Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
Не е многу,се зависи до примерокот.Моја другарка лани зема,од Србија и ја донесоа,женка,преубава.500евра ја плати.Наскоро планираат да ја парат па може да те известам кога ќе има нешто.Инаку конкретно нејзиново куче е супер за чување,не сака многу мазење сака сама да си лежи,одмара,треба да се тимари барем еднаш неделно,вака не пушта влакна многу.

Во Србија слушнав дека имале многу добри легла. А како ќе го донесам овде кучето? Треба пасош нели? Значи да барам со пасош.
450 евра за женка не е многу што ми понудија? Како да го познаам дека е со добро потекло кучето? Кои документи треба да ги имам? Каков е тој микрочип?
Посоветувајте ме малку, не се разбирам многу...:(

Во Србија слушнав дека имале многу добри легла. А како ќе го донесам овде кучето? Треба пасош нели? Значи да барам со пасош.
450 евра за женка не е многу што ми понудија? Како да го познаам дека е со добро потекло кучето? Кои документи треба да ги имам? Каков е тој микрочип?
Посоветувајте ме малку, не се разбирам многу...:(
Ајде сега за тука кај нас. Не е честа раса па веројатно можеш да си прошеташ (иако може да биде и до друг град за да ги видиш и малечките и родителите). Е сеа зашто е ретка раса значи немаш мн парење и веројатно уште нема фабрики како за самоједиве што има (иако имам 2 дома, разликата помеѓу нив е огромна. Постарата ми е купена од продавач(препродавач) како и да го наречеш нема да погрешиш, ама и јас бев неинформиран како тебе и се залетав одма да го земам за потоа да дознаам какви се прљави работи прави човеков) и оди ако можеш неколку пати посети ги малите види родителите (барем мајката) така најубаво ке видиш што зимаш. А у србија ништо чудно да има и фарми и да добиеш мачка во вреќа. Со премногу парења квалитетот на кученцата се намалува така да оди на варијатна испитани родители (видени) со малку легла. Кој документи педигрето нека не ти биде никакво мерило како документ кој дава гаранција за квалитетот на кученцето бар кај нас и коро и сакато им вадат педигре а има и мн со лажни педигреа, ама сепак гледај да го има. Услов за да пренесеш мало куче преку граница е да ги има примено вакцините и да има микрочип (ова не е ништо страшна работа обична инекција со подебела игла која ке му стави огромно бројче на кучето под кожата и ке му биде нешто налик матичен број) за да можеш на изложби или на граница друг пат да покажеш дека баш тоа е кучето кое го изложуваш или пренесуваш сепак на слика е тешко да ги разликуваш нели.
Се надевам бев од корист ако има некој друг да надополни слободно, или да ме поправи ако некаде сум погрешил.

Колку пари е да се купи мало малтезерче? Од кај да го купам, сакам да го чувам во стан. Ако имате некои предлози, идеи, сугестии или било што, пишете ми пошто немам никакво искуство со кучиња..

Ајде сега за тука кај нас. Не е честа раса па веројатно можеш да си прошеташ (иако може да биде и до друг град за да ги видиш и малечките и родителите). Е сеа зашто е ретка раса значи немаш мн парење и веројатно уште нема фабрики како за самоједиве што има (иако имам 2 дома, разликата помеѓу нив е огромна. Постарата ми е купена од продавач(препродавач) како и да го наречеш нема да погрешиш, ама и јас бев неинформиран како тебе и се залетав одма да го земам за потоа да дознаам какви се прљави работи прави човеков) и оди ако можеш неколку пати посети ги малите види родителите (барем мајката) така најубаво ке видиш што зимаш. А у србија ништо чудно да има и фарми и да добиеш мачка во вреќа. Со премногу парења квалитетот на кученцата се намалува така да оди на варијатна испитани родители (видени) со малку легла. Кој документи педигрето нека не ти биде никакво мерило како документ кој дава гаранција за квалитетот на кученцето бар кај нас и коро и сакато им вадат педигре а има и мн со лажни педигреа, ама сепак гледај да го има. Услов за да пренесеш мало куче преку граница е да ги има примено вакцините и да има микрочип (ова не е ништо страшна работа обична инекција со подебела игла која ке му стави огромно бројче на кучето под кожата и ке му биде нешто налик матичен број) за да можеш на изложби или на граница друг пат да покажеш дека баш тоа е кучето кое го изложуваш или пренесуваш сепак на слика е тешко да ги разликуваш нели.
Се надевам бев од корист ако има некој друг да надополни слободно, или да ме поправи ако некаде сум погрешил.

Само по леглата ли да ги познаам дека се добри?
Не треба нешто физички да гледам како се што се?

Само по леглата ли да ги познаам дека се добри?
Не треба нешто физички да гледам како се што се?
Па кога ке одиш да ги гледаш ти уствари ке ги гледаш физички каква градба имаат, и да сакаш не си ренген па да ги гледаш внатрешно. Е сеа неможам да ти посочам што да гледаш, прво неам толку познавања, второ секоја раса е посебна значи неможе да го гледаш работи што треба да ги има самојед на чау чау. Барем според мене тоа нема логика тоа ти е како да бараш женска во се да биде иста како бившата единствено што прифакаш да се разликува е косата. Ќе прочиташ малку повеке на гоогле за расата или ако има некој на форумов што ја има таа раса е најубаво да ти даде он мислење. И кога ке одиш да ги гледаш освен што ке видиш неколку мали слатки пуфки ке знаеш и на што да обрнеш внимание. Ке знаеш како би требало да го држат телото одприлика нормално, каков облик да има на главата, крзното какво да биде и слично.

Дечки. може ли да ми кажете што значи тоа titter test? За што служи?

Дечки. може ли да ми кажете што значи тоа titter test? За што служи?
Тест на антитела од беснило во твојот миленик, или со други зборови дека твоето куче нема беснило и има имунолоски систем со кој ке се одбрани од истото. Така мене ми е објаснето така ти кажувам има и ветеринари кој кога ке го видат постов ако грешам ке ме поправат :)
Ова веројатно ти рекле зашто си сакал да одиш надвор од МКД со кучето не гледам друга причина зашто би го правел.

Не онака читав нешто за вакцини и ред други работи. И прочитав дека многу давање вакницни, може кучето да развие некоја болест. И така вика да се направи овој тест, изгледа да се види колку е вакцината активна.

Не онака читав нешто за вакцини и ред други работи. И прочитав дека многу давање вакницни, може кучето да развие некоја болест. И така вика да се направи овој тест, изгледа да се види колку е вакцината активна.
Титарот всушност е минималната концентрација на антиген/антитело кое што може да предизвика реакција. Тоа е општата дефиниција. Е сеа дека ќе настане болест нема да настане доколку животното има добро развиен имунитет. Самиот производител на вакцината има напишано после колку време е препорачливо повторно да се аплицира. Нека не ве лаже некој дека беснило се аплицира поради тоа што антителата се присутни само една година, се аплицира поради нешто друго :) Најново што чув во Словенија е дека најверојатно ќе се помести таа граница и наместо да се вакцинира секоја година, ќе се вакцинира на три години, како што препорачува произведителот.

И што е препорачливо, Да го вакцинирам кучето секоја година? Имам Зларен ретривер, ако има некоја разлика.

И што е препорачливо, Да го вакцинирам кучето секоја година? Имам Зларен ретривер, ако има некоја разлика.
Законски мораш да вакцинираш беснило секоја година, инаку можеш да добиеш казна.

Знам за беснило. Но за останатите вакцини. на пример парвовирус , лимфома и што уште не.

amXb084_460sa.gif

Сакам да прашам дали некој знае каде можам да најдам ШИБА ИНУ,
shiba-inu_01_lg.jpg

зашто како што знам во Македонија нема...... Ако имате повеќе информации околу цени уште подобро.....
Благодарам :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom