Кучиња скитници

• Креатор на темата Креатор на темата ° Tinna °
  • Време на започнување Време на започнување

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    632
Ne znam koja ti e poentata. Groto od prijavenite sea, se od vistinsko ulicno kuce. Ne se zamaraat da se dokazuvaat zaso gi ima milion kucinja i milion kasnati lugje, praat spogodbi site. Koga ne bi imalo niedno na ulica, i te kako kje treba da se dokazuvas.

So ogled na toa deka ostetata e negde 1000 evra, i treba da primas vakcini za besnilo, tesko deka kje nekoj kje trgne u takva avantura.
Ништо нема да се промени, постапката ќе се води на идентичен начин, тоа ми е поентата. Не се прави идентификација на кучето, дали е сопственичко или улично. Не се утврдува ни фактичката состојба, дали нападот бил испровоциран или не. Има судска пракса, и тоа е тоа.

Како ќе докажеш дека на Партизанска нема да има ама апсолутно ниту едно куче? Никако.

Не мора да се прими вакцина за ескоријација. Дури и имаш и повреди од куче, кое не мора да се предизвикани од каснување, туку од напад (пр. пад од велосипед).

Ништо нема да се промени, постапката ќе се води на идентичен начин, тоа ми е поентата. Не се прави идентификација на кучето, дали е сопственичко или улично. Не се утврдува ни фактичката состојба, дали нападот бил испровоциран или не. Има судска пракса, и тоа е тоа.

Како ќе докажеш дека на Партизанска нема да има ама апсолутно ниту едно куче? Никако.

Не мора да се прими вакцина за ескоријација. Дури и имаш и повреди од куче, кое не мора да се предизвикани од каснување, туку од напад (пр. пад од велосипед).

Ќе праат симулација на каснувањето вештаци :pos:

Kako kje prais postapka sea i kje istrazuvas, imam 16 kucinja pred zgrada i mozhe da e bilo koe. Koja ti e poentata, deka se lazni griznuvanjata ili?

Како ќе докажеш дека во твојата населба има или нема некое улично куче? Ете, се појавило. Како и до сега, одиш на лекар, одиш во полиција, вештачење и толку. Ќе си лапнеш пари. :)
Да бе така е едноставно, ти направи куче како комарец да каса. Страв да ти е со детето да прошеташ. Сум пишал и ќе пишам милиони пати, пред мои очи од нигде никаде, учична стока почна да рже и да гриза по бебешка количка. Среќа таа рачката беше спуштена, иначе бебево ќе беше удавено.

Kako kje prais postapka sea i kje istrazuvas, imam 16 kucinja pred zgrada i mozhe da e bilo koe. Koja ti e poentata, deka se lazni griznuvanjata ili?
И да нема ниту едно куче, хипотетички, да речеме ги тргнат сите, немаш гаранција дека нема да донесат ново и тоа дека нема да те касне или дека ќе те касне сопственичко и ќе пријавиш дека те каснал улично. Тоа ми се поентите. Каде ќе докажеш дека апсолутно сите улични кучиња ги нема? Никако. Одам пријавувам напад/каснување прво на доктор, а потоа и во полиција и тоа е тоа, имам право на надомест на штета по Закон за облигациони односи.

А и никој нема да се фати во утврдување на фактичка состојба за спор од мала вредност. Или треба вештачење или да бараш камери или сведоци. Притоа, јас како оштетен, секако ќе си направам вештачење.

Проблемот е во тоа што постапката е сведена на исказ на сведок (оштетениот). Доказите кои ги приложува (медицинската документација) е продолжување на исказот. Мислам дека ме разбираш.

Најубаво е да се уведе закон за миленици нов. Пример заведување на секој миленик у државава. На сите што немаат лиценца за расплод задолжително штроење на милениците да немаат расплод. Исто така и чипирање на секое животно. И нормално, високи казни за тие што напуштаат животни. Со ова и ќе се намали бројот на миленици пошто нема кој било да сака да чува, ем буџетот ќе се пуни на државата од тие што сакаат да чуваат.

Последно уредено:
Има такви правилници, има и во закон за расплодни легла, има и правилник за депопулација, регистрација итн итн.
Ама баш им е гајле што има, со прст не мрдаат.

Најубаво е да се уведе закон за миленици нов. Пример заведување на секој миленик у државава. На сите што немаат лиценца за расплод задолжително штроење на милениците да немаат расплод. Исто така и чипирање на секое животно. И нормално, високи казни за тие што напуштаат животни. Со ова и ќе се намали бројот на миленици пошто нема кој било да сака да чува, ем буџетот ќе се пуни на државата од тие што сакаат да чуваат.
Ронче-Бонбонче, има закони, Закон за заштита и благосостојба на животните и Закон за ветеринарно здравство. А има и систем каде, по закон, треба да го микрочипираш твоето милениче, а потоа тој микрочип заедно со сите информации за сопственикот т.е. ти (име, презиме, адреса на живеење, телефон...), за твоето мичениче (пол, раса, возраст, опис...) и за станицата која му е матична на твоето милениче (што и кога аплицирала) уредно да се внесат во системот. Пишува во системот дали миленичето ти е кастрирано/стерилизирано. Тоа е обврска на докторот.

Проблемот е во тоа што ретко кој микрочипира, а уште помалку кастрира/стелизирала. Изворот на проблемот се самите граѓани, поточно онаа помала група на неодговорни сопственици. Во населба имам три нови џукци. Тазе, минатата или предминатата недела се појавија.

Во споменатите закони имаш и глоби. Е сега, треба и редовни контроли, имаш комунални инспектори, а имаш и инспектори на агенцијата за храна и ветеринарство. Треба почесто да си шетаат, пред се комуналните, посебно во реоните каде има многу напади или појава на нови глутници. Тоа им е работа. Така и општината активно ќе се вклучи во решавање на проблемот.

Проблемите се решаваат методично. Ете, треба да има и регистрација на размножувачи (поточно одгледувачи) и само тие да можат да размножуваат кучиња, но и притоа за тоа да си платат, да биде како регистрирана трговска дејност. Ќе си плаќаат и данок на добивка, државата ќе си има и некаква полза од овие предлози, кои не се само твои, туку и на самите активисти. Why not? Ако не си регистриран одгледувач, кастрација/стерилизација. Во спротивно и казна и решение да си го кастрираш, ако не пак казна проследена со таа обврска.

Лично не сум активист, не сум ни кучкар (мачкар сум), ама треба да се најде тоа соломонско решение за кое се желни сите страни. Барем за ова прашање има широк политички консензус. И се одлеваат буџетски средства и се загрозува безбедноста и слободата на движење на граѓаните.

И да нема ниту едно куче, хипотетички, да речеме ги тргнат сите, немаш гаранција дека нема да донесат ново и тоа дека нема да те касне или дека ќе те касне сопственичко и ќе пријавиш дека те каснал улично. Тоа ми се поентите.
„И да нема веќе убијци, да речеме ги тргнат сите, немаш гаранција дека нема да испадне нов убиец и дека нема да те убие.“

Како звучи ова како аргумент за да не се справуваме со убијците? :unsure:
Автоматски споено мислење:

Проблемот е во тоа што ретко кој микрочипира, а уште помалку кастрира/стелизирала. Изворот на проблемот се самите граѓани, поточно онаа помала група на неодговорни сопственици.
Има законски регулации за ова. Како граѓаните се криви за неспроведување на законите?

„И да нема веќе убијци, да речеме ги тргнат сите, немаш гаранција дека нема да испадне нов убиец и дека нема да те убие.“

Како звучи ова како аргумент за да не се справуваме со убијците? :unsure:
Пак спинуваш, два пати во низа. Трет пат не праштам. :)
Има законски регулации за ова. Како граѓаните се криви за неспроведување на законите?
Законот те обврзува да микрочипираш како сопственик. Надзорно тело, односно органот кој врши надзор и контрола за спроведувањето на законот, е агенцијата за храна и ветеринарство.

Проблем е таа мала група граѓани, неодговорните сопственици.

Пак спинуваш, два пати во низа. Трет пат не праштам. :)
Паралели. Не се спинови... Валидни паралели. Споредбите се за негативни појави, проблеми, кои треба да се решат (па макар на најглупиот начин ако паметниот не се дешава).

Паралели. Не се спинови... Валидни паралели. Споредбите се за негативни појави, проблеми, кои треба да се решат (па макар на најглупиот начин ако паметниот не се дешава).
Види, џабе полемизираш за решение кое никогаш нема да се имплементира во реалноста. Остави ги другите да зборуваат за реалните решенија кои ќе донесат најповолни резултати. И оваа што го пропагираш е спротивно од 233 од КЗ. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom