Значи не сум знаела дека кај нас кучињата биле секогаш најадени:uvo: па зошто тогаш шетаат покрај контејнери и се такви суви?!?
Онака, мала шетња. Кучиња на улица не смее да има, тоа мора да се реши во најбрз можен момент. А гледам и намалени се доста, така да тоа е добар знак.
Vtoro, da ja trgneme covecnosta na strana, retki se lugjeto sto kje razberat sto znaci toa.... tuku Zakonot za blagosostojba na zivotnite e jasen - bolnite i agresivnite se eutaniziraat, zdravite se steriliziraat i se vrakjaat na mestoto kade bile najdeni. Kraj na muabetot. Seto ostanato e nezakonsko postapuvanje. Nezakonski e da ubies zdravo kuce, nezakonski e da ubies i bolno kuce koe moze da se izleci. Agresivnoto kuce se testira - ako pokaze znaci na agresija, se uspiva, fakt e deka toa ne smee da bide na ulica. Toa ne go spori nikoj.
Агресивните и болните се успиваат, нормално, тоа и треба да биде така како што кажа, но зошто другите да се вратат каде што биле најдени. Ова Македонија е, не е некоја земја или предел каде се снима Animal Planet. Некои луѓе премногу го гледаат тој канал и мислат дека и кај нас е подобро да се случува тоа. Ама камо среќа да бевме како САД. Во земја со 400.000 невработени вие барате некој да вдоми куче? Под вдомување плус како што кажа Принц не е само давај му да јаде. И што ќе се случи ако излеченото куче се врати каде што го нашле на улица?
а) ќе умре од глад
б) ќе го згази кола
в) ќе го истепаат дечишта
г) ќе нападне некој па ќе мора да биде успиено?
Се врти во круг. На улицата ќе добие само измачување, премрзнувања поради ниските температури надвор на зима. Ти би сакала да трпиш толку ниски температури надвор, да не јадеш со денови или не? Нормално не, затоа и ти би одбрала да те успијат отколку да поминеш низ такво малтретирање.
Vlezi vo stacionarot Џени грл. Kje vidis malecki bebinja so majka. Vlezi naredniot den pak - gi nema! Ubieni se! Ne se agresivni, ne se bolni, mali bebinja se. Ne zasluzile da umrat. Zasluzile da imaat dom. I se dodeka gledam deka kaj nas ne se pocituva zakonot, kje dremam pred stacionarot, kje reagiram i kje davam se od sebe za da gi vdomam pred da bidat ubieni. Za mene, tie se isti kako lugjeto - da ne recam i podobri. Imaat osobini na koi mnogu lugje bi im pozavidele. I za mene, ubistvoto e ubistvo - bez razlika dali zboruvame za kuce ili za covek.
Pak kje ti povtoram - onie sto grizat i prenesuvaat besnilo?! (kako sto velis) neka bidat uspieni, no zdravite i krotkite neka se steriliziraat i neka se vratat na ulica. Za 2 godini kje prestanat da se razmnozuvaat i kje gi snema site.
Па нормално дека ќе се убиени кога не може да им се најде дом. Да се пуштат на улица не е решение а ни тоа да живеат во стационарот. Кога нема кој да ги вдоми, што останува друга опција? Ако ја имате, слободно кажете ја. Кастрирање? Тоа ми дава некоја сигурност дека нема да ме нападне? Можеби нема да се размножуваат, ама каде ќе ги вршат своите физиолошки потреби? Немој сега да ми кажеш ќе одат во ВЦ

. Храна од каде? Ќе буричкаат во контејнер?
И јас ги сакам животните, ги сакам кучињата, да не се сфатиме погрешно и еве да речеме дека ти верувам за ова што кажуваш, но ти си една. Каде се другите 700.000 од градов да земат куче?
Но извини, колку и да ги сакаш кучињата, не можеш да споредуваш куче и човек. Тоа е премногу смешно.