Ласерско отстранување на диоптрија - митови и прашања

• Креатор на темата Креатор на темата Setsuko
  • Време на започнување Време на започнување

Ласерска корекција на видот?

• Да, но само во странство

Гласови: 45 28,7%
  • Да

Гласови: 66 42,0%
  • Не

Гласови: 12 7,6%
  • Не ми е сигурно, незнам...

Гласови: 34 21,7%

• Вкупно гласачи
    157
Супер ако е така недела дена не е страшно.Се надевам дека ќе биде се во ред и дека ќе направиш операција па да споделиш импресии.Само да те прашам како се движи цената на прегледот и на операцијата,сега знам некаде даваат и на рати,ако имаш некоја информација би ми била добредојдена.
Прегледот во Визија е 750 денари ама како што кажав џабе ги фрлаш парите таму а операцијата е 750евра по око. Во Европската очна болница се јавив и прашав таму е 1200ден и не знам во што се состои прегледот ама претпоставувам дека е слично како во Визија а за операцијата таа што работи таму ми рече дека не може да ми каже колку кошта (ниту одприлика) бидејќи докторот откако ќе те прегледал одредувал цена а во Корнеа е 900 ден а за топографија се доплаќа уште 1500ден - операции се уште не прават. Во Визија ми рекоа дека прават и предоперативен преглед ама не памтам дали се плаќа и тој или не.
За на рати не знам дали може некаде,не прашував.

Во Белград прегледот е поскап (100 евра) ама операцијата е поефтина( барем во таа болница каде што гледав јас) околу 500 евра така да вклучи пат,престој за 3-4 дена доколку правиш операција и мање више исто ке излезе.

Прегледот во Визија е 750 денари ама како што кажав џабе ги фрлаш парите таму а операцијата е 750евра по око. Во Европската очна болница се јавив и прашав таму е 1200ден и не знам во што се состои прегледот ама претпоставувам дека е слично како во Визија а за операцијата таа што работи таму ми рече дека не може да ми каже колку кошта (ниту одприлика) бидејќи докторот откако ќе те прегледал одредувал цена а во Корнеа е 900 ден а за топографија се доплаќа уште 1500ден - операции се уште не прават. Во Визија ми рекоа дека прават и предоперативен преглед ама не памтам дали се плаќа и тој или не.

Во Белград прегледот е поскап (100 евра) ама операцијата е поефтина( барем во таа болница каде што гледав јас) околу 500 евра така да вклучи пат,престој за 3-4 дена доколку правиш операција и мање више исто ке излезе.
Фала на инфо,ти посакувам многу среќа па се надевам ќе пишеш како поминала операцијата.позз.

Леле, ова многу коштало бе.... Не покрива фондот нешто?
И кај е најдобро да се прави, кај ќе одиш ти?

Btw, што можам да направам да престане да ми расте диоптерот???
Сакам да направам операција и јас ама ова ме кочи. Да пробам со леќи, прочитав на pearl тоа и помогнало.

Сакам да направам операција и јас ама ова ме кочи. Да пробам со леќи, прочитав на pearl тоа и помогнало.
Леќи или очила, Нема да ги заморуваш очите и со малку среќа ќе запре.

Е кошта и за жал си ги вадиш парите од џеб. Јас уште немам одлучено,денеска треба да идам на топографија и ако е се во ред тогаш ке одлучувам во која клиника да идам ама најверојатно во Белград ќе биде. Се мислам деновиве да се распрашам за Клиника Милош.

За диоптријата да не ти расте не знам, јас никогаш немам носено леќи а и наочарите не ги носам нон стоп (само по дома,на факултет и сл) и за среќа не ми е зголемен. Ако носиш наочари носи ги нон стоп,друго не знам. И не знам колку години имаш ама отприлика до 25-6 би требало да ти стагнира.

Ми текна уште нешто да те допрашам :),оваа Европска болница има врска со турската што ја отворија кај нас заедно со Систина или друга е таа,јас како што слушнав во турската било најдобро,зашто таму не прашаш не мора да одиш до Белград?

Па во оваа Европската доаѓа доктор кој е турчин да прави операции така да ваљда за иста збориме. (За Систина не разбрав дали имаат почнато со операции или сеуште не). Ваљда се‘ се рекла-казала муабети пошто ја разбрав дека во Европската правеле операции без разлика дали имаш очен притисок или не и дали ги исполнуваш сите услови за операција. Исто како и во Визија.
Се некако ми изгледа работата е само пари да се земат а што после година,две,три,пет никого не го интересира.

Дали нашиве оперираат астигматизам и кој се методите?

Па во оваа Европската доаѓа доктор кој е турчин да прави операции така да ваљда за иста збориме. (За Систина не разбрав дали имаат почнато со операции или сеуште не). Ваљда се‘ се рекла-казала муабети пошто ја разбрав дека во Европската правеле операции без разлика дали имаш очен притисок или не и дали ги исполнуваш сите услови за операција. Исто како и во Визија.
Се некако ми изгледа работата е само пари да се земат а што после година,две,три,пет никого не го интересира.
Бидна операцијата или уште не?

Бидна операцијата или уште не?
Тешко и дека ке биде. Излезе дека рожницата ми е потенка од она што би требало да биде минимално. Ми рекоа дека да барам сигурно дека ке најдам некој што би се нафатил да прави операција без оглед на ова. Тие што ми ги препорачаа како најкритични ми рекоа дека не би се нафатиле да ја прават. Сега останува на мене да одлучам дали да ја правам без оглед на ризикот али одлуката сега за сега ми е не. :)

Баш ми е жал,знам колку е тешко се да поминеш на крај да ти кажат ништо ама се надевам дека ќе го направиш вистинскиот избор во секој случај треба да се внимава.Кажи ми само каде ти мереа дебелина на рожница јас бев во корнеа медика направив преглед ама дебелина на рожница не ми мереа.

Пример, ако направам операција после неколку години ќе може да ми се врати диоптријата која сум ја имал ?

Баш ми е жал,знам колку е тешко се да поминеш на крај да ти кажат ништо ама се надевам дека ќе го направиш вистинскиот избор во секој случај треба да се внимава.Кажи ми само каде ти мереа дебелина на рожница јас бев во корнеа медика направив преглед ама дебелина на рожница не ми мереа.
Малце каснам со одговорот,извини.
И јас бев во Корнеа медика ама во обичниот преглед не мерат дебелина на рожница. Тоа го прават ако сакаш да правиш ласерска па проверуваш дали имаш услов (инаку нема потреба да мериш) и се доплаќа 1500ден. Ако првите услови не ги исполнуваш како промена на диоптрија,очен притисок...тогаш нема потреба да мериш дебелина.
--- надополнето: 26 јули 2012 во 14:22 ---
Пример, ако направам операција после неколку години ќе може да ми се врати диоптријата која сум ја имал ?
Не би требало да се врати но не ја исклучуваат можноста. Мали се шансите но ако ти се врати ке ти се покачи само малку -0.50-1.Диоптријата што си ја имал сигурно нема да ти се врати.

Систина или Визија? Што мислите вие каде е подобро? Пред некој ден бев во Систина (а отпосле разбрав дека за истите пари во Визија прават и ехо преглед за цилиндерот што мене ми треба).
Инаку бев решена за контактни леќи,но ми рекоја дека нема да ми поможат бидејќи имам повисок цилиндер од диоптер.Сега се мислам дали да направам преглед и во Визија за да видам и друго мислење.Инаку носам наочари скоро 1 и пол година(но не редовно бидејќе мислам дека се зголемува дипотерот со наочари што не мисалм дека е случај со контактните леќи).И исто се сомневам колку ми се погодени овие наочари што ги носам моментално бидејќи често имам главоболки.Дали е од тоа можеби што не ги носам редовно? И да, ми рекоја дека треба да направам ехо преглед за цилиндарот,но мислам дека е тоа повеќе за ако се решам за операција со ласер.Но сепак некако не ми е сигурна таа операција, а е прилично скапа.Инаку незнам сеа за контактни леќи дали би ми поможиле да го намалам цилиндерот или ќе влијаат спротивно,бидејќи на сестра ми и поможија да го намали цилиндерот и да го задржи диоптерот(да прекини да и расти).Ако некој знај нешто повеќе за ова би го замолила да ме посоветува или имал сличен или ист проблем.Фала.

Mediline Macedonia во соработка со РЕМЕДИКА и светски познатиот офталмолог др.Бозкурт Шенер почна со ласерски операции на очи закажете преглед

Ова го пратам на фејсбук редовно......http://www.facebook.com/mediline.macedonia
гледам многу задоволни пациенти, јас на есен веќе решив да правам ласер таму
се друго ми е помалку сигурно

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom