Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
Смирено момци!

@Kasabian колку и да се лутиш што те нападнал @wiksa тој е многу во право. Не е битно од каде си го земал, ни педигре ништо, битно е здравјето. Вината е и твоја и на тој што ти го дал кутрето. Рече зошто мисли дека не си спремен, еве јас ќе ти кажам со тоа што си земал толку младо кутре покажуваш грешка од старт. Нејсе, со лесно нека ви е и на двајцата, бидејќи е толку мала, многу големо внимание околу карантинот и вакцинацијата. Консултирај се со ветеринарот во врска со тоа, а пролистај ги темите има посебно и за вакцинација а во оваа тема сигурно некаде има и за гризањето. Ама, да не биде на готово, стварно земи и прочитај. На крај има цела тема за лабрадорот па и таму ќе најдеш корисни информации.

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
Моето лабрадирче е старо околи месец и петнаесет дена. Знам дека е мало и вообичаено е ама гриза, апе се шо ке му дојде. За цвеќињата и влечките го сфакам, ама мене и мојте шо не гриза тоа не можам. Башка тоа и ич не ме слуша понашањето му е диво, а верујте многу се трудам со него. Помош?
А како сакаш да се понаша кученце што е старо 40 и кусур дена ?
Што сакаш да слуша ?

Немој погрешно да ме сфатиш дека те напаѓам или нешто слично, али навистина не сте ми јасни што очекувате од 40 - 45 дена стари кученца, кои што сеуште треба да бидат во леглото со мајката, каква послушност барате од толку мали кученца ?
Тоа е исто како од бебе да очекуваш да знае да збори, да чита и да пишува ... епа не оди тоа така одеднаш, се во свое време си доаѓа.

И стварно што е работава, во последен период нонстоп читам на темава, земав кученце, старо е 35 / 40 дена, дури уште пострашно, еден член (Marick14) пред неколку недели пиша дека зел кученце на 30 дена возраст.

Стварно незнам што е работава, ама не е на арно.

Штом има околу 45 дена, сега треба да ја прими првата петовалентна вакцина за имунитет, гледај денес или утре да ја однесеш на вакцина, и нека биде во карантин, никако немој да ја шеташ или да биде во контакт со други животни, сеуште нема имунитет.
И немој да одиш кај секој ветеринар, има такви ретарди со никакво знаење што ни буквата В од Ветеринар не ја заслужуваат, ќе ти го упропастат кучето.
Ќе си одиш кај стручни и добри ветеринари, а такви се неколкумина во Скопје.
Тоа се, Диме, Владо, Жарко ... ако ти требаат информации кај се наоѓаат, ќе ти пишам.

Иначе мој совет, на форумов ги има сите потребни информации за луѓе кои што се почетници, и немаат никакво искуство и знаење за кучињата, има на форумов се' што е потребно, само треба да се седне и да се прочита, и секој почетник ќе може да се стекне барем со основното знаење што му е потребно.

Затоа прво прочитај ги темиве, па потоа прашај доколку нешто не ти е јасно :)
1) Вакцинација
2) Алфа статус (обавезно прочитај го целиот текст)
3) Храна за кучиња
4) Лабрадор Ретривер

Моето лабрадирче е старо околи месец и петнаесет дена. Знам дека е мало и вообичаено е ама гриза, апе се шо ке му дојде. За цвеќињата и влечките го сфакам, ама мене и мојте шо не гриза тоа не можам. Башка тоа и ич не ме слуша понашањето му е диво, а верујте многу се трудам со него. Помош?

Прво, до сите овдека што го нападнавте. Пред да судите може треба да размислите дека можеби токму земањето на кучето толку рано било подобро отколку да остане во ситуацијата во која било.
Јас нашиот питмикс го земав кога беше 30 дена старо. Некои идиоти ја пареле кучката без да знаат НИШТО околу процесот и сакале да напраат пари. Ни кажа еден познаник за луѓево и решивме да отидеме да ги видиме кучињата, без никакви планови. Луѓето живееја во една куќа што се распаѓа, кучката беше коска и кожа зашто не ја хранеле како што треба, а родила 11 кученца, од кои 1 не преживеало. Плус, сите имаа буви и живееја во одвратни услови. Веќе ги имаа почнато на друга храна зашто кучката беше преслаба да ги храни. Тогаш решивме да земеме едно. Немавме појма колку буви има се` додека не ја избањавме. Ужас! Во моментов е најголема од сите тие други кученца, што не сум ни сигурна колку се останати живи.

Да ти кажам сега јас што мислам околу ова. Кученцата додека се мали, си играа со другите кучиња и со мајката. Немаат никакви граници и мајката ги учи да не гризаат јако, а и меѓу себе се учат со тоа ако едното цвичне, другото знае дека претерало. Во твојата ситуација, ако немаш други кучиња дома, ти треба да бидеш мајката и сестрите/братчињата. Ако си играш со него и ако те гризне, пробај да имитираш некој звук на болка и треба да престане. Исто така преусмерување функционира. Ако почне да те гризе тебе, земи играчка и пикни му ја во уста. Не му дозволувај ништо што не сакаш да прави кога ќе потпорасне. И како што веќе ти кажаа, купи му многу играчки, не само плишани туку и нешто гумено, зашто му растат запчиња и го боли и затоа гризе се`. Ако можеш да го усмериш накај играчки наместо влечки или се` друго што најде, нема ни понатаму да имаш никакви проблеми со уништување на останати работи. Нашиот питмикс никогаш ништо нема изгризано освен нејзните играчки. Тоа што не слуша е нормално, премногу е малечко за било каков тренинг (кога се работи за команди збориме). Почекај некој месец, тогаш можеш да почнеш да го тренираш, малку по малку затоа што нема да има концентрација долго.

Кучето мое веќе неколку дена се чеша на секои 2 минути, се гриза, крв се направи. Пред точно 2 ипол недели му ја ставив ампулата против крлежи, но дури вчера забележав и најдов 2-3 болви. Бев на ветеринар и ми потврдија дека се болви (има ставено ампула, бањато е, чувано во домашни услови..... незнам од што ги фатило) и ми дадоа некој отров против болви кои се раствара во 2 литра вода и ми рекоа да го испрскам со него.
Го испрскав, еве помина веќе еден ден, ама кучево сеуште се чеша.

Дали е можно да станува збор за нешто друго, а не само за болви? Чаре?:)

Кучето мое веќе неколку дена се чеша на секои 2 минути, се гриза, крв се направи. Пред точно 2 ипол недели му ја ставив ампулата против крлежи, но дури вчера забележав и најдов 2-3 болви. Бев на ветеринар и ми потврдија дека се болви (има ставено ампула, бањато е, чувано во домашни услови..... незнам од што ги фатило) и ми дадоа некој отров против болви кои се раствара во 2 литра вода и ми рекоа да го испрскам со него.
Го испрскав, еве помина веќе еден ден, ама кучево сеуште се чеша.

Дали е можно да станува збор за нешто друго, а не само за болви? Чаре?:)
Можно е да е алергиска реакција на ампулата или на угризите на болвите. Нека му ја прегледа кожата ветеринарот и соодветно ќе му препише терапија.

Можно е да е алергиска реакција на ампулата или на угризите на болвите. Нека му ја прегледа кожата ветеринарот и соодветно ќе му препише терапија.
Ветеринарот целосно го прегледа и пронајде мекое си масно ткиво под опашката на кучево од каде извади 300 одвратни ствари. Рече во среда повторно да го носам на ветеринар да му дадел терапија.
Од што би можело да настане нешто вакво? Што ќе му прави во среда?

Кои кретени се ова шинтериве. Добро е што ставиле да се потпише петиција, јас потпишав :)

Дали потпишувањето на петицијава се наплаќа? Одкога ја потпишав ми пишуваше нешто 5 евра, 40 евра? o_O

Кои кретени се ова шинтериве. Добро е што ставиле да се потпише петиција, јас потпишав :)

Дали потпишувањето на петицијава се наплаќа? Одкога ја потпишав ми пишуваше нешто 5 евра, 40 евра? o_O

Не бе, какво плаќање..:)

Ветеринарот целосно го прегледа и пронајде мекое си масно ткиво под опашката на кучево од каде извади 300 одвратни ствари. Рече во среда повторно да го носам на ветеринар да му дадел терапија.
Од што би можело да настане нешто вакво? Што ќе му прави во среда?

Да не ги стискал аналните жлезди? Ако е тоа ќе ги провери повторно и ќе му даде најверојатно некој антибиотик и антиинфламаторик ако се воспалени.

Да не ги стискал аналните жлезди? Ако е тоа ќе ги провери повторно и ќе му даде најверојатно некој антибиотик и антиинфламаторик ако се воспалени.
Незнам дали рече аналната жлезда, но знам дека беше некоја жлезда под опашката, близу аналниот отвор. Рече да му се дава само навечер да јаде исклучително чапи, ништо друго.

Зар може масното ткиво да му се појави од тоа што му давав три пати во денот да јаде (му давав три пати во денот, но во мала количина)?

Незнам дали рече аналната жлезда, но знам дека беше некоја жлезда под опашката, близу аналниот отвор. Рече да му се дава само навечер да јаде исклучително чапи, ништо друго.

Зар може масното ткиво да му се појави од тоа што му давав три пати во денот да јаде (му давав три пати во денот, но во мала количина)?
Нема други жлезди таму што можат да го направат тоа што го опиша,а и чест проблем е кај кучињата. Не е од тоа што си му давал три пати, туку од типот храната што ја даваш. Чапи не е ни малку квалитетна храна(ако зборуваме за онаа во конзерви), едино објаснување зошто ти рекол да даваш тоа е ако ја продава.

Нема други жлезди таму што можат да го направат тоа што го опиша,а и чест проблем е кај кучињата. Не е од тоа што си му давал три пати, туку од типот храната што ја даваш. Чапи не е ни малку квалитетна храна(ако зборуваме за онаа во конзерви), едино објаснување зошто ти рекол да даваш тоа е ако ја продава.
Не, сакав со тоа да ти кажам дака ми рече да му давам од зрнестата кучешка храна, јас чапи ја викам:)

Иначе досега кучето го хранев со кучешка храна и малце од тоа што има за ручек (ориз, манџа, плескавици). Зар би можело од тоа да се запуши жлездата?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom