Крвта вода не станува

• Креатор на темата Креатор на темата lubenakov
  • Време на започнување Време на започнување
у случајов стварно не гледам една причина со која што можеш да го нападнеш и да посочиш или кажеш дека дедо му е грк.

Во тешки времиња живеел,како и многу други бил мобилизиран и служел во грчката армија,како грчки војник ете и загинал.

А ќе бара Гвујо грчко државјанство по основ на дедо? :vozbud:
Јас рецимо исто имам прадедо и негови браќа и блиски роднини кои што се закопани у денешна Елада, на Зејтинлик.
Па не се грци.
сељаци од други егејски села

Психичка нестабилност е ептен лоша работа...

Whatever...

Дедо му на Груевски служел војска во Грција? :tapp:

Uste pa treba li da se pravdame pred nekoi bolni lugje koi ne znaat ni naslovot da go napisat pravilno "Крвтва вода не станува".

Ginele Makedoncite staveni brat protiv brata si a umobolni kopilinja se ismevaat nad toa.

znaci tolku nisko da se padjalo....nemoc,frustracii.sizoparanoja..... luda rabota se ova izborive uste sto nema da cues i vidis ....pudal eden

Дедо му на Груевски служел војска во Грција? :tapp:

да како и многу други Македонци кои биле принудени и регрутирани од страна на Грција Србија и Бугарија за време на балканските војни
дали сега е јасно?

крвта? демек ако живеел во Егејска Македонија под дифолт е Грк?.....:tapp:
што се нема да прочиташ бреееее......
значи во Карпошов саде Грци живеат?? Егејци де... ама нели крвта вода не бидува...
баба Лефтера (од 2 спрат) на отварачов на темава, гарант камен у глава ќе му опне...онаков.. комунистички, оти партизанка била... ама неа не и е гајле кој е комунист а кој не, кога е во прашање егејска Македонија...

да како и многу други Македонци кои биле принудени и регрутирани од страна на Грција Србија и Бугарија за време на балканските војни
дали сега е јасно?
Спои 2 збора со сосема различно значение, веројатно за да не збуниш.
Принуда сите знаеме што е, со сила во затвор можеш да ме пикнеш ама со сила држава нема да ти чувам па што сака нека биде.
Принудна + регрутација = малку заебано. Замисли со сила ми даваш оружје да ти ја чувам земјата. Сигурен си дека нема прво тебе да ти свирнам куршум у чело со твое оружје? :jaj:
Малку сум збунет, ама ако не сакате да зборуваме за тоа во ред е :smir:

Принуда сите знаеме што е, со сила во затвор можеш да ме пикнеш ама со сила држава нема да ти чувам па што сака нека биде.
Принудна + регрутација = малку заебано. Замисли со сила ми даваш оружје да ти ја чувам земјата. Сигурен си дека нема прво тебе да ти свирнам куршум у чело со твое оружје? :jaj:

не се работи за тоа кој сака или не сака
очигледно не си учел историја ни во основно ни во средно
нормално не те интересирала Македонска историја
но тоа е трагедија која му се случувала на македонскиот народ за време на балканските војни
како што и претходно напоменав имало случаеви каде брат против брата се бореле
побарај малку низ литературиве по историја ќе видиш за што станува збор

Би требало да знаеш што се добива за дозертерство во случај на војна. Нешто во чело имаше, така нешто беше.

Надвор од темава - можеби , а и не ме интересира...
Само да ви кажам дека сте глупи сите и се замислувате Макдонци , а се замарате со секој еден предавник како да е некоја почесна личност, па и вие самите не знаете кои сте, срби, бугари или грци??? Ебати ретардираните партиски војници, сите ве ебаат како ќе стигнат , па дури и националноста ви ја одредуваат. Ај одете на сликање сите и ВМРО-овци и СДСМ-овци , само исчистете се веќе еднаш, ебатте напаста од кај никнавте!

се избрука lubenakov со темава и сега го нема да реплицира

Ќути, немаат со што па сега со грчки пропагандни видеа почнаа.

А и не му текна дека и себе си се направи Грк.:kesa::kesa:

Princ ako ja imas citano Crveniot Konj od Tasko Georgievski ke ti bide mnogu pojasno za kakva regrutacija se raboti,tuka aj da ti dadam i argumenti ne samo referencii:).

Znaci bukvalno gi sobirale vo kamion pred zakani ,mu vrsele edna psiholoska tortura ,malku trening za umiranje i posle gi isprakale na prva borbena linija.

Ima i uste edna rabota ,vo toa vreme nacionalnata svest na Makedonecot bila mnogu mala pa zatoa ke vidis nekoj Makedonec pisan kako Bugarin ili Grk vo zavisnost vo kakva crkva odel,i odlukata za da slusi vojska bez razlika pod koe zname ja prifakal kako bozja volja i test za maskost.

И што ти е поентата сега? Грци сме?

Мислиш дека Албанците од Грција не служеле во Грчката војска? Исто така, Србите од Босна биле регрутирани од австриската војска, а како што знаеш Австро-Унгарија била најголемиот непријател на Србите. Прочитај малку историја. Македонците што не сакале да служат добивале или куршум или ги праќале на грчките варијанти на “Голи Оток’’. Лесно е да се каже дека не би го направил тоа, но не си бил во таква ситуација па да знаеш.

И уште еден пример. Што би кажал за Албанците кои биле регрутирани од Италија за да се борат против Грција на почетокот на Втората светска војна? Зборувам за истата војна во која загинал дедо му на Груевски. Значи, војната била помеѓу Италија и Грција, но Италија регрутирала Албанци, а Грција и Македонци и Албанци. Треба ли сега да се исмеваме со трагичната судбина на тие луѓе?

иако сум голем противник на ПОЛИТИКА НА ГВУЈО ,не се согласувам за ДЕДО МУ
човекот едноставно живеел во грција како и многу други и бил РЕГРУТИРАН како секој граганин,,,,,,,,,

не е во ред инсинуаци и подметнувања ,:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom