Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
ми требаат неколку совети околу германскиот овчар.Како што знаете,земав германски овчар женка стара 6 месеци.Каде што била претходно била малтретирана,тепана и недоволно хранета.После скоро месец дена кај мене накачи на маса и полека се опушта во новиот дом,но одвреме навреме гледам дека сеуште има страв.На пример кога се доближувам накај неа да си играм,ги спушта ушите позади од страв,а кога се оддалечувам од неа ги крева ушите како што треба.Некоја "финта" да ја ослободам од стравот и да ја опуштам,да не се плаши и да не ги спушта ушите така?
Друго,не можам никако да ја натерам да се заигра со нешто,макар со топче.Кога ја пуштам знае да се истрча убаво едно саат време и се е во ред со неа,нема страв ни ништо,ушите и се кренати цело време,ама не знае да игра со топче никако.
и друго, кога е најубаво да ја избањам,на пролет?со каков шампон,колку пати?

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

Некои кучиња не сакаат да си играат со играчки. Пораснала без да знае што е игра и сега тешко дека ќе ја научиш. Можеш да пробаш да купуваш различни играчки (плишани, гумени, што испуштаат звуци и сл) и да видиш дали ќе изреагира на нешто. Ама искрено, можно е само да си ги фрлаш парите. Маламутката моја само со топчиња сака да си игра. Изнакупував ствари за неа, ништо друго не допре освен топчињата ( и има едно плишано меченце што си го чува ко бебе :D ). Али можно е никогаш да не си игра со било што. И ок е тоа. Повеќе работа за тебе зашто ќе мора да ѝ ја трошиш енергијата на друг начин ама тоа е :)

Што се однесува до стравот, незнам никаква забрзана метода. Мора полека и со многу трпение. И можно е секогаш да биде по малку плашлива. Јас би ти рекла да не правиш нагли потези и кога ѝ се доближуваш или кога пробуваш да ја погалиш прави го тоа полека, можеби дури и да сопреш на пола пат, да оставиш да те душне или сама да ти пријде. Најбитно е да си многу мил и нежен за да сфати со тек на време дека немаш намера да ја повредиш. Големи се шансите тие што ја малтретирале и тепале да викале, така да пробувај да не го појачуваш тонот, зашто може да влијае негативно... И со тек на време треба да почне да ти верува повеќе. Многу зависи од тоа колку лошо е истрауматизирана. Нашиот мелез еве после година и пол чување, уште се здрвува ако појачаш глас и не мрда и е преплашен. Ама и не е баш паметен :D
Тоа со храната или колачиња е добра идеја. Сакаш да ти се враќа зашто сака, а не од страв (како што имам чувство дека е сега, зашто очигледно веќе ја знае командата, а ако била тепана, не ја научила командата како што треба). И ќе ја научиш на „полека“ за да не те гризне и тебе сосе колачето ;)

Дали некој може да ми каже што и е ова на госпоѓава ? не ја боли кога ќе и се допре,не обрнува внимание на него,а сеа и се појавило уште едно слично...фаќа и како коричка и тврдичко е...има навика да се пика секаде,да бара да душка...да не и е од тоа ?

Ќе ја носиме утре на ветеринар ама ипак..:)

Attachments

• 10967951_1615712031985831_2133192288_n.jpg
    10967951_1615712031985831_2133192288_n.jpg
    97,4 KB · Прегледи: 21
Дечки,некое мислење за пекинезер. Имам 5 месечно пекинезерче ама уште неможам да го научам за одење до wc, отворање врати што се потребни да ги знај бидејќи го чувам дома.Куќата ми е на 2 спрата и доколу сака да слези долу само седи до вратата иако е полу отворена и никако не сака да слегва само по скали.

Дечки,некое мислење за пекинезер. Имам 5 месечно пекинезерче ама уште неможам да го научам за одење до wc, отворање врати што се потребни да ги знај бидејќи го чувам дома.Куќата ми е на 2 спрата и доколу сака да слези долу само седи до вратата иако е полу отворена и никако не сака да слегва само по скали.
Зошто да оди до вц кучето кога може да оди надвор?:confused: И зошто самото тоа да отвара врати??:cautious: Јас имам куче што знае да отвара врати, ама со голем раст е и ја стига кваката, па си отвара ко човек.
А, за да кажува за надвор да оди, после секој оброк носи го надвор. Така ќе му стане навика да оди надвор кога ќе сака да врши нужда и ќе лае пред врата за да го однесете.

Зошто да оди до вц кучето кога може да оди надвор?:confused: И зошто самото тоа да отвара врати??:cautious: Јас имам куче што знае да отвара врати, ама со голем раст е и ја стига кваката, па си отвара ко човек.
А, за да кажува за надвор да оди, после секој оброк носи го надвор. Така ќе му стане навика да оди надвор кога ќе сака да врши нужда и ќе лае пред врата за да го однесете.

Ова ми е второ пекинезерче, претходното рипаше до кваката и ја отвораше само кога ќе сакаше да излези па на крај моравме да ги заклучуваме вратите. :) Не мислев јас да ја стига кваката.. на веќе отворена врата само да турни со ноџето :) или на пример да гребни/лае кога ќе сака да влези..

Ова ми е второ пекинезерче, претходното рипаше до кваката и ја отвораше само кога ќе сакаше да излези па на крај моравме да ги заклучуваме вратите. :) Не мислев јас да ја стига кваката.. на веќе отворена врата само да турни со ноџето :) или на пример да гребни/лае кога ќе сака да влези..
Не е секое куче како првото. Ако до толку сакаш, пробај вака: подотвори ја вратата, викај го кутрето од другата страна со неговата храна.

Не е секое куче како првото. Ако до толку сакаш, пробај вака: подотвори ја вратата, викај го кутрето од другата страна со неговата храна.

Не ми е толку желба колку што мора да научи бидејки на долниот спрат дедо ми му дава да јади со оглед на тоа што јас не сум постојано во можност, а и не секогаш има некој да го однеси да јади. Имам пробано да го викам, но не ми текнало да земам храна. Сепак фала :) ќе пробам со храничка.

imam maska haska 5 meseci stara no uste ne gi isprava usite,negovite bratcinja site uste odma gi ispravija,mu davam apcinja kafortan,i mi preporacaa ad kapki mu pravam masaza na usite kako so mi kazaa no za zal seuste ne gi isprava,moze li nekoj da mi kaze care za slucajov,fala odnapred

Attachments

• 10979478_1043307212351725_128077501_n.jpg
    10979478_1043307212351725_128077501_n.jpg
    46,1 KB · Прегледи: 27
chiens20dangereux.jpg
Поделба на овие неколку раси спроед типот на агресијата што го има нивниот темперамент. На француски е али претпоставувам ке разберете. Наводно Пит булот и Боер булот (Боербоел) имаат само желба да напаѓаат чиста агресија додека Стафордскиот Бул Териер, Американскиот Стафордски Териер, Ротвајлерот и Тоша Ину агресијата на темпераментот им е насочена заштитнички настроена. Го ставив овде овој пост пошто нема специјална тема за темпераментите на кучињата или агресијата на кучињата а сепак има смисла со грижата на кучињата. Колку се сложувате со ова ?

Ако се мисли за агресија према кучиња,тогаш да,треба многу да се внимава барем со питот пошто со него сум имал многу блиски средби,со луѓе е БЕБЕ,ама спрема луѓе тврдам дека ниту едно не е создадено да напаѓа луѓе.Но ако се тренира со време и има цврста рака,питот е бајка куче.

Прегледај го приврзокот 114145
Поделба на овие неколку раси спроед типот на агресијата што го има нивниот темперамент. На француски е али претпоставувам ке разберете. Наводно Пит булот и Боер булот (Боербоел) имаат само желба да напаѓаат чиста агресија додека Стафордскиот Бул Териер, Американскиот Стафордски Териер, Ротвајлерот и Тоша Ину агресијата на темпераментот им е насочена заштитнички настроена. Го ставив овде овој пост пошто нема специјална тема за темпераментите на кучињата или агресијата на кучињата а сепак има смисла со грижата на кучињата. Колку се сложувате со ова ?

Мислам дека е булшит.

Продавам Бигле,старо 55 дена,со примени вакцини,чип,педигре,пасош,стекнати навики за вршење нужда на пелена...повеќе инфо ПП

Добро побогу, што тоа успеа да те предомисли за бигл, за оволку кратко време? :)

Добро побогу, што тоа успеа да те предомисли за бигл, за оволку кратко време? :)

Мене ништо,ама дома моите...јбг,некои луѓе едноставно не се навикнуваат,за жал..:)

скоро 10 дена е кај нас,не е ни малку нит па многу..

Судејќи според ова, за твоите некој булдог најдобро би им одговарал... да лежи по цел ден и да не мрда многу. :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom