Љубовни проблеми? Потребен ти е совет? Обрати се тука!

• Креатор на темата Креатор на темата anonimnaa
  • Време на започнување Време на започнување
Да, плус прв..

Прв за кого?

Ако е за неа: таа видела како е да се прими некој. Сега знае. Тоа знаење оди да го надгради. Следно ќе ѝ биде: да прими некој што ѝ се бендисува и без тоа.

Ако е за него: знае како е да влезе во некоја. Сега нека се обиде да влезе во некоја друга, бидејќи очигледно оваа не сака веќе да го прими. Добра вест: има повеќе жени отколку мажи на планетава, па има голема веројатност дека некоја друга ќе сака да го прими. А тој ќе знае подобро да влегува, бидејќи веќе има искуство.

Таа го сакала само неговиот пенис, не и човекот што го имал тој пенис. И чиста случајност била што баш *тој* бил оној што ќе ѝ влезе - кој и да бил друг, ќе го примела. Кажи му го ова на типот, зашто не е тој толку несреќен ниту толку неспособен - се погодил да биде првиот за неа или таа да биде првата за него. Чиста лотарија.

Следниот пат ќе биде подобро. Ова со сигурност го тврдам, од лично искуство (а верувам дека и сите колеги овде ќе се сложат).

Со лесно. И со нова девојка.[DOUBLEPOST=1407884308][/DOUBLEPOST]
Леле Крусер, нема врска тоа што имале секс. Барем не за оваа генерација на тинејџери. [1] Некои тоа го прават само и само да не останат невини и од радозналост, не дека се спремни за тоа. Не е веќе ни сексот тоа што беше. [2] Не можеш да го ставиш како репер за добра, успешна врска или љубов.

Девојчето сака да му раскине, не знае како, затоа го игнорира. [3] И не мислам дека новото друштво е виновно за тоа. Таа сама одлучила со кој ќе се дружи. Ако не и годи новото друштво (и таквото однесување) нема ни да излегува со нив.
Совет игнор, ама јак. Не да се објаснува зошто ја игнорира, туку едноставно да ја игнорира. Сменете клуб, прошетајте на други места. [4] Ќе видиш како ќе почне она сама да го бара, откако ќе ја поминат 3-4 ца мувачи.
Игнорирањето е најдобриот лек за девојки кои сакаат да бидат во центар на внимание.

[1] Токму така, а баш тоа се случило и овде.

[2] Секако, но недостатокот од истиот е доказ на недостаток на физичка љубов, а со самото тоа и на љубов воопшто.

[3] Жива вистина.

[4] Надополнување: нека не чека дечкото на девојчето, зашто после 3-4 мувачи таа ќе биде веќе друга личност. Ако и тој не поминал 3-4 мувалки, ќе биде понезрел од неа и тогаш па таа воопшто нема да сака да биде со него, или - пострашно - ќе го мота околу малиот прст и ќе го држи на златна резерва.

Како и да вртиш, дечкото треба да се вдаде во лов на девојки (и тоа повеќе од една). Затоа, ако ти е другар, викај го да излезете и да бркате женски.

@Крусер Прв пат и беше на неа..
Инаку за советов брат, праевме муабет вели сега не сум во состојба да идам со друга, еве и не искача како што искачаше, а кога искача само пие, друго ништо..

Вака сега, да напоменам дека се работи за мој другар, значи му дадов некој совети но еве сакам и тука да прашам да видам какви совети вие ќе дадете, па истите да му ги пренесам нему..
..
Ова ми е класична “Сакам да раскинам, не знам како, па ќе се однесувам како идиот спрема него/неа за да ми раскине“ ситуација. Себично? Да. Ама секојдневно. Секому се има случено.
Иако верувам дека на твојот другар тоа му е битно, сепак причината тука не е толку битна. Дали е друштвото, дали е фактот дека во периодот кога била на одмор се оладила, дали едноставно веќе не сака да е со него, чисто онака (и тоа се случува) - искрено, не е битно. Она што е важно е дека девојката НЕ сака веќе да е со него, тоа е и повеќе од очигледно.
Јас на негово место ќе прекинам тотално комуникација. Нека ја избрише и од Фејсбук и од телефон. Сега тоа е тешко, не е едноставно, но се додека ја има на двете места, ќе зјапа во телефонот и ќе се надева дека ќе му пише и само сам на себе ќе си дава лажна надеж. А во ситуацијава има две опции: Или воопшто нема да му пише или пак ќе му пише ако нема попаметна работа, досадно и е, па колку да се дешава нешто. А верувам дека твојот другар не го заслужува тоа. Кажи му дека мора да пресече, ќе му биде тешко, ама после втората/третата девојка што ќе ја фати, ќе му помине ко на кутре, дури и ќе си се смее сам на себе. :)
Едноставно луѓето се такви. Некогаш се премислуваат за миг. И тоа е нешто на кое треба човек секогаш да биде подготвен.

Вака сега, да напоменам дека се работи за мој другар, значи му дадов некој совети но еве сакам и тука да прашам да видам какви совети вие ќе дадете, па истите да му ги пренесам нему..
Вака, се работи за пар, кој што еве 3 месеци се заедно... Се беше ко што треба, до пред некој ден..
Инаку претходно, секој ден беа излезени, дури девојката го молеше другаров да се гледаат што почесто..биде што биде, таа отиде на одмор фамилијарно, бидејки секоја година иделе фамилијарно со други пријатели на камп во Грција, па таму беа некаде 3 недели.. Потоа кога си дојде, некако како да се сменија работиве..Инаку, таа смени друштво кога си дојде од Грција т.е. почна да излегува со малку по опуштено друштво..Според мене главна причина поради ова што се случува е тоа, и затоа другаров ја испушти ситуацијава од контрола, но да се вратиме на темава.. Инаку, еве викендов помина што помина, излеговме ние, нормално и таа со нејзнините другарки дојдоа со нас..Но во клубов, како да не се заедно, оваа стои на една страна, овој на друга...таа ќе исчезне некаде со другаркиве, после 20 минути повторно ќе се вратат, причината била дека иделе надвор на цигари, пошто внатре нели забрането...Добро, но после од кога се вратија, по некое време на девојката ја снема, додека нејзините другарки останаа со нас на маса, а ништо не му кажа на мојот другар дека ќе замине..Тој збунет незнае што да напраи...Не сакав многу да прашувам, што и како е работава..
Ситуација 2
Синоќа, во истиов клуб, девојката на другаров му рекла дека нема да излегува, ко демек изморена била...све арно..Идеме ние у клубов, влагаме и идеме накај маса, овде лево стои таа со другаркиве..
Инаку преку ден мојов другар цел ден и вртел оваа никако да крене слушалка..Чудна работа ова а...
Стоиме ние нели, другаров и врти, оваа никако да дигне..После некое време, со другаркиве идат на друга маса, поголемо друштво, машки и тие..Другаров се испоти, оваа абер нема да дојде да се видат, а овој од инат не иде..По некое време ја снема девојката, ни тој знае каде отишла, ни ние немаме претстава..

Според мене, овде мислам дека на оваа "врска" и доаѓа крајов, а главна причина поради ова е новото друштво на девојкава, која драстично се промени за месец дена, сигурно и имат извртено некои филмови, а другаров што ли нема направено за нејзе...
Мој совет му реков, сега да не и се јавува, да не и пишува на фејсбук, едноставно ко да не постои, Ако се јави таа прва арно, ако не, отиде јабана работава според мене..
Уште чекам некој на тие години, кој е во врска со друг, да отиде сам на одмор, и да не го вара партнерот. Колку и да е близок, ако не се заедно, едниот секад ќе заебе. Барем досега ја стално тоа го гледам и слушам, константно за секој, више може да кажам дека и унапред ќе знам што ќе се случи, поготово у врски што се у рана фаза. Сигурен сум дека не се сите такви, али на тие години ко ние што сме (и ја иам 19), тоа е реалноста. Партнер на одмор сам: хормони, алкохол, чувство дека си надвор од границите и можеш да правиш работи кои се прават надвор од границите... И било првпат со него, на одмор пробала со друг, поише и се свиѓало, сеа сака со трет, party all the time дел од животот. Он сака сериозно, она сака да си ги истражува опциите, дур е млада, привлечна (ваљда), да го искористи тоа максимално. Нејќе уште рано да си го најде "вистинскиот", што ли ти знам, па да "заглави" со истиот до крај на живот дур не проба све и свашта. Причина за која пропаѓаат многу повеќе врски од што некој очекува. Другар ти никад нема да ја "врати", барем не у догледно време, све дур е у овој фазон. Коа ќе го пројде тој фазон, коа све ќе искуси и ќе одлучи да си најде некој да се стабилизира, може и да му се врати, може и не, зависи дали и било убаво периодот со него (а чим она го молела да се гледаат почесто, сигурно и било). Ако му се врати, на другар ти ќе остане да одлучи дали ја сака назад по тоа што било или не.

А сега засега, што и да напраи другар ти, ќе биде залудно. Максимум што може е да ја извади вистината, мада ова е 90%, а може и нејќе да му раскине пошто страв и е да му ја каже вистината, па бара некаков глуп изговор кој ќе го направи морон. Ако го добие изговорот, причината за раскинувањето, и другар ти смета дека е нелогичен, тоа е, ќе го направи будала со најдоброто нешто што ќе и текне. И да ја бара назад и да не, и да се замара и да не се замара, на ист начин ќе заврши. Тоа е тоа за жал.

@Крусер Прв пат и беше на неа..
Инаку за советов брат, праевме муабет вели сега не сум во состојба да идам со друга, еве и не искача како што искачаше, а кога искача само пие, друго ништо..

Тоа е тоа: таа барала пенис за да види како е да се прими.

А тој, наместо да страда по неа, бидејќи ја сакал *целосно*, а не само нејзината вагина, нека го прифати најдоброто што се случило во таа врска: влегол во вагина. Тој ќе сакал целосно да се сакаат, но ете тоа не било возвратено. Сепак, се секснал и тој за прв пат - од таа врска значи извлекол повеќе плус отколку минус.

Како и да е, мора на овој или на оној начин да си го ослободи умот за да може друга девојка да влезе во неговиот живот. Повеќето начини веќе беа кажани: бришење од телефон, од ФБ, од сите места на коишто тој излегува (т.е. да најде други, на коишто таа не излегува или обратно), поминување повеќе време со него, бидејќи сега другарите му се најпотребни, наоѓање на некое хоби, одење на курсеви итн.

Со други зборови, времето што едвај чекал да го помине со неа, сега треба едвај да чека да го помине или со некого друг (другар(и) и/или нова девојка) или со нешто друго (некоја активност или хоби или слично). Му се раздвижила свеста и сега нема назад - ќе мора да порасне.

Со лесно нека му е. И со вас, неговите другари, коишто сега треба да бидете покрај него без разлика на сè.

Уште чекам некој на тие години, кој е во врска со друг, да отиде сам на одмор, и да не го вара партнерот. Колку и да е близок, ако не се заедно, едниот секад ќе заебе. Барем досега ја стално тоа го гледам и слушам, константно за секој, више може да кажам дека и унапред ќе знам што ќе се случи, поготово у врски што се у рана фаза. Сигурен сум дека не се сите такви, али на тие години ко ние што сме (и ја иам 19), тоа е реалноста. Партнер на одмор сам: хормони, алкохол, чувство дека си надвор од границите и можеш да правиш работи кои се прават надвор од границите... .
Не мора секогаш да е изневерување во прашање, едноставно на 19-20 години, најчесто врските се од забавен тип, луѓето се забавуваат, интересно им е. Ретко кој на 19-20 години размислува во насока на живеење заедно, брак и слични работи. Е сега, 2-3 месеци е период во кој тешко некој може премногу да се зближи, реално (исклучоци постојат, но сега нема да ги дискутираме нив). 2-3 месеци е период во кој се запознаваш, тогаш е интересно, лабаво е, нема некои посериозни дискусии, баш е тоа најзабавниот дел од врската. И сега одеднаш се прекинува шемата, таа оди на одмор и едноставно се оладува и губи интерес. И тоа се случува и тоа многу често. Баш во екот на врската кога треба да се гледаат почесто, тие прават пауза и негледање, што во тој период од врската може да биде погубен.

Се разбира, ова твоево е многу можно и е реална опција, но само сакав да посочам дека некогаш не мора да станува збор за изневерување. Кога ќе заврши врска, секогаш сакаме да мислиме дека има некоја причина (варање, лошо однесување и слично), но вистината е дека некогаш нема, некогаш луѓето само се оладуваат и се тргаат. Тоа е лошо за егото, но е и сосема легитимна ситуација.

Со девојками одевме 3 години. Врската ни течеше ок, како и секоја нормална врска, ништо претерано, забрани, како што им се случува на некои мои другарки. Но еве веке помина една година од ко се случи следново. На излегување девојками разменила број со еден фраер, за којшто јас знам дека он ја свига. Поточно тоа беше очигледно од авион. Јас за тоа дознав случајно, телефонски повик пред мои очи, имаше тенизија во нејзиниот глас и ми даде некако до знаење дека нешто не е во ред. Веднаш проба да го откачи. Ја натерав да се јави таа, а ја го слушав разговорот и веке све беше јасно. После таа бурна нок, кавги\расправии, ме молеше да не раскинеме.Главниот проблем не се состои од тоа што таа разменила број, туку што после тоа слушање. Таа вечер јас само си заминав, не ја барав, она ми звонеше постојано. Бев лут и бесен, но размислив и решив да и дадам втора шанса. Ме убедуваше дека ништо не се случило. Си реков ке и дадам шанса, си ја свати грешката. Станав мн строг кон неа, љубоморен, излегувања немаше толку често како претходно за викенди навечер. Она на ништо не даваше отпор, сакаше само да си ја врати довербата која ја игуби после таа случка. Страшното е што јас неможам да го заборавам тоа, нонстоп тоа ми е во главата, неможам да замислам дека некој ја допирал девојками, ако тоа се случило. Пробав да се соочам со типот, се нафрли на тепање и тоа беше тоа во врска со него. Доколку се скараме нешто иако пробував да се контролирам секогаштоа и го набивав внос. Имаше деново кога не ни сакав да разговарам со неа кога ке ми текнеше на тоа, едноставно ја излудував и самиот бев свесен за тоа што го правев, после тоа се каев.При последната жестока расправија јас ја навредив, многу ја повредив. Таа вечер беше ужасна, ја расплакав и си замина дома. Ја барав на телефон 3 дена, не ми креваше, одкога ми крена се договоривме да разговараме. Се поздравивме, се качивме вкола и каде ке идеме. ЈА и реков да не идеме никаде да седеме вкола за да можеме на мирно да разговараме. Се опушти малце, успеа и да се насмевне и се извинив, почав да ја допирам, не можев да се воздржам. Знам дека ме сака инаку немаше да трпи ништо од тоа. Ја чуствував дека се топи додека ја допирав, цела трепереше. Пробав да ја бакнам, но не ми дозволи...... ЕЕЕ не ми дозволи не очекував таква реакција. Само ја запали колата и рече дека мора да иде, на вечера ја чекале. Другиот ден добив порака во која ми кажува дека мн ме сака..... дека неможе да бидеме заедно пошто ова ја преминаувала еднормната љубов и растело во нешто др од моја страна(омраза) дека ми посакува се најубаво во животот. Ја барав не ми крева. Две недела се немаме слушнато. Не сакам да ја изгувам, многу ја сакама.Не мислам на неа само кога сум во гужва,ми недостига апсолутно се нејзината насмевка, тело, очите, грациозноста нејзина........... едноставно полудувам. Излитено ми беше кога во некои филмови ликови ја бараат својата љубена кај некои др со случајно ги срекаваат, така се чуствувам дека она е таа, посакувам само да ја сретнам, да ја видам. Сликите од социалните межи со мене и се избришани, едноставно како да почнала нов живот без мене. Она е девојката на мојот живот, секогаш и беше. Девојка од вискоката класа, мета е сега на мн кои едвај чекаја да се скараме. Незнам како да ја придобијам повторно.. Што да направам, што би направиле вие?

Главниот проблем не се состои од тоа што таа разменила број, туку што после тоа слушање.
Незнам како да ја придобијам повторно.. Што да направам, што би направиле вие?

Не, тоа е главниот проблем. ;)
Намерата и е очигледна со самото тоа.

Друго. Што било, ако било, си и го извадил низ нос. Ако можеш да преминеш преку тоа и да имаш доверба, имај, али никој нема да ти трпи тебе малтретирања и секакви срања само зашто ти си тотално несигурен прво во себе, а после и во неа. Тоа вашето не било врска, тоа било пекол бе.
Ако мислиш дека може да се врати на старо, пробај да ја враќаш.
Ако мислиш дека превише е оштетена врската, остај ја нараат, ич не ја замарај.
А како ќе ја вратиш, тоа не знам. Јас искрено не би сакала да се враќам на некој кој психички ми правел тортури.

Да де...тој е крив сега :нинџ:
Друже батали ја ќе ти помини. Очигледно сака да мрда лево десно така да таква не ти треба. А за тој фраерот....почекај да помини некое време и најми некој да го претепа. Да го осакати по можност :coffee:

Не мора секогаш да е изневерување во прашање, едноставно на 19-20 години, најчесто врските се од забавен тип, луѓето се забавуваат, интересно им е. Ретко кој на 19-20 години размислува во насока на живеење заедно, брак и слични работи. Е сега, 2-3 месеци е период во кој тешко некој може премногу да се зближи, реално (исклучоци постојат, но сега нема да ги дискутираме нив). 2-3 месеци е период во кој се запознаваш, тогаш е интересно, лабаво е, нема некои посериозни дискусии, баш е тоа најзабавниот дел од врската. И сега одеднаш се прекинува шемата, таа оди на одмор и едноставно се оладува и губи интерес. И тоа се случува и тоа многу често. Баш во екот на врската кога треба да се гледаат почесто, тие прават пауза и негледање, што во тој период од врската може да биде погубен.

Се разбира, ова твоево е многу можно и е реална опција, но само сакав да посочам дека некогаш не мора да станува збор за изневерување. Кога ќе заврши врска, секогаш сакаме да мислиме дека има некоја причина (варање, лошо однесување и слично), но вистината е дека некогаш нема, некогаш луѓето само се оладуваат и се тргаат. Тоа е лошо за егото, но е и сосема легитимна ситуација.
Знам дека не е секад така, нормално, има милион причини за раскинување на тие години, али зборев конкретно за ситуацијава. Три чекори: Она сака да се гледаат почесто; Иде на одмор; Се враќа "променета" и не го шиша дечкото - Јасно е ко ден тука за што се работи.

Незнам воопште зашто си и простил за случката со телефонот другар,тоа е директен црвен картон.Да била поштена немало да зима бр. од друг маж.Настрана од такви,изеби и шутни.

она сака да си ги истражува опциите, дур е млада, привлечна (ваљда), да го искористи тоа максимално. Нејќе уште рано да си го најде "вистинскиот", што ли ти знам, па да "заглави" со истиот до крај на живот дур не проба све и свашта.

Мене овој дел не ми бил никогаш јасен, можно е и да сум заостанат... од кај знам...

Зошто мора да се исклеца (пардон, истражува) некој било да е машко или женско со се живо и диво, а се во врска на пример... не како оваа 3 месеци, ама ова се случува и на подолги врски...
Што толку страв ако го најде "вистинскиот" и "заглави" со него...

Па после сите машки се исти и сите женски курви биле...

Последно уредено:
Мене овој дел не ми бил никогаш јасен, можно е и да сум заостанат... од кај знам...

Зошто мора да се исклеца (пардон, истражува) некој било да е машко или женско со се живо и диво, а се во врска на пример... не како оваа 3 месеци, ама ова се случува и на подолги врски...
Што толку страв ако го најде "вистинскиот" и "заглави" со него...
Beats me... мене лично не ме интерсираат таквите и бегам од истите. Али нажалост тоа е реалноста се повеќе и повеќе, "дур можеш, клецај (се) кај стигнеш". Ваљда и ја сум заостанат и надвор од "модерното".

Е лоши времиња дојдоа што да правиме. :(

Со девојками одевме 3 години. Врската ни течеше ок, како и секоја нормална врска, ништо претерано, забрани, како што им се случува на некои мои другарки. Но еве веке помина една година од ко се случи следново. На излегување девојками разменила број со еден фраер, за којшто јас знам дека он ја свига. Поточно тоа беше очигледно од авион. Јас за тоа дознав случајно, телефонски повик пред мои очи, имаше тенизија во нејзиниот глас и ми даде некако до знаење дека нешто не е во ред. Веднаш проба да го откачи. Ја натерав да се јави таа, а ја го слушав разговорот и веке све беше јасно. После таа бурна нок, кавги\расправии, ме молеше да не раскинеме.Главниот проблем не се состои од тоа што таа разменила број, туку што после тоа слушање. Таа вечер јас само си заминав, не ја барав, она ми звонеше постојано. Бев лут и бесен, но размислив и решив да и дадам втора шанса. Ме убедуваше дека ништо не се случило. Си реков ке и дадам шанса, си ја свати грешката. Станав мн строг кон неа, љубоморен, излегувања немаше толку често како претходно за викенди навечер. Она на ништо не даваше отпор, сакаше само да си ја врати довербата која ја игуби после таа случка. Страшното е што јас неможам да го заборавам тоа, нонстоп тоа ми е во главата, неможам да замислам дека некој ја допирал девојками, ако тоа се случило. Пробав да се соочам со типот, се нафрли на тепање и тоа беше тоа во врска со него. Доколку се скараме нешто иако пробував да се контролирам секогаштоа и го набивав внос. Имаше деново кога не ни сакав да разговарам со неа кога ке ми текнеше на тоа, едноставно ја излудував и самиот бев свесен за тоа што го правев, после тоа се каев.При последната жестока расправија јас ја навредив, многу ја повредив. Таа вечер беше ужасна, ја расплакав и си замина дома. Ја барав на телефон 3 дена, не ми креваше, одкога ми крена се договоривме да разговараме. Се поздравивме, се качивме вкола и каде ке идеме. ЈА и реков да не идеме никаде да седеме вкола за да можеме на мирно да разговараме. Се опушти малце, успеа и да се насмевне и се извинив, почав да ја допирам, не можев да се воздржам. Знам дека ме сака инаку немаше да трпи ништо од тоа. Ја чуствував дека се топи додека ја допирав, цела трепереше. Пробав да ја бакнам, но не ми дозволи...... ЕЕЕ не ми дозволи не очекував таква реакција. Само ја запали колата и рече дека мора да иде, на вечера ја чекале. Другиот ден добив порака во која ми кажува дека мн ме сака..... дека неможе да бидеме заедно пошто ова ја преминаувала еднормната љубов и растело во нешто др од моја страна(омраза) дека ми посакува се најубаво во животот. Ја барав не ми крева. Две недела се немаме слушнато. Не сакам да ја изгувам, многу ја сакама.Не мислам на неа само кога сум во гужва,ми недостига апсолутно се нејзината насмевка, тело, очите, грациозноста нејзина........... едноставно полудувам. Излитено ми беше кога во некои филмови ликови ја бараат својата љубена кај некои др со случајно ги срекаваат, така се чуствувам дека она е таа, посакувам само да ја сретнам, да ја видам. Сликите од социалните межи со мене и се избришани, едноставно како да почнала нов живот без мене. Она е девојката на мојот живот, секогаш и беше. Девојка од вискоката класа, мета е сега на мн кои едвај чекаја да се скараме. Незнам како да ја придобијам повторно.. Што да направам, што би направиле вие?
Три годишна врска со добар потенцијал., за заеднички жвиот, твои зборови.

Грешка нејзина, потклекнала на искушенија и ја губи твојата доверба.
Грешка твоја, на погрешен начин се справуваш со ситуацијата и наместо да и дозволиш да те убеди дека е искрена, дека навистина сака да е со тебе ти и г правиш животот пекол.
Неминовен крај на врската без разлика на твоите и нејзините, искрени или не искрени чувства. Не се ни обидивај да ја вратиш како партнерка нема да успее на долги стази да издржи таа врска. Како пријателка да, би требало.
Лек :)
Продолжи со животот.
Многу ми е глупо кога ќе прочитам дека некоја долга врска завршила со многу лош крај односно со некој тешко повреден, ранет и на смртна постела. :)
Дајте бре комуницирајте, разговарајте малку повеќе со партнерите. Секогаш кога е крај на врска се знае дека е крај, ама тоа не мора да биде во стил на улична тепачка и некој дома да си иде со пукнат нос. Се иснесуваат аргументи и факти за и против и кога преовладуваат тие ПРОТИВ продолжување на врската, се разделуваш пријателски, секој си продолжува со својот живот. Ако има заостанити чувства со тек на време се оладуваат, запознаваш нова партерка и тоа е тоа. Не мора и не треба секоја “бивша“ (многу го мразам зборов) да ви биде смртен непријател и се мразите. Сочувајте ја човечноста во вас. Нема потреба ни од одмазди кон некого, ни од стварање на непотребни непријатели. Краток е животот живејте го позитивно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom