Купување преку интернет (генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Josifoskii
  • Време на започнување Време на започнување
Имам некои порачки од алиекспрес каде што на 17трак пише оти се престигнати на аеродромот во скопје на 25/26 декември 2015 година ,додека на поста.мк на онлине следење на пратка не дава никаква информација за тоа каде е пратката во македонија. Прашањето ми е од тоа што го пише на 17трак до денешниот ден има поминато цели 9 дена а сеуште ја немам добиено пратката?

Имам некои порачки од алиекспрес каде што на 17трак пише оти се престигнати на аеродромот во скопје на 25/26 декември 2015 година ,додека на поста.мк на онлине следење на пратка не дава никаква информација за тоа каде е пратката во македонија. Прашањето ми е од тоа што го пише на 17трак до денешниот ден има поминато цели 9 дена а сеуште ја немам добиено пратката?

Фејк тракинзи. Македонија нема систем за одредување на тоа дали пратката се наоѓа на аерором или не.

Само ако пишува Macedonia (the former Yugoslav Republic of) SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE Receive item at office of exchange (Inb) тогаш е пристигната во МКД, а Macedonia (the former Yugoslav Republic of) SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE Send item to domestic location (Inb) тогаш е тргната кон тебе. Другото е се фејк, аеродроми, мотори, поштари, препакување...

Фејк тракинзи. Македонија нема систем за одредување на тоа дали пратката се наоѓа на аерором или не.

Само ако пишува Macedonia (the former Yugoslav Republic of) SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE Receive item at office of exchange (Inb) тогаш е пристигната во МКД, а Macedonia (the former Yugoslav Republic of) SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE Send item to domestic location (Inb) тогаш е тргната кон тебе. Другото е се фејк, аеродроми, мотори, поштари, препакување...
12509110_10203896838701585_5785074523579301177_n.jpg

Еве на тоа мислев на 25.12.2015 престигната на скопски аеродром.

А кај мене од 12/12/2015 нема ништо,не пишува дека е во Македонија,а поминаа 25 дена.

Attachments

• IMG_20160105_011111.JPG
    IMG_20160105_011111.JPG
    52,5 KB · Прегледи: 24
Yanwen е лажен тракинг, почекајте ги пратките ќе ви стигнат покасно .

Sent from my N3 using Tapatalk

12509110_10203896838701585_5785074523579301177_n.jpg

Еве на тоа мислев на 25.12.2015 престигната на скопски аеродром.

Знам ја на што мислиш, потполно те разбирам но тракингот е фејк не известуваме ние дека пратката е пристигната на аедором, нема МКД систем за известување дали пратката е на аеродром или во комбе. Пратката може и воопшто да не е пристигната во МКД а он ти вика дека е тука. Ако не те мрзи врати се назад неколку постови ќе видиш за што се работи. Ти пишува Track End што во превод значи дека ние ти ја доставивме до МКД е сега ако не ја добиеш или ти касни таму кај вас се криви што е до нас ние ја доставивме.[DOUBLEPOST=1451956082][/DOUBLEPOST]
А кај мене од 12/12/2015 нема ништо,не пишува дека е во Македонија,а поминаа 25 дена.

Slika.jpg

Исто и уште си ја чекам...

Едно (т.е 3) техничко (хипотетичко) прашање:
Дали ако наеднаш купам 5 ствари од по 20$ (една пратка - вкупно 100$) од исто место ќе ми подлежи пратката на царина/ддв?
Што ако ги купам денес една утре друга итн (5 различни пратки од по 20$)... дали ќе ми ги стават сите заедно и ќе ги рачунаат како една пратка?
Што ако ги купам од 5 различни продавници во исто време и во исто време ми стигнат во ск/мк? (да не ги стаат на купче у пошта и да бараат да платам царина и данок за пратка во вредност од 100$?)

Тенкс

На кој начин да ја напишам мојата домашна адреска при нарачка на пратка?? (пр. ул.Македонска бр.30)
ul. Makedonska br.30, 1000 Skopje
Makedonska 30, 1000 Skopje
ул. Македонска бр. 30, 1000 Скопје
Македонска 30, 1000 Скопје
Makedonska 30
Македонска 30
Прашањето ми е дали кирилица или латиница, дали да ставам кратенки и слично. Пожелен е одговор од лице кое купувало на Amazon.com. Благодарам однапред. :)

На кој начин да ја напишам мојата домашна адреска при нарачка на пратка?? (пр. ул.Македонска бр.30)
ul. Makedonska br.30, 1000 Skopje
Makedonska 30, 1000 Skopje
ул. Македонска бр. 30, 1000 Скопје
Македонска 30, 1000 Скопје
Makedonska 30
Македонска 30
Прашањето ми е дали кирилица или латиница, дали да ставам кратенки и слично. Пожелен е одговор од лице кое купувало на Amazon.com. Благодарам однапред. :)

Кирилица никој не разбира во Амазон, ниту пак имаат познавање од македонски кратенки ул, бул, ниту пак системот им поддржува. Улицата ќе ја напишеш Makedonska str. 30 1000 Skopje, иако за поефикасна пошта препорачливо е да се стави поштенскиот број на поштенските единици т.е. општината 1060 Gjorce Petrov, Skopje; 1020 Karposh, Skopje итн.[DOUBLEPOST=1452298789][/DOUBLEPOST]
Едно (т.е 3) техничко (хипотетичко) прашање:
Дали ако наеднаш купам 5 ствари од по 20$ (една пратка - вкупно 100$) од исто место ќе ми подлежи пратката на царина/ддв?
Што ако ги купам денес една утре друга итн (5 различни пратки од по 20$)... дали ќе ми ги стават сите заедно и ќе ги рачунаат како една пратка?
Што ако ги купам од 5 различни продавници во исто време и во исто време ми стигнат во ск/мк? (да не ги стаат на купче у пошта и да бараат да платам царина и данок за пратка во вредност од 100$?)

Тенкс

1. Подлежи затоа што ем бројот на производите се зголемува ем цената.
2, Тоа зависи дали ги купуваш од еден ист продавач или од различни продавачи. Обично секоја пратка си одговара за себе освен ако не е спакувана во пакет со други птарки за кои постои единечна цена и тежина.
3, Слично како второто, секоја пратка си одговара за себе, си има своја тежина, износ и производ. Може и 500 пратки да ти стигнат во исто време ако се одвоено спакувани и не ги надминуваат одредените стандарди за одданочување и царинење нема проблем.

Од алиекспрес нарачав и ако не ми го донесат дома и ми остават во сандуче картонче ,ќе треба да го подигнам од најблиската пошта или од главната?

Од алиекспрес нарачав и ако не ми го донесат дома и ми остават во сандуче картонче ,ќе треба да го подигнам од најблиската пошта или од главната?

Ќе ти пишува на самото ливче. Зависи што си порачал.

Ova ke bese moeto sledno prasanje :) . Bidejki velis deka zavisi sto e naracano, imam naracano 3 CD-a... Nosat do doma ili treba da se podignat vo posta, i kako ke znam koga se pristignati.

Ако пратката е препорачана ке си ја следиш на интернет, ако не е тогаш ке ги чекаш домче. Цедињата ги носат на домашна адреса.

Дали има некој искуство со порачување на патики преку интернет?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom