Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
Сакам да прашам дали некој знае каде можам да најдам ШИБА ИНУ,
shiba-inu_01_lg.jpg

зашто како што знам во Македонија нема...... Ако имате повеќе информации околу цени уште подобро.....
Благодарам :)
Шиба ину и во Србија е ретка раса, а не пак во Македонија. И јас сакав шиба ину, но имај до знаење дека мораш да бидеш искусна во чување кучиња зошто оваа раса е премногу тврдоглава и тешко учи. За набавка не би ти препорачала да земеш од непознат увозник на миленици зошто може да ти го наплатат скапо (500-1000 евра) а да биде болно или со слабо срце. За добри увозници на миленици од квалитетни одгледувачници ги сметам Купимиленик.мк . Побарај ги преку телефон, зошто кога јас побарав преку порака, не ми вратија ништо. Се надевам дека ќе можеш да ја најдеш и да ја чуваш оваа раса.

Шиба ину и во Србија е ретка раса, а не пак во Македонија. И јас сакав шиба ину, но имај до знаење дека мораш да бидеш искусна во чување кучиња зошто оваа раса е премногу тврдоглава и тешко учи. За набавка не би ти препорачала да земеш од непознат увозник на миленици зошто може да ти го наплатат скапо (500-1000 евра) а да биде болно или со слабо срце. За добри увозници на миленици од квалитетни одгледувачници ги сметам Купимиленик.мк . Побарај ги преку телефон, зошто кога јас побарав преку порака, не ми вратија ништо. Се надевам дека ќе можеш да ја најдеш и да ја чуваш оваа раса.
Фала на одговорот ќе пробам преку купимиленик :D

Мој совет, никогаш не земајте кучиња од увозници, безразлика колку и да се добри увозниците.
Никогаш нема да ги разберам луѓето што зимаат кучиња од увозници.

Мој совет, никогаш не земајте кучиња од увозници, безразлика колку и да се добри увозниците.
Никогаш нема да ги разберам луѓето што зимаат кучиња од увозници.
Да, во право си. Лошо е зошто неможеш ти лично да ги видиш карактеристиките на секое кутре од леглото и да си одбереш едно, туку ти го даваат првото кутре кое ќе им дојде при рака.

Инаку јас и моето семејство се одлучивме за расата Западношкотски бел териер и најдовме само оглас со 7 неделни кутиња кои се набавуваат. Не сакам да земам поради истите причини. (погоре напишани) Ако некој знае личност која има легло (или очекува)?

Последно уредено:
Преса Канарио
nekoj sovet za ovoj vid na kuce
dali e dobat cuvar i se sto znaete
Прекрасна раса, мене ми е една од омилените :)
Во Македонија знам дека имаше легло, али со нешто послаб квалитет.
Ако си заинтересиран за расава, би ти препорачала да си земеш од Србија, имаат доста квалитетни одгледувачници.
Карактерно се прилично „тешки“ и си бараат авторитет уште од самиот почеток, дефинитивно не се за почетници.

9e70f8c0-6dda-d264-35e1-38254b23c858.jpg

Преса Канарио
nekoj sovet za ovoj vid na kuce
dali e dobat cuvar i se sto znaete
Ако за нешто се добри- ондак тоа е нивниот вроден инстинкт за чувар.
Не знам многу за расава (не сум имала контакт со овој тип на куче), али знам дека во многу држави е забранета да се чува поради бул изгледот, а воедно и физичките предиспозиции. Воедно, спаѓаат во групата на мастифи а доаѓаат од Канарските острови (од каде е и името нивно нели). Од тоа што успеав да прочитам по нетов, можат да се прилагодат на секоја средина, односно можат да се чуваат и дома (и покрај тоа што не го препорачуваат премногу), доколку си ги добива редовните прошетки. Се препорачува рана социјализација со сите видови на кучиња, особено мали раси поради вродениот и доста истакнат инстинкт да гони, а исто така се препорачува на доста искусен сопственик со изразит доминантен карактер.
Еве ти интересна страна за оваа раса, ако не ти е проблем англискиот.
http://www.vetstreet.com/dogs/perro-de-presa-canario
п.с. ако треба помош можам да преведам.

Последно уредено:
Хаха, тежок ретард беше помошникот... ај што дозволи да му го соблечат заштитното одело, ОК ваљда неискуство е у прашање, ама зошто продолжи да провоцира кога остана гол??!? :)

Хаха, тежок ретард беше помошникот... ај што дозволи да му го соблечат заштитното одело, ОК ваљда неискуство е у прашање, ама зошто продолжи да провоцира кога остана гол??!? :)
Па му мафта со палка пред него без опрема...уф ама ќе се радував да го прејаде за нареден пат да знае како НЕ треба ( се заебавам нормално).
suma sumarum tesko i problematicno kuce moze da bide ova,a posebno za pocetnik
Па сите типови на работни раси се непрепорачливи за почетник. Но тоа не значи дека и почетник кој планира да се вложи себеси не би бил успешен. Сепак од тебе зависи дали сакаш да имаш работа со куче кое барааааа и те како работа, или сакаш куче- куче за да те дружи на прошетки. Воедно, и покрај описот во линкот, подоле имаш коментари од сопственици на овие раси кои се презадоволни од нивните кучиња. Пред се да вложиш во себе пред да го земеш кучето на лична едукација, па после да земеш куче, мислам не би имал проблем.

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
uste edno prasanje ne mi e jasno
presa canario i cane corso dali se raboti za isto kuce ili razlicno :D

uste edno prasanje ne mi e jasno
presa canario i cane corso dali se raboti za isto kuce ili razlicno :D
Не си ти за Преса Канарио штом поставуваш вакви прашања :D
Различни раси се, Преса Канарио (односно Дого Канарио) е со појак карактер од Кане Корсото.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom