Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
Ајде ќе бидам добар нема да те мачам да читаш 206 страни колку што до сега се испишани, ама си можел бар последниве 10-15. Иначе ова земи го со доза на резерва зашто може да те излажам за нешто ама затоа има ветеринари на форумов кој ќе ме поправат за секоја грешка.

Треба да прими 3 вакцини мислам дека се почнува на 42 дена, па после тоа имаш 2 ревакцини на раздалеченост од 21 ден.
Значи пример првата вакцина ја прима на 42 ден + 21 ден е следната +21 ден е последната и процесов ти завршува на нешто пред 3 месеци.
лекови за што кучето веројатно ти е здраво значи не ти требаат никакви лекови. Ако мислеше на додатоци во исхраната тоа е веќе друго ама мислам дека е сеуште рано за било што од ова.
Храна е доста дебатирано во темата за храна за кучиња побарај ја на форум и исто бар последните 10 страни прочитај ги ќе добиеш страшно многу совети (голем дел од нив си контрираат ама не секој чува исто куче па дури и иста раса да е пак по нешто ке се разликува). Не се води само по имете гледај и како ќе ти се покаже таа храна на твојот миленик. Да пожелно е да му даваш колку можеш поквалитетна храна бар додека е во раст за да ти требаат помалку додатоци. Веројатно следно прашање е која е квалитетна храна е тука имаш повеќе да се пишува ама многу голема улога игра и колку си спремен да двоиш за храна на кучето.
Мислам дека ти одговорив на сите прашања, ако нешто сум испуштил или некој ќе ме надополни или препрашај. Ако нешто сум погрешил поправете поискусниве за да не правам пак грешки :)
Za vakcina koga e najdobro da go vakciniram roden e na 3 septemvri ?

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Za vakcina koga e najdobro da go vakciniram roden e na 3 septemvri ?

Има цела тема за ова. Прва грешка, не се зема кутре без ниедна вакцина, од повеќе причини. Прво треба да се прочисти од внатрешни паразити, па потоа се вакцинира. Првата вакцина е на 42 дена, следната се дава за 21 ден. На 10тина дена после првата вакцина пак се чисти од паразити и се вакцинира. Јави се на ветеринар, секој различно работи, тој ќе ти објасне.

Дечки малце помош ако може, дали некој знае која раса е кучево на сликата ?

Dolce_sc2.jpg

Мене ми изгледа како мешанец, не ми личи на некоја чистокрвна раса. АМа пак од друга страна мислам дека полицијата не користи мешанци, туку исклучиво расни кучиња. Ајде ако некој знае повеќе за расата на кучево нека каже . Преубаво е . :love:

Дечки малце помош ако може, дали некој знае која раса е кучево на сликата ?

Dolce_sc2.jpg

Мене ми изгледа како мешанец, не ми личи на некоја чистокрвна раса. АМа пак од друга страна мислам дека полицијата не користи мешанци, туку исклучиво расни кучиња. Ајде ако некој знае повеќе за расата на кучево нека каже . Преубаво е . :love:
Meшанец е од германски овчар и сибирскo хаски, еве ти го кучето :)http://www.fbi.gov/news/videos/meet-dolce-the-fbis-first-therapy-dog

Nesto za.protiv suga kako zastita i dali da go izbanjam so sampon jas so se banjam ?

Ќе купиш шампон за кучиња оние на трикси се 200-250 денари зависи каков ќе земеш, и да знаеш тие се концентрат значи не да го истуриш директно врз кучето туку ќе го растврориш со вода. Јас го растварам во сооднос од појма неам :), во шише од кока-кола (2л) ставаш до онаа цртата на дното шампон и полниш со млака вода до средина на етикетата.

Nesto za.protiv suga kako zastita i dali da go izbanjam so sampon jas so se banjam ?

Кучето ти има шуга и планираш да го лечиш или бараш начин/превенција од истата?
Ако треба да го лечиш од шуга, ветеринариве ќе ти кажат да пие верминтел или да го боцкаат со ивермектин (има дејство дефакто, ама јас сум тотален поборник на овие "лекови"-отрови!). Тоа што јас го практикувам со бездомните кучиња- а редовно патат од паразити, е сулфурна маст и бањање со амитраз. Исто така, домашен рецепт- свинска маст со сулфур, премачкуваш максимум 3 пати во две недели, и нема веќе шуга.

А за превенција од шуга или демодекс- добар имунитет. Добра исхрана, додатоци во истата и немаш никакви проблеми. И редовно користи шампони наменети за КУЧИЊА, не за луѓе, различно е коса и крзно, различна е и кожата.

Кучето ти има шуга и планираш да го лечиш или бараш начин/превенција од истата?
Ако треба да го лечиш од шуга, ветеринариве ќе ти кажат да пие верминтел или да го боцкаат со ивермектин (има дејство дефакто, ама јас сум тотален поборник на овие "лекови"-отрови!). Тоа што јас го практикувам со бездомните кучиња- а редовно патат од паразити, е сулфурна маст и бањање со амитраз. Исто така, домашен рецепт- свинска маст со сулфур, премачкуваш максимум 3 пати во две недели, и нема веќе шуга.

А за превенција од шуга или демодекс- добар имунитет. Добра исхрана, додатоци во истата и немаш никакви проблеми. И редовно користи шампони наменети за КУЧИЊА, не за луѓе, различно е коса и крзно, различна е и кожата.
Ne ne. Nema suga ali kako prevencija pobarav mislenje za da go zastitam. Fala vo sekoj slucaj :)

Ne ne. Nema suga ali kako prevencija pobarav mislenje za da go zastitam. Fala vo sekoj slucaj :)

Па не можеш да го заштитиш од шуга баш. Само држи му јак имунитет- а и реално, не е нешто многу страшна шугата, кој те исплашил со тоа? Демодексот е терсене, шугата лесно се лечи.

Пред малце го носев на доктор малиов за вакцина и му ставија DHP+C дали е таа потребната и точната вакцина или докторот си ја знае работата. Кутрето ми е 51 ден :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom