Љубов или „милионче“, што би одбрале вие?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Ако би требало да одберете меѓу милион евра и љубов што би одбрале?

• Вкупно гласачи
    251
И да се вратиме во реалноста,барем за момент.Само да се свртиш околу себе и да ги набљудуваш луѓето некое време,да го анализираш нивното однесување,акти,постапки,веднаш ќе сфатиш дека резултатите од анкетата се во најмала рака,неискрени.Да беше човекот мотивиран од љубовта а не од парите,мислам дека светот ќе беше поинаков од тоа каков е денес.
Јас не гласав,од проста причина што секој за себе има слика дека е идеална личност,која ги цени вистинските вредности како што е љубовта а не парите.И човек треба навистина да се најде во таква ситуација и дури тогаш ќе се открие и спознае себеси.Иако хипотетичката ситуација е практично неизводлива,бидејќи е претставена како работите да се исклучиво црно-бели.

Од кога цитирањето стана држење предавање, прво тоа те молам просветли ме.
Втора работа, милион сум немал, а дали ќе имам или не не знам времето треба да покаже се е можно. На вакви анкети, нормално е да се одговори секој што мисли од својата положба моментална. А, во реалноста поготово на член што не го познаваш неможеш да тврдиш како е.

Немам авиони, јахти и огромни палати ама фала богу у животот не сум страден и повеќето нешта што сум ги посакал сум ги добил. Џабе пари кога ти фали нешто друго. На 40 години изгубив 3 личности од мојот живот, од една глупава болест наречена рак. Што дека се имаше пари за лекување у Германија, Холандија ваков или онаков третман. Дали купив со парите здравје? Не. Изгубив личности? Да.

И после ова јас да бидам среќен со пари? Грешка си :) Љубов и здравје многу, многу повеќе пред парите.

Не викам ја дека не си во право. Али ете, ти си растен у околина каде парите не недостасувале и си се нашол у такви ситуации што направиле така да размислуваш.
Ајде сега да разгледаме една друга животна приказна:
Да претпоставиме дека меѓу мене и мојот партнер постои огромна љубов. Да претпоставиме и дека и двајцата потекнуваме од сиромашни семејства. На почетокот на врската сме биле многу среќни, сиромаштијата не ни претставувала никаков проблем. Да претпоставиме дека толку сме се сакале што на млади години сме стапиле у брак. Но среќата не ни се насмевнала. Ја сум со години невработена, домаќинка, он работи за мизерна плата. Ама нели, се сакаме и тоа не ни е толку битно. После 2 години у брак добиваме дете. После уште 3 години уште едно. Тешко е, но се крпиме некако. Доаѓа време децата да тргнат у школо. Во меѓувреме и он останува без работа. Работиме и двајцата по нешто таму и ваму, но без постојана работа. Приходите-минимални. Едното дете плаче за нови патики, другото мора да купи ранец за училиште. Позајмуваме пари и им купуваме. Но утре пак им треба нешто друго... И задутре... И денот потоа. Пари нема. Почнуваат проблемите. И двајцата сме под стрес. Пред децата се трудиме да не покажеме колку е тешко, но почнуваме секоја вечер да се расправаме. Љубов? Љубов има, се сакаме, ама кој има време да мисли на љубовта кога на сите страни има долгови и неплатени сметки? Едноставно со партнерот се оддалечуваме. Како што милуваше една моја драга професорка на факултет да каже „Кога парите излегуваат низ врата, љубовта излегува низ прозор“. Сега ти кажи ми, дали е погрешно ако личност у ваква ситуација би изјавила дека за милион евра би го оставила партнерот кој го сака?
Јас на анкетава не одговорив. Пред 5-6 години ќе одговорев исто како тебе. Сега не. Битна ми е љубовта. Битни ми се и парите. Би сакала да ги имам и двете. Ако не е можно, судбината нека избере место мене.

Нормално милионче, каква љубов бе, има женски колку сакаш.
И гледам пишувате се трошеле минливи биле бла бла.
Да бе така се трошат милион евра.

милионче со прајват авионче на некое островче,егзотичен живот,а таму егзотични жени и љубов everybody happy

Не викам ја дека не си во право. Али ете, ти си растен у околина каде парите не недостасувале и си се нашол у такви ситуации што направиле така да размислуваш.
Ајде сега да разследаме една друга животна приказна:
Да претпоставиме дека меѓу мене и мојот партнер постои огромна љубов. Да претпоставиме и дека и двајцата потекнуваме од сиромашни семејства. На почетокот на врската сме биле многу среќни, сиромаштијата не ни претставувала никаков проблем. Да претпостваиме дека толку сме се сакале што на млади години сме стапиле у брак. Но среќата не ни се насмевнала. Ја сум со години невработена, домаќинка, он работи за мизерна плата. Ама нели, се сакаме и тоа не ни е толку битно. После 2 години у брак добиваме дете. После уште 3 години уште едно. Тешко е, но се крпиме некако. Доаѓа време децата да тргнат у школо. Во меѓувреме и он останува без работа. Работиме и двајцата по нешто таму и ваму, но без постојана работа. Приходите-минимални. Едното дете плаче за нови патики, другото мора да купи ранец за училиште. Позајмуваме пари и им купуваме. Но утре пак им треба нешто друго... И задутре... И денот потоа. Пари нема. Почнуваат проблемите. И двајцата сме под стрес. Пред децата се трудиме да не покажеме колку е тешко, но почнуваме секоја вечер да се расправаме. Љубов? Љубов има, се сакаме, ама кој има време да мисли на љубовта кога на сите страни има долгови и неплатени сметки. Едноставно со партнерот се оддалечуваме. Како што милуваше една моја драга професорка на факултет да каже „Кога парите излегуваат низ врата, љубовта излегува низ прозор“. Сега ти кажи ми, дали е погрешно ако личност у ваква ситуација би изјавила дека за милион евра би го оставила партнерот кој го сака?
Јас на анкетава не одговорив. Пред 5-6 години ќе одговорев исто како тебе. Сега не. Битна ми е љубовта. Битни ми се и парите. Би сакала да ги имам и двете. Ако не е можно, судбината нека избере место мене.
Затоа секој член има можност да си гласа и да каже свое мислење ако сака. Јас како член си го кажав моето мислење. И јас додека да сум наполнел 8 години сум бил сиромашен, и не се срамам да го кажам тоа, да сум бил уште во таа ситуација можеби и друг одговор ќе сум дал, односно милионче.

И никаде не кажав, а не видов ни друг да каже дека милион е погрешно за разлика од љубов. Секој си кажува што мисли и навлегува во дебата со друг ваљда за да докаже зошто љубовта е побитна. Секој со своите потреби. Ако ти имаш потреба од пари има и друг, ама има и такви што имаат потреба од љубов.

Конкретно во твојот одговор не ми се свиѓаше што пиша цитирам:
„На вакви анкети, нормално е 99% од луѓето да се изјаснат исто како тебе, зашто нели општеството повеќе ги цени таквите. Дали во реалноста е секогаш така? Не верувам."

Затоа што неможеш да тврдиш нешто што не знаеш. Гајле ми е мене општеството како ќе ме цени дали ради тоа што сум избрал љубов или милион. Мене во моментов пари не ми требаат, и не верувам дека би ги избрал пред љубовта. А, другите како сакаат нека сватат.

Љубов. Секако дека милионче не е лоша опција, но да имаш партнер со кој ќе делиш секојдневие, емоција, страсти и интереси во склад за подобра иднина е подобро отколку било каков милион. Богаството на љубовта и се пропратено со неа кога покрај тебе е партнер кој е стабилна личност, и знае да цени и поштуе вистински вредности во живот, ти дава чувство на спокој, чувство дека некој постои и за тебе, истото го праивш и за него, значи и даваш и земаш. А кога би имал милион, само би давал.:D

И да се вратиме во реалноста,барем за момент.Само да се свртиш околу себе и да ги набљудуваш луѓето некое време,да го анализираш нивното однесување,акти,постапки,веднаш ќе сфатиш дека резултатите од анкетата се во најмала рака,неискрени.Да беше човекот мотивиран од љубовта а не од парите,мислам дека светот ќе беше поинаков од тоа каков е денес.
Јас не гласав,од проста причина што секој за себе има слика дека е идеална личност,која ги цени вистинските вредности како што е љубовта а не парите.И човек треба навистина да се најде во таква ситуација и дури тогаш ќе се открие и спознае себеси.Иако хипотетичката ситуација е практично неизводлива,бидејќи е претставена како работите да се исклучиво црно-бели.
То е то,на анкети идеализирање,во реалност сосем друга ситуација!

Затоа секој член има можност да си гласа и да каже свое мислење ако сака. Јас како член си го кажав моето мислење. И јас додека да сум наполнел 8 години сум бил сиромашен, и не се срамам да го кажам тоа, да сум бил уште во таа ситуација можеби и друг одговор ќе сум дал, односно милионче.

И никаде не кажав, а не видов ни друг да каже дека милион е погрешно за разлика од љубов. Секој си кажува што мисли и навлегува во дебата со друг ваљда за да докаже зошто љубовта е побитна. Секој со своите потреби. Ако ти имаш потреба од пари има и друг, ама има и такви што имаат потреба од љубов.

Конкретно во твојот одговор не ми се свиѓаше што пиша цитирам:
„На вакви анкети, нормално е 99% од луѓето да се изјаснат исто како тебе, зашто нели општеството повеќе ги цени таквите. Дали во реалноста е секогаш така? Не верувам."

Затоа што неможеш да тврдиш нешто што не знаеш. Гајле ми е мене општеството како ќе ме цени дали ради тоа што сум избрал љубов или милион. Мене во моментов пари не ми требаат, и не верувам дека би ги избрал пред љубовта. А, другите како сакаат нека сватат.

Лошо ме сфати. Не реков ја дека е погрешно што ти би избрал љубов пред пари, исто како што не реков дека е погрешно ако некој ја избере другата опција. Реков дека е погрешно тврдењето дека парите можеш да ги изгубиш преку ноќ, а љубовта не.
И во врска со тоа болдираното, не реков дека тие 99% што се изјасниле така уствари не би избрале тоа доколку имаат можност. Реков само дека дел од нив, кога би дошле до таква ситуација би почнале поинаку да размислуваат.
Како што потенцирав, ја не би можела да изберам. Доколку ми се понуди таква опција веројатно толку дого би размислувала што на крај ќе чујам „3, 2, 1, тииит. Вашето време за одговор истече.“ И би останала и без милионче и без љубов.
Се извинувам ако моите зборови беа сфатени како да те напаѓам лично тебе и твојот избор.
--- надополнето: 19 септември 2013 во 16:55 ---
Ете ова е тоа што сакав да го кажам.

Лошо ме сфати. Не реков ја дека е погрешно што ти би избрал љубов пред пари, исто како што не реков дека е погрешно ако некој ја избере другата опција. Реков дека е погрешно тврдењето дека парите можеш да ги изгубиш преку ноќ, а љубовта не.
И во врска со тоа болдираното, не реков дека тие 99% што се изјасниле така уствари не би избрале тоа доколку имаат можност. Реков само дека дел од нив, кога би дошле до таква ситуација би почнале поинаку да размислуваат.
Како што потенцирав, ја не би можела да изберам. Доколку ми се понуди таква опција веројатно толку дого би размислувала што на крај ќе чујам „3, 2, 1, тииит. Вашето време за одговор истече.“ И би останала и без милионче и без љубов.
Се извинувам ако моите зборови беа сфатени како да те напаѓам лично тебе и твојот избор.
--- надополнето: 19 септември 2013 во 16:55 ---

Ете ова е тоа што сакав да го кажам.
Сега се разбравме.

Убаво си кажа еден член погоре, и парите и љубовта се губат преку ноќ само поентата е што повеќе ќе те боли, а од друга страна што повеќе ќе сакаш да имаш.

И сега ми текна на еден виц што го имам чуено пред многу години, а во кој има голем процент вистина:

-Драга, јас банкротирав. Дали се уште ќе ме сакаш?
-Секако. И многу ќе ми недостигаш.

Сакале да признаеме или не, има многу вакви случаи во општеството во кое живееме.

Не се мотивираат од парите, туку од сексот actually :)
Колку од нив ги трошат рационално милионите? Парите машките ги гледаат како средства за купување ефтини дунди. Сите викаат ќе си купам јахта, ќе си купам онаква кола, ваква кола, а реално ако гледаш јахтата за ништо не ти треба, кола можеш било каква да купиш, се е ради курчење, а курчењето произлегува од желбата да се клецне некоја што спаѓа во категоријата спонзоруши.

И за сите други што се водат по овие муабети дека ако имале милиони ќе имала и повеќе љубов имам следново да го кажам. Чекајте малце другари :icon_mrgr: Квантитет броиме кога сме меѓу 13 и 20 години (преку сила), а не отпосле да го ебам :icon_mrgr: После тоа гледаш да си најдеш некоја искрена љубов, па не може да ми ги шета децата некоја што ќе ме шитне за пари море. Сигурно нема за жена да одбереш некоја што претходно си ја гледал како се шетала по јахти, се ебавала во БМВиња, баш оние кои ги таргетирате во случај да го имате милиончето :icon_mrgr:

Може и двете одеднаш, што ме потсети на еден виц - Money is not the most important thing in the world. Love is.

Fortunately, I love money. :гик:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom