Кучиња скитници

• Креатор на темата Креатор на темата ° Tinna °
  • Време на започнување Време на започнување

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    624
Хакунаматата ако не веруваш на дневник како македонски весник еве ти за италијанско дете нападнато од кучиња скитници

КУЧИЊА СКИТНИЦИ РАСТРГНАЛЕ ДЕТЕ

1577copor2.jpg
Чопор од повеќе кучиња скитници нападнале и го растргнале десет годишниот Џузепе Брафи од Сицилија. Кучињата го заобиколиле Џузепе додека се возел со својот велосипед, потоа го собориле на земјата и го изгризале по што детето починало. Неговиот една година помал другар поминал со повреди.

Ден по усмртувањето на детето истиот чопор од кучиња на плажата „Марина ди Мосика“ нападнала германска туристка додека оваа трчала по плажата. Девојката поминала со тешки повреди на лицето и стомакот по што лекарите се борат за нејзиниот живот.

Полицијата го притворила момчето кое е осомничено дека намерно ги оставало гладни кучињата. Службата успеала да затвори 40 кучиња а додека за останатите 10 уште се трага. Инаку според Здружението за животни на југот во Италија има околу половина милион кучиња скитници.
http://www.komarec.com.mk/poveke.php?id=3013

Се прашувам, зошто ли прво го притвориле идиотчето...
Чекај, да не е ради тоа што он е крви за агресивноста на кучињата?!
Дали тие ќе постапеле така, ако малоумен дибек не се иживљавал?
Нах, маалскиве кучиња тука што никој не ги малтретира, секогаш имаат луѓе околу нив и се најадени никогаш не реагирале така.

Значи не сум знаела дека кај нас кучињата биле секогаш најадени:uvo: па зошто тогаш шетаат покрај контејнери и се такви суви?!?

Rekov nema da pisuvam ama ajde ...
ova do alek 34 posto ''pameten'' mnogu solis i delis mediumski novini, eve jas kje ti kazam ''licno barav da se dostavi informacijata koe deteto koj doktor go primil vo kolku saat s eslucilo, kakvo bilo kuceto i znaes sto!!!!?????-nema takva informacija se e samo bezmislica a ti veruvaj!!!i jas ne sum da se kasaat deca ama i ne sum da se veruva na nevistina!!!
Ова е добро, а зошто мислиш дека тебе ќе ти дадат информација дека тоа и тоа се десило? На кој начин се бара ваква информација?

А кај тоа вие господине имате толку многу видено и прошетано?
Не треба многу да шета, доволно е да излезе од дома на улица :)
Или можеби треба до Париз да иде момчето за да наиде на куче?

Прво , затоа што тие што ќе останат нема да напаѓаат.
Ова е идеја за гледање на кучиња од тераса. Овој чопор кучиња ваков напад врши од неколку причини, меѓу другото и кога има женка која треба да ја спарат.
Но за да се тврди дека куче е или не е агресивно треба да се знае во кои моменти настанува таква агерсија кон други кучиња или луѓе.

Да да да... Сето ова го зборувам затоа што не сум прошетала, не сум видела ништо... Да, во таа група вие ме класифицирате иако лично не ме познавате. Блазе си ви кога можете толку ладнокрвно да напишете нешто за личности кои воопшто не ги познавате. Али тука се гледа нашиот македонски менталитет. Или подобро кажано вашиот... Вие можеби сте прошетале и сте виделе, но работи од лична култура сте заборавиле да научите. Како беше онаа поговорка ,,вие можеби сте излегле но селото, но не и селото од вас,,. Ова за начинот на кој се обраќате и на кој навредувате.

добро ајде ме погоди.... селанец сум lol...

ама тоа не му помага на кутротро ПЕТГОДИШНО ДЕТЕ укасано од куче скитник... :-(

барем жал да искажеше за детето, а не себично за да ја браниш сопствената глупост, со напади на човекот кој ти укажа на неа...

ти може си прекрасна личност во целина, ама за оваа тема си ептен РЕТРОГРАДНА УТОПИСТКА...

Аха, а и анкетава многу демократска. Или да се успијат или да се вратат на улица.
Јас не сакам да се успијат кучињата скитници, но тоа не значи дека не треба да се превзема ништо. Сигурна сум дека можат да се изнајдат похумани начини. Мислам дека и у пештерско време ќе изнајдеа поцивилизиран начин да се справат со проблем, отколку да убијат илјадници кучиња.
Нека одвои некој динар државата, нека отворат повеќе стационари со поголем капацитет каде што ќе можат (барем привремено) да прибираат улични кучиња, да ги вакцинираат против беснило исл., да ги стерилизираат ако треба, па да ги пуштат назад. Претпоследново исто не е нешто посебно хумано, ама е миљон пати порационално од убивање и ќе го реши проблемот на подолги патеки.
Прееска баш читав у весник, у Вардариште имале на располагање само ЕДЕН ветеринар. Резил жив. Нека вработат повеќе, нека се поделат по населби, нешто нека се изорганизира. Ова акцијава adopt-a-pet беше исто симпатична идеја, само не знам колку испадна ефективна. Немам информации околу бројот на посвоени улични кутренца, мада колку и да биле, и малку е многу.
И за нападите на глутници кучиња прееска нешто пропагираа у горенаведениот весник, а мене стварно не ми е јасно од кај се избацуваат тие граѓани шо као демек секојдневно биле напаѓани од кучиња. Јас реален таков случај не познавам. Сите скитници кучиња на кои сум наишла јас се најчесто мирни, пасивни, од рака ќе ти јадат само да добијат некое залче од тостот што го држиш. Ме следат, се галат, стварно не сум имала искуство со насилни џукелчиња.
Ама битно утепај ги бе, им ја мочаат територијата на нашите домашни пудлици што ги плативме по 250 евра :icon_roll

Не викам дека не треба нешто да се превземе итно, напротив: срамота е една метропола да има на плоштад повеќе кучиња него шетачи. Ама убиството не е решение. Ако направи таква глупост градоначалников (или кој и да е одговорен за решавање на проблемов), ќе пишам пропало на градов, на власта, на државава. Побогу, за живи суштества се работи, и масовно убивање. Кај отидоа разумните луѓе?

Најверојатно дека проблемов со кучињата уште долго нема да биде решен.

Да се убијат сите веројатно нема да се направи од повеќе причини а да се стават сите во стационар е уште помалку веројатно.

Значи ќе ги има уште подолго време.

Најверојатно дека проблемов со кучињата уште долго нема да биде решен.

Да се убијат сите веројатно нема да се направи од повеќе причини а да се стават сите во стационар е уште помалку веројатно.

Значи ќе ги има уште подолго време.

за жал, уште долго ќе остане проблемо со вакви лузерки кои ги има не само по форумиве...

сакале решение, ама да не се убивале...

тоа ти е типично женско размислување (на мали неискусни девојчиња особено) - ем сакаат да се ебат, ем да не им влезе!

Значи не сум знаела дека кај нас кучињата биле секогаш најадени:uvo: па зошто тогаш шетаат покрај контејнери и се такви суви?!?

Онака, мала шетња. Кучиња на улица не смее да има, тоа мора да се реши во најбрз можен момент. А гледам и намалени се доста, така да тоа е добар знак.

Vtoro, da ja trgneme covecnosta na strana, retki se lugjeto sto kje razberat sto znaci toa.... tuku Zakonot za blagosostojba na zivotnite e jasen - bolnite i agresivnite se eutaniziraat, zdravite se steriliziraat i se vrakjaat na mestoto kade bile najdeni. Kraj na muabetot. Seto ostanato e nezakonsko postapuvanje. Nezakonski e da ubies zdravo kuce, nezakonski e da ubies i bolno kuce koe moze da se izleci. Agresivnoto kuce se testira - ako pokaze znaci na agresija, se uspiva, fakt e deka toa ne smee da bide na ulica. Toa ne go spori nikoj.

Агресивните и болните се успиваат, нормално, тоа и треба да биде така како што кажа, но зошто другите да се вратат каде што биле најдени. Ова Македонија е, не е некоја земја или предел каде се снима Animal Planet. Некои луѓе премногу го гледаат тој канал и мислат дека и кај нас е подобро да се случува тоа. Ама камо среќа да бевме како САД. Во земја со 400.000 невработени вие барате некој да вдоми куче? Под вдомување плус како што кажа Принц не е само давај му да јаде. И што ќе се случи ако излеченото куче се врати каде што го нашле на улица?

а) ќе умре од глад
б) ќе го згази кола
в) ќе го истепаат дечишта
г) ќе нападне некој па ќе мора да биде успиено?

Се врти во круг. На улицата ќе добие само измачување, премрзнувања поради ниските температури надвор на зима. Ти би сакала да трпиш толку ниски температури надвор, да не јадеш со денови или не? Нормално не, затоа и ти би одбрала да те успијат отколку да поминеш низ такво малтретирање.

Vlezi vo stacionarot Џени грл. Kje vidis malecki bebinja so majka. Vlezi naredniot den pak - gi nema! Ubieni se! Ne se agresivni, ne se bolni, mali bebinja se. Ne zasluzile da umrat. Zasluzile da imaat dom. I se dodeka gledam deka kaj nas ne se pocituva zakonot, kje dremam pred stacionarot, kje reagiram i kje davam se od sebe za da gi vdomam pred da bidat ubieni. Za mene, tie se isti kako lugjeto - da ne recam i podobri. Imaat osobini na koi mnogu lugje bi im pozavidele. I za mene, ubistvoto e ubistvo - bez razlika dali zboruvame za kuce ili za covek.

Pak kje ti povtoram - onie sto grizat i prenesuvaat besnilo?! (kako sto velis) neka bidat uspieni, no zdravite i krotkite neka se steriliziraat i neka se vratat na ulica. Za 2 godini kje prestanat da se razmnozuvaat i kje gi snema site.

Па нормално дека ќе се убиени кога не може да им се најде дом. Да се пуштат на улица не е решение а ни тоа да живеат во стационарот. Кога нема кој да ги вдоми, што останува друга опција? Ако ја имате, слободно кажете ја. Кастрирање? Тоа ми дава некоја сигурност дека нема да ме нападне? Можеби нема да се размножуваат, ама каде ќе ги вршат своите физиолошки потреби? Немој сега да ми кажеш ќе одат во ВЦ:). Храна од каде? Ќе буричкаат во контејнер?

И јас ги сакам животните, ги сакам кучињата, да не се сфатиме погрешно и еве да речеме дека ти верувам за ова што кажуваш, но ти си една. Каде се другите 700.000 од градов да земат куче?

Но извини, колку и да ги сакаш кучињата, не можеш да споредуваш куче и човек. Тоа е премногу смешно.

Глутница кучиња искасаа петгодишно дете

http://vest.com.mk/?ItemID=9B8CB163450DC54A95F51BEE4A764321

Најсмешно ми е објаснувањето дека треба сам да го ловиш кучето :).

Ќе потенцирам, не се кучињата криви ама нешто мора да се преземе!

Се прашувам, зошто ли прво го притвориле идиотчето...
Чекај, да не е ради тоа што он е крви за агресивноста на кучињата?!
Дали тие ќе постапеле така, ако малоумен дибек не се иживљавал?
Нах, маалскиве кучиња тука што никој не ги малтретира, секогаш имаат луѓе околу нив и се најадени никогаш не реагирале така.

Значи смртта на детето е оправдана оти песојте биле гладни ?Абе треба да има старосна граница на овај форумот 18+ :nenene:

секако треба да се изнајде прифатливо решение а цело опшество а проблемот е голем и не верувам уште на брзо решавање не може да се остават децата да бидат изложени на такви ризици тој страв е поголем кај родителите а пак тие што се залагаат за среќата на животни и нивното неубивање секако се поведени од емоциите и доколку тоа им се случи на нивнотот дете знам дека ќе посакаат секое куче да биде умртвено сепак нема нешто помило од дете.....
секако сум за испивање на кучињата пошо нема ни место да ги згижат сите а и е многу мала варијантата дека некој би ги присвоил во својот дом

Би било идеално доколку би се успивале и оние луѓе кои што ги фрлаат малите кученца од кои произлегува најголемиот број на овие бездомни кучиња.

А во однос на прашањево од темава, џабе веќе кога и онака почнаа да ги трујат по улици.
Трагедијата ќе биде допрва кога некои од тие деца кое си играат по малото ќе настрада поради истурениот отров.

А што планира градот со бездомните луѓе?

Многу ме плашат, неколку пати пробаа да ме ограбат, мочаат и вршат нужда низ центарот на градот, смрдат, ми чепкаат по контејнерите, крадат, шират зарази и го грдат градот да личи на некое сиропиталиште.
Мора да признаеме дека луѓето скитници можат да бидат многу поопасни за нашите мили дечиња од кучињата скитници.

Предлог?

Ги успиваме и нив ли?

Дефинитивно треба да се успијат!!!Секогаш сум имала страв од кучиња но никогаш не сум имала контакт со нив ниту сум се закачала и сеедно ми било за нив...Но,пред еден месец од прилика си се враќав од продавница и пред зграда кај мене беа собрани 5 кучиња скитници,јас си продолжив мирно да си идам,тие си лежеа не реагираа и наеднаш сите почнаа како луди да трчаат по мене и да лаат.Од паника незнаев што да правам ги фрлив и кесите и почнав да вриштам.Таков страв никогаш не сум претрпела..Сега ги мразам најмногу на свет!!!истиот ден одвратните кучиња нападнаа и едно мало детенце од мојата зграда..А со лаењето како луди и во 3 наутро не не оставаат да спиеме...:nerv:

Трагедијата ќе биде допрва кога некои од тие деца кое си играат по малото ќе настрада поради истурениот отров.
Сега лажно и во иронија демек се грижиш за децата кои ќе настрадат поради истурениот отров? Што ти е гајле, и така подолу се прашуваш бездомниците треба да се успијат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom