Кучиња скитници

• Креатор на темата Креатор на темата ° Tinna °
  • Време на започнување Време на започнување

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    624
Точната бројка неможе да се одреди, барем не кај кучињата што денес се тука утре во друга маала. Можеме сите од око да нагодуваме само. Може се 10 000 како што велат некој, а може се 5 000, може се 2 000 дека и таа бројка не е мала па нам ни се гледа ко да се првоспомнатата цифра :) Освен со ловење и броење точно не може да се одреди, ама пак и што кога ќе ги уловат одма ги успиваат, па затоа и нема потреба од пресметување на трошоци кои се потребни за сите кучиња :)

Па не е толку да не може, само треба некој да загрее столица или да размрда нозе :).

Не се скопскиве кучиња такви номади па од Ѓорче накај Ченто да се селат, сепак дане ги преценуваме :). Маалски џукци се тоа, си седат главно во одреден реон така да и не би бил голем проблем приближно да се пребројат.

Е сега, друго е прашањето зашто да се бројат ако веќе некој одлучил да ги истреби.

Така да и ти си во право дека е непотребно ама јас сакав да побарам друго решение :smir:.

ај кажи ми вака...
имаме две опции..

успивање и втората стерилизација

па велите за првата кој ни го дал правото да ги успиваме...а некако не сте свесни дека истото важи и за втората опција..оттука кој ни дал право!!!!

па потоа скитниците ги ставате на исто ниво со кучињата..епа ако е така побарајте де стерилизација и за нив.

јас работата ја гледам вака ПРОБЛЕМ...РЕШЕНИЕ

едноставно успивање:toe:

оти ке го реши проблемот трајно а стерилазација...па кој ни дал право??
Кој ни дал право да пушиме цигари со што си наштетуваме на нашиот организам?
Кој ни дал право да произведуваме тешки дроги со кои го уништуваме човекот?
Кој ни дал право да пиеме со што стануваме насилни и ги малтретираме луѓето околу нас?
Кој ни дал право да возиме автомобили со што го загадуваме воздухот кој го дишат нашите деца?
Кој ни дал право да користиме заштита при секс и да не дозволуваме оплодување на секоја можна јајце клетка?
Никој, а сепак го правиме тоа, нали? Друга работа е тоа што е глупаво да се споредат убиство и стерилизација. Мислам, дури ми е и смешно. Со убивањето го прекинуваме животот на кучињата, а со стерилизацијата, на улично куче може само да му се помогне. Мислиш дека не се мачат мајките кои немаат раат откако раѓаат кученца? Си видел како функционира тоа? Не спие, не јаде бидејќи се` носи на своите малечки, постојано ги чува и по потреба се бори со другите кучиња. Да, може и човек да нападне, но тоа е природа. Како што ти на секој начин би ги чувал твоите деца, истото го прават и кучките. Не е важно колку може да бидат повредени, тие не внимаваат на себе и прават се` за своите мали. Потоа, кога малите пораснуваат и се осамосталуваат, таа веќе нема врска со нив. Значи јасно, не е како луѓето, кои се цел живот со своите деца. Па, не е подобро да се стерилизираат кучињата, за да им го прекинеш барем тој мачен дел од нивниот уличен живот, а со тоа и да се прекинува нивното размножување од време на време, кое им смета на луѓето?

Тоа дека кучињата касаат поради страв од луѓето и не е точно. Оние кои се плашат бегаат, а не те следат ако носиш кеса, или не ти лаат ако поминеш покрај нив. Како што тоа реагира на моето постоење (ме лае, ми ’ржи и слично), и јас си дозволувам да реагирам на неговата провокација и да се наведнам по камен.
Прво, ако под здраво мислите на вакцинирано од беснило, зошто ги заборавате гнидите и крлежите кои ги носат со себе? Знаете ли тие колку се опасни за човекот?
Второ... Не ли е глупаво да излезеш навечер на улица до проданица да појдеш и да се пазиш од секоја страна да не ти налета некое куче од целата глутница која лае како навиена?
Трето и најважно... Ако нападне куче, било тоа вакцинирано или не, многу луѓе тоа можат да го доживеат како голем стрес што значително може да се одрази на нивното здравје.
Што сакаш да направи гладно улично куче кога ќе поминеш ти со кеса? Да размисли и да те остави да поминеш, затоа што ќе сфати дека можеби ќе те уплаши ако ти се приближи?
Кучињата не лаат за џабе. Тргнувам од моите, за да не зборувам на памет. Кога ѕвони ѕвончето не лаат секогаш. Кога поминуваат луѓе по влез, не лаат секогаш. Што мислиш дека влијае на тоа? Имаат и тие некое шестто сетило кое им кажува кога треба да лаат, а кога не. Туку тоа ваљда би ви звучело смешно, па да не општиме повеќе.
За првото - под здраво куче мислиме и на чисто без болви и крлежи. Иако мислам дека тие не одат на луѓето и не се баш смртоносни.
За второто - секоја вечер поминувам покрај глутници од кучиња де. Уште сум жива, уште никое не ме уплашило со лаење, уште некое не ме каснало. Не дека не ме плаши и мене таа глетка бидејќи е нормално да ме, ама па си го терам својот пат, не правам нагли потези кои би ги уплашиле и привлекле поголемо внимание и безбедна сум. И јас мислам дека треба да се тргнат тие кучиња, но само на побезбедни места каде што би се одржале во живот и евентуално понатаму би се дале на посвојување.
За третото - јас доживувам стресови и од земјотреси и од мањаци по улиците и од грмотевици и од група бесни мажи кои се тепаат. Па, што со тоа?

И да не зборам за кучињата кои живеат по станови во згради. Не е тоа исто чудно-да се чува куче во зграда?
Како што кажав, јас чувам две кученца во зграда. Што е чудно тука? Што е чудно кога тоа се прави внимателно, за да не смета на другите станари? Значи малечки се, не ги пуштам по влез да шетаат, надвор ги носам доцна навечер и рано наутро кога не би "уплашиле" некој комшија. Тоа е доста мачно, но мојата љубов кон нив е поголема од се` и ми дава сила да ги чувам под тие околности. Ако некој може тоа да го издржи, зошто да не чува куче во зграда? Затоа што ги гледаме кучињата како предмети кои евентуално би ги заглавиле во двор да ни ја чуваат куќата, од некој кој би се решил да не ограби?:toe:

Кој ни дал право да пушиме цигари со што си наштетуваме на нашиот организам?
Кој ни дал право да произведуваме тешки дроги со кои го уништуваме човекот?
Кој ни дал право да пиеме со што стануваме насилни и ги малтретираме луѓето околу нас?
Кој ни дал право да возиме автомобили со што го загадуваме воздухот кој го дишат нашите деца?
Кој ни дал право да користиме заштита при секс и да не дозволуваме оплодување на секоја можна јајце клетка?

ЕВОЛУЦИЈАТА ни го даде тоа ексклузивно право!

успивањето и стерилизацијата се рака под рака...

еве зошто со самата стерилизација пак тие кучиња нема да можат да се репродуцираат и прашање на време е кога ке се успијат..

тоа е одложено успивање тој термин одговара навистина.

ЕВОЛУЦИЈАТА ни го даде тоа ексклузивно право!

успивањето и стерилизацијата се рака под рака...

еве зошто со самата стерилизација пак тие кучиња нема да можат да се репродуцираат и прашање на време е кога ке се успијат..

тоа е одложено успивање тој термин одговара навистина.
Конрадикторен си ми малку :toe: никој не ни дал право за стерилизација ама исто така никој не ни дали за право и за успивање :toe: и не разбирам како може стерилизација да води до успивање...со стерилизација ќе се спречи размножувањето на уличните кучиња така што за неколку години ќе имаме драстично намалено кучиња-скитници,проблемот е што стерилизацијата чини повеќе од успивањето :tapp:

Што сакаш да направи гладно улично куче кога ќе поминеш ти со кеса? Да размисли и да те остави да поминеш, затоа што ќе сфати дека можеби ќе те уплаши ако ти се приближи?
Кучињата не лаат за џабе. Тргнувам од моите, за да не зборувам на памет. Кога ѕвони ѕвончето не лаат секогаш. Кога поминуваат луѓе по влез, не лаат секогаш. Што мислиш дека влијае на тоа? Имаат и тие некое шестто сетило кое им кажува кога треба да лаат, а кога не. Туку тоа ваљда би ви звучело смешно, па да не општиме повеќе.
За првото - под здраво куче мислиме и на чисто без болви и крлежи. Иако мислам дека тие не одат на луѓето и не се баш смртоносни.
За второто - секоја вечер поминувам покрај глутници од кучиња де. Уште сум жива, уште никое не ме уплашило со лаење, уште некое не ме каснало. Не дека не ме плаши и мене таа глетка бидејќи е нормално да ме, ама па си го терам својот пат, не правам нагли потези кои би ги уплашиле и привлекле поголемо внимание и безбедна сум. И јас мислам дека треба да се тргнат тие кучиња, но само на побезбедни места каде што би се одржале во живот и евентуално понатаму би се дале на посвојување.
За третото - јас доживувам стресови и од земјотреси и од мањаци по улиците и од грмотевици и од група бесни мажи кои се тепаат. Па, што со тоа?
Баш затоа и реков дека ако е тоа единствениот начин се согласувам. Еве за крлежите да ти кажам дека може да преминат од куче на човек, и што е уште пострашно, има случаеви каде крлежот убива (долги процеси на пуштање пипци преку черепот и навртување во спирала). Но тоа е веќе друга тема. Кај мене во маало, се има неколку пати случено (еднаш и на баба ми и се случи, која отиде само да фрли ѓубре) куче да касне човек.
Во однос на тргањето од улица... Факт е дека кај нас нема баш некои услови за вдомување на сите кучиња-скитници. А дека ги има многу, ги има.
Во право беше некој кога кажа на темава. Овде на форумов а и во реалниот живот има многу кои викаат дека уличните кучиња треба да се посвојат и дека со задоволство би го направиле тоа (не алудирам на никого, општо зборувам). Меѓутоа кога доаѓа време за некој да купи куче одма купува расно.
Сепак, и покрај тоа што сакам кучиња, страв ми е од уличните. И затоа кажувам уште еднаш.
Ако е тоа единствениот начин, се согласувам (иако нели секогаш има повеќе од едно решение).

Конрадикторен си ми малку :toe: никој не ни дал право за стерилизација ама исто така никој не ни дали за право и за успивање :toe: и не разбирам како може стерилизација да води до успивање...со стерилизација ќе се спречи размножувањето на уличните кучиња така што за неколку години ќе имаме драстично намалено кучиња-скитници,проблемот е што стерилизацијата чини повеќе од успивањето :tapp:

а тие кучиења стерилизирани вечно кеживеат...не се разбира затоа реков одложено успивање:toe:

а тие кучиења стерилизирани вечно кеживеат...не се разбира затоа реков одложено успивање:toe:
Оф леле... Ако гледаме така, никој не живее вечно па и хранењето на кучето претставува еден начин на успивање, затоа што според тебе порано или подоцна кучето ќе умре.

подоцна ке умре но стерилизирано!

значи има разлика бидејки стерилизирано нема да остави наследство па така бројот ке се намали што само по себе е одложено успивање...

јас не сметам дека со моменталниве околности градот Скопје има капацитет да стерилизира кучиња мислам дека поефтино би било успивањето а резултатите се моментални:toe:

Како што кажав, јас чувам две кученца во зграда. Што е чудно тука? Што е чудно кога тоа се прави внимателно, за да не смета на другите станари? Значи малечки се, не ги пуштам по влез да шетаат, надвор ги носам доцна навечер и рано наутро кога не би "уплашиле" некој комшија.
Ама ти и чест на можеби уште некои ретки исклучоци. А повеќето други? Ги носат со лифт, тоа смета, сепак луќе се возат со лифтовите, по скали и слично.
А друга работа е што за куче си е потребен двор (не значи дека треба куќа да чуват, макар што првобитната намена на скротување била покрај помош за лов и за чување имот), поголема површина. Не е сеедно и природно да се чува куче во 4 ѕидови. Се знае на куче и мачка кај му е место колку и да звучи грубо-во двор.
Инаку постојат и биоскопи за кучиња, облеки за кучиња, педикири... (не кај нас) но едноставно не е природно.

Како бе таа споредба ја правите не ми е јасно...стерилизирање еднакво на успивање :S Како што реков, кучињата не користат кондоми за да си ја регулираат својата ражба и што повеќе раѓа кучката тоа е поштетно за нејзиното здравје, а и за нас дека нели така само се зголемува бројот на улични кучиња. Па има и луѓе кои се стерилизират после 2/3 раѓања, дали тоа е продолжено успивање?

Ja мислам дека луѓето најповеќе се плашат да не ги касне или нападне некое куче скитник. Можеби наместо стерилизација да му се извадат сите заби на кучињата скитници е добро решение. Така ќе можат слободно да шетаат и нема да бидат опасни.

Како бе таа споредба ја правите не ми е јасно...стерилизирање еднакво на успивање :S Како што реков, кучињата не користат кондоми за да си ја регулираат својата ражба и што повеќе раѓа кучката тоа е поштетно за нејзиното здравје, а и за нас дека нели така само се зголемува бројот на улични кучиња. Па има и луѓе кои се стерилизират после 2/3 раѓања, дали тоа е продолжено успивање?

ние ке знаеме кое куче има две-три рагања па тоа ке го стерилизираме???

ке го прашаме??

а употребата на кондомите повеке е за заштита од болести:toe:

ние ке знаеме кое куче има две-три рагања па тоа ке го стерилизираме???

ке го прашаме??

а употребата на кондомите повеке е за заштита од болести:toe:
Се мислев дали да ти реплицирам...
Се зборува за намалување на уличните кучиња нели. За да се постигне тој ефект, а притоа да не се зголеми бројот најдобро е кастрирање и стерилизирање. Да не дојде до успивање на веќе постоечките кучиња, се прави таа мерка и притоа не се дозволува зголемување на бројката. Точка.
А за кондомите...тука ништо не пишувам :)

Се зборува за намалување на уличните кучиња нели. За да се постигне тој ефект, а притоа да не се зголеми бројот најдобро е кастрирање и стерилизирање. Да не дојде до успивање на веќе постоечките кучиња, се прави таа мерка и притоа не се дозволува зголемување на бројката. Точка.

те разбирам..но од кој аспект најдобро??

јас би рекол од економски аспект успивањето е најдобра опција..зошто да се трошат средства на граганите кога ете имаме проблеми во здравство,образование...градот има низа проблеми кои чекаат.

те разбирам..но од кој аспект најдобро??

јас би рекол од економски аспект успивањето е најдобра опција..зошто да се трошат средства на граганите кога ете имаме проблеми во здравство,образование...градот има низа проблеми кои чекаат.
Епа тогаш ќе се јават Срна,здружение вакво онакво,Хелсинки :tapp: сите оние кои земаат пари од клатење во столици...па нема ЕУ па ќе дојде Солана,Баросо Оли Рен...:tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom