Љубовни проблеми? Потребен ти е совет? Обрати се тука!

• Креатор на темата Креатор на темата anonimnaa
  • Време на започнување Време на започнување
Ама зошто би им кажал дека имаш проблем. Јас скроз те разбирам. И јас сум била во ситуација некој со кој што сакам да поминам време и да се запознаам подобро да ме викне на концерт или на одмор или на кино .. и јас сум немала скршен денар.
Ама дали си им кажал дека имаш некој што ти го заголицкал срцето. На тоа мислев. Не да бараш финансиска потпора и било како да пробаат да решаваат некој проблем. Едноставно да ги вклучиш. Верувај дека нема да згрешиш.
И не тргнувај со мислење дека нема што да и понудиш. Па таа доаѓа поради тебе. Понуди и се она што за тебе е важно.

Јас една друга паралела ќе направам. Не е љубовна врска ама е пријателска. Се запознав со колешка исто од развиена европска држава. Исто интензивно контактиравме и еден ден ми пиша дека сака да дојде во Македонија на некое време. И јас истото.. без работа. Не бев вработена.. си велам сега ќе дојди јас ќе немам пари да излезам.. да ја почестам нешто. Па ја викнав кај нас дома. Остана скоро месец. Не праевме ништо фенси. Готвевме тоа што имаше дома. Се шетавме околу. Посетивме некои други колеги. Моите беа пресреќни дека не се затварам во себе ради тоа што не ми успева да се вработам со професијата. Дојде прилика таква да се преселам. Сеа живееме во иста зграда и е една од моите најдобри другарки и колешки. Со брат ми ја сакаме како сестра, а родителите мои ја сакаат како свое дете.

Знам дека веројатно ова не би требало да го перцепирам како проблем, сепак постои таа анксиозност измешана со возбуда.
Не сум навлегол доволно длабоко во разговор со моите дома на таа тема, веројатно ќе треба.
Опцијата за престој кај мене дома е надвор од игра. Девојката нагласи дека тоа не е варијанта, наводно не сака да биде товар, затоа би изнајмила друго место. Ме праша кој град е најдобар за престој во државава.

Мислам дека не и е баш поимлива состојбата на немање. По што немаштија таму и овде се две различни работи...што пак од друга страна ми создава дополнителен притисок.
Значи, не потекнувам од семејство со екстремна сиромаштија, сум веројатно како мнозинството граѓани тука, доволно за преживување на месецот. Надвор од тоа и не можам да понудам многу, во таква фаза сум, не спремен, а секогаш сум тргал нешто на страна.

Ова би рекол е некаква врска во зачеток, сензитивен период каде што се отвараат картите. Искрено не би сакал да оставам погрешен впечаток, затоа и гледам да бидам максимално отворен па што биде нека биде.

Ова би рекол е некаква врска во зачеток, сензитивен период каде што се отвараат картите. Искрено не би сакал да оставам погрешен впечаток, затоа и гледам да бидам максимално отворен па што биде нека биде.

Само храбро и искрено како досега. :) Немаш кај да згрешиш.

Problemot ti e tebe drug, na dolgorocno si isplasen, ne mozes da mislis, da se pozajmuvas, da se nerviras sekad koa ke treba da dojde, pa i ti da ides treba uste tolku pari... ama toa e problem za vo idninata, ne se sabotiraj. Toa sto edniot e od porazviena zemja i ima poveke kes e plus, ne treba da se sramis od toa, probajte vie kompitabililnost karakterno, pari i trosoci e lesno, nema sram ako ima poveke kes ili e pouspesna.

Не е дојдена работата до тука, сум немал храброст да размислувам долгорочно, сега кога веќе го спомена ова.
Мислам дека кога ќе се постави некаква основа работите би требало да се одвиваат полесно во иднина. Ова сега е веќе некаков старт, полуоснова и тоа во суштина ме загрижува.
Инаку јас немам што да кријам, се соочувам со реалноста на дневна основа. Мислам, преживувам во Македонија, што значи сум почнал од дното.
Ме загрижува дали таа знае како изгледа дното. Имам впечаток дека е во некаков романтичарски филм влезена, дека работите и не и се баш нај јасни. Се плашам дека ќе дојде со различни очекувања и можеби ќе си замине разочарана...

Ми вели да идеме до Охрид, слушнала дека е убаво, никогаш не пливала во езеро и све тоа...неколку дена таму, неколку дена на друго место...
Мислам дека не и е баш поимлива ситуацијата за која што зборувам. Имам впечаток дека повеќе гледа низ призма на работите од тамошна дистанца, што е во целосна спротивност со овдешната реалност.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
@Joe Dalton , твојава ситуација ме потсеќа на сценава.
Знам, не е работава дојдена до смеење, ама морав. :D

Најголем саботер на врската си единствено ти. Опушти се, не прави overthinking и остави работите да течат спонтано.
По ова како што ја опиша "филмска љубов", девојката бара нешто неконвенционално, авантуристичко доживување. За тоа и не требаат некои пари. Спреми се за една таква авантура и уживајте заедно во убавините на државичката ни.

@Joe Dalton , твојава ситуација ме потсеќа на сценава.
Знам, не е работава дојдена до смеење, ама морав. :D

Најголем саботер на врската си единствено ти. Опушти се, не прави overthinking и остави работите да течат спонтано.
По ова како што ја опиша "филмска љубов", девојката бара нешто неконвенционално, авантуристичко доживување. За тоа и не требаат некои пари. Спреми се за една таква авантура и уживајте заедно во убавините на државичката ни.

Не бе пријателе уживај, ме насмеа со исечоков од филмов :D
Тоа ти е таа наша балканска реалност. Во еден момент јадеш гиро целиот пресреќен а тек у нареден те удира во глава колку си она за никаде, клошариште :D

Еве и јас да пишам на темава нешто, дојде време, иако сум ја отворил два пати преку сила, по што моите љубовни проблеми до сега беа непостоечки, она немаш девојка, наводно и немаш љубовни маки. Па љубовни гуруа дајте совет.

Неодамна се вратив од одмор, таму запознав едно девојче, не е од тука од државава. И муабет ова она го поминав цел одмор со неа. Се роди хемија, многу ми се допаѓа, карактерно пред се, ме заинтересира озбилно до степен што само на неа мислам. А јас во глобала сум затворен тип на човек, ладен ѓоа германец и многу многу не се расфрлам со емоции, секад сум гледал да размислувам со главата.
И еве дојде време оној мраз околу срцето да почне да се топи. Некој би рекол: - Па што е твојот проблем бе пријателе? Тоа е супер.
Епа не би пишал тука ако го нема.

После одморот си се вратив назад во Македонија а таа во земјата на потекло. Останавме во контакт, се допишуваме и се гледаме на видео разговор скоро на дневна основа. И таа вика еден ден: -Далтоне јас сакам да дојдам во твојата земја и да останам со тебе извесно време. Каде е најдобро да најдам место каде би престојувала а истовремено и ти би престојувал со мене. Ме интересираш многу, ми се допаѓаш и би сакала подобро да се запознаеме.

Јас тука се пресеков. Не дека не сакам да дојде, тоа би било одлично. Но има една работа која што ме мачи и всушност ме натера на темава да се искажам во обид да си ги олеснам љубовните маки.
Јас моментално сум шворц. Све тоа пари кои што ги збирав за тој одмор низ текот на целата година, работејќи каде не, све тоа летна и сега имам салдо нешто над нулата, колку за цигари и кафе, моите најголеми пороци, јебига. А таа сака да дојде нареден месец.
Пари да барам од дома нема шанси, по што и домашните се на тенка линија, имаме уште еден студент и сега е баш време за трошоци и све тоа.

Видов не видов пред некој ден седнав со девојкава на виртуелен разговор и одлучив да бидам искрен, и ја раскажав целата ситуација. Па она ако ме сака ќе ме сака и ваков, клошар. Јас секако не можам да парирам на нејзините примања со овдешните плати, па макар бил и директор на комерцијална.
И девојкава вели: - Што се секираш трошоците одат на моја сметка, истражував и гледам не е толку скапо во твојата земја.
И јас во тој момент бев зини земјо голтни ме. Се осетив крајно мизерно, низ глава ми дојде и она видеото "ќе се мажам за Белгија" и срце не ми дава да паразитирам врз нечиј грб месец дена. Не можам да се погледам во огледало. Ми дојде да се исплачам врз мојата жална судбина.

Некој би рекол (90% од народот): оди бе глуп! К*р те боли, биди е*ана спонзоруша, е*и, јади, пиј на туѓа сметка...
Не можам бе! Не се правам поштењак, ама јас едноставно не можам. Стварно ми се допаѓа девојкава, не би сакал да ја оплескам.
Едно време си реков да и речам да одложиме за неколку месеци, да пробам да застанам малку на нозе, да приберам некој денар. Посекако не можам да сносам целосен трошок вака барем да не бидам циган до толку, барем мојот трошок да си го покријам...

Ама што ако до тогаш целата работа се излади? Сепак ова е така речи некаква врска на дистанца, колку далеку може да оди? Не можам да знам што би било после неколку месеци.
Таа дури и зборела со нејзините, им кажала се за мене, наводно вака на невидено сум оставил добар впечаток на образован и паметен дечко.
Ја ако бев паметен ваљда немаше да пишувам на оваа тема и да поставувам вакви прашања.
Јебига, стигнав до тука. Ајде давајте мислења.
Стави и до знаење дека си слободен само 10 дена. Ако немаш твоја тогаш земи клуч од викендица од некој пријател и стационирај се со неа таму. Трошокот ке ти биде поднослив, ке бидете сами и ке правете работи кои ви се допаѓаат. Ако навистина е вљубена во тебе тогаш оваа идеа ке и звучи прекрасно. Кога си вљубен најбитно ти е што повеке време да поминеш со саканата личност. Па здравје, наредниот пат може би ке имаш и кола и некоја паричка повеке па ке ја изнашеташ во МК.

Еве и јас да пишам на темава нешто, дојде време, иако сум ја отворил два пати преку сила, по што моите љубовни проблеми до сега беа непостоечки, она немаш девојка, наводно и немаш љубовни маки. Па љубовни гуруа дајте совет.

Неодамна се вратив од одмор, таму запознав едно девојче, не е од тука од државава. И муабет ова она го поминав цел одмор со неа. Се роди хемија, многу ми се допаѓа, карактерно пред се, ме заинтересира озбилно до степен што само на неа мислам. А јас во глобала сум затворен тип на човек, ладен ѓоа германец и многу многу не се расфрлам со емоции, секад сум гледал да размислувам со главата.
И еве дојде време оној мраз околу срцето да почне да се топи. Некој би рекол: - Па што е твојот проблем бе пријателе? Тоа е супер.
Епа не би пишал тука ако го нема.

После одморот си се вратив назад во Македонија а таа во земјата на потекло. Останавме во контакт, се допишуваме и се гледаме на видео разговор скоро на дневна основа. И таа вика еден ден: -Далтоне јас сакам да дојдам во твојата земја и да останам со тебе извесно време. Каде е најдобро да најдам место каде би престојувала а истовремено и ти би престојувал со мене. Ме интересираш многу, ми се допаѓаш и би сакала подобро да се запознаеме.

Јас тука се пресеков. Не дека не сакам да дојде, тоа би било одлично. Но има една работа која што ме мачи и всушност ме натера на темава да се искажам во обид да си ги олеснам љубовните маки.
Јас моментално сум шворц. Све тоа пари кои што ги збирав за тој одмор низ текот на целата година, работејќи каде не, све тоа летна и сега имам салдо нешто над нулата, колку за цигари и кафе, моите најголеми пороци, јебига. А таа сака да дојде нареден месец.
Пари да барам од дома нема шанси, по што и домашните се на тенка линија, имаме уште еден студент и сега е баш време за трошоци и све тоа.

Видов не видов пред некој ден седнав со девојкава на виртуелен разговор и одлучив да бидам искрен, и ја раскажав целата ситуација. Па она ако ме сака ќе ме сака и ваков, клошар. Јас секако не можам да парирам на нејзините примања со овдешните плати, па макар бил и директор на комерцијална.
И девојкава вели: - Што се секираш трошоците одат на моја сметка, истражував и гледам не е толку скапо во твојата земја.
И јас во тој момент бев зини земјо голтни ме. Се осетив крајно мизерно, низ глава ми дојде и она видеото "ќе се мажам за Белгија" и срце не ми дава да паразитирам врз нечиј грб месец дена. Не можам да се погледам во огледало. Ми дојде да се исплачам врз мојата жална судбина.

Некој би рекол (90% од народот): оди бе глуп! К*р те боли, биди е*ана спонзоруша, е*и, јади, пиј на туѓа сметка...
Не можам бе! Не се правам поштењак, ама јас едноставно не можам. Стварно ми се допаѓа девојкава, не би сакал да ја оплескам.
Едно време си реков да и речам да одложиме за неколку месеци, да пробам да застанам малку на нозе, да приберам некој денар. Посекако не можам да сносам целосен трошок вака барем да не бидам циган до толку, барем мојот трошок да си го покријам...

Ама што ако до тогаш целата работа се излади? Сепак ова е така речи некаква врска на дистанца, колку далеку може да оди? Не можам да знам што би било после неколку месеци.
Таа дури и зборела со нејзините, им кажала се за мене, наводно вака на невидено сум оставил добар впечаток на образован и паметен дечко.
Ја ако бев паметен ваљда немаше да пишувам на оваа тема и да поставувам вакви прашања.
Јебига, стигнав до тука. Ајде давајте мислења.
Ne gledam problem,osven sto ti si pravis filmovi . Ako doaga od porazviena zemja,ne znaci deka si "podole" od nea. Digaj samodoverbata,glava gore,kompenziraj ja "nemastijata" so drugi kvaliteti:) Nemas sto da izgubis. Stom si od pomal grad najdi i stance pod kirija,i trosocite se pomali,doaga radi tebe i ne ocekuva da si seik

Нема тука што да се дискутира.
Има две опции. Или ќе ја батали или ќе голтни горчлива пилула и ќе остави нештата да течат природно па шта буде. Затоа со повреме треба мислење за да не се западни во ваква ситуација. Но што е тука е. За ваквите работи нема што да се планирса. Далтон буразеру коцкај се ионака нема многу да изгубиш. Ако не ја бива работата секогаш може да баталиш. Знам како се осеќаш ама јбг ќе ти биди криво ако не пробаш

@Joe Dalton

Нема ништо да изгубиш, а може многу да добиеш. Знаеш колку женски се спремни да се одлучат за ваков чекор и да живеат во вукојебина ко МК за да бидат близу до некого? Очигледно гледа нешто во тебе и е решена на вакви ризици и чекори. Нема потреба да се срамиш, ниту си криминалец ниту сме виновни ние што сме родени во дисфункционална држава кадешто шансите за напредок се сведени на нула. Со џепарац ќе си помини супер овде, нема да има потреба ти да се позајмуваш, верувам дека ќе сфати како стојат работите и колку се можностите. Кога таа те цени до толку, цени се и ти самиот и без страв и стрес. На крај крајева, ако не и се допаѓа ќе си оди назад и така...во секој случај во најмала рака авантура, па ваљда и повеќе од тоа ќе биде. Заборави која е и од каде е, води се од карактерот нејзин и компатибилноста пред да носиш одлуки. Минав и јас низ нешто слично на времето, живеев пола година со бивша (Германка) во МК :toe:

@Joe Dalton ај па може да станеш дијаспорец набрзо :P:D.Играј со отворени карти кој си ти и каков си, за финансии колку има толку ;).Ако е ептен тенко позајми нешто ситно.Разговарај со девојката каде сака да оди, какви интереси има да види во Македонија итн.Ако ептен те фрла од колосек или многу сака да шета (и да те шета :P) и не му се замарај однапред за се.Колку да планираш нема да испадне така, али твоево е филм на многу машки ;).

Благодарност до сите за одговорите и интересот за мојата сторија, не мислев дека ќе привлече толкаво внимание.

Ситуацијава е специфична да е тешко предвидлива во која насока би се движела во иднина. Во секој случај би било едно убаво искуство и своевиден излез од монотоното секојдневие.

Јас моментално сум шворц. Све тоа пари кои што ги збирав за тој одмор низ текот на целата година, работејќи каде не, све тоа летна и сега имам салдо нешто над нулата, колку за цигари и кафе,

Ти требаат брзи пари? Тиго кредити за сите прилики [emoji23]

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Благодарност до сите за одговорите и интересот за мојата сторија, не мислев дека ќе привлече толкаво внимание.

Ситуацијава е специфична да е тешко предвидлива во која насока би се движела во иднина. Во секој случај би било едно убаво искуство и своевиден излез од монотоното секојдневие.
Da ne ti krsam film ama

Не е дојдена работата до тука, сум немал храброст да размислувам долгорочно, сега кога веќе го спомена ова.
Мислам дека кога ќе се постави некаква основа работите би требало да се одвиваат полесно во иднина. Ова сега е веќе некаков старт, полуоснова и тоа во суштина ме загрижува.
Инаку јас немам што да кријам, се соочувам со реалноста на дневна основа. Мислам, преживувам во Македонија, што значи сум почнал од дното.
Ме загрижува дали таа знае како изгледа дното. Имам впечаток дека е во некаков романтичарски филм влезена, дека работите и не и се баш нај јасни. Се плашам дека ќе дојде со различни очекувања и можеби ќе си замине разочарана...

Ми вели да идеме до Охрид, слушнала дека е убаво, никогаш не пливала во езеро и све тоа...неколку дена таму, неколку дена на друго место...
Мислам дека не и е баш поимлива ситуацијата за која што зборувам. Имам впечаток дека повеќе гледа низ призма на работите од тамошна дистанца, што е во целосна спротивност со овдешната реалност.

Да тргнеме од тоа дека на твое место ретко кој не би размислувал ко ти сега.
Она нормално е да гледа низ таа реалност што и е сервирана цел живот, што е веројатно далеку од оваа нашава, али за тоа не сме ние криви, јбг. Таа сама ќе си увиди што и како, не може тоа да го предвиди сега никој овде.
Од друга страна пак имаш девојче што решило да иде да те запознае и да помине време со тебе, во непозната држава, каде што никој освен тебе не познава. Не секоја би го направила тоа за некој што го запознала на одмор. Ако тоа не ти кажува дека има доверба во тебе, не знам што би.
Тргни си го малце тој стравот настрана и уживај. Бар сега краткорочно. За долгорочно, пак никој не може да знае како ова ќе се одвива и што пат ќе фати.

@Joe Dalton првиов пат ќе помини некако. Е сега за потака ќе е тешко ама ќе имаш мотивација да лупаш:cool:
Само немој по брзи пари да тргниш да не запознаеш некој странец по затворите :P
А ете ти и мотив плус да пакуваш куферите и да одиш кај неа на печалба. Барај чарето уште од сега и гледај што помалку да бараш помош од неа за тоа. По можност ич:нинџ:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom