night Show со Миленко Неделковски

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
И само малку да ги запецкам колонизаториве:

1. Пејонска монета со Грчко писмо

2. Тракиска монета со Грчко писмо:

Дали ова значи дека Пејонците и Тракијците биле Грци?

Ај да го направиме уште по апсурдно сето ова, еве ви Персиска монета од - The Parthian Empire was a middle Persian dynasty which fell between the Achaemenid and Sassanian Dynasties of Persia (Iran).

BASILEOS MEGALOY ARSAKOY THEOPATROY NIKATOROS

Пак Грчко пуокуето писмо, да не се и Персијциве сега Грци ?

Следна работа, лични имиња.

Дали името на Персискиот крал Дариус звучи и изгледа бааги Грчко?

Е ко Грчко да е, а како му било оригиналното име?

- Dârayavauš

Дарајавауш = Дариус

А што е со Ксерксес?

- Xšayāršā (also spelt Khsayârshâ).

Хсајарша = Xerxes = Ξέρξης

Само мал пластичен пример дека Хелените ги запишувале имињата така да одговараат на нивниот јазик.

Како што кај нас се пишува “Џон“ кај Англичаните е “John“.

Етимологијата на Александар според денешниот македонски е скоро идентична со онаа официјалната:

А-лек-сон-дар или во буквално толкување “Лековит дар од Сонцето“, да лекува т.е. да штити, испратен од Сонцето.

Се знае силната симболика на Сонцето кај Македонците.

И вака можеме до утре да си играме со Љубичица и неговите благонадежни пулени.

ilija^veles

Nick Sloter
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.050
Поени од реакции
41
Гледајќи ја емисијата со Миленко, можев да дојдам до неколку заклучоци кои и претходните членови ги наведоа:

- Миленко неуспешно се спротистави на тезите на Георгиевски и не успеа да ги одбрани оние "спорни" делови од историјата;
- денешниот Љубчо Георгиевски е само бледа копија на македонскиот националист и романтичар Љубчо Георгиевски кој во '90 година бараше македонска независна држава, македонска војска (по примерот на александровата фаланга), македонски пари и сл.
- денешниот Љубчо Георгиевски е бледа копија на премиерот Љубчо Георгиевски кој за време на неговиот мандат ја почна ренесансата во археологијата, културата, науката, економијата и др. Истиот човек во 2001 го подигаше македонскиот дух со изјавите, спотовите, мислењата со кои македонската армија и македонскиот народ директно се поистоветуваа со славната македонска фаланга и античкиот македонски народ (како негов предок).

.
Копија? WTF

Член од
12 јуни 2008
Мислења
1
Поени од реакции
0
Едноставно нелиии....асимилацијата продолжува и продолжува :uvo:

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
priznale ili ne edinstveniot politicar koj otvoreno si go kaza svojot stav a ne manipulirase so toa razumen kompromis ili identitet na avganistanski hrt...
postot epten me bendisa pa zatoa go zemav da mi bide kako naslov na mojot post,megu drugoto da te pozdravam iskreno.si pisal kratko ,ama slatko,so malku bukvi kazuvas mnogu,no veruvaj malkumina te razbrale,za zal.

e jas pak ke pisam poveke,iako uste na start,znam deka i mene malkumina ke me razberat,no ko sto kaza i LJubco,jas moeto ke si go kazam,ne deka so kazanoto ocekuvam nesto da dobijam,tuku ednostavno moram da kazam zatoa sto sum takov po priroda,pa i jas od tie pricini ke pisam kako jas gi razbrav muabetite pomegu LJubco i milenko.
iako ne ja dogledav emisijata(zatoa pak denes vo 17 i 30 na kanal 5 plus ke ja gledam reprizata)ke pisam za delot koj go gledav.
okolu pasosot dali ima ili ne bugarski pasos,potpolno se soglasuvam so odgovorot na LJubco,i samo ke mu dodadam na milenko deka za mene kako graganin na makedonija i makedonec,voopsto ne mi preci mojot poranesen premier dali ima i bugarski pasos,a isto taka voopsto nema da mi preci i idniot moj premier da ima dva pasosi.za ova odamna imam pisano na forumov.

mene mi e mnogu povazno da ne me laze premierot(deka ke kupi 302 avtobusi,za da ne se vozime kako zivotni vo segasnite avtobusi-ova e samo eden mal primer za toa kako me laze premierot segasen) da ne mi go pravi MOJOT zivot PEKOL SO RAZNO RAZNI GLUPAVI ZAKONI (demek ako jas pusam ke sum ja zagadela okolinata,a negovite drugarcinja so koi go nosi ovoj zakon moze da pusat kade sakaat ,i oni nema da ne zagadat)da ne pravi reformi vo obrazovanie (decata da ucat devetoletka,da im se skrati detstvoto,a ni samiot neznae koja e korista od toa sto se maltretiraat na sest godini da sedat sami doma po casovite,zatoa sto premierot nema pari da funkcionir dneven prestoj ,i ova e samo eden mal del od glupite raformi koi se pravat ,a nikoj nema pojma zosto i koja e celta na vakvi i slicni reformi),i ova ne e se no dovolno e za da vidime koj i kaj ne nosi .i prasuvam,sto deka grujo ima samo eden makedonski pasos ne mu preci toa da go maltretira sopstveniot makedonski narod,nebare sme negova licna svoina,nebare majkami me rodila samo za da ima grujo kogo da go maltretira,mene majka mi me rodila za da ziveam kako covek.

okolu parite na LJubco dali ima ili nema i kolku ima,pa od kade mu se,pa zosto mu se i.t.n.se soglasuvam so odgovorot na LJubco,toj ubavo kaza deka i pred da pocne da se zanimava so politika imal i patuval,i sega ima ,no go prasuvam milenko zosto ne go prasa grujo kolku pari ima i od kade mu se ,a mozese da go prasa grujo i kako toa celo vreme on i drugarcinjata negovi od dpmne go kodosat LJubco deka bil lopov,a sega oni gi trosat tie pari koi navodno gi ukral LJubco,bidejki site bi trebalo da znaat deka se ostana vo dpmne,isto taka mozese milenko da go prasa i vlatko dzorcev so koi pari pravese svadba i toa na NIVO bogata nebare rabotel 30 god vo stranstvo pa specalil tolku mnogu i.t.n.

za toa pak dali sme anticki ili na LJubco mnogu ubavo kaza za eden period ima dokazi,no ima eden period koj seuste se ispituva,i dokolku se iznajdat
adekvatni dokazi toa ke bide dobro,no spored ona sto DOSEGA e dokazano i za sto IMA FAKTI tvrdenjata se deka poteknuvame od slovanite.no tuka uste nesto mnogu pametno kaza LJubco,sto i ako sme anticki,sto i ako sme sloveni,dali nesto ke se smeni znacajno vo nasite zivoti dali ke bideme pobogati i ke ziveeme poubavo i.t.n.

no najgolem vpecatok mi ostavi muabetot za toa kako nekoi sto bile so LJubco,sega demek uspesno sorabotuvaat so grujo i se vrakaat vo dpmne,veli milenko.I PAZETE GO ODGOVOROT NA LJUBCO KOJ VO FACA MU VELI "VIDI MILENKO JAS LICNO ZNAM MNOGU LUGE KOI SE IMAAT TOLKU MNOGU ZAMERENO EDNI MEGU DRUGI,TOLKU MNOGU SE IMAAT I JAVNO PLUKANO,I ZAMISLI PO IZVESEN PERIOD POVTORNO PRODOLZUVAAT ZAEDNO KAKO NISTO DA NE BILO KAKO NIKOJ NIKOGAS DA NE REKOL LOS ZBOR ,EVE PRIMEROT SO MARJAN DZORCEV
KOJ SO GRUEVSKI OCITE SI GI VADEA I SEGA SE PONASAAT KAKO NISTO DA NE SE SLUCILO.POVTORNO SE ZAEDNO ,POVTORNO SE FALAT KAKO SE DOBRI,E PA MILENKO JAS NEMOZAM TAKA,NEMOZAM SE I SESTO DA KAZAM ZA NEKOJ ,A UTRE SAMO OD ZELBA ZA KORIST DA SE
PRAVIME DEKA NISTO NE SME SI KAZALE EDEN NA DRUG,JAS TAKA NEMOZAM I NESAKAM"

I STO DA SE KAZE POSLE OVA?
JAS OCEKUVAV DEKA MILENKO EDNOSTAVNO NELI KE JA PREKONESE EMISIJATA,KE SE IZVINESE I TOLKU,ZATOA STO SITE ZNAEME KOLKU I SAMIOT MILENKO GO OMALOVAZUVA LJUBCO,A SEGA TOJ ISTIOT MILENKO SEDI SPROTI ISTIOT LJUBCO I GLUMI REALNA LICNOST,ODNOSNO KAKO NIKOGAS NISTO DA NE PLUKNAL ZAD GRB PROTIV LJUBCO.

Член од
20 мај 2009
Мислења
344
Поени од реакции
11
Se dodeka vo makedonskiot eter postojat takanareceni novinari kako Milenko mi se gadi od televizorot.Zarem od zatvorenik i raspikuka ocekuva nekoj pamet.Sepak covekot e platen od firmata dpmne pa kako iskusen kriminalec trebase da odraboti prljava rabota.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Se dodeka vo makedonskiot eter postojat takanareceni novinari kako Milenko mi se gadi od televizorot.Zarem od zatvorenik i raspikuka ocekuva nekoj pamet.Sepak covekot e platen od firmata dpmne pa kako iskusen kriminalec trebase da odraboti prljava rabota.
Добро но народот во никоја друга емисија не може да дочека некој политичар, градоначалник и слично. Дали тие дојдоа само за да седат во своите фотелји. Миленко барем зборува отворено и ги соочува кандидатите.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
okolu parite na LJubco dali ima ili nema i kolku ima,pa od kade mu se,pa zosto mu se i.t.n.se soglasuvam so odgovorot na LJubco,toj ubavo kaza deka i pred da pocne da se zanimava so politika imal i patuval
Хе хе хе...... уште да е само вистина тоа.

Не има и такви ....што сме го виделе и пред 90 година....

f91

Член од
12 мај 2008
Мислења
338
Поени од реакции
27

хе,хе,хе....господ да ги прости свињите од Змејко...

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148

Кога шеташе со апостолки пред ванила и грицкаше сунцокрет?

Dze

Член од
13 јуни 2009
Мислења
36
Поени од реакции
2
И само малку да ги запецкам колонизаториве:

1. Пејонска монета со Грчко писмо

2. Тракиска монета со Грчко писмо:

Дали ова значи дека Пејонците и Тракијците биле Грци?

Ај да го направиме уште по апсурдно сето ова, еве ви Персиска монета од - The Parthian Empire was a middle Persian dynasty which fell between the Achaemenid and Sassanian Dynasties of Persia (Iran).

BASILEOS MEGALOY ARSAKOY THEOPATROY NIKATOROS

Пак Грчко пуокуето писмо, да не се и Персијциве сега Грци ?

Следна работа, лични имиња.

Дали името на Персискиот крал Дариус звучи и изгледа бааги Грчко?

Е ко Грчко да е, а како му било оригиналното име?

- Dârayavauš

Дарајавауш = Дариус

А што е со Ксерксес?

- Xšayāršā (also spelt Khsayârshâ).

Хсајарша = Xerxes = Ξέρξης

Само мал пластичен пример дека Хелените ги запишувале имињата така да одговараат на нивниот јазик.

Како што кај нас се пишува “Џон“ кај Англичаните е “John“.

Етимологијата на Александар според денешниот македонски е скоро идентична со онаа официјалната:

А-лек-сон-дар или во буквално толкување “Лековит дар од Сонцето“, да лекува т.е. да штити, испратен од Сонцето.

Се знае силната симболика на Сонцето кај Македонците.

И вака можеме до утре да си играме со Љубичица и неговите благонадежни пулени.
Интересно! Но сепак имаш проблеми и во таа теорија. Како прво, имињата Ксерксес, Рамзес, Дареиос (Дариус е латинизарана форма) во старогрчкиот немаат никакво етимолошко значење, т.е. имаат исто толку значење колку што за нас има значење името John. Но имињата Филипос, Александрос, Аминта, Букефалос итн. имаат! Исто како што за нас имаат имињата Божидар, Мирослав, Љубомир итн. додека нам овие античко- македонски имиња не ни значат ништо!

Твоето толкување на А-лек-сон-дар - што значи „А“ пред „лек“? Немој да ми кажеш дека тоа е неопределен член како во модерниот англиски јазик! И уште една работа, старословенскиот збор за „сонце“ е „сл’нце“, „слонце“. И кај Кочо Рацин се среќава „солнце“, а и ден- денес во источните македонски дијалекти преовладува варијантата „сл’нце“. Латинскиот збор за „сонце“ е sol, на старогрчки helios (кaj некои зборови кои во прото индо-европскиот почнуваат на „s“ , во старогрчкиот тоа „s“ преминало во „h“, како lat. septem, грчки hepta) Значи од тука се гледа дека прото индо-европскиот корен за тој збор би бил sol*/ sel*/s’l*/sl’*. Нашата наставка -нце е обичен деминутив како што е „дете-нце“. Моето прашање кон тебе е: како тоа кога вака убаво се гледа развојот од „сл’нце“ во старословенските текстови кон нашето модерно „сонце“ успеваш тоа да го вметнеш во лично име од пред 2000 години? И ако така тргнуваме, тогаш и Италијаните би полагале право врз името Александар по принцип A-lex-ander. Би требало да имаме в предвид дека колку се навраќаме наназад, толку јазиците стануваат послични еден со друг, и можеме да излеземе роднини и со Индијците на крај, па да излезе дека Александар тргнал да ги ослободи своите браќа од ропство!:helou:

Еве некои линкови кон малку посериозна литература:

http://dc126.4shared.com/download/94339975/363ca37e/The_Oxford_Introduction_to_Proto-Indo-European.pdf?tsid=20090614-060528-8b75badd

http://books.google.com/books?id=CdFf8c3V2DAC&pg=PA195&lpg=PA195&dq=old+church+slavonic+word+for+sun&source=bl&ots=EEB0HrqbTk&sig=bipMXIsGxChHCaKtKTwUTVklZOA&hl=en&ei=Ysk0SrnTB46f_AbH7sWFCw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=8

Не треба да забораваме дека во светот има сериозни научници од полето на лингвистиката и историјата, а ние само се глупираме со вакви идиотизми:

и во очите на светот сме само една обична пародија на античките Македонци, додека словенството ни е здравата гранка, која што како што кажа Љубчо, си ја сечеме.

G

grande-juve

Гостин
еве ти како сме во очите не Русија

RUSSIAN PAPER: NAME NOT STOLEN
The Republic of Macedonia did not steal its name from Greece,
according to a Russian newspaper.
The Moscow daily, Rossiya, said "Macedonia had existed as an
independent state in ancient times, and was only Greece's
neighbour.
"Alexander the Great's father, Philip II, conquered and then
incorporated all of Greece (Ellas) into his empire."

http://www.b-info.com/places/Macedonia/republic/news/201-300/297.1

Делија

Борец за ПРАВДА
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.196
Поени од реакции
35
Izlisno e ponataka so nekoi da se razgovara na ovaa tema... Grujo vas vi go svrte pametot za 180 stepeni, A NE VI DADE NIKAKOV FAKT ZA TOA VO STO DENES VERUVATE... A onie koi ke vi ponudat fakti, a se sprotivni od ucenjeto na Grujo odma go degradirate kako antimakedonec... Toa vi e slaba tocka... nemate kako da se suprostavite, nemate kako da dokazete za ona sto sakate da bide vistina... i samo plukate... VE ZALAM...!!! Veruvate vo nesto LAZNO...!!! ZIVEJTE TAKA...!!! :smir: :toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom