Donald Sikert
Jane Vitington
- Член од
- 28 ноември 2008
- Мислења
- 8.283
- Поени од реакции
- 5.614
Историски забележани создавања на НОВИ ВИДОВИ:
New species have arisen in historical times. For example:
- A new species of mosquito, isolated in London's Underground, has speciated from Culex pipiens (Byrne and Nichols 1999; Nuttall 1998).
- Helacyton gartleri is the HeLa cell culture, which evolved from a human cervical carcinoma in 1951. The culture grows indefinitely and has become widespread (Van Valen and Maiorana 1991).
A similar event appears to have happened with dogs relatively recently. Sticker's sarcoma, or canine transmissible venereal tumor, is caused by an organism genetically independent from its hosts but derived from a wolf or dog tumor (Zimmer 2006; Murgia et al. 2006).
- Several new species of plants have arisen via polyploidy (when the chromosome count multiplies by two or more) (de Wet 1971). One example is Primula kewensis (Newton and Pellew 1929).
Види, не с ени сомневам дека ќе се откријат нови видови и понатака. Ако треба ова да е доказ и да ја поткрепи за еволуцијата меѓу видови тогаш е на една стаклена нога истиот тој.
Нов вид на комарци во лондонското подземје - тоа значи дека тогаш откриле дека постои тој вид, но не ја исклучува можноста за негово претходно постоење. За овој вид пишува токму вака It is thought to have evolved from the overground species Culex pipiens recently. Се претпоставува дека еволуирале од видот Culex pipiens. Токму ваквите работи ме натераа да бидам романтичар а не класичен следбеник на ТЕ.
И верувам дека ќе се откријат уште многу видови и верувам дека голем дел од тие видови не се откриени во овој момент поради нашето незнаење.