Крвта вода не станува

• Креатор на темата Креатор на темата lubenakov
  • Време на започнување Време на започнување
Princ ako ja imas citano Crveniot Konj od Tasko Georgievski ke ti bide mnogu pojasno za kakva regrutacija se raboti,tuka aj da ti dadam i argumenti ne samo referencii:).

Znaci bukvalno gi sobirale vo kamion pred zakani ,mu vrsele edna psiholoska tortura ,malku trening za umiranje i posle gi isprakale na prva borbena linija.

Ima i uste edna rabota ,vo toa vreme nacionalnata svest na Makedonecot bila mnogu mala pa zatoa ke vidis nekoj Makedonec pisan kako Bugarin ili Grk vo zavisnost vo kakva crkva odel,i odlukata za da slusi vojska bez razlika pod koe zname ja prifakal kako bozja volja i test za maskost.
Не ја имам прочитано ама ќе ја прочитам штом ја најдам, ветувам.
И што ти е поентата сега? Грци сме?

Мислиш дека Албанците од Грција не служеле во Грчката војска? Исто така, Србите од Босна биле регрутирани од австриската војска, а како што знаеш Австро-Унгарија била најголемиот непријател на Србите. Прочитај малку историја. Македонците што не сакале да служат добивале или куршум или ги праќале на грчките варијанти на “Голи Оток’’. Лесно е да се каже дека не би го направил тоа, но не си бил во таква ситуација па да знаеш.

И уште еден пример. Што би кажал за Албанците кои биле регрутирани од Италија за да се борат против Грција на почетокот на Втората светска војна? Зборувам за истата војна во која загинал дедо му на Груевски. Значи, војната била помеѓу Италија и Грција, но Италија регрутирала Албанци, а Грција и Македонци и Албанци. Треба ли сега да се исмеваме со трагичната судбина на тие луѓе?
Не сум јас некој што треба да ви каже што сте. Можете да се осеќате и американци, таман работа да ви се мешам.
Реков и ќе повторам: ме изненади само делот 1:35 од видеото. Бидејќи јас во мојата глава не можам да сврзам некој присилно да ми даде оружје за присилно да му ја вардам нивата.

Јас Груевски не го сакам ама ич.
Али у случајов стварно не гледам една причина со која што можеш да го нападнеш и да посочиш или кажеш дека дедо му е грк.

Во тешки времиња живеел,како и многу други бил мобилизиран и служел во грчката армија,како грчки војник ете и загинал.
:toe:
Јас рецимо исто имам прадедо и негови браќа и блиски роднини кои што се закопани у денешна Елада, на Зејтинлик.
Па не се грци.

Лелееееееее штом Ѕевсов вели дека Никола Груевски е добар ич не се мачам да читам понатаму ниту пак да го гледам клипот :pos2::pos2::pos2:
дечко имаше куп вакви теми пролистај ќе најдеш :tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom