Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
Луѓе во КСМ треба да го регистрирам кучето(на ул.сава ковалевиќ што е или?),иначе треба да се направи нострификација на родовник така 400,00, друго освен педигре , документ нешто треба?:pipi:

Zdravo,

Kuceto e od majka haska tatko malmut,neznam kakvo ke ispadne kuceto ne e ni bitno dvete se ubavi :)
Kuceto e staro mesec i pol,i go ranam samo so mleko,mu dadov nekoja hrana za kucinja no ne ja saka,pa mi treba pomos so sto da go ranam,neznam kakva kuceska hrana da mu kupam, ???
Кутре од месец и пол е премало. На 8 недели старост кутрињата се спремни за да се одвојат од мајка им. Треба да се храни на секои 2 часа со дехидрат помешан со вода или јогурт. Јас моето го хранам со Brut-Care-Puppy all breed-Lamb and rice. Задоволна сум од хранава, изметот е цврст и најмногу 3 пати на ден има потреба по голема нужда. Крзното е сјајно и кучето е среќно и игриво. Такво треба да биде и твоето ако правилно се исхранува.

Млекото е премногу птетно за кучињата, тоа и најнеинформираниот го знае. Не знам како после толку многу отворени теми на форумов и дискусии во врска со исхраната на кучињата не ви дојде во глава дека млекото е нејштетно нешто за куче...

Кутре од месец и пол е премало. На 8 недели старост кутрињата се спремни за да се одвојат од мајка им. Треба да се храни на секои 2 часа со дехидрат помешан со вода или јогурт. Јас моето го хранам со Brut-Care-Puppy all breed-Lamb and rice. Задоволна сум од хранава, изметот е цврст и најмногу 3 пати на ден има потреба по голема нужда. Крзното е сјајно и кучето е среќно и игриво. Такво треба да биде и твоето ако правилно се исхранува.

Млекото е премногу птетно за кучињата, тоа и најнеинформираниот го знае. Не знам како после толку многу отворени теми на форумов и дискусии во врска со исхраната на кучињата не ви дојде во глава дека млекото е нејштетно нешто за куче...
Зошто е штетно млекото?

Зошто е штетно млекото?
Зошто содржи лактоза што е штетна за кучето. Исто така, кучињата (и мачките) добиваат дијареа од тоа што тука е воочливо дека млекото лошо делува врз животното.

Зошто содржи лактоза што е штетна за кучето. Исто така, кучињата (и мачките) добиваат дијареа од тоа што тука е воочливо дека млекото лошо делува врз животното.
Твоето куче кога се роди што јадеше? Од прв ден? Која е првата храна што ја добило? Не знам кој ти го има кажувано сето ова, но многу те излажале. Во секое млеко има лактоза. Лактозата е неопходна за енергија, така да без неа- не може. Проливот што настанува не е затоа што е лактозата штетна, тоа е затоа што ВОЗРАСНИТЕ единки немаат повеќе ензим за разложување на шеќерот. Истото е кај луѓето. Постарите се помалку толерантни.

Додека кутрето расне, тоа прима млеко, си постои ензимот, никаков проблем. Кога ќе порасне исхраната му се менува, и организамот е паметен и вика зошто да правам лактаза, кога нема млеко. И престанува да се лачи. Доколку некој почне во некој период пак да дава млеко, ќе има проблем во почетокот, додека се активира тој систем што го создава ензимот.

Моите кутриња имаат скоро 6 недели, млеко кркаат ко дупнати, покрај другата храна, па евеги здрави, прави, со сјајно крзно и минимален нормален измет :)

Последно уредено:
Твоето куче кога се роди што јадеше? Од прв ден? Која е првата храна што ја добило? Не знам кој ти го има кажувано сето ова, но многу те излажале. Во секое млеко има лактоза. Лактозата е неопходна за енергија, така да без неа- не може. Проливот што настанува не е затоа што е лактозата штетна, тоа е затоа што ВОЗРАСНИТЕ единки немаат повеќе ензим за разложување на шеќерот. Истото е кај луѓето. Постарите се помалку толерантни.

Додека кутрето расне, тоа прима млеко, си постои ензимот, никаков проблем. Кога ќе порасне исхраната му се менува, и организамот е паметен и вика зошто да правам лактаза, кога нема млеко. И престанува да се лачи. Доколку некој почне во некој период пак да дава млеко, ќе има проблем во почетокот, додека се активира тој систем што го создава ензимот.

Моите кутриња имаат скоро 6 недели, млеко кркаат ко дупнати, покрај другата храна, па евеги здрави, прави, со сјајно крзно и минимален нормален измет :)
Е за тоа не знаев. Мене одгледувачот ми кажа дека кутрињата ги хранел со дехидрат натопен во јогурт или вода, а не млеко. А, мојава и онака не поднесува млеко... еднаш дедо ми и' дал и се продрсна. А тогаш немаше два месеца (ја земавме на месец и 24 дена). И од тогаш ја храниме со дехидрат, мелено сварено пилешко или јогурт и дехидрат. (Јогурт и дехидрат обично и' даваме како доручек)

Toa so netolerancijata na laktoza e preterizam i mit koj go pottiknuvaat osobeno proizvoditelite na gotovi hrani. Pepa ubavo napisa sto e problemot so laktozata a ako sakata de znaete dali vi e kuceto netolerantno na laktoza, ima mnogu ednostaven test. Koga e gladno, dajte mu edna casa (okolu 100gr) mleko da ispie, a ne mu davajte druga hrana i nabljuduvajte. Ako vo rok od 2-3 casa ne se pojavi tecen redok proliv, ne e netolerantno, ako se pojavi, e netolerantno. NZS mlekoto treba da e na sobna temperatura, ne od frizider, se sto e ladno, i voda da e, ke predizvika zabrzano dvizenje na crevata i proliv.
Laktozata e eden od jaglehidratite sto mozat da se iskoristat,dokolku ne preteruvame so nivnata kolicina.[DOUBLEPOST=1412596457][/DOUBLEPOST]Toa so netolerancijata na laktoza e preterizam i mit koj go pottiknuvaat osobeno proizvoditelite na gotovi hrani. Pepa ubavo napisa sto e problemot so laktozata a ako sakata de znaete dali vi e kuceto netolerantno na laktoza, ima mnogu ednostaven test. Koga e gladno, dajte mu edna casa (okolu 100gr) mleko da ispie, a ne mu davajte druga hrana i nabljuduvajte. Ako vo rok od 2-3 casa ne se pojavi tecen redok proliv, ne e netolerantno, ako se pojavi, e netolerantno. NZS mlekoto treba da e na sobna temperatura, ne od frizider, se sto e ladno, i voda da e, ke predizvika zabrzano dvizenje na crevata i proliv.
Laktozata e eden od jaglehidratite sto mozat da se iskoristat,dokolku ne preteruvame so nivnata kolicina.

абе другари да не знаете некој што сече уши, али некој подобар не некој пилиштар :)

Здраво :). Не сум прашала подолго време нешто на форумов,па ај да прашам ;).Дали е нормално при циклус кај куче( мислам женка,несакам да ги нарекувам кучки,глупав ми е изразот) при овулација да е отчена кај овулата.Има 2 години и сега добива 2 пат циклус.Сакам да ја парам (прв пат) ама сите што сакаа куче,сакале да е во лето,во зима немале кај да го чуваат.Сега мислам да скокниме оваа зима,па здравје другиот пат.Ве молам за ваше мислење :).
Ви благодарам и поздрав (y)

Здраво :). Не сум прашала подолго време нешто на форумов,па ај да прашам ;).Дали е нормално при циклус кај куче( мислам женка,несакам да ги нарекувам кучки,глупав ми е изразот) при овулација да е отчена кај овулата.Има 2 години и сега добива 2 пат циклус.Сакам да ја парам (прв пат) ама сите што сакаа куче,сакале да е во лето,во зима немале кај да го чуваат.Сега мислам да скокниме оваа зима,па здравје другиот пат.Ве молам за ваше мислење :).
Ви благодарам и поздрав (y)
Да, сосем нормално. Најубав период за легло е наесен и напролет. Не е премногу ни ладно ни жешко, нормално зависи како ќе се погоди годината. Јас парев во јуни, се породи Пепа во август и еве ги 7 недела супер тераат :)

Луѓе каков калциум да му давам на кучето?
Што е квалитетно, кај има и која цена?

Луѓе каков калциум да му давам на кучето?
Што е квалитетно, кај има и која цена?
Калцимултивит за јуниори ќе бараш, во скоро секој пет шоп треба да го има или во ветеринарни. Цена не знам да ти кажам.

Pred nekoj den zemav germanski ovcar star okolu 40 dena, i sega sakam da prasam nekoj poupaten da mi dade nekoi soveti za griza hrana lekovi vakcini itn poso pocdtnik sum so ovaa rasa :)

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Pred nekoj den zemav germanski ovcar star okolu 40 dena, i sega sakam da prasam nekoj poupaten da mi dade nekoi soveti za griza hrana lekovi vakcini itn poso pocdtnik sum so ovaa rasa :)

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Ајде ќе бидам добар нема да те мачам да читаш 206 страни колку што до сега се испишани, ама си можел бар последниве 10-15. Иначе ова земи го со доза на резерва зашто може да те излажам за нешто ама затоа има ветеринари на форумов кој ќе ме поправат за секоја грешка.

Треба да прими 3 вакцини мислам дека се почнува на 42 дена, па после тоа имаш 2 ревакцини на раздалеченост од 21 ден.
Значи пример првата вакцина ја прима на 42 ден + 21 ден е следната +21 ден е последната и процесов ти завршува на нешто пред 3 месеци.
лекови за што кучето веројатно ти е здраво значи не ти требаат никакви лекови. Ако мислеше на додатоци во исхраната тоа е веќе друго ама мислам дека е сеуште рано за било што од ова.
Храна е доста дебатирано во темата за храна за кучиња побарај ја на форум и исто бар последните 10 страни прочитај ги ќе добиеш страшно многу совети (голем дел од нив си контрираат ама не секој чува исто куче па дури и иста раса да е пак по нешто ке се разликува). Не се води само по имете гледај и како ќе ти се покаже таа храна на твојот миленик. Да пожелно е да му даваш колку можеш поквалитетна храна бар додека е во раст за да ти требаат помалку додатоци. Веројатно следно прашање е која е квалитетна храна е тука имаш повеќе да се пишува ама многу голема улога игра и колку си спремен да двоиш за храна на кучето.
Мислам дека ти одговорив на сите прашања, ако нешто сум испуштил или некој ќе ме надополни или препрашај. Ако нешто сум погрешил поправете поискусниве за да не правам пак грешки :)

10405318_10152512695975777_7432731797595927402_n.jpg

Изгубен е Кане Корсо, Арес, последен пат е виден пред Мекдоналдс во Центар. Ако некој го има видено, нека ми пише пп или нека бара на 078343419

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom