Куманово, кумановци, кумановки

Тој тешко дека ке се оствари. Можда ке има некој ке се пријави што знаеш :)

Тема е за друго.
Ако сакаш да кажеш што се дешава по Куманово,нешто ново,ете за тија тениски игралишта можеш да појасниш, ја не сам чула ваљда ни други.Или у случај ако знаеш да ме просветлиш за превоз јутре што ке имаја бесплатан за Ск па кда што у колко се иде-враќа?

Де бе де ја се нашали.. а ти ме утера у 200 пи... мајчине :vozbud::vozbud:иначе тија игралишта незнам што ке бидев...само виде оградено све убаво и рефлектори....дај боже да су тениски ... интересно ќе биде..ке има куде да спортуемо...а за превоз да ти казу право појма немам...прв пут слушам од тебе:vozbud::vozbud:

Де бе де ја се нашали.. а ти ме утера у 200 пи... мајчине :vozbud::vozbud:иначе тија игралишта незнам што ке бидев...само виде оградено све убаво и рефлектори....дај боже да су тениски ... интересно ќе биде..ке има куде да спортуемо...а за превоз да ти казу право појма немам...прв пут слушам од тебе:vozbud::vozbud:
Само беше искрена:smir:

а за другото океј фала ипак.

абе куманово и убаво и што је најважно има лепи фраере :pipi:али никако неможев да ме научев да збору кумановске:toe::vozbud:

одам јас во куманово кај роднини, и тој братучедот ми збори нешто ваму бев таму бев, и после пола саат зборење ме прашува "а бе ти разбра нешто дека јас се занесов со кумановскиов" и јас го гледам како муле и му викам не и тука и двајцата патос се правиме од смеење и после тоа полека зборуваше

Мојот прв контакт со кумановци беше пред година дена.Неможам да ви опишам колку сум се смеел.И башка мнооогу брзо ми зборуваа.Јас само ги гледам и - ај уште еднаш ако сакаш повтори...
Не дека нашиот струмички е поарен-ама и нивниот дијалект е крш. :pos2:

Еве за сите љубители на кумановскиот дијалект

WWW.KUMANOVAC.COM

Секој ден 4-5 статии за Куманово, Кумановци и вистината кумановска.
Читајте, коментирајте, смејте се и учете кумановски!

Голем поздрав!

[quote

Секој ден 4-5 статии за Куманово, Кумановци и вистината кумановска.
Читајте, коментирајте, смејте се и учете кумановски! ![/quote]
фала за страната сега ке учам и следното лето кога ке одам во куманово сее надевам дека ке се вклопам во разговорот со кумановски дијалект

abe narode neeeeeee neeeeee bivaaaaaa,grad ni e krs,ima i beter u mk ali stvar e mnogo losa, ulice dupke,gubre,soobrakaj haos...itn sakas joste.. standard ni e nizak, poloso zdravje(ako moze poloso,od ovoj aleluja),a i kultura ni e slaba strana...KE BIDE LI NEKAD BOLJE?:drk::drk:

Да зборимо поштено с'га,улице ги подзакрписва малко,нема толко дупке,може да се каже дека нема ич.Ѓубре га подсредисва малко,не смрди град с'га.Стандард ни е просек брате па и подпросек.Моментално авганистанци гу вадив работу.Здравље ни е недај боже да ти биде нешто и да треба да чукнеш на тија врата.Свашта има да видиш и да чуеш,ке те измрцварив и на крај па ништо работу нема да завршиш.А за културу неможемо да зборимо ама ич.Ја не памту Куманово да е било некад по културу и по културно понашање ама ај надамо се дека и у тој ке се оправимо:)

Кратко и јасно град е за нигде!

Немој такој ( бија е и по за нигде ), почнасва да га уредуев малко по малко, а ми што неможемо да га сачувамо тој што ќе ни га пружив, тој е друго, како на пример кеј, сакасва да изведев нешто сс тој, али одма клупе кршење, канте исто... Не е град за нигде, него људи што одив по њега

Немој такој ( бија е и по за нигде ), почнасва да га уредуев малко по малко, а ми што неможемо да га сачувамо тој што ќе ни га пружив, тој е друго, како на пример кеј, сакасва да изведев нешто сс тој, али одма клупе кршење, канте исто... Не е град за нигде, него људи што одив по њега
А такви ги има доста за жал, па барем ‘ми‘ ако не има још у поголем број да га зачувамо тој што имамо.

И да,не е град толко занигде.

Бре, бре испофалисте ни га Куманово како златно да е :vozbud:
Ама да не се жали ја много, другде посаглам да не е?
Какво - такво, тој ни е :wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom