Купи си ја сопствената земја за да ја финансираш кампањата на ДПМНЕ.

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Jasno e kako bel den,kako kje ja plakjaat kampanjata DPMNE i kako kje se polni budgetot poinaku ako ne so patriotski zakoni?

Се работи за градежно земјиште, нива, шума и слично не е предмет на откуп.
И мене истото ме нервираше, но правно нашле некоја заврзлама да се закачат за неа. Имено, дворно место досега го имаме на користење. Комуналии, данок, сето тоа се плаќа за користење. И мене ме нервира ова двапати дуп*ње од државата (еднаш кога се купува куќа, правно не било уредено автоматски дворот да влезе во твоја сопственост и еве вторпат кога треба да откупиш двор). А досега со тие давачки за двор 100 пати ни е исплатен.
Тоа се огромни средства, а 2-3000 евра колку што чини двор ја кај што живеам воопшто не е шала. Ај да земам кредит, ама толкава сума, после 6 месеци ќе ми дојдат присилно да ми наплатат (ќе ми збираат покуќнина). Магичен круг, заебано магичен :toe: па ни турците толку давачки не измислувале.
Ти благодарам на објаснувањето. :smir:
А за ова `новиот закон` шо баграва го измислила,се ми се чини дека ќе земат едни пари `на заем` кои што после и те како ќе треба да ги вратат назад со камата.
Али има еден дел што не смее да остане ист во државава.

Имено... сите тие промашаи и идиотштини (попут оваа) се плаќаат после одредено време од државата.
Сака да каже дека од државни пари треба да се плати за грешките на Гвујо тупото,или Гаргамел претходно...
што после преравнување на неколку равенки испаѓа дека пак од моите и твоите пари наместо да се смисли нешто делотворно се плаќа грешката на некој крембил кој што поима немал али го назначиле на `функција`.

Јебем га... тоа не е правилно.
Јас ако ја грешам работата... сам си плаќам за грешките.
Е па што за кој к.р е он заштитен ко кинеска кралица тогаш и смее да си игра гачки и после тоа не плаќа за грешките?

Мора да се донесе некој закон (не се разбирам многу како правно ќе биде издржано тоа) според кој не државата,туку дотичниот министер,премиер и неговата партија се должни да ги компензираат загубите настанати со грешки во текот на неговото тековно владеење.
Само така ќе ги дисциплинираш ова шутовиве...
иначе... него пак шап го габри.
:toe:

Ima li nkoj mehanizam, po zakon i pravila na sluzba... koj moze da se zadvizi za...DA PADNE VLADA??? i eventualno NOVI...najvonredni... IZBORI???:)

Ima li nkoj mehanizam, po zakon i pravila na sluzba... koj moze da se zadvizi za...DA PADNE VLADA??? i eventualno NOVI...najvonredni... IZBORI???:)

Има едно правило......ако механизмот не го одржуваш доволно добро тој кородира, зарѓува а со тоа се запекува и се блокира неговото функционирање:kesa:

Абе има сите да си ги купите дворовите како “попчиња“ и ќе прашате дали има уште за плаќање,па сега требаат пари бе се снимаат спотчиња за тоа колку ви е убаво што ќе си го одкупите сопствениот двор,кој веќе еднаш сте го купиле.Добро сега,може да ви се подкрадне и по некое спотче за промоција на Македонија,како држава која ќе мора да си го смени името како последица на сеуште актуелните преговори,па да не сакате Трајко или Никола да ги платат таквите бесмислени спотови од свој џеб?Слушам Албанците никако не плаќале трансормација оти знаеле дека дворовите им се во “друга држава“ а не дека им било скапо.Затоа барем вие немој да бидете скржави во купувањето на сопствениот двор,сега пред избори,впрочем треба да се финансираат за подолго владеење оние кој ви ја наметнаа таа “благородна“ давачка од по 2-3 000 евра.:pos2:

Чекај бе, ја имам куќа, градежно земјиште на кое гиднав куќа, имам и дел што САМ си го наменив за двор, дали тоа значи дека тој ДЕЛ кој САМ си го наменив како ДВОР треба наново да го платаМ???

Па ондаК ќе ја продолжам дневната и ќе имам 400 квадрата дневна соба ебате? Или не може, мора прв да го платам по вторпат дворот, од мене определн за двор, а после наново дозвола за проширување??

А што ако го претворам во летна кујна од 300 квадрата??

Која дебилност.

Оња малокуреецеон спрскосељачки Зевсчо сепак ќе да ја погоди. Некој ќе го урниса законов, ама пак од наш џеп ќе оди враќањето и плаќањето пенали!

Џабе Гарфилд, само ќе си затвориш пролаз :wink:
Се плаќа и под куќа и до куќа.

А АБЦ има право, џабе зборам, ќе си платам се. Ако не платам квадрат дворна кирија ќе ме чини колку во Холивуд, или пак за 6 месеци ќе се нареди зулумџијата со аскер да ми збере пљачките што не сум плаќал (т.н. присилна наплата).

Чекај бе, ја имам куќа, градежно земјиште на кое гиднав куќа, имам и дел што САМ си го наменив за двор, дали тоа значи дека тој ДЕЛ кој САМ си го наменив како ДВОР треба наново да го платаМ???
Па ондаК ќе ја продолжам дневната и ќе имам 400 квадрата дневна соба ебате? Или не може, мора прв да го платам по вторпат дворот, од мене определн за двор, а после наново дозвола за проширување??
А што ако го претворам во летна кујна од 300 квадрата??
Која дебилност.
Оња малокуреецеон спрскосељачки Зевсчо сепак ќе да ја погоди. Некој ќе го урниса законов, ама пак од наш џеп ќе оди враќањето и плаќањето пенали!

Aбе претвори го ако сакаш и во бина за митинг на предстојните избори,ама ако сакаш да биде навистина твое ќе мора да се “нацрташ“ уште 2-3 000 евра,го плаќаш и местото под изградената куќа,оти тоа ти е само на привремено користење,за што одсега ќе мораш и кирија да плаќаш по 200 евра годишно,засега,додека не им текне на некои власти дека цената за кирија е мала,па да ти ја зголемат.:pos2:

Џабе Гарфилд, само ќе си затвориш пролаз :wink:
Се плаќа и под куќа и до куќа.
А АБЦ има право, џабе зборам, ќе си платам се. Ако не платам квадрат дворна кирија ќе ме чини колку во Холивуд, или пак за 6 месеци ќе се нареди зулумџијата со аскер да ми збере пљачките што не сум плаќал (т.н. присилна наплата).

Само не би знаел кому ќе продаваат толку многу пљачки од присилната наплата.?????:pos2:

A кој би го гласале? Моментално не гледам ама ни еден со 3 чисти за да го туриме на власт....

Он: Познат ми е законо и можам да речам МАМЕТО МАМИНО ДА ВИ ГО ЕБАМ. КОЈ ГО ИЗМИСЛИ!!!! Јас за 800 квадрати двор имам за плаќање 5.000 евра. Мирко Митревски ке ви плати. Па ако е некој маж, нека дојде слободно да ми го одземе дворот.

А за ова треба граѓанска непослушност!

A кој би го гласале? Моментално не гледам ама ни еден со 3 чисти за да го туриме на власт....

Он: Познат ми е законо и можам да речам МАМЕТО МАМИНО ДА ВИ ГО ЕБАМ. КОЈ ГО ИЗМИСЛИ!!!! Јас за 800 квадрати двор имам за плаќање 5.000 евра. Мирко Митревски ке ви плати. Па ако е некој маж, нека дојде слободно да ми го одземе дворот.

Epa, ela neka povelat. Eden do dvajca ke lezam, a imam deca da pametat i da vratat.

Kubur ili kama....edno nekomu ke presudi.

Jas ne sum novokomponiran vemeroec, jas sum od familija so komitska tradicija!

Epa, ela neka povelat. Eden do dvajca ke lezam, a imam deca da pametat i da vratat.

Garo, kje platis i kje pees, veruj mi. Vo moj reon bese 300 denari otkup na gradezno zemjiste do 2005. Ako najdese nekoj so zarobeni devizi mozese da se kupi za 150 den.
Ovaa vlada ja kaci cenata na 1200 kutejki kako pice pod kosula. Potoa za nekolku meseci izleze na pompa fest(pres) i najavi spektakularno namaluvanje na cenata na gradeznoto zemjiste za celi 50%...odnosno na 600 denari , sto znaci imas cena pokacena za 300% vo odnos na 2005......i drn drn i bla bla do den denes.

ah be lugje pa i ovoj danok i ostanatite danoci gi pokrivaat zagubite koi nastanyvaat vo budzetot od toa sto Gwujo so populisti4ka politika im dava na administracijata i penzionerite ah da i mora i da se reklamira.....znaete kolkavi pari se toa?? i toa sto od edna strana go falite kako dobar poteg od drugava strana vi gi zema VAS i NAS parite za da go ostvari toa prosta matematika za zal

Не мора да го платиш бе,ќе си плаќаш кирија по 800 евра годишно и стално ќе си бидеш кираџија,а ако не платиш неколку години со ред ќе ти дојдат извршителите и ќе ти ја продадат куќата за да си го наплатат борчот,или пак преку трансакциона сметка која мора еден ден да ја имаш,ќе си ги подмират сите твои давачки,нели е едноставно?:pos2:

Вие комитите први ќе се наредите да си ги расчистите сметките,оти комита никому борчлија не останува,а по најмалку на војводите без разлика дали се нови или стари.:pos2:

Garo, kje platis i kje pees, veruj mi. Vo moj reon bese 300 denari otkup na gradezno zemjiste do 2005. Ako najdese nekoj so zarobeni devizi mozese da se kupi za 150 den.
Ovaa vlada ja kaci cenata na 1200 kutejki kako pice pod kosula. Potoa za nekolku meseci izleze na pompa fest(pres) i najavi spektakularno namaluvanje na cenata na gradeznoto zemjiste za celi 50%...odnosno na 600 denari , sto znaci imas cena pokacena za 300% vo odnos na 2005......i drn drn i bla bla do den denes.

Со финта бе,што им можеш,туку земај плаќај тоа “арачот“ таму,да не ти дојде некое “младо лавче“ и да ти рече дека ти го одкупило твојот двор со пари што му ги дало на Миле или на Трајко за пропагандни активности.:pos2:

ah be lugje pa i ovoj danok i ostanatite danoci gi pokrivaat zagubite koi nastanyvaat vo budzetot od toa sto Gwujo so populisti4ka politika im dava na administracijata i penzionerite ah da i mora i da se reklamira.....znaete kolkavi pari se toa?? i toa sto od edna strana go falite kako dobar poteg od drugava strana vi gi zema VAS i NAS parite za da go ostvari toa prosta matematika za zal

Ами да не сакаш да ги дава од џеб,тие 3 милјарди евра предвидени од Трајко “нобеловецот по тресење недозреани“ за 2009та година.

jas neznam kade ziveete vie ocigledno golemo zemjiste gjoa zamok ili dvorec po 1000 kv.mene za 100 m2 mi izracunaja samo 2000 denari zamisli:) .e sega cija e zemjata e prasanjeto a? znae li nekoj cie e zemjisteto na izgradenata kukja:) na sultanot kralicata ........ cij.:pos2:

jas neznam kade ziveete vie ocigledno golemo zemjiste gjoa zamok ili dvorec po 1000 kv.mene za 100 m2 mi izracunaja samo 2000 denari zamisli:) .e sega cija e zemjata e prasanjeto a? znae li nekoj cie e zemjisteto na izgradenata kukja:) na sultanot kralicata ........ cij.:pos2:
Според Утрински, цена во Драчево е 560 ден за м2 (околу 10 евра).

Високата цена во одделни општини создава револт кај граѓаните, особено кај оние кои во најголем дел се без работа, стечајци, или технолошки вишоци, а кои за да ги купат сопствените дворови мора да плаќаат во кеш, бидејќи пресметаната вредност на дворот не надминува 180.000 денари, лимит што државата го поставила под кој не може да се плаќа на рати.

Така, на пример, земјиштето во населбата Драчево во Скопје е проценето на 560 денари по квадрат и е само за 50-ина денари поевтино од она на Водно. Дворовите во Драчево не се поголеми од 300 квадратни метри, па граѓаните треба да платат најмногу 168.000 денари, што значи не може на рати, туку мора во кеш. Тие реагираат дека се чувствуваат обесправено, бидејќи нивните дворови се проценети по нелогично високи цени, а истовремено не им се дава можност да плаќаат на рати. Според нив, државата водела грижа само за богатите кои живеат во атрактивните делови и на големи парцели, кои иако имаат доволно пари да платат во кеш, сепак, имаат можност да плаќаат цели 10 години. За разлика од нив, сиромашните граѓани чии дворови се многу помали мора да платат во готово.
Просечен двор е 200-300 квадрати за населбите каде имаше бараки (Бутел, Драчево...). Тоа е 2000-3000 евра. Но според информацијата под 3000 евра не се плаќа на раит, значи повеќето ќе плаќаат кеш.

Кај најде цена 20 денари квадрат?

А башка нотари, поседовни листови, елаборати... многу поголеми се давачките.

Можеше попаметно да се игра со тие пари од домаќинствата. Да ги вложат во инсталација на парно (плус да додаде градот, државата...), па да се намали потрошувачка на струја и да се намали ударот по џебот на граѓаните кои таа струја ја користат за греење.

Ама некој треба да активира мозок. Ако го нема, тоа е негов проблем ама и наш, на домаќинствата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom