Љубомората - знак на љубов или опасност?

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување
воопшто не е пријатно да знаеш дека некој те мисли кај си и со кој си :nenene:

Како мислиш дека е непријатно да те мисли некој?
Јас оној што го сакам го мислам секоја секунда од денот и ноќта,се надевам дека и мене ме мислат:)Кога сакаш некого нормално е да знаеш каде е,нормално е да прашаш каков му е планот за денот,тоа доаѓа спонтано,не од што треба да поднесеш детален извештај некому.И љубомората е убава во нормални граници,посесивноста е опасност.Знаеш ли колку е грдо чувството ако знаеш дека не те мислат?
Знаеш ли колку е грдо на партнерот да му е сеедно кој ти се пушта,кој ти се јавува,да не ти покаже љубомора?
Сакам да ја видам таа љубомора и сакам да покажам дека не ми е сеедно кога друга му се приближува!

Mala doza na ljubomora e ok...da receme deka pokazuva deka partnerot/partnerkata cuvstvuva nesto i ne e ramnodusna u odnos na nekoja situacija.Preteranata ljubomora/posesivnost e veke opasnost za vrskata,ljubovta...nema nikakov pozitiven efekt..ja unistuva ljubovta od koren!

Љубомората - да... има некој % на љубов ама сепак не може да станува збор за љубов ако партнерот/ката замара постојано, мислам на замарање од типот: "Е кој ти титна сега", "Шо има он/а тебе да ти титка", "Од кога ти со него/неа си велиш здраво"... вакви ги има милион...
Постои љубомора и љубомора. Едната може да се поистоветува како можеби некој вид страв,а за другата, е тоа е веќе болест.

Heh

Se sto e so merka e dobro! Ne e dobro da se zivee so ljubomorata bidejki moze da ne odaleci od sakanata licnost so toa sto ja doveduva vo eden ogranicen svet...a ubavo e ponekogas da pokazeme MALKU ljubomora za da i dademe na znaenje deka ni znaci:wink:

Љубомора да ама само во нормални граници. Болната љубомора е опасна работа за една врска.

Напорна е понекогаш љубомората...секој ја има кој повеќе кој помалку...незнам јас се трудам да не ја манифестирам толку многу...а и од другите го очекувам тоа

Љубомора повеќе знак на опасност, добро е да ја има во минимални количини, а што е повеќе од тоа веќе станува збор за опасност.

Мене да ви кажам искрено љубомората на мојот дечко ми оди на нерви.Мислам прифаќам љубомора кога е основана и кога е во границите на нормалата.А љубоморни сцени за секоја ситница и без причина ... во никој случај.

И љубомората е убава во нормални граници,посесивноста е опасност.Знаеш ли колку е грдо чувството ако знаеш дека не те мислат? Знаеш ли колку е грдо на партнерот да му е сеедно кој ти се пушта,кој ти се јавува,да не ти покаже љубомора? Сакам да ја видам таа љубомора и сакам да покажам дека не ми е сеедно кога друга му се приближува!
Далеку од тоа дека не го мислам, едноставно не сум љубоморна, а и евентуално кога би била не верувам дека би покажала и? Значи ли тоа дека не го сакам? - Не! И воопшто не се работи за рамнодушност кон тоа кој му се пушта и јавува, туку за сигурност во партнерот и неговите чувства кон тебе. Лично мразам љубомора и ме гуши, си знае дека го сакам нема потреба да е љубоморен :)

Далеку од тоа дека не го мислам, едноставно не сум љубоморна, а и евентуално кога би била не верувам дека би покажала и? Значи ли тоа дека не го сакам? - Не! И воопшто не се работи за рамнодушност кон тоа кој му се пушта и јавува, туку за сигурност во партнерот и неговите чувства кон тебе. Лично мразам љубомора и ме гуши, си знае дека го сакам нема потреба да е љубоморен :)

:back: си знам....а и ти си знаеш дека те сакам така да љубомора меѓу нас не постои....:love3::love2::smir:

Ако има љубомора, логично е да има и љубов.Макар да има и мала симпатија. Но, ако љубомората е опсесија, е тогаш е опасно. Тогаш се работи и за егоизам. Не ми го чепкај тоа што е МОЕ, нели ? Горчлива ствар е тоа љубомората! Тоа е како да голтнеш цел цитрон! Хехех. Одвратно! Ама мора да ја има, барем по малце. Тоа ти кажува дека ти значи личноста.

кога љубовта е вистинска нема место за љубомора. апсурдно е чувството и во никој случај не би можело да ја зацврсти врската. љубомората е знак дека таа врска не оди никаде. не го сакам тоа чувство. најважна е довербата, таа е темелот на љубовта, а љубомората е чувство кое може да го уништи тој темел.

~*~

кога љубовта е вистинска нема место за љубомора. апсурдно е чувството и во никој случај не би можело да ја зацврсти врската. љубомората е знак дека таа врска не оди никаде. не го сакам тоа чувство. најважна е довербата, таа е темелот на љубовта, а љубомората е чувство кое може да го уништи тој темел.

Рамнодушноста уште повеќе ќе го уништи темелот од љубомората, зошто таа некако може и да ласка.
Рамнодушноста е првиот непријател на љубовта, само таа може да ја победи!
:hihih:

Само камен не му е љубоморен на друг камен.
Љубомора има само таму каде што има и љубов.
Но... како што секој човек е нарцис и има разлика меѓу нормалниот и патолошки нарцизам, така има и разлика меѓу нормалната, умрена љубомора и онаа патолошката.

Да ги разграничиме прво. Лоша е онаа патолошката, другата може да биде дури и стимулативна. ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom