Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Aj malce koj ke se nafati da objasni vo detal koga e dozvoleno da se sudi vo otsastvo ?
Sto ako nema priem na obvinitelniot akt a se smeta deka liceto e vo begstvo ?
На обинетиот може да му се суди во отсуство само ако е во бегство или ако поинаку не им е достапен на државните органи, а постојат важни причини да му се суди иако е отсутен.
definiraj begstvo ?
dal se smeta ako nikoj ne prima pokana kaj nego doma deka e vo begstvo ????
Sto znaci toa poinaku ne e dostapen ???
i koi se tie vazni pricini ????
primeri od praksa aj sea da ve vidam pravnici
јас сега завршив на Правен...сакаш пример....
КРАСНИЌИ......
winston pa ubavo ti kazal power-mkd На обинетиот може да му се суди во отсуство само ако е во бегство или ако поинаку не им е достапен на државните органи, а постојат важни причини да му се суди иако е отсутен.
sto znaci ako napravil tesko krivicno delo i mora da mu se sudi a toj bega nemozat da go najdat.togas ke mu se presudi vo otsustvo ke mu se izrece kazna i koga ke go najdat ke go piknat vo zatvor (ke ima poternica)
a za toa ako izbega od pritvor normalno deka e vo begstvo i mozat da mu sudat
definiraj begstvo ?
dal se smeta ako nikoj ne prima pokana kaj nego doma deka e vo begstvo ????
Sto znaci toa poinaku ne e dostapen ???
i koi se tie vazni pricini ????
primeri od praksa aj sea da ve vidam pravnici
:uvo:da za na sud...ili da potpise priem na obvinitelen akt ...ajde malce primer nemojte vaka suvoparno ako znaete znaete ako ne znaete da prasam nekoj drug ?
Пред се треба лично да се извести обвинетиот. Ако не е тој присутен во неговото престојувалиште/ живеалиште може поканата за суд да ја земе близок роднина а ако не сака тогаш должна е државата и по втор пат да го побара и лично да му ја врачи. Ако и тогаш не е присутен се остава поканата и се смета дека е известен осудениот и тој е должен да се појави во судот. Ако не се појави ќе се смета за отсутен.
што значи дека ако неможат да му ја врачат поканата тој е во бегство недостапен за органите и може да му се суди во отсуство!
а ако сакаш подетално да ти објасниме тогаш и ти подетално опиши ја случката и ке ти кажеме од правен аспект како идат работите! :helou: