Купување преку интернет (генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Josifoskii
  • Време на започнување Време на започнување
здраво,
имав порачано тел. од алиекспрес,
денес ми стигна писмо да доставам фактура,сметка,документ за вредност на стоката.
што треба да доставам, немам никаква фактура?

здраво,
имав порачано тел. од алиекспрес,
денес ми стигна писмо да доставам фактура,сметка,документ за вредност на стоката.
што треба да доставам, немам никаква фактура?

Изводот од трансакциската сметка кадешто е направена трансакцијата за телефонот е ,,фактурата". Toa го бараат да им го пратиш преку маил или лично да им го доставиш.

Едно комплицирано прашање.. денес на бројот за следење ми даде http://prntscr.com/8z4vvl е сеа на фактурата пишува веројатно колку сум ја платил сумата ама на паковањето пишува 25$ цената не ја платив целосно односно со попуст беше сеа ме чуди дали ќе помини на царина или ќе треба фактура да доставам.

Едно комплицирано прашање.. денес на бројот за следење ми даде http://prntscr.com/8z4vvl е сеа на фактурата пишува веројатно колку сум ја платил сумата ама на паковањето пишува 25$ цената не ја платив целосно односно со попуст беше сеа ме чуди дали ќе помини на царина или ќе треба фактура да доставам.

Зависи што е. Има некој производи се царинат или одданочуваат и без разлика на тоа дали сумата ја надминува онаа зацрната граница од 45 евра или не. Инаку за царинење или одданочување влегува и поштарината додадена на цената на производот. Сооглед на тоа што денес т.е. синоќа е стигната за царинење ако во рок од 3-5 дена не добиеш писмо дека им треба некој документ окулу царинската постапка тогаш пратката ке ја добиеш без проблем.

Зависи што е. Има некој производи се царинат и без разлика на тоа дали сумата ја надминува онаа зацрната граница од 45 евра или не. Инаку за царинење и одданочување влегува и поштарината додадена на цената на производот. Сооглед на тоа што денес т.е. синоќа е стигната за царинење ако во рок од 3-5 дена не добиеш писмо дека им треба некој документ окулу царинската постапка тогаш пратката ке ја добиеш без проблем.
Камера и блутут звучник ? Не би требало да се царинети.. па и цената им е пишана како 24$.. Ме чуди ако не е за царинење поминува одма за 2-3 саати сега оваа ми делува како оцаринета.

Кај сите ви отворат саглам 17track.net или само кај мене нечинит?

Сега на канал5 имаше сторија за онлајн купување ама нити водителката нити одговорниот од Македонски пошти не спомнаа дека уште пред да влезе пратката во Македонија бројот за следење не се надополнува и мистериозно исчезнува.

и кајмене одсекогаш е таков... многу ретки сепериодите кога функционира нормално...
Сега на канал5 имаше сторија за онлајн купување ама нити водителката нити одговорниот од Македонски пошти не спомнаа дека уште пред да влезе пратката во Македонија бројот за следење не се надополнува и мистериозно исчезнува.
Голем дел од пратките нагласено е дека ја напуштаат земјата единствен начин при губење е да се сруши авионот а ако се рушат како што гинат пратки немаше луѓе на планетава да има проблемот е кај нас не ја внесуваат во систем и така и се губи трагата...

Здраво
Сакам да ве прашам дали имате некакво искуство со оваа страна www.jet.com ?
Дали е веродостојна
Дали пратките стигнуваат до Македонија
Дали се половни производите (веќе користени)
Дали плаќањето е исто како на aliexpress

Здраво
Сакам да ве прашам дали имате некакво искуство со оваа страна www.jet.com ?
Дали е веродостојна
Дали пратките стигнуваат до Македонија
Дали се половни производите (веќе користени)
Дали плаќањето е исто како на aliexpress

Веродостојна е
Не испорачуваат до Македонија
99% се нови
И подобро од таму[DOUBLEPOST=1446761802][/DOUBLEPOST]

2 милиони народ, 5 милиони пратки од тие само 320 биле спорни и се успешно решени :tapp: сирот грлото му се исуши од лажење. Кој работи тој и греши.. Познато клише, ништо спектакуларно не кажа нормално е нема да си ги црни колегите иако е свесен за очајната состојба во пошта поготово со пратките кои не се препорачани со вреќи си ги носат дома.

Веродостојна е
Не испорачуваат до Македонија
99% се нови
И подобро од таму[DOUBLEPOST=1446761802][/DOUBLEPOST]

2 милиони народ, 5 милиони пратки од тие само 320 биле спорни и се успешно решени :tapp: сирот грлото му се исуши од лажење. Кој работи тој и греши.. Познато клише, ништо спектакуларно не кажа нормално е нема да си ги црни колегите иако е свесен за очајната состојба во пошта поготово со пратките кои не се препорачани со вреќи си ги носат дома.
И за тоа страдаат трети лица најчесто продавачите... Кои приморани да ги вратат парите но по одредено време ставаат блокада на нашата држава. :)

И за тоа страдаат трети лица најчесто продавачите... Кои приморани да ги вратат парите но по одредено време ставаат блокада на нашата држава. :)

Точно, па и тоа им е крајната цел. Не сме ние навикнати на толкав обем на работа затоа што во пошта работат 95% чичковци и тетки кои се уште од времето на комунизмот и освен марка и датумар на плико, некоја службена пратка од фирма или некои печатени материјали плус 1-2 секограми месечно и некоја тук там препорачана пратка со или без повратница друго ништо не се работело. А и такви ни се поштите уште мирисаат на некое друго време.

Во Кичево точно се знае која е жената која отвара пликови, но засега се фокусира на тие од странство со пари и најмногу оние пликови за наградни игри. Нормално има `добиено` огромен број на награди, а мислам дека има `добиено` и од тие најголемите.

И пак нормално, мува не ја лази

Најтрагичниот дел е пратките им стигаат на тие што ќе си ги повлечат парите ем пратка ем пари назад а на тие вистина што не повлекуваат пари нив нема да им стигне!Многу прават најразлични финти како да си ги вратат парите..

Најтрагичниот дел е пратките им стигаат на тие што ќе си ги повлечат парите ем пратка ем пари назад а на тие вистина што не повлекуваат пари нив нема да им стигне!Многу прават најразлични финти како да си ги вратат парите..
Заради такви се почесто ќе читаме does not ship to Macedonia.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom