Критика и самокритика

• Креатор на темата Креатор на темата sagaqua
  • Време на започнување Време на започнување

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Критика

Разни несогласувања и конфликти, се секојдневна појава, во домот, на училиште, на улица,
на работа, па и на форумов....насекаде.
Настануваат како резултат на разминување во ставовите и мислењата околу една иста работа, но често
и како резултат на мали ситници во одредени околности, кои во други ситуации не би значеле ништо.
Сепак, кога конфликтите и несогласувањата ќе се појават, пропратно се јавува и критиката.
Што преземате кога ќе се најдете во ситуација да критикувате нечиј став или мислење, а сакате критиката
да вроди со плод?
Како реагирте кога критиката е упатена кон вас, Вие сте цел на критикување?
Кога критиката преминува во навреда? Која е границата?

Критикувам со аргументи и факти и тогаш понекогаш се оградувам пошто сега дојде времето да никој не прифаќа критика иако тоа било добронамерна.

Прифаќам мирно критика ако во неа нема некоја доза на зајадливост или нешто пар екселанс ама не влијае многу на мене мора да признаам,а границата која што ја поставувам е тоа кога се оградува само на мене,а на некои други.
примери од типот
Шо бараш со него те искористува не биди глуп,сељак е ,ја има цел град поминато,и татко ти е таков бла бла бла

Критикувам ако знам дека тој што го критикувам може да ме свати, може да се подобри и сл..
Критики прифаќам само ако сватам дека ме критикуваат за мое добро, дека сум погрешила и треба да се исправам.

Не прифаќаат сите критика, па колку и да била најдобронамерна. Во последно време и некои Х случаи, не само што не се доволно мудри да прифатат, туку и бурно реагираат:toe:
Ретко критикувам, најчесто кратко, јасно и разбирливо, со многу внимание и одбрани зборови и никако со цел некого да навредам или повредам. Едноставно, кажувам кога нешто не ми се допаѓа, не мислам исто и секако зошто би мислела обратно во некоја дадена ситуација.
Критиките ( оние добронамерни ) често и ги вртат ситуациите, односно некоја моја критика влијаела да го сменам и сопственото мислење :)

Losata kritika ja prifakam samo vestacki no vo sebe ja pametam i vo prvata najpogodna prilika ke ja vratam. Ako navistina kritikata e zasluzena, togas e vo red.

Aylin Mujica напиша:
Nemam pojma...jas sakam samo pravda... a nepravdi najnogu mrazam!

Критиката е неправда??Или што сакаше да кажеш?:toe:

Прифаќам критика од компетентни луѓе!

Кога сум оценила дека е добронамерна би ја прифатила, но ако е со зајадливост или од љубомора не.
Иако сум тврдоглава и ретко прифаќам критики.

walker_girl напиша:
Кога сум оценила дека е добронамерна би ја прифатила, но ако е со зајадливост или од љубомора не.
Иако сум тврдоглава и ретко прифаќам критики.

I jas sum do nekade slicna vo ova :):)

znam da kritikuvam no koga se custvuvam kompetentna za toa da go recam!!

Go pocituvam mislenjeto na drugite za odredeni situacii i gi slusam kritikite koi se upateni za mene.No ne zanci deka i ke gi prifatam.
Kritikuvam.Ednostvano si go kazuvam moeto mislenje i stavovi okolu odredeni situacii, koj kako ke go primi toa e negov problem.Kritikat asekogas mi e dobronamerna.

nema blage veze

Johnny Stulic напиша:
Критикувам со аргументи и факти и тогаш понекогаш се оградувам пошто сега дојде времето да никој не прифаќа критика иако тоа било добронамерна.

Прифаќам мирно критика ако во неа нема некоја доза на зајадливост или нешто пар екселанс ама не влијае многу на мене мора да признаам,а границата која што ја поставувам е тоа кога се оградува само на мене,а на некои други.
примери од типот
Шо бараш со него те искористува не биди глуп,сељак е ,ја има цел град поминато,и татко ти е таков бла бла бла

abe se e vo red samo mnogu golem kontras si,pa i koga znajs deka ne si vo pravo.

nema vrska.

Упатувам критика кога има основа за тоа, и секако, аргументи со кој можам да ја поткрепам.

Лично не прифаќам критика. :toe: Кај мене наместо да вроди со плод, се случува спротивното: само од инает можам да продолжам да си терам по свое. :) Ако не ја воочам сама “грешката„ никаква критика не може да ме натера да го направам тоа. Ем, сакам да контрирам. :)

Упатувам критика кога сметам дека треба да се даде, ама гледам за тоа да има факти, пошто не иде да критикуваш онака у празно, без издржани аргументи.
А критика примам, ама зависи од кого, ако е некој злонамерен, (а ги познавам тие личности) ја отфрлам критиката т.е од едно уво ми влага, од друго ми излага, а ако е од некоја блиска особа, тогаш се замислувам и анализирам што како...
Но, ако јас сметам дека сум завршила и добро сум направила нешто, бидејќи сум многу тврдоглава, не прифаќам критика, мислам ги слушам луѓето што имаат да кажат, но сепак јас си одлучувам за себе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom